Ľudia pre Malacky » Stret pohľadov na doriešenie križovatky na dolnom konci

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Stret pohľadov na doriešenie križovatky na dolnom konci

Vo štvrtok sa na rokovaní mestského zastupiteľstva črtá asi najzaujímavejšia diskusia okolo nenápadného materiálu, ktorý súvisí s vysporiadaním pozemkov na vybudovanie preložky cesty. K materiálu je viacero pohľadov, stanoviská dvoch komisií, postoj oddelenia právneho, žiadosť vlastníkov, záujmy mesta na tomto území. Zaujímavý by bol aj názor obyvateľov. Skúsme sa na to pozrieť bližšie.

Vo štvrtok je v návrhu programu rokovania mestského zastupiteľstva aj materiál č. Z 11/2013 s názvom Návrh vyriešenia záujmov mesta na súkromných pozemkoch na Záhoráckej ul. v Malackách. Podstatou tohto materiálu je postoj mesta k vysporiadaniu pozemku a na ňom sa nachádzajúceho domu za dolným kostolom.

O riešenie dlhodobo žiadajú vlastníci nehnuteľností, ktorí by s nehnuteľnosťami chceli ďalej disponovať, predať, opraviť, užívať... Má to však jedno ale. Mesto si totiž v roku 2002 pri tvorbe koncepcie rozvoja mesta v tejto lokalite určilo územným plánom mesta, že za kostol by sa mala preložiť cesta, ktorá v súčasnosti ústi do vidlice nachádzajúcej sa pred týmto kostolom (pri Obvodnom úrade Malacky či Mestskom centre kultúry - foto nižšie). A to spôsobuje vlastníkom nehnuteľností neistotu z hľadiska užívania ich nehnuteľností, čo pochopiteľne chápem.

Hlavným cieľom územného plánu mesta je vytvorenie mestského urbanistického celku. Určilo sa, že jednou zo strategických úloh mesta by malo byť vytvorenie centrálnej mestskej zóny či realizácia ucelenej radiálno okružnej komunikačnej kostry mesta. Os centrálnej mestskej zóny majú podľa územného plánu mesta tvoriť ulice Radlinského a Záhorácka. Územný plán z hľadiska celkovej koncepcie usporiadania vytyčuje tri hlavné centrá nadmestskej vybavenosti, a to

  • spoločenské centrum v priestoroch v nadväznosti na križovatku na Kláštornom námestí, ktoré má tvoriť dominantnú časť,
  • zhromažďovacie centrum v priestoroch v nadväznosti na križovatku ulíc Záhorácka - Brnianska - Cesta mládeže, ktoré má tvoriť priestor medzi budovami verejnej správy (obvodného úradu) a farského kostola,
  • obchodno-dopravné centrum v priestoroch v nadväznosti na predstaničný priestor, Nádražnú a Jilemnického ulicu, ktoré má zároveň tvoriť akýsi nástupný priestor do mesta.

Viac k týmto trom centrám môžete nájsť v článku Milan Ondroviča z novembra 2010 Malacky, "mesto bez srdca".

Dlhodobo prezentujeme svojimi aktivitami snahu o udržanie týchto strategických záujmov mesta, preto naše kroky súviseli hneď v úvode s podporou projektu presunu autobusovej stanice do areálu Píly, rovnako tak sme jasne deklarovali, že nie sme ochotní podporiť časté zmeny územného plánu. V neposlednom rade sa už začína na podnet Komisie pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie pripravovať dôležitý dokument, a to územný plán zóny centrálnej mestskej oblasti. Viac k tomuto územného plánu môžete nájsť v článku Milana Ondroviča z januára 2013 Poslanci schválili prípravu ÚP zóny centrálnej mestskej oblasti. A rovnako aj postoj mesta k riešeniu uvedeného problému považujeme za nesmierne významné.

Zhromažďovacie centrum

Územný plán predpokladá k vytvoreniu zhromažďovacieho centra pred kostolom Najsvätejšej Trojice preložku dnešnej križovatky s cestou od Veľkých Levár za kostol v napojení na cestu ulice Cesta mládeže. Dominantnými prvkami majú byť voľné zeleňové parkové priestory od kaplnky pri starom cintoríne popri Brnianskej ulici.

Snaha o uzavretie dohody

Po opakovaných žiadostiach vlastníkov o doriešenie záujmov mesta v tejto lokalite sme sa situáciou zaoberali v minulom roku v Komisii pre správu majetku a legislatívu a Komisii pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie.

Vlastníci nehnuteľností navrhli mestu vysporiadanie týchto nehnuteľností napríklad odpredajom mestu alebo v opačnom prípade vypustenie križovatky ulíc Záhorácka- Brnianska- Cesta mládeže z územného plánu mesta.

Výsledkom minuloročnej diskusie bolo odporúčanie nemeniť územný plán z dôvodu zachovania strategických cieľov, čo by v prípade zmeny znamenalo narušenie koncepcie z roku 2002. Napriek tomu vzhľadom na pretrvávajúci stav mestské zastupiteľstvo uložilo mestskému úradu prípravu a predloženie materiálu k tomuto problému na februárové rokovanie poslancov.

K obsahu teraz predkladaného materiálu vzniesol výhrady zástupca vlastníkov Ing. Miroslav Barnák, CSc., ktorý vo svojom stanovisku zároveň upozorňuje mesto, že rekonštrukcia križovatky ulíc Brnianska-Záhorácka- Cesta mládeže je výhradne investičnou akciou mesta Malacky a tvrdenie uvedené v materiáli (že "realizáciu obchvatu bude realizovať konkrétny investor, ktorým nemusí byť mesto a ten bude riešiť majetkovo právne usporiadanie v rámci celého projektu"... - Počas diskusií sa spomínala Slovenská správa ciest, keďže ide o cestu I/2.) sa nezakladá na skutočnosti.

Podľa vyjadrenia predsedu Komisie pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie Milana Ondroviča si mesto svojím územným plánom mesta zároveň ochránilo svoju pozíciu a prebudovanie predmetnej križovatky vyhlásilo za verejnoprospešnú stavbu, čo je jednou z podmienok pre možnosť neskoršieho vyvlastnenia nehnuteľností.

Jednou z diskutovaných možností totiž je aj to, že mesto by len v súčasnosti potvrdilo záujem ponechať v platnosti územný plán mesta bezo zmien a vysporiadanie nehnuteľností by sa riešilo až v čase realizácie tejto investičnej akcie. V krajnom prípade nehnuteľnosti neskôr vyvlastnilo.

Stanoviská komisií

Komisia pre správu majetku a legislatívu odporučila rokovať s vlastníkmi o podmienkach prevodu nehnuteľností (či odkúpenie, zámena, spôsob úhrady ceny a pod.), keďže samotné vyvlastňovacie konanie vnímame veľmi citlivo vo vzťahu k akémukoľvek vlastníkovi, a aj samotný územný plán mesta a stavebný zákon predpokladá najskôr možnosť uzavretia dohody s vlastníkmi.

Zároveň sme požiadali o predloženie možností využívania nehnuteľností (stavieb na pozemku) zo strany mesta či našich príspevkových alebo rozpočtových organizácií. Nepovedali sme čo presne, ale počúvame o pretrvávajúcom nedostatku miest v škôlke, rovnako vnímame opakované žiadosti športových klubov o poskytnutie priestorov atď. Pozemok by sme mohli do času realizácie zámeru preložky cesty užívať v celistvosti. Čo sa týka stavieb, treba zdôrazniť, že samotná preložka cesty by viedla cez pozemok, samostatne stojace stavby zo strany Záhoráckej ulice by zostali zachované aj po preložke. Z toho dôvodu vidíme priestor na dohodu už aj v súčasnosti.

Komisia pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie svojím uznesením upriamila pozornosť na skutočnosť, že ide o verejnoprospešnú stavbu a tiež odporúča viesť rokovania o možnostiach usporiadania budúcich vlastníckych vzťahov.

To, ako dopadne rokovanie k tomuto bodu, uvidíme vo štvrtok. Zasadnutie mestského zastupiteľstva začína o 15.00 hod. Z môjho pohľadu ide o dôležitý materiál, ktorý sa v pozvánke mohol stratiť, preto naň upozorňujeme k verejnej diskusii takto samostatne vopred.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

20.02.2013 13:39:03 | Miro

Podla mojho nazoru treba pri rozhodovani o tejto lokalite (aj pri uvahach o vysporiadani pozemkov) brat do uvahy aj:
- hladisko historickej hodnoty lokality (kostol a susediace domy - jedny z najstarsich v Malackach) - ma medzi nimi viest nova cesta?
- otazky statiky kostola a okolitych budov - podla nakresu ma cesta viest priamo pri dome
- poloha susosia Najsvatejsej trojice vedla kostola
- riesenie novej krizovatky (svetelna, alebo odbocovacie pruhy?) a rozhladu

Kvalitu priestranstva momentalne najviac zatazuje ohradeny pozemok nedostavaneho kridla obvodneho uradu - je k tomu nejaky plan realizacie?

20.02.2013 21:58:26 | Zuzana

tá križovatka vedľa kostpla je najväčšia hlúposť aká može byť, hlučnosť a otrasy znemožnia nielen obrady v kostole. ale aj znížia kvalitu bývania v tejto lokalite...vodiči nerešpektujú zníženie rýchlosti spomalovačmi na ceste pri ZS, je tam hlučno, ked sa sem prevedie veľka časť dopravy starí obyvatelia Záhoráckej sa zbláznia z hluku a dopr. frekvencie, ktorá je i tak pomerne vysoká

20.02.2013 23:26:40 | Lubo

Podla mojho nazoru dalsi zbytocny a nic neriesiaci projekt. Dopravnej situacii v meste to nepomoze a jedinym ucelom ma byt vytvorenie "zhromazdovacej zony". Zaujimalo by ma, kto a preco sa bude na tom mieste zhromazdovat? Ovela vhodnejsie by bolo podla mna vybudovat v tej lokalite, aby mali kde zaparkovat ludia iduci na obvodny urad alebo na cintorin.

20.02.2013 23:59:13 | Maros P.

to sa asi nerozhoduje ci ano ci ne naplanovali to tvorcovia uzemneho planu a ti asi vedeli preco to tam dali v 2002 schvalit. zrejme sa nic nestane ked to mesto nekupi a ked to nebude realizovat tak to vypusti. vedel by som si to predstavit take male namestie od cintorina az po obvodny urad. ale v zadnem pripade ne dalsie parkoviska! uz by ste auta nasrali aj do parkov. malacky sa v centre zahustuju zelene plochy a volne plochy sa stracaju ja suhlasim so vsetkym co rozsiri volne plochy na oddych!

21.02.2013 11:28:33 | Miro Tedla

Moj nazor:
Krizovatka na sucasnom mieste nie je dobra, ale navrhovane riesenie je podla mojho nazoru este horsie, kedze oddeli dolny kostol od stvrte ku ktorej organicky patri (aspon podla mojho vnimania) a zrusi genia loci toho miesta. Bol by to podla mna taky necitlivy zasah ako bolo mnozstvo zasahov ktore sa v MA udiali v minulosti (zrusenie aleje do zamockeho parku, kanalizacia Maliny a ine).

Samozrejme vidim aj pozitiva tohto riesenia, ale myslim ze nie su natolko vyrazne aby sa tento projekt mal realizovat. Prosim opravte ma ak sa mylim. Vdaka.

21.02.2013 11:45:34 | Milan Ondrovič

Mesto s si v územnom pláne v roku 2002 vytýčilo cieľ stať sa okresným až regionálnym centrom Záhoria a konštatovalo, že splnenie tohto cieľa si vyžaduje sústavne sledovanie a schválenej urbanistickej koncepcie, namiesto toho však celkom vytrvalo ignoruje jeho hlavné ciele. Preto ja nepodporujem zmenu územného plánu týkajúcej sa jeho samotnej podstaty, pretože prebudovanie predmetnej križovatky podmieňuje vznik zhromažďovacieho centra, ktoré je jedným z pilierov urbanistickej koncepcie územného plánu ako takého. Rozumiem argumentom že oddelí sa kostol od historického domu, ale rozumiem tomu tak, že kostol na námestí má väčší význam a logiku ako kostol na križovatke a preto by som to vôbec neprirovnával k necitlivým zásahom z minulosti.

21.02.2013 17:39:05 | Lucia Vidanová

Aktuálne z MsZ. Poslanci zobrali materiál Z11/2013 na vedomie a uložili MsÚ spracovať a predložiť na nasledujúce zasadnutie MsZ (v apríli) možnosti využitia ponúkaných nehnuteľností mestom alebo jeho príspevkovými či rozpočtovými organizáciami vrátane konkrétnych podmienok prevodu do vlastníctva mesta. V diskusii k tomuto bodu vystúpil aj zástupca vlastníkov nehnuteľností M. Barnák.

21.02.2013 20:43:56 | Nobody

Všade sa snažia obmedziť premávku cez centrum, ale my v Malackách musíme vymyslieť ďalšiu dopravnú somarinu. Celkom živo si viem predstaviť zápchu na semaforoch, ktoré tú križovatku budú riadiť. A navyše pochybujem, že Malačania prijmú vytvorený priestor za svoj.

Čo takto zatlačiť na NDS, aby postavili Exit z diaľnice pri moste Veľké Leváre - Závod. Autá od Levár chodia do mesta často len preto, aby sa dostali na dialnicu, takto by sa na ňu dostali skôr a nekomplikovali by premávku v Malackách. V Rakúsku sú exity z dialnice podstatne hustejšie ako u nás, len do Brucku alebo Parndorfu sú napríklad po tri...

22.02.2013 07:04:43 | X

Pre Nobody.
To vôbec nieje zlí nápad. Veď na 30km dlhom úseku diaľnice z BA do MA sú zjazdy v Lamači,Stupave a Lozorne a na zhruba rovnako dlhom úseku z Ma do Kútov nieje ani jeden. Pritom dopravná situácia v Stupave bola ešte prednedávnom rovnaká ako je teraz v Malackách a po vybudovaní zjazdu na diaľnicu sa to zlepšilo niekoľkonásobne.

22.02.2013 14:24:40 | nika

čo tak urobiť tam kruhový objazd ?

22.02.2013 15:41:34 | Maros P.

neriesi sa prelozka cesty koli doprave pred kostolom ale oddychova plocha podla uzemneho planu "zhromazdovacie centrum". aspon tak to chapem ja. potom predidete podobnym napadom ako najazd na dialnicu, kruhovy objazd atd.

22.02.2013 16:59:19 | marian

To už by len bola zmysluplná investícia, čo by sa tým vyriešilo - zhromažďovacie centrum ?? Kto by sa tam zhromažďoval ??

24.02.2013 10:08:43 | Zhromažďovač

Ja by som sa tam úplne kludne zhromaždil. :P

24.02.2013 22:48:58 | Pavol

Myslím si, že mesto spravilo v minulosti viacero nesprávnych rozhodnutí, čo sa rozvoja mesta týka. Prečo si niekto myslí, že toto rozhodnutie (územné z roku 2002, čo je tiež už minulosť) je výnimkou a je správne?
To naozaj nikoho z vedenia mesta netrápi, že po prekládke komunikácie bude jeden z najstarších domov Malaciek, ktorý je zapísaný aj v neoficiálnom zozname Malackých pohľadov ako jeden z objektov hodných povšimnutia, vystavený vyššiemu hluku, väčším otrasom a to ešte nehovorím o množstve smogu, čo tam bude.
Fakt veľká vďaka

25.02.2013 09:35:02 | pesimista

V Malackách sa nikdy nič robiť nebude. Tu sa iba roky diskutuje a potom sa na všetko zabudne. Tak ako to bolo napr. s úpravou železničnej, resp. autobusovej stanice. Už dávno sa mala začať rekonštrukcia lebo tá časť je v katastrofálnom stave. Denne tam jazdím a vyzerá to tam ako po vojne. Všetko rozbité a špinavé. Teraz sa zase budeme sústrediť na inú časť mesta a aj tak sa s ničím nepohne. Za pár mesiacov budú diskutovať zase o Juhu...A nič z toho. Prosím už začnite niečo robiť lebo nám tie Malacky padnú na hlavu.

16.03.2013 22:11:35 | susanne

no fakt stupidny navrh, tu krizovatku by vyriesil kruhovy objazd a nie nejake velke investicie do komunikacie extra. Keby tak boli zalepene diery pri florianovy a nie novy cesta pri dolnom kostole.

17.03.2013 12:00:44 | peter

niektorym ludom kvapka na karbid o com to tocite? nikto neriesil prelozku cesty kvoli doprave kostolom alebo kruhacu alebo vasim stupidnym vymyslom, vytlkom atd..

jediny kto to pochopil cele je maros p. a miro tedla.. s nazorom mira tedlu nesuhlasim lebo takymto myslenim v malackach nikdy nebude vidiet zmeny riesenia... mozme rovno malacky zakonzervovat na dalsich 150 rokov..

maros p. suhlas s tebou

22.02.2013 15:41:34 | Maros P.
neriesi sa prelozka cesty koli doprave pred kostolom ale oddychova plocha podla uzemneho planu "zhromazdovacie centrum". aspon tak to chapem ja. potom predidete podobnym napadom ako najazd na dialnicu, kruhovy objazd atd.

17.03.2013 18:59:21 | Pavol

Dobrý deň, pán Ondrovič,
myslím si (a verím, že nielen ja), že riešenie, ktoré navrhol váš diplomant
(viď článok http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/nezatazeny-pohlad-na-vec/ a konkrétne riešenie na obr. http://www.ludiapremalacky.sk/texty/images/diplomovka_M_Samek_2012.jpg)

ako riešenie tejto križovatky je určite rozumnejšie ako, to ktoré sa presadzuje v tomto článku.
Bolo by to menej nákladné, netreba totiž odkupovať domy, pozemky, následne asanovať jeden dom, riešiť nový priepust pre potok a stavať novú cestu. Kruhový objazd sa dá totiž vytvoriť na existujúcej súvislej veľkej asfaltovej ploche Zároveň by sa vytvorením okružnej križovatky spomalila doprava, vďaka čomu by bolo menej chodcov a cyklistov zrazených.