Ľudia pre Malacky » Obľúbené trhy Malacká šošovica sú späť

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Obľúbené trhy Malacká šošovica sú späť

Malacká šošovica – remeselné trhy spojené so sprievodným kultúrnym podujatím sú po júnovej prestávke spôsobenej prestavbou v centre mesta späť. Akcia, ktorá si za celé desaťročie, našla svojich priaznivcov sa uskutoční 9. septembra v parku na Kláštornom námestí. Viac v rozhovore s predsedníčkou občianskeho združenia Malacká šošovica Luciou Vidanovou.

Malacká šošovica sa koná už desať rokov, zmenilo sa niečo za to obdobie na koncepte podujatia?

Znie to neuveriteľne a prvýkrát sme k Malackej šošovici, vtedy ako skupina aktívnych ľudí v Malackách s pracovným názvom „šošovičky“, sedeli v roku 2013. Pamätám si ako som zháňala prvých sponzorov a predstavovala im myšlienku podujatia – spojenia a predstavenia aktívnych zručných ľudí z Malaciek a okolia. Niektorí nás podporujú dodnes. Pôvodne sme skúšali počas podujatia okrem remeselných trhov aj súbor prednášok, to sa však neujalo. Zakotvili sme tiež natrvalo na Kláštornom námestí, čo vychádza aj zo samotného loga Malackej šošovice, ktoré vytvorila Majka Mareková. Srdce podujatia je stále to isté. Nadšené.

Koľko podujatí ste už zorganizovali? Spomínate si aj na nejaké krušné chvíle?

Znie to neuveriteľne, no septembrová Malacká šošovica bude už osemnásta. To je už kus života, ktorý sme do nášho konceptu vložili. Raz sme skúšali jarné podujatie v apríli a teda bolo to skutočne s aprílovým počasím. Pamätám si ako prišla víchrica a stánky sme držali, aby „neuleteli“. Počasie nám tiež nevyšlo na letnej šošovici v 2022. Od rána lialo, no stánky sme napokon rozložili a počasie sa vcelku umúdrilo. Nezabudnuteľné je pre mňa septembrové podujatie asi v 2019. Hlásili veľmi zlé počasie, kým iné podujatia sa rušili, ja som si povedala, že my to ustojíme a dobre bude. A aj bolo. Pršať začalo až poobede, keď sme pomaly končili. Vždy si vravím, že nás má Pán Boh rád. Verím, že pekne bude aj 9. 9.

Kto všetko Malackú šošovicu organizuje?

To sa opäť vyvíjalo v čase. Kým na začiatku nás bolo aj do dvadsať, dnes sme v úzkom organizačnom tíme zostali dve :) – ja a Lenka Osuská, ktorá sa k nám pridala v 2019. Pritom si mnohí myslia, že Malackú šošovicu organizuje mesto, či veľký tím ľudí. Rozumiem, že aj toto sa mení pod vplyvom života – do tímu sa rodili deti, maminky predtým na rodičovskej sa zamestnajú, už sú plne vyťažené. Ak chceme, aby podujatie žilo ďalej, uvedomujeme si, že musíme našu šošo skupinu rozšíriť. Od začiatku je však s nami Vstúpte, n. o., Malacké pohľady, o. z., pomáhajú aj členovia o. z. Ľudia pre Malacky. Nenahraditeľnými členkami organizačného tímu boli Majka Mareková v začiatkoch aj s manželom Martinom a Gabika Wascheková. Verím, že do organizácie ešte prispejú. Patrí im za celé tie roky nezištnej práce obrovské poďakovanie. Teraz sme do tímu prizvali o. z. Falangír.

Na čo všetko sa môžu v septembri návštevníci tešiť?

Srdcom podujatia budú remeselné trhy. Prihlásených máme okolo štyridsať predajcov. Do programu prispejú divadelníci z Falangíru. Účasť prisľúbili aj tanečníci z Latino Scool. Cez MCK či o. z. Malacké pohľady budú prehliadky  krýpt a synagógy. Novinkou bude stánok spoločnosti Ikea, kde predstavia projekt Malacky - mesto priateľské k opeľovačom. Ešte máme zopár nápadov, no pre leto nie istých, takže nebudeme prezrádzať dopredu, treba prísť pozrieť. IPčko bude mať na Kláštornom námestí vysunutú "obývačku". 

Z čoho je takéto podujatie financované?

Každoročne si žiadame ako o. z. podporu cez grantovú schému mesta. Vychádza to necelých 1000 € na podujatie. Samozrejme, že mestu platíme za prenájom verejného priestranstva. Vo volebnom roku som dotáciu odmietla kvôli „krikľúňom“, ktorí začali rozširovať veľmi nepekné info o tom, čo Malacká šošovica mesto stojí. Bolo mi to vtedy smiešne, ten čas, ktorý organizátori do podujatia vložia, je nevyčísliteľný. Mohli by ho stráviť so svojou rodinou, no venujú ho ľuďom. Za to desaťročie sme boli úspešní so žiadosťami vo viacerých grantových schémach. Aktuálne podujatie podporila Nadácia ZSE sumou 1300 €, ktorú môžeme použiť aj na letné podujatie v 2024. Za každú jednu podporu aj nefinačnú sme vďační. A budeme šťastní, ak sa k nám pridá niekto s dobrými nápadmi a podujatie sa nám tak podarí opäť o kúsok posunúť. Kto chce, nech pokojne píše na malackasosovica@gmail.com

 

Všetci ste srdečne pozvaní na Malackú šošovicu 9. 9.

Stretneme sa na Kláštornom námestí v tradičnom čase od 9.00 do 15.00 h

Zľava: Lucia Vidanová, Mária Mareková, Sabína Bendová a Gabriela Wascheková, foto z Malackej šošovice v roku 2015

Lenka Osuská sa k šošo tímu pridala v roku 2019 a stala sa jeho hybnou silou. Aj na septembrovej šošovici ju budete môcť vidieť maľovať na tvár. 

Nenahraditeľnou súčasťou organizačného tímu je Janko Hurban, ktorý vždy zabezpečuje, aby sme mali "šťavu" - elektriku :)

 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku