Ľudia pre Malacky » Nezaťažený pohľad na vec

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Nezaťažený pohľad na vec

Riešiť veci po starom, prehliadať niektoré problémy a ísť v starých koľajach. Do toho mesto skĺzne veľmi ľahko. Nie každý človek zžitý s mestom má potrebu ho zlepšovať. Ľudia si málokedy sťažujú, pretože majú pocit, že všetko funguje v rámci možností. Aj preto bolo mojou ambíciou podporiť spoluprácu mesta s vysokými školami a študentmi, ktorí častokrát môžu poskytnúť nezaťažený pohľad na riešenie niektorých problémov.

Nielen mesto môže získať, ale spolupráca študenta s mestom má pridanú hodnotu pre oboch, sám som to zažil. Výstupy študentov sú niekedy iba vízie, ktoré sa nikdy nezrealizujú, ale niekedy môžu byť inšpiráciou a užitočným podkladom pre spracovanie ďalšej dokumentácie.

Keďže sám viem ako je užitočné pre študenta nerobiť len teoretickú prácu, ale projektovať v reálnom prostredí, snažím sa tento princíp uplatniť aj pri mojich študentoch. Tu je niekoľko ukážok zo záverečných prác, ktoré možno niekedy ovplyvnia tvár mesta, ale možno ani nie.

Autobusová a železničná stanica Píla, Ondrovič, M., 2002. Cieľom práce bolo preukázať možnosť urbanizácie a umiestnenia združenej autobusovej a železničnej stanice na vtedy nevyužívanom pozemku Píly a vytvoriť tak dopravné centrum mesta. O tom, či sa v súlade s územným plánom, podarí presunúť autobusovú stanicu a urbanizovať pozemok Píly rokovalo aj toto Mestské zastupiteľstvo hneď v úvode svojho voľebného obdobia. Viac informácií nájdete tu.

Upokojenie Záhoráckej ulice, Blaženiaková, M., 2009, Cieľom práce bolo preukázať možnosť zvýšenia priepustnosti automobilovej dopravy a zvýšenia bezpečnosti nemotoristickej dopravy na Záhoráckej ulici. Práca môže byť ešte zaujímavá v súvislosti so sťažnosťami obyvateľov, ktorí z Pribinovej ulice už takmer nie sú schopní odbočiť do ľava.

Úprava križovatiek na vnútornom dopravnom okruhu, Hamaďáková, Z., 2011. Cieľom práce bolo posúdiť dopady dokončenia vnútorného dopravného okruhu mesta a zriadenia pešej zóny na Radlinského a Zámockej ulici na komunikačný systém mesta. Práca môže byť zaujímavá ak mesto jedného dňa nadobudne odvahu a financie realizovať zásadnejšie zmeny v zmysle územného plánu.

Rekonštrukcia križovatky Brnianska – Záhorácka, Samek, M., 2012, Cieľom práce bolo návrhnúť časť obchvatu cesty I/2 a následného upokojenia Brnianskej ulice. Práca môže byť zaujímavá, pretože poskytuje úplne iný pohľad na riešenie križovatky pri dolnom kostole, aj v súvislosti s nedávno prerokovaným materiálom mestského zastupiteľstva. Viac informácií nájete tu.

Mesto takto môže získať vízie, nápady a najmä nezaťažený pohľad na riešenie niektorých problémov. Môže intenzívnejšie spolupracovať nielen so Stavebnou fakultou, ale myslím, že väčšina fakúlt Slovenskej technickej univerzity, ale aj iné univerzity by mali záujem o užšiu spoluprácu so samosprávou, či už na poli realizácie záverečných prác alebo projektov.

Samospráva môže získavať nielen nápady, ale aj finančné prostriedky. Napríklad naša fakulta v spolupráci aj s Malackami úspešne zrealizovala projekt Roseman - financovný zo štrukturálnych fondov, zameraný na manažment bezpečnosti cestnej dopravy a implementáciu prvkov upokojenia dopravy. Takýmto spôsobom mesto získalo na realizáciu dopravno-bezpečnostných opatrení cca 84 000 €.

A tak sa napríklad úprava priechodu pre chodcov pri sv. Floriánovi, načrtnutá v diplomovej práci M. Blaženiakovej z roku 2009, síce v oklieštenej podobe a rozsahu primeranom rozpočtu, zrealizovala v rámci tohto výskumného projektu.

City and Traffic v Malackách

V zmysle podpory spolupráce mesta s vysokými školami plánuje naše pracovisko v Malackách zorganizovať 18. medzinárodný študentský workshop City and Traffic, ktorý je zameraný na návrh živších, atraktívnejších a bezpečnejších ciest a verejných priestorov s dôrazom na podporu medzinárodnej spolupráce študentov.

Workshopu sa zúčastní asi 50 študentov a pedagógov z Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, Slovinska, Litvy, Srbska a Slovenska a v priebehu týždňa vypracujú a predstavia svoj pohľad na riešenie niektorých vybraných problémov mesta Malacky spojených s dopravou. Projekt podporuje Višegrádsky fond, SPP a mesto Malacky. Myslím, že sa môžeme tešiť na zaujímavé výstupy a časom uvidíme, ako s nimi mesto naloží.

City and Traffic, Krakow 2011



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

17.03.2013 17:46:51 | Karovičová

Aký je tvoj názorTieto riešenia sú všetky zaujímavé a určite by našej doprave pomohli, no ja vidím zásadný problém v tom, že ľudia z okolitých obcí M U S I A docestovať do stredu Malaciek (akýmkoľvek dopravným prostriedkom) a následne pokračovať ďalej. Čo preťažuje dopravu nielen v centre ale aj v obytných zónach na vstupoch do Malaciek. Myslím, že by sme potrebovali obchvat-(y), aby sa hlavná dopravná tepna premiestnila mimo mesta.

17.03.2013 17:49:51 | miroslav

inak ten kruhac pri AFK by bolo treba, lenže teraj je to tam zrekonstruovane, tak ci by to sa tam zasa nejako neburalo, ale aj tak by sa tam zisiel.

17.03.2013 18:11:05 | Jaro

Kruhac pri AFK by bol dobra vec, no len aby to nebol zasa zle vypocitany kruhacik, v ktorom sa neda ani otocit pretoze ho projektoval nejaky uzasny specialista na dopravu... takych kruhacov je uz dost a su skor zatazou a blokadou dopravy, pretoze ju spomaluju... tu je naozaj otazne, ci sa da ukrojit napriklad z parčíka a na druhej strane z pozemku po zastavku autobusov...inak je to zbytocne...

17.03.2013 18:14:37 | Iveta

Inak ten kruhac pri AFK mal byt uz davno spraveny. Je des dostat sa z Pribinovej ulice na hlavnu a to este v rannej ci vikendovej spicke. Ale ako rozmyslam ved tam sa neda s autom odbocit 7 dni v tyzdni. A ked si este predstavim multifunkcnu novu budovu. ktora sa stava pri Fabianovi tak to bude uplny des kedy kolvek.

17.03.2013 18:20:12 | peter

otazka: co robi mesto s diplomovymi pracami VS studentov? pouzije ich alebo koncia v archivoch kniznic?!

prepocital student pri navrhu kruhacu pri afk jeho potrebu? ako laik si myslim ze neni potrebny kruhac ale urobit ostrovceky a semafory

17.03.2013 18:26:18 | Iveta

Neni to moc 3 semafory za sebou? ved sa tam provoz uplne sprajcne. Myslim. ze skor kruhac by bol lepsi.Od nadjazdu by to bol treti a uz tam to je sprajcnute ak niektory nejede jak ma.

17.03.2013 18:30:30 | peter

lidlu by som nakaslal a tie semafory zrusil + zrusil napojenie cesty od lidlu na hlavnu - nechal max len pruh na nadjazd alebo zbural cestu uplne a nech si jazdia ludia od zamockej... kruhac pri afk je luxus drahe, semafory su osadene za kratky cas

radsej urobil velky kruhac miesto hlavnej svetelnej krizovatky nie tuto atrapu centra mesta

17.03.2013 19:57:47 | gisell

...a to je parada takyto workshop....este by bolo zaujimave spravit potom taku verejnu prezentaciu pre obcanov a laikov, aby videli vyhody a nevyhody jednotlivych rieseni....a mozno sa to casom pohne k realizacii a neostane to len na papiery..

17.03.2013 20:14:47 | Milan Ondrovič

Áno pri AFK by mohla byť aj svetelne riadená križovatka, aj by tá okružná križovatka mohla byť väčšia, čo by iste malo svoje +/-. Nechcel som tu ale obhajovať práce študentov, tí si svoje práce už úspešne obhájili. Skôr som chcel ukázať na potenciál, ktorý v spolupráci mesta s vysokými školami vidím. A samozrejme nielen s našou školou, ale neďaleko sa študuje aj architektúra, reštaurátorstvo, manažment či sociálna práca a iné školy a oblasti z ktorých dostať nezaťažený pohľad na riešenie niektorých problémov by bolo určite prínosné. No a čo mesto s takýmito prácami robí? Neviem, o niektorých ani nevie že existujú a tých čo vie tak neviem, že by s nimi mesto nejako systematicky pracovalo, moja snaha v úvode volebného obdobia o zapracovanie možnosti ocenenia záverečnej práce prínosnej pre rozvoj mesta napríklad aj preplatením nákladov na jej tlač sa nestretla s pochopením. No možno sa aj toto zmení a mesto bude aktívnejšie pristupovať k spolupráci s VŠ.
,
No a pre gisell: Ak sa úspešne podarí zrealizovať workshop City and Traffic, tak jeho oficiálna časť určite bude končiť verejnou prezentáciou prác.

17.03.2013 20:21:19 | Martin O.

Len aby sa nestalo to, že vodič ktorý zíde z diaľnice a chce prejsť Malackami ďalej, dostal závrať s tých kruháčov než prejde mestom. Nato aby niekto s križovatky urobil kruhový objazd, nepotrebuje vysokú školu. Umenie je zjednodušiť dopravu, bez zbytočných stavieb, ktoré zohyzďujú už tak dosť ohyzdné mesto.