Ľudia pre Malacky » Najviac zásahov hasičov bolo v malackom okrese

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Najviac zásahov hasičov bolo v malackom okrese

Najskôr dlhodobé suché obdobie a potom intenzívne búrky, ktoré spôsobili zatopenie viacerých lokalít. Podľa klimatológov je potrebné zvykať si na čoraz intenzívnejšie výkyvy počasia. Spoločne hovoria, že najmä mestá s hustou zástavbou sa musia rýchlejšie adaptovať na zmenu klímy.

Intenzívne búrky zasiahli počas sobotňajšieho poludnia aj Malacky. Vo viacerých lokalitách nestihla dažďová voda odtiecť a vytvárali sa lokálne záplavy. Najťažšia prejazdnosť bola na Továrenskej, Jesenského, Janka Kráľa či Veľkomoravskej ulici. Vytopená bola aj záhrada Zámockej reštaurácie v Zámockom parku.

Na uzavretý podjazd pri letnom kúpalisku upozornil prostredníctvom svojej stránky aj primátor Malaciek Juraj Říha.

K odčerpávaniu vody boli privolaní dobrovoľní aj profesionálni hasiči. Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že z celého Slovenska najčastejšie pomáhali hasiči v Bratislavskom kraji, a to až v 62 prípadoch. V poludňajších hodinách malo byť len 35 v okrese Malacky. Išlo o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, suterénov a rodinných domov.

Veľkým problémom boli vytopené haly v spoločnosti Tower či Ikea Components, kde hasiči odčerpávali vodu až do neskorých nočných hodín. Podľa primátora Juraj Říhu museli byť stiahnuté veľké čerpadlá z Bratislavy, keďže miestami dosahovala hladila až meter vody.

Zamestnanci spoločnosti Ikea Components museli predčasne odísť z práce. Na mieste vypomáhali aj dobrovoľní hasiči z okolitých obcí.

Primátor pri tejto príležitosti upozornil na opakovaný problém odparkovaných vozidiel na cestách pred rodinnými domami, ktoré komplikovali prejazd ťažkej techniky. Ako ďalej sám hovorí: "Do neskorého večera sme sa sústreďovali na čerpanie vody z pivníc a dvorov obyvateľov, ktorí potrebovali našu pomoc. Veľmi nám boli nápomocní hasiči z okolitých obcí, za čo im aj týmto spôsobom ďakujem. Situácia sa stabilizovala podvečer. Dlhotrvajúce suchá zanechali svoju daň. Napríklad v Zámockom parku bola tak tvrdá a nepriepustná zem, že voda z vrchnej časti parku veľkou silou pretiekla až k spodnej bráne, kde zatopila podchod a reštauráciu. Bola to doslova chvíľa."

V niektorých lokalitách pomohla odčerpať vodu aj splašková kanalizácia. "Počas dňa som sa rozprával s ľuďmi o čistení kanalizačných vpustí. Treba mať ale na pamäti, že v Malackách historicky nemáme vybudovanú dažďovú kanalizáciu, a preto sa mnohí mylne sťažujú na kanalizáciu, ktorá ale nie je určená na odvádzanie vôd z ulíc. Ak by sme napájali uličné vpuste do kanalizácie, zriedený kal by nám narušil prevádzku čistiarne odpadových vôd, čo môže vyvolať oveľa väčší problém. Dažďové vpuste každoročne na jar a jeseň čistíme, nie sú však stavané na tak intenzívne lejaky, ten nápor vody pri krátkom a silnom lejaku je veľký," vysvetlil primátor.

Riešením je podľa neho zadržiavať vodu z ulíc v prirodzenom prostredí. To si bude vyžadovať postupné prebudovanie ulíc a úpravu prícestnej zelene, ktorú však poškodzujú parkujúce vozidlá. Ako uviedol primátor Říha: "Netušiac, čo nastane v sobotu, sme vo štvrtok rokovali na základe podnetu poslanca Janíka o príprave stratégie adaptácie mesta na klimatické zmeny. Tá prinesie odpoveď na systematické zmeny, ktoré postupne robíme."

Mesto chce ako prvé prebudovať opakovane zaplavovanú križovatku na Pezinskej ulici pri čerpacej stanici Jurki, podjazd pri letnom kúpalisku a križovatku Janka Kráľa s Hodžovou ulicou, na ktorú opakovane mesto upozornilo správcu hydromeliorácie. Finančné prostriedky majú schvaľovať poslanci už vo štvrtok na svojom zasadnutí.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

25.06.2019 14:10:20 | nobody

Prestaňme rozširovať podiel spevnených plôch a obnovme možnosť na vsakovanie vody do zeme. V konečnom dôsledku ušetríme na opravy a náhradu škôd

https://www.voda-portal.sk/Dokument/odbornici-odpovedaju-ako-udrzat-vodu-v-krajine-100260.aspx

http://www.ludiaavoda.sk/data/files/63_typy-jednotlivych-opatreni.pdf
u

27.06.2019 09:36:42 | roman 1

..nemáme vybudovanú dažďovú kanalizáciu...otazka je ,preco??druha je nesystemove riesenia,nepriepustne spevnene plochy, atd....
napr.ten podjazd pri kupalisku uz bol zatopeny niekolko krat aj s domami co su pri nom.a co sa za tie roky zmenilo,rekonstruovalo,prerabalo aby sa tato situacia tam neopakovala.nic.max. sa vycisti kanal.potrubie.....