Ľudia pre Malacky » Zámocký park - história a budúcnosť

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zámocký park - história a budúcnosť

Zámocký park je so svojou rozlohou asi 30 ha najvýznamnejším prvkom v systéme zelene v intraviláne mesta. A hoci výstavbou diaľničného privádzača zanikla jeho priama prepojenosť s centrom, je populárnym miestom aktívneho odpočinku a relaxácie v prírode. Je cenný svojou históriou aj stvárnením.

Jeseň v parku

Zámocký park v Malackách dospel na konci devätnásteho storočia do podoby umelecky hodnotnej kompozície krajinárskeho parku. Vďaka absencii adekvátnej údržby v storočí dvadsiatom došlo k výraznému poškodeniu kompozičnej štruktúry. Jasné členenie priestorov bolo zotreté ponechaním náletových drevín, mnohé solitérne stromy a skupiny dožili a neboli nahradené, až na výnimky tiež chýbali adekvátne dosadby porastov.

V priebehu času dochádzalo k zmene funkcie jednotlivých častí parku, ktoré k estetickej hodnote príliš neprispeli. Tento negatívny vývoj bol dovŕšený prírodnými katastrofami v podobe víchríc, ktorým padlo za obeť mnoho vekovitých stromov dôležitých pre kompozíciu parku.

STRUČNÝ HISTORICKÝ VÝVOJ AREÁLU

Kaštieľ bol postavený roku 1624 grófom Pálfim v renesančnom slohu severovýchodne od pôvodného dreveného loveckého kaštieľa grófa Balassu. Následne prešiel barokovou úpravou, o čom svedčí princíp vnútornej dispozície stavby, a v roku 1808 bol prestavaný v klasicistickom štýle.

Kompozícia parku pravdepodobne nasledovala postupné stavebné úpravy kaštieľa od renesančných princípov po klasicistické, avšak doposiaľ neboli nájdené žiadne podklady dokumentujúce tento vývoj. Historické pramene dokladujú až prelom 19. a 20. storočia, kedy patril kaštieľ so svojou „anglickou záhradou“ o rozlohe 106 jutár medzi najkrajšie v župe. 1 uhorské jutro predstavovalo plochu, ktorú oráč stihne zorať za jeden deň, čo je zhruba 4316 m2. Park mal teda v tej dobe rozlohu zhruba 45,75 ha. Je pravdepodobné, že sa k ploche parku započítavala aj časť lesa východne od kaštieľa.

Park bol plne udržiavaný zhruba do roku 1918-1920, kedy ho po Mikulášovi Pálfim prevzal františkánsky rád a zriadil tu internát a gymnázium, následne bol udržiavaný len čiastočne.

Stručné informácie o parku získate aj z "historického kameňa", text je už, žiaľ, dosť vyblednutý.

Kompozícia parku od roku 1808 do 1920
V rámci parku bol kaštieľ situovaný v strede severnej polovice. Hospodárske budovy boli severne a juhovýchodne od parku. Ďalšie sa nachádzali v severozápadnej časti parku v rámci malého záhradníctva, kde boli aj stavby úžitkového a palmového skleníka. Z historických fotografií možno vyčítať formálnu úpravu rozária pri veľkom palmovom skleníku, ktorý bol spolu so záhradou udržiavaný do roku 1948. Park bol uzatvorený tehlovým múrom o výške 1,7-2m s dvoma hlavnými (západná a severná brána) a dvoma príležitostnými vstupmi (z juhu a východu). Južne od parku prechádzala úzkokoľajná železnica pre hospodárske účely.

Autor kompozície parku, ktorý je bohužiaľ neznámy, tu vytvoril dlhé pôsobivé prehľady v prirodzených spoločenstvách drevín a trávnatých porastoch, do ktorých nenásilne včlenil farebne a štruktúrou kontrastujúce dreviny. Základom sortimentu parku boli domáce druhy a ich variety.

Východná časť parku pravdepodobne vznikla priesekmi lesného porastu a ich obohatením o solitéry a skupiny cudzokrajných jedincov. Terén parku bol mierne zvlnený s klesajúcou tendenciou na juhozápad. Cestná sieť bola prírodno-krajinárskeho charakteru, povrchy predstavovala zavalcovaná drť, obrubníky boli drevené so striedaním bieleho a žltého náteru. Chodníky boli pravidelne udržiavané „škrabaním“.

V okolí kaštieľa sa nachádzali pravdepodobne pôvodné barokové kamenné lavičky, v odľahlejších častiach lavičky drevené. V juhozápadnej časti parku pretekal potok Malina, bez významnejšieho kompozičného dosahu. Počiatkom 20. storočia bola pred juhovýchodnou fasádou vybudovaná vodná nádrž so sochou a vodometom. Do tohto obdobia spadajú aj posledné výsadby v blízkosti kaštieľa s náznakom pravidelnosti.

Smerom od kaštieľa ku kostolu bola situovaná pôvodne lipová alej, ktorej vek sa odhaduje na 260-290 rokov. Na jej začiatku boli viac-menej nepravidelné záhony letničiek, pestrého druhového zloženia, olemované strihaným krušpánom. Alej, ktorá bola už za pôvodného majiteľa, na konci 19. storočia, čiastočne obnovená a dosadená platanmi, bola podľa mapy z roku 1858 súčasťou systému alejí, budovaných ako prieseky v lese, či vysadzovaných voľne v krajine (napojenie na komunikácie v parku, bažantnica južne od parku), z ktorých mnohé neskôr slúžili a slúžia ako cesty do okolitých dedín.

Južne od kaštieľa, vo vzrastenej zeleni, bola grotta so sochou Panny Márie, juhozápadne, na mieste súčasného športového ihriska stáli dva drevené prístrešky pre kone. Prechádzkam a jazde na koňoch boli prispôsobené pohľady a priehľady najmä vo východnej a juhovýchodnej časti parku. Plochy vzrastenej zelene tu preto boli rozľahlejšie a menej členité. Vychádzky na koňoch často smerovali aj do okolitých lesov.

Kompozícia parku od roku 1920 do roku 1983
Po roku 1920 sa vzrastenej zeleni parku venovala malá pozornosť, trávnaté plochy však boli pravidelne vykášané. Po roku 1948 sa parku venovalo minimum starostlivosti. Na území bývalej zásobnej záhrady, ktorá vrátane budov schátrala, bolo vybudované ihrisko telovýchovnej jednoty, v západnej časti parku dopravné ihrisko. Okolo roku 1950, kedy už v budove kaštieľa sídlila nemocnica s poliklinikou, bol na násypoch vzniknutých z vyrovnávania terénu v parku vybudovaný štadión. Porasty boli čiastočne ponechané, nevenovala sa im však pozornosť a postupne zarástli náletmi agátov.

Z pôvodných stavieb sa zachoval len strážny dom pri západnej, hlavnej vstupnej bráne, ktorý však neslúžil svojmu účelu. Múr uzatvárajúci park bol na mnohých miestach výrazne narušený.

V roku 1960 sa začalo s výstavbou nemocnice na hlavnej lúke východne od kaštieľa, čo neodvratne narušilo pôvodnú kompozíciu parku. V okolí novej nemocnice nebola zabezpečená údržba ponechanej zelene, navyše motorové vozidlá prichádzajúce sem severnou bránou často parkovali na trávnatých plochách.

Pôvodná lipová alej bola na mnohých miestach vyrúbaná bez náhrady pre výstavbu nových komunikácií (nadjazd železnice, prípojka na diaľnicu). Navyše v roku 1969 z nej boli odstránené aj posledné pôvodné lipy, ktoré boli v zlom stave a ohrozovali návštevníkov. Jedince boli v roku 1970 nahradené platanmi.

Absencia adekvátnej údržby, prehusťovanie náletov na jednej strane a nekontrolovaný výrub na druhej strane, zapríčinili rozpad kompozície a zmenu pomeru listnatých drevín k ihličnanom. Pôvodne boli v pomere zhruba 1:1, ihličnanov však postupne výrazne ubudlo. Aj napriek jednorazovému prečisteniu areálu parku od náletov v roku 1970 postupne z parku zmizli porasty krov (na 10% pôvodných plôch) a lúčne porasty sa zmenšili o polovicu.

Tieto sa kvôli nerovnostiam len veľmi zle strojovo udržovali, čo zapríčinilo aj pokles ich kvality. Cestná sieť v parku sa zmenila v závislosti na novej náplni areálu. Farebné obrubníky zhnili a boli vychodené nové chodníky. Bazén bol v dezolátnom stave, soška z pôvodnej fontány bola premiestnená na námestie. Grota so sochou Panny Márie sa rozpadla a na jej mieste možno nájsť len jej zvyšky. K hlavnému vstupu do areálu bolo zavedené osvetlenie a pribudli tu betónovo drevené lavičky.

Fontána po rekonštrukcii.

Grota je tiež dôležitou súčasťou histórie parku. Snáď sa ju podarí časom obnoviť.

O dávnych objektoch Zámockého parku sa viac dočítate na stránke Malackých pohľadov v príspevku Martina Macejku.

V roku 2012 si mesto dalo vypracovať projekt obnovy Zámockého parku, ktorého cieľom je vrátiť parku v postupných krokoch jasnú kompozičný štruktúru porastov, ktorá bude vychádzať z porovnania historických podkladov a súčasného stavu = obnova s rešpektom k jedinečnosti génia loci, prírodným podmienkam i možnostiam mesta Malacky.

V rámci navrhovaných úprav sa má racionalizovať údržba parku tak, aby s čo najmenšími nákladmi bolo dosiahnuté čo najestetickejšieho výsledku. Projekt mal zrevidovať funkčné členenie parku a ponúknuť víziu pre ďalší rozvoj využitia objektu. Spracovateľmi boli skúsení krajinárski architekti, ktorí pracovali napríklad na obnove parku pri rozhľadni na Petříne v Prahe či na štúdii zámockého parku v Lednici.

ZÁKLADNÉ PRINCÍPY OBNOVY PARKU

1. Ničivé dôsledky víchríc, ktoré mali za následok vývraty a zlomy mnohých stromov budú využité k obnove kompozičnej štruktúry parku. V najviac zasiahnutých miestach nebudú obnovované porasty stromov, ale budú tu založené nové lúky doplnené solitérnymi stromami.

2. Popri cestách budú vysadené nepravidelné aleje a solitérne stromy tak, aby návštevník parku prechádzal v tieni stromov a mal výhľad na lúčne partie alebo na okolitú krajinu. Tým bude obnovený pôvodný princíp striedania svetla a tieňov. Stromy budú vysadzované vo väčších veľkostiach(zapestovaný alejový strom, obvod kmeňa 12/14 cm), aby čo najskôr spĺňali svoju funkciu. Ich umiestnenie popri cestách výrazne zjednoduší ich zalievanie a starostlivosť o ne.

3. V parku budú dotvorené dva nové priehľady do krajiny, ktoré boli otvorené ničivou víchricou a poskytujú jedinečnú možnosť obohatiť priestor parku o krásne výhľady na vzdialené horizonty Malých Karpát. Tým bude obnovená pôvodná koncepcia pohľadového prepojenia parku a krajiny a optického zväčšenia priestoru parku. Až odrastú okolité lesné porasty, budú funkciu pohľadového cieľa plniť novovysadené solitérne stromy.

4. Pri obnove jestvujúcich porastov bude v maximálnej miere využité prirodzené zmladzovanie súčasných drevín. V niektorých partiách budú vytvorené malé oplotené plochy s výsadbami stromov chránených pred ohryzom zverou a konkurenciou ostatných rastlín. Plochy budú mulčované štiepkou. Tento princíp bude modifikáciou lesníckeho spôsobu obnovy porastu (tzv. kotlíkový spôsob obnovy).

5. V parku bude znovu definované rozloženie plôch kosených 2x ročne a partií kosených častejšie – tým dôjde k diverzifikácii výšky porastu a zaujímavému priestorovému efektu, ktorý je markantný na historických fotografiách.

6. V parku bude prevedená asanácia stromov, ktoré sú prevádzkovo nebezpečné, kompozične nevhodné alebo sú v zlom zdravotnom stave. Výrub stromov bude rozložený do etáp podľa naliehavosti.

Zabezpečiť pravidelnú orezávku a odstránenie poškodených drevín je veľmi dôležité hlavne z hľadiska bezpečnosti návštevníkov.

7. Dreviny v parku, u ktorých je to treba, budú odborne ošetrené arboristami tak, aby bola maximálne predĺžená ich životnosť a prevádzková bezpečnosť. Zásahy prebehnú v niekoľkých etapách podľa naliehavosti.

8. Veľmi dôležitým aspektom obnovy bude odstránenie pňov, alebo ich zrezanie do úrovne terénu a terénne úpravy v oblasti nových priehľadov. Tieto zásahy umožnia údržbu plôch kosením a sú podmienkou estetického pôsobenia týchto plôch.

9. Druhová skladba bude pri obnove prispôsobená meniacim sa prírodným
podmienkam. Pôvodný porast založený na duboch, lipách, jaseňoch, javoroch a lesných boroviciach bude doplnený druhmi, ktoré v parku úspešne rastú, prípadne sa sami zmladzujú. Jedná sa predovšetkým o brestovec (Celtis), dub, cer, platan, borovica čierna, b. lesná, v obmedzenej miere tiež agát. Rastliny musia byť schopné tolerovať striedanie teplôt, kolísanie zrážok i spodnej vody a piesčitý priepustný podklad.

10. Kompozíciu budú doplňovať farebne odlišné varianty výše uvedených drevín.

Hrubý odhad nákladov spojených s obnovou Zámockého parku predstavujú sumu 591 000 € s DPH (výrub stromov 183 500 €, odstránenie krovín a náletov 29 200 €, odstránenie pňov 106 100 €, terénne úpravy 65 300 €, pestovateľské ošetrenie drevín 69 400 €, výsadba stromov 25 300 €, založenie parkového trávnika 2 300 €, založenie lúčneho trávnika 11 400 €).

Navrhované kompozície parku

Časť parku je monitorovaná kamerovým systémom.

V minulosti boli v parku rozmiestnené umelecké sochy, žiaľ, vandali sa o ich vizáž rýchlo postarali a dnes tu zostali len ich torzá.

Zámocký park má stále svoje čaro, aj keď mu dali zabrať prírodné katastrofy - v marci 2008 víchrica Emma a v júli 2009 orkán s rýchlosťou 140 km/h.

Vzácne dreviny boli označené v rámci projektu Mestského arboréta.

Najfarebnejší je v jarnom období.

Foto: Lucia Vidanová

Zverejnené informácie sú súčasťou dokumentu:



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

15.06.2013 14:32:34 | Peter

Ked tak sledujem rozpocet obnovy, nejako sa mi tam opakuju polozky, ktore uz boli realizovane v 1.-3.tej etape obnovy. Absencia kosenia celeho parku vedie znova k usadzaniu neziaducich naletovych drevin. Pne a poskodene stromy mala odstranit firma, ktora odstranovala nasledky vichrice 2009. A samozrejme uviest park do povodneho stavu (ponicene chodniky a travne porasty tazkou technikou). Ak sa zahladime pozorne (hlavne V az JV cast) nachadza sa tu este mnozstvo pnov a ponicene chodniky. Ako sa preberalo dielo po skonceni prac? Neslo nahodou len o lukrativny obchod s kvalitnym objemnym drevom? (...a po nas potopa?). Park takejto rozlohy vyzaduje udrziavacie naklady (kosenie, orez udrzba mobiliaru a pod.), ktore idu do desattisicov eur rocne (uzivili by sa tu 2 sikovni zahradnici - udrzbari). Kosi sa samozrejme rychlo pred 1.majom (a JV cast len 1m od chodnika). Takto potom konci usilie, ktoreho vysledok je potlaceny zubom casu - na Slovensku bezny jav.
Fontana - dalsi nonsens. Za 70 tisic eur mozno postavit rodinny dom a nie vybetonovat jamu. Rovnako tak nechapem, preco sa neosadil aj Triton (alebo jeho replika) z centra mesta. Takto fontana posobi vzhladom na prostredie, v ktorom je zaclenena az prilis moderne (ale vdaka aspon za to co je).