Ľudia pre Malacky » Telekom podporí ďalšie malacké projekty

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Telekom podporí ďalšie malacké projekty

AKTUALIZOVANÉ (27. 12.) Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis podporí ďalšie tri projekty z Malaciek - projekt Krajšie Domky prihlásilo do grantového kola občianske združenie Ľudia pre Malacky, Malacky bez bariér 2014 zase nezisková organizácia Vstúpte a Túžime sa spolu hrať Spojená škola sv. F. Assiského. V konkurencii 106 žiadostí uspeli.

"Hovorí sa, že dobrovoľníci sú neobyčajní ľudia, ktorí robia neobyčajné veci. Keď pomáhame komunite, pomáhame aj sebe – rozvíjame sa vo veciach, ktoré sme ešte neskúsili. Zrazu hýbeme veci dopredu spoločne s ostatnými. Kúsok po kúsku – či už tipom na organizáciu, ktorej chceme pomôcť, vlastnými rukami, hlavou alebo darovaním niečoho, čo sa inému môže zísť."

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis v programe Pomáhame komunite 2014 prerozdelí finančné prostriedky vo výške 50 000 €. Do programu prišlo spolu 106 žiadostí, hodnotiaca komisia rozhodla o podpore 53 projektov, z toho tri z Malaciek. Jednotlivé projekty mohli byť podporené sumou maximálne 1000 €, o to viac nás teší, že do Malaciek príde 2996 €.

Krajšie Domky

Projekt OZ Ľudia pre Malacky Krajšie Domky rieši obnovu múrika okolo detského ihriska na Veľkomoravskej ulici a úpravu jeho okolia. V 2012-2013 začalo mesto s obnovou zdevastovaného detského ihriska. Osadili tu hrací domček, prevažovačku, čiastočne zabezpečili dopadové plochy, obložili pieskovisko gumovou dlažbou, vysadili kríky, ktoré by mali časom vytvoriť prírodné oplotenie. V budúcom roku je plánované doplniť prvky na zostávajúci priestor. Je však potrebné opraviť múrik a mesto pri vstupe plánuje aj bránku, aby sa tak zabránilo vniknutiu napríklad psov do priestoru ihriska.

Pôvodný stav ihriska

Pohľad na ihrisko po úpravách v roku 2013. K ihrisku pribudli dve lavičky, no mnoho mamičiek využíva sedenia na studenom betónovom múre. Po jeho obnove a rozmiestnení drevených fošní na sedenie, sa podmienky zlepšia.

Foto: Lucia Vidanová

Cieľom projektu OZ Ľudia pre Malacky je spojiť myšlienku vzájomnej pomoci, participácie na obnove ihriska zo strany obyvateľov sídliska, ale aj skupín, ktoré môžu ihrisko inak využívať (deti z blízkej ZŠ, žiaci ZUŠ). Deti z prírodovedného krúžku ZŠ budú zapojené do starostlivosti a dosádzania novej zelene. Žiaci ZUŠ po natretí múrika základnou farbou budú tvoriť kvetinové a zvieracie motívy z vnútornej strany ihriska a tým sa vytvorí vizuálne príjemnejší priestor.

"Do brigády plánujeme zapojiť aj samotných obyvateľov. Tým, že na obnovený múrik osadíme drevené časti určené na sedenie, zväčší sa tak možnosť pre vzájomné stretávanie sa pri organizovaní malých sídliskových podujatí. Plánujeme tu aj pilotne osadiť osadiť malú komunitnú knižničku. Aktivity obnovy by sa mali uskutočniť okolo osláv Dňa Zeme (22. 4.), čím sa zdôrazní myšlienka pomoci zelenému okoliu," ozrejmuje koordinátorka projektu Lucia Vidanová z OZ Ľudia pre Malacky.

"Potešilo nás, že sme získali plnú sumu, o ktorú sme žiadali a to 996 €. Verím, že sa to priaznivo premietne a verejný priestor sa skutočne skultúrni. Dôležitá bude aj vzájomná spolupráca zapojených skupín. Stále zastávam názor, že veľa sa dá urobiť aj svojpomocne, sponzorsky získať vstupný materiál a výsledok môže byť ešte krajší. Krajšie Domky budú vďaka každému, kto sa rozhodne nejakým spôsobom prispieť. Pomoc pri realizácii projektu prisľúbila aj samospráva," dodáva Vidanová.

Malacky bez bariér 2014

Radosť v Malackách začiatkom decembra, kedy boli známe výsledky jesenného grantového kola, bola hneď dvojnásobná. Rovnou tisíckou podporí Nadačný fond Telekom aj organizáciu veľkého happeningového podujatia Vstúpte, n. o. - Malacky bez bariér 2014 - Cesta okolo sveta. Naposledy sa v Malackách konal jeho 5. ročník v roku 2011. V tomto roku sa pre nepriazeň počasia koncom školského roka 2011/2012 podujatie neuskutočnilo.

Malacky bez bariér podporujú odbúravanie sociálnych bariér medzi ľuďmi s mentálnym postihnutím a zdravými. Jeho cieľom je ukázať širšej verejnosti, že aj ľudia s hendikepom sú talentovaní, komunikatívni, spoločenskí a dokážu sa podieľať pod vedením asistentov a dobrovoľníkov na organizácii podujatia, ktoré zážitkovou formou prezentuje ich zručnosti. Spolu s návštevníkmi sa  zabavia pri prechádzkami zastaveniami v rámci Cesty okolo sveta (tvorivé dielne, hry, aktivity a pod.). Dôležitou súčasťou je podpora myšlienky dobrovoľníctva a priateľstva.

Projekt Malacky bez bariér 2014 hodnotiaca komisia vyzdvihla a zaradila medzi top z vyše stovky poslaných.

Túžime sa spolu hrať

Projekt podal Školský klub Spojenej školy sv. Františka a Telekom ho podporí plnou sumou 1000 €. "Počítačová éra prináša riziko, že deti sa prestávajú spolu hrať. Týmto projektom chceme v našom školskom klube podporiť spoločnú hru detí. Chceme pre ne vytvoriť podnetné prostredie, aby si hravou formou mohli upevniť nadobudnuté poznatky z vyučovacieho procesu, trávili zmysluplne čas, naučili sa pravidlám spoločnej hry," píše sa v projekte. Počas trvania projektu sa do oddelenia školského klubu zakúpia nové didaktické pomôcky, hry a športové potreby.

Telekom podporil v Malackách už množstvo projektov

V roku 2013 získalo OZ Ľudia pre Malacky finančnú dotáciu na realizáciu projektu Mestského arboréta. Občianske združenie M.L.O.K. zase na rekonštrukciu entnerovského náhrobku, najstaršieho zachovaného na starom cintoríne. V minulosti ešte z grantového programu T-Mobile pomáha komunite (predchodca súčastného grantového programu ST) sa financovali napríklad informačné tabule pri pamätihodnostiach (2006, Miesta mesta - popularizácia historických pamiatok v meste Malacky) či obnova kvadrumu v areáli Čierneho kláštora. V roku 2007 pomohli materskému centru Fifidlo. V roku 2010 získalo viac ako tisíc eur z Telekomu aj Gymnázium sv. F. Assiského na projekt Františkáni v Malackách.

Vo februári 2014 sa očáva vypísanie grantového kola zameraného na obnovu kultúrnych pamiatkoch. "Plánujeme sa opäť uchádzať o podporu obnovy groty v Zámockom parku. Mesiace ukázali, že ľudia toto miesto vyhľadávajú a mnohých potešilo, že sa lurdskej jaskyni vrátila vážnosť zatiaľ v improvizovanej, no o to srdečnejšie aranžovanej, podobe. Ja sa tej myšlienky, že sa podarí získať financie na kúpu sochy nevzdám. Ak pamiatkári neakceptujú náš návrh umiestniť tu drevenú sochu z dielne domáceho rezbára Vladimíra Burcla. Návrh mrežovania už na jar odobrili, takže všetko je pripravené na to, aby mohla byť grota obnovená. Ak budú financie," hovorí Vidanová.

Podoba groty začiatkom tohto mesiaca. O výzdobu lurdskej jaskyne sa postarali klienti zo Vstúpte, n. o. Pribudli v nej aj iné drobnosti a kahance od neznámych okoloidúcich.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

17.12.2013 19:11:28 | Alžbeta

Fandím Vám všetkým, ktorí sa o niečo pokúšate. Len aby niekto zlomyseľný
neurobil to, čo urobili mladým futbalistom Žolika. /vykradačka, poškodenie trávnika / Nechcem byť prorokom ale mesto na toľko kamier nemá peniaze.
Dosadiť novú zeleň, ale kto zaručí že ju v noci niekto neukradne?

22.12.2013 13:32:38 | Lucia Vidanová

Dobrá správa, podporený bol ešte jeden projekt v Malackách :), takže hneď tri. Dnes som sa dozvedela :) Potom, čo sa nám pošlú info k tretiemu projektu, doplníme.

22.12.2013 17:34:21 | Alžbeta

V minulom príspevku som zabudla... Dnes sa mi dostal do rúk Malacky hlas
a zdvihol sa mi tlak. Myslím na tie sedadlá na štadione. To už čo je za zver čo toto dokáže. Nechcem uraziť zvieratá, niektorí ľudia sú proste horší...

27.12.2013 10:49:11 | Lucia Vidanová

Príspevok je aktualizovaný. Doplnené info o projekte Túžime sa spolu hrať.