Ľudia pre Malacky » Na otázky redakcie reagovala Nemocničná len čiastkovo

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Na otázky redakcie reagovala Nemocničná len čiastkovo

Pred dvomi týždňami (1. 3.) oslovila redakcia LPM.sk Nemocničnú, ktorá prevádzkuje malackú nemocnicu so žiadosťou o informácie. Týkali sa pohotovostných služieb a sťažností pacientov na prístup lekárov, či zavedené poplatky za poskytované služby. Odpovede sme dostali čiastkové, aj napriek tomu ich uverejňujeme.

  • Bude sa LSPP pre deti a dorast sťahovať do iných priestorov? (Podľa našich informácií to má byť v lepších priestoroch blízko vrátnice)
  • Je pravda, že Nemocničná, a. s. už nechce ďalej prevádzkovať LSPP pre deti a dorast, pretože je to pre ňu stratová prevádzka?
  • Podľa našich informácií ste sa aj v tejto súvislosti mali stretnúť v januári s hlavným lekárom samosprávneho kraja MUDr. Potičným. Uskutočnilo sa toto stretnutie, aký bol výsledok rokovania?
  • Ak Nemocničná, a. s. nebude prevádzkovať LSPP pre deti a dorast, aké alternatívy môžu nastať – 1. prevádzkovanie prevezmú samotní lekári alebo 2. úplne sa zruší?
  • Aká je budúcnosť prevádzkovania LSPP pre dospelých, tú si Nemocničná, a. s. ponechá vo svojej inštitúcii?
  • Zároveň vás poprosím o reakcie na nasledujúce negatívne skúsenosti našich čitateľov.

Ing. Zuzana Kovaľová, manažérka pre marketing a PR MEDIREX GROUP reagovala promptne ešte 1. marca:

Odpovede na uvedené otázky sú momentálne predmetom rokovania zúčastnených strán. Viac informácií budem  mať koncom budúceho týždňa. Sťažnosti preverujeme a poskytneme samozrejme vyjadrenie čo najskôr.

12. marca poslala uvedené stanovisko:

Lekárska služba prvej pomoci (LSPP), tzv. pohotovosť, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť ambulantnou a výjazdovou formou po 15-tej hodine v pracovných dňoch a v dňoch pracovného pokoja a počas sviatkov, trvá v nezmenenom režime naďalej. Neodkladná/urgentná/akútna zdravotná starostlivosť je zabezpečená prostredníctvom ústavnej pohotovostnej služby priamo v nemocnici. V prípade zmien budeme o tom pacientov v našej spádovej oblasti určite včas informovať. Pravdou však je, že paušál od zdravotných poisťovní na udržanie LSPP pre deti a dospelých nepokrýva požiadavky zdravotníckych pracovníkov na finančné ohodnotenie. Prevádzka LSPP je skutočne stratovou prevádzkou.

Informácie z www.nemocnicna.sk

Na opis skúseností pacientov so službami v nemocnici zatiaľ nereagovala.

24. 2. 2012 o 15.00 h bol manžel našej čitateľky na pohotovosti s náhlou bolesťou kolena. Lekár v službe ho upozornil na nápis na dverách chirurga (nevieme jeho obsah) a poslal ho preč bez ošetrenia. Na druhý deň museli navštíviť potovosť na bratislavských Kramároch, keďže pre veľké bolesti kolena už do rána nemohol nohou ani pohnúť (bakerova cysta). Tam ho lekár vyšetril urobil punciu.

  • Aký je váš názor na postup lekára v Malackách? Bol správny?

Príspevok našej druhej čitateľky je kritický k systému, ktorý je v nemocnici nastavený.  Je dlhodobo pacientkou pľúcnej ambulancie. Pre vážne problémy s dýchaním, ktoré u nej nastali v čase, keď mala jej obvodná lekárka dovolenku, kontaktovala pľúcne. Tam jej povedali, že ju môžu vyšetriť až o týždeň a za 10 €, pritom počuli v telefóne, že nemôže dýchať.  Nakoniec skončila na LSPP, kde bola lekárka zhrozená z prístupu pľúcnej ambulancie. Poslala ju na ÚPS, odkiaľ ju po ustúpení ťažkostí prepustili so správou a odporúčaním na odborné vyšetrenie v pľúcnej ambulancii s dvoma výkričníkmi. Ráno sa teda išla zaregistrovať, no hneď pri pulte ju odmietli, že k tomu potrebujú súhlas lekára. Na pľúcnom jej zase zdravotná sestre aj po predložení lekárskej správy z ÚPS ukázala dvere, lebo nebola objednaná. A  poslala ju späť na registráciu, s tým, že ju možno po zaplatení 10 € vyšetria.  Pacientka ostro protestovala, žiadala priamy kontakt s lekárom. Na to reagovala zdravotná sestra tak, že nech za zaregistruje a vezmú ju aj bez poplatku. Konečne sa dostala do ambulancie (bezplatne), no na kontrolu o dva týždne si už mala prichystať 10 €. Nechápala prečo musí platiť, keď si kontrolu vyžiadal lekár, opäť protestovala a žiadala vysvetlenie. Nakoniec ju vyšetrili aj bez poplatku.  „Nie je možné dostať sa do odbornej ambulancie. Dávajú krkolomné termíny, že ľudia sú nakoniec nútení zaplatiť prednostné termíny za poplatok. Stal sa z toho BIZNIS, kde je prvoradé zdravie tých, ktorí si platila,“ ukončuje svoj podnet naša čitateľka.

  • Nemá akútny prípad prednosť? Majú nárok pýtať od pacienta poplatok za prednostné vyšetrenie, ak má odporúčanie z LSPP, že sa má hlásiť v odbornej ambulancii? Po proteste jej poplatok „odpustili“, no znamená to, že ak sa neohlási, platí?

Aktuálne

  • Na sociálnej sieti ľudia diskutovali o zavedenom poplatku. Môžete vysvetliť, za čo si ľudia budú platiť na praktickom príklade?

Nemocnica v Malackách informovala o pripravovaných zmenách v štruktúre a rozsahu poplatkov v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v jej priestoroch. Opatrenia sa týkali zavedenia poplatku 1 € za nadštandardné služby pre špecializovanú zdravotnú starostlivosť a rádiodiagnostické oddelenie a zavedenia Klientskej karty pacienta. Vzhľadom na neočakávané technické problémy sme boli nútení termín účinnosti týchto opatrení odložiť. Ubezpečujeme Vás, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Nemocnici v Malackách je zachovaná v kvalite tak, ako doteraz.

Praktikami Nemocničnej, a. s. pri účtovaní poplatkov sa zaoberala aj Simona Šípová v príspevku Cenník Nemocničnej zostáva záhadou v týždenníku Záhorák.

Poznámka redakcie: Podľa našich informácií chystá Nemocničná, a. s. tlačovú konferenciu zrejme aj na tému zavedených poplatkov. Redakcia LPM.sk vás potom bude o záveroch z konferencie informovať.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

19.03.2012 16:58:05 | Miroslav Juza

Aký je tvoj názor Ak vznikne problem v nemocnici,tak sa vyhovara raz na VUC,inokedy na MZV SR,pripadne sa pouzije zaklinado...nadstandartna sluzba...,Tesco dava kartu z a d a r m o,v Malackach chcu 3 eura.....i

20.03.2012 08:27:10 | Tomáš

Neviem aké skúsenosti majú ostatní ľudia s Malackou nemocnicou, ale ja len tie najhoršie. Medzi sviatkami som mal dosť vážne zdravotné problémy, tak som bol nútený navštíviť pohotovosť v Malackách. Po troch hodinách odsedených na chodbe, lebo predo mnou bolo ešte 13 dôchodcov, ktorým bolo na Vianoce smutno a potrebovali sa porozprávať so sestričkou, som sa konečne dostal na radu. Po vstupe do ordinácie sa ma doktor opýtal čo mi vlastne je. Nakoniec mi pán doktor povedal, že s mojim problémom mi nepomôžu, že mám ísť do Ružinova. To že som dosť silne krvácal ich vôbec nezaujímalo. Čo ma však úplne dorazilo bolo to, že mi sestrička s úsmevom na tvári pri odchode oznámila, že pokiaľ nie som bodnutý nožom, tak mi nepomôžu.

20.03.2012 09:27:09 | Fre

Zas Vas okradli.... (jak sa povi - "Freso stoji za vami")

22.03.2012 09:07:26 | Malacku nemocnicu riadia nenazrati vypalnici.

Malacku nemocnicu riadia nenazrati vypalnici.
Nerespektuju zakon a sestram vnucuju podpisovat nove pracovne zmluvy, kde zdravotna sestra ma byt na polovicny uvazok zdravotna sestra a na druhu polovicu uvazku administrativny pracovnik.

23.03.2012 21:58:24 | Milan Ondruš

Pán Říha , čo urobíte pre zdravotné sestry pracujúce nemocnici v Malackách.
V médiach (vo večerných správach bola dva dni po sebe citovaná Malacká nemocnica, kde sa vyškieral sučasný riaditeľ nemocnice zdravotným sestrám do očí a dopredu hovoril o tom, ako plánuje porušiť zákon nezvýšením platov.
Zaujíma ma, či Vaším vzdelaním nejako pomôžete zdravotným sestrám, alebo sa danou problematikou nebudete zaoberať... (v danej nemocnici pracuje pomerne dosť zdravotných sestier z Malaciek na to, aby ich problematike bola venovaná pozornosť aj zo strany ostatných poslancov mesta ...)

Vopred ďakujem za Vašu odpoveď

26.03.2012 14:25:01 | Redakcia LPM.sk

Koncom týždňa máme naplánované stretnutie s riaditeľom Nemocničnej, a. s. Petrom Kalenčíkom, ak by ste mu cez nás chceli položiť nejaké otázky, tak ich napíšte tu (formou príspevku do diskusie) alebo na info@lpm.sk.

26.03.2012 14:32:57 | Lucia Vidanová

Pán Ondruš, tiež čakám, či sa Juraj Říha vyjadrí k Vášmu príspevku, ale do pozornosti Vám dávam skutočnosť, že Nemocničná, a. s. je súkromnou spoločnosťou, ktorej priestory prenajíma Bratislavský samosprávny kraj. BSK rozhoduje trebárs aj o dotáciách (pri rekonštrukciách). A priamo v zastupiteľstve BSK sedia ako poslanci zástupcovia nášho mesta - primátor Jozef Ondrejka a rovnako aj súčasne poslanec aj mestského zastupiteľstva MUDr. Marián Haramia. Obaja sú aj v orgánoch Nemocničnej, a. s. Prvý je členom predstavenstva, druhý členom dozornej rady http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=38718&SID=2&P=0. MUDr. Haramia je aj predsedom Komisie pre sociálne veci a zdravotníctvo, na webstránke mesta má zverejnené kontaktné údaje http://www.malacky.sk/index.php?page=mesto&menuid=251. Na Vašom mieste by som adresovala otázky nim, keďže asi majú skôr nejaké kompetencie situáciu riešiť.