Ľudia pre Malacky » Začalo trestné stíhanie a kontrola NKÚ

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Začalo trestné stíhanie a kontrola NKÚ

Objekt pôvodne určený na prevádzkovanie pandemického pavilónu v Malackách sa podľa uznesenia vlády SR dostavia ako sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu. Okolnosti výstavby budovy, ktorú minulý rok sprevádzala rozsiahla medializácia, však prešetruje polícia a hospodárnosť nakladania s verejnými prostriedkami a s majetkom štátu preveruje Najvyšší kontrolný úrad SR.

Dokončením už rozostavanej výrobnej haly v Malackách ako skladu bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu sa mali investorovi – Správe štátnych hmotných rezerv SR – znížiť náklady  o asi 3,9 milióna eur. Aj napriek tomu už v Malackách preinvestovali viac ako jedenásť miliónov eur. Na tlačovej konferencii v júli 2012 predseda SŠHR Kajetán Kičura uviedol, že sa pri projekte nezákonne vynaložilo 880- tisíc eur. Podal preto trestné oznámenie generálnej prokuratúre pre podozrenie z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Trestné oznámenie inicioval v auguste 2012 aj poslanec NR SR Ľubomír Galko.

Obzvlášť závažný zločin

Po mesiacoch sme zisťovali výsledky. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k predmetnej záležitosti nebudeme vyjadrovať,“ reagovala na otázku hovorkyňa správy Marcela Rybanská. Redakcia teda kontaktovala priamo generálnu prokuratúru. Hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave, kde spis presunuli, René Vanek nám potvrdil, že v uvedenej veci bolo 31. 12. 2012 začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku podľa ust. § 237 ods. 1 a ods. 4 písm. a) Trestného zákona. Koncom januára túto informáciu medializovala aj strana SaS, ktorej bolo doručené oznámenie Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I o začatí trestného stíhania.

Výstavu pavilónu kontroluje aj NKÚ

Poslanec Ľubomír Galko tiež koncom roka zverejnil informáciu, že v januári 2013 má výstavbu pandemického pavilónu preveriť aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

„Áno, v súčasnosti prebieha kontrola, kde jedným bodov z predmetu kontroly je aj výstavba tohto pavilónu. Ide o kontrolu Správy štátnych hmotných rezerv, kde sa preveruje dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, hospodárnosti  pri nakladaní s verejnými prostriedkami a s majetkom štátu. Tiež sa preverujú  postupy pri tvorbe rezerv, správnosť zostavenia záverečného účtu za rok 2012,“ reagovala Iveta Bieliková z odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ.

Podľa Bielikovej sa v rámci kontroly preveruje aj nakladanie s rozpočtovými prostriedkami pri výstavbe pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny a všetky zmluvné vzťahy v súvislosti s prípravou výstavby a samotnej výstavby pavilónu a ich dopad na rozpočtované prostriedky použité pri príprave a výstavbe pavilónu. Kontrolu by mali ukončiť v apríli.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

28.02.2013 15:21:51 | X

Tuším vám už tie žvásty Malačania nežerú. V dnešnej dobe, keď je každá novo vybudovaná pracovná pozícia na Slovensku dobrá, ľudom už tak moc neprekáža za akých okolností bola zriadená. Nemajte strach. Občania Vám vo voľbách nezabudnú, ako ste ich pripravila o desiatky pracovných príležitostí pani Vidanová.

28.02.2013 16:45:19 | r

Rozkrádanie peňazí daňových poplatníkov pod zámienkou vytvárania pracovných príležitostí možno neprekáža ľuďom, ktorých rozhľad začína a končí u sledovaní správ na Markíze, či Joj-ke... Dnes je práveže každé nerozkradnuté euro dobré. Takéto kšeftíky zaplatíme my všetci, či už z našich daní alebo zvyšovaním štátneho dlhu. Nemôžme sa zadlžovať do nekonečna, všetko má svoje hranice a my sme už veľmi blízko situácii, v akej sú niektoré južanské štáty v EÚ. Pokiaľ nezačnú politici konečne reálne niesť právnu a majetkovú zodpovednosť za svoje činy, pôjde to s nami už len z kopca.

07.03.2013 11:45:28 | Lucia Vidanová

Príspevok pre rozšírenie rozhľadu k téme pandemického pavilónu http://www.malacky.sk/index.php?page=monitoring_cely&id=450

Vyberám:

"Otázka či objekt, ktorý mal pôvodne slúžiť na výrobu pandemickej vakcíny zostane Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR), alebo sa nájde záujemca o prenájom, má byť zodpovedaná až po skolaudovaní stavby. Podľa hovorkyne SŠHR Marcely Rybanskej uprednostňujú prenájom objektu. DOPOSIAĽ ZÁUJEM O JEHO PRENÁJOM ČI PRÍPADNÚ KÚPU podľa hovorkyne SŠHR NEPREJAVIL NIKTO."

"Objekt mal pôvodne slúžiť na výrobu vakcíny na pandemickú chrípku. PO TOM, ČO SA VŠAK SPOMEDZI FARMACEUTICKÝCH FIRIEM NENAŠIEL ŽIADNY ZÁUJEMCA O PREVÁDZKU PAVILÓNU, VLÁDA ROZHODLA, ŽE VÝROBA VAKCÍN V MALACKÁCH NEBUDE A STAVBU PREKLASIFIKOVALA NA SKLAD."

To je taká moja nepriama odpoveď pre milého X, ktorý si opakuje svoje - Vidanová pripravila Malačanov o desiatky pracovných príležitostí. Čistý nezmysel, ktorý ani nie je hodný komentovania.

Skôr to treba pomenovať slovami možno Vami viac obľúbeného politika - premiéra Róberta Fica, ktorý prípad označil za "vylievanie peňazí bez bodky", citujem: "Nemohli vedieť kto to bude robiť. Dôležité bolo kúpiť pozemok, provízia, rozhodnúť o stavbe, provízia, rozhodnúť o nákupe technológií, provízia. Nič iné dôležité nebolo. Ako vidíte, všetko v utajenom procese, aby to nemohol nikto vidieť." http://aktualne.atlas.sk/fico-v-utajenej-fabrike-na-vakciny-islo-o-provizie-provizie-a-provizie/slovensko/politika/

pre r - súhlasím

07.03.2013 14:38:10 | X

Pani Vidanová.
To že sa s pomedzi farmaceutických firiem nenašla žiadna, ktorá by mala záujem spolupracovať na tomto projekte, je len dôsledok toho, že sa celá táto "kauza" prepierala vo všetkých médiach na Slovensku. Momentálne je ekonomika na Slovensku a aj v celej Európe v takej situácii, že si žiadna firma, aby prežila, nemôže dovoliť byť spájaná s žiadnymi aférami čo i len teoretickými(čo je práve tento prípad). To že ste si vy a vaše združenie na tomto prípade ohriali svoj politický gulášik určený pre hlúpučkého Malackého voliča, je velice krátkozraké. Ani tento hlupáčik Vás nebude voliť, keď mu neponúknete okrem čistého životného prostredia nič nové. Napríklad nové pracovné príležitosti.

07.03.2013 15:59:07 | Lucia Vidanová

Milý X,
ak idem stavať halu na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke, logickým základom je ešte pred prvým zákopom do zeme POZNAŤ PREVÁDZKOVATEĽA, mať v regióne k dispozícii odborníkov, vyškolený personál pre superčisté prostredie a technologickú infraštruktúru. Prečo v Šarišských Michaľanoch, kde mala výrobu garantovať Imuna Pharm, išiel projekt bez režimu utajenia a robilo sa posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA)?

A preto rada citujem Gabriela Beera z Trendu, ktorý s témou vyšiel ako prvý: "Utajovanie tak dobre slúži najmä na zastretie chaosu, do ktorého celú stavbu politickí nominanti minulej vlády dokázali uvrhnúť. Iba veľmi ťažko sa totiž bude zdôvodňovať, prečo sa zmenilo miesto a úradníkom sa javí ako perspektívnejšie západné Slovensko bez zázemia a skúseností v priemyselnej výrobe vakcín. Ešte zmysluplnejšie sa javí utajovanie, ak sa fabrika s rizikovou výrobou stavia bez všetkých potrebných podkladov - napríklad enviroštúdie. Lenže za utajovaním na Slovensku vo väčšine prípadov netreba hľadať logiku. Len nekompetentnosť alebo zlý úmysel."

"Vybudovanie priemyselnej zóny predpokladá v troch etapách a v horizonte 15 rokov vytvorenie až 18 000 pracovných miest," citujem z príspevku Pomôcť myšlienke postaviť sa na nohy uverejnenom v roku 2002 v Malackom hlase k téme vzniku Priemyselno-technologického parku Záhorie. Čo tu po tomto megalománskom sľube zostalo po jedenástich rokoch? 18 000 pracovných miest? Okrem možno stoviek (presné čísla nepoznám), aj toto http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/desatrocna-cesta-za-sukromnym-biznisom/

Ja od slov radšej prechádzam k činom, aj keď v malom. Už viac nebudem reagovať, energiu radšej venujem niekomu inému :). Všetko dobré.

09.03.2013 21:16:05 | Mival

Nielen pandemicky pavilon, ale cely priemyselny park od zaciatku s*i podvodmi. Vsetci co sa okolo toho motali a motaju maju jediny zaujem a sice nabalit sa. Reci o Zlatom trojuholniku mali od zaciatku v ciernom kosostvorci - vsetci tzv. podnikatelia, manazeri, developeri, golfisti, starostovia aj primator. Bludy o technologickom parku, pracovnych miestach pre VŠ vzdelanych ludi, umiestní STU, ekologicky citlivom pristupe k budovaniu priemyselneho parku, cistym technologiam...co este? Obvinit novinarku, ze svojim kritickym prispevkom pripravila malacanov o lukrativne pracovne miesta moze iba chory mozog.

10.03.2013 18:12:45 | Martin Mráz

Ešte šťastie že tu máme x-manov, y-manov, nobody a podobných "manov", ktorí sa majú problém za svoj názor podpísať, ale na druhéj strane nás svojou "objektívnou" kritikou informujú o nezodpovednom správaní LPM a podobných aktivistov :-)
Takže sa pýtam :
1. o koľko podľa Vás "lukratívnych" pracovných pozícií pri pandemickom pavilóne mesto Malacky takýmto nezodpovedným konaním prišlo? Kolko kvalifikovaných farmaceutov z Malaciek je vdaka tomu teraz na úrade práce?
2. upozornenie na nedodržanie nezákonného postupu (to jest nevykonanie objektívneho posudzovania vplyvou na ŽP, bezdôvodné udelenie utajenia) Vám pripadá ako nezodpovedné jednanie voči obyvateľom mesta Malacky? Mne a myslim že Veľa zdravo mysliacim ľuďom tiež nie..
Ale zase aspoň sa na vždy na komentoch podobných kritikov vždy dobre pobavím :-)

11.03.2013 09:50:35 | Nobody

Vážený pán Mráz,

bol by som rád, keby ste uviedli čo i len jeden prípad, kedy som, citujem Vaše vyjadrenie: svojou "objektívnou" kritikou informoval o nezodpovednom správaní LPM a podobných aktivistov :-).

Ak to nedokážete, budem rád, keď ma v budúcnosti vynecháte zo svojich príspevkov...

12.03.2013 09:57:20 | martin

Dôležité je, že budeme mať v Malackách čisté životné prostredie. To že ľudia nebudú mať čo do huby dať, ĽPM dorieši po voľbách. Predsa nebudú teraz v predvolebnom boji vyťahovať na verejnosť svoje najväčšie karty. Len či po niekoľkých rokoch tu neostane len to čisté životné prostredie bez ľudí.