Ľudia pre Malacky » Chladnú hlavu a nie paniku

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Chladnú hlavu a nie paniku

Opakovane sa snažím upokojiť vášne, ktoré pramenia často len z palcových titulkov článkov k téme migrantov. Úplne chápem, že obyvatelia sa môžu cítiť ohrození, ak sa dozvedajú z internetových diskusií "zaručené informácie" o nočných presunoch do Malaciek. V prvom rade sa musíme spoločne pýtať ministerstva.

Rozumiem pocitom mnohých Malačanov, ktorí sa pri nedostatku informácií môžu cítiť dokonca oklamaní. Žiaľ, ani samosprávy nie sú často o kus viac informované. Jedno však viem isto, netreba v súčasnosti podliehať strachu.

V uplynulých dňoch som sa dozvedel mnoho. Zašlo to tak ďaleko, že som konfrontovaný novinárskymi tvrdeniami zo zaručených zdrojov v internetových diskusiách o stopercentnom nočnom sťahovaní utečencov, dokonca odháňaní obyvateľov spred brán na Továrenskej ulici kvôli tranzitu utečencov z Bratislavy. Všetky tieto zaručené informácie sa, ako už vieme, samozrejme nepotvrdili. Mrzí ma, že napriek tomu niektoré bulvárne médiá skôr uprednostňujú snahu o vyššiu čítanosť článkov. Pritom naše jasné vyhlásenia sa korektne objavili v médiách tu a tu a tu.

Verím, že v nasledujúcich dňoch sa náš život vráti do normálneho režimu, k práci a k pokoju v rodinách. Je na to niekoľko dôvodov, pre ktoré zároveň nesúhlasím s mnohými dezinformáciami v médiách. V areáli záchrannej brigády na Továrenskej ulici v Malackách prebieha podľa nám komunikovaných informácií príprava na prípadnú krízovú situáciu v našom pohraničnom území, cez ktorú vedie významná železničná trať na Nemecko. Obdobná príprava prebieha okrem Malaciek v rade ďalších miest na Slovensku a blízkom českom pohraničí, o tých sa v uplynulých dňoch ale nepíše.

Prečo práve v Malackách a nie v inej obci na Záhorí?
Práve pre špecifickosť areálu záchrannej brigády, ktoré sú na Slovensku len tri. To, čo sme si v minulosti cenili, dnes mnohí zatracujeme.

Prečo v týchto dňoch?
Pretože v Budapešti došlo v uplynulom týždni k zadržaniu niekoľko tisíc utečencov, ktorí sa snažili o železničnú prepravu do Rakúska a Nemecka. V otázke prípadného vypravenia špeciálnych vlakov sa čakalo na postoj Českej republiky, ktorá mohla na štátnej hranici vlaky otočiť. Nakoniec Rakúšania a Nemci verejne vyhlásili, že sú pripravení prijať špeciálne vlaky. Česká republika zároveň potvrdila, že umožní prejazd cez jej územie.

Prečo je lepšia preventívna príprava?
Každý jeden starosta a primátor nesie zodpovednosť za dianie v uliciach či železničných staniciach, pritom technické prostriedky na zvládnutie takejto nekontrolovanej situácie nemáme žiadne. Ak by nastal nekontrolovaný pohyb osôb po území Záhoria, prípadne samotných Malaciek, musel by som požiadať o podporu štátu a jeho promptnú reakciu. Do toho času by sme zažili zaisto náročné chvíle. Citíl by som sa preto pokojnejšie, ak by štát udržal svojimi silovými zložkami dohľad nad týmito osobami a na to sa aj preventívne pripravil.

Prečo stany a nie ubytovne?
Pretože štát ma na účely dlhodobého azylového konania zriadený úplne iný typ zariadení s voľným pohybom, aké je napríklad v Gabčíkove. Tieto zariadenia majú svoje špecifické podmienky prevádzkovania a nároky na stráženie či režim ako aj kapacitu, ktorá nie je naplnená. Stany a prenosné sociálne zázemie, aké boli videné na Továrenskej ulici v Malackách, to rozhodne nie sú. Ale môžu pomôcť štátnym zložkám v dočasnom medzitranzite osôb zadržaných na našom území do na to určených azylových zariadení. Nie som odborník na migračnú politiku, ale rovnako si myslím, že Slovensko (tobôž Malacky) nie je pre utečencov vzhľadom na prísne azylové predpisy cieľovou destináciou.

Nie je to mesto Malacky, primátor mesta, ani poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí by mali odpovedať na otázky. Ale najmä ministerstvo vnútra, ktoré má ako jediné úplné informácie a základnú povinnosť včas vysvetľovať obyvateľom svoje zámery. Z doterajšieho poznania z iných miest viem ale jedno, že petície, nebodaj domobrana, demonštrácie, uznesenia poslancov či dokonca miestne referendum môžu slúžiť na vyjadrenie názoru, ale voči štátu má minimálny účinok.

Osobne som komunikoval s ministrom vnútra, ktorému som odporučil nepodceňovať nálady medzi obyvateľmi a začať aktívne komunikovať s mestom.

Naďalej platí, že dianie intenzívne sledujem a som pripravený okamžite reagovať na akékoľvek zmeny.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

06.09.2015 16:06:10 | agent/paulus

Mili Malacania, verte ze Vas primator bude informovany ako posledny. Nieje dovod ho informovat skorej, nakolko mesto s objektom pre utecencov nic nema. Take je rozhodnutie zvrchu !

06.09.2015 17:00:22 | občianka

pán primátor verím Vám, ale čo s tým, ako veriť tým, čo sú nad vami. Tí nie sú naučení hovoriť pravdu... žiaľ Bohu.

06.09.2015 23:25:53 | val

Juraj si voleny obcanmi Malaciek a pokial sa postavis za zaujmy obcanov Malaciek, obcania sa postavia za teba aj proti MV.
Ze nebol brany ohlad na vysledky referenda v Gabcikove? Ze vraj je výsledok takeho referenda pre vladu nezavazny? Zatial, pokial sa take referendum nekona aj v dalsich obciach a mestach, napr. aj u nas v Malackach. Ostatne obce na Slovensku sa stale tvaria, ze sa ich problem Gabcikova netyka, ako sme si to mysleli mozno aj my a aha, uz to mame doslova v meste. Takze sa to chce vzopriet.
Cakalo sa na rozhodnutie Ceskej vlady ci vlaky neotoci, co ak by ich otocila a Madari by povedali ze ich spat nepustia? Mozno by bolo zaujimava otazka na nasu vladu, preco bez dohody s Ceskou vladou tie vlaky vôbec pustila na nase uzemie. Ale to je otazka na vladu, nie na nase mesto.

07.09.2015 09:48:17 | Malačanka

Viete, aký dopad bude mať táto situácia na celú Európu? Nech sa vrátia tam ,odkiaľ prišli. Nechceme nikoho v našom meste, kto by nás ohrozoval. Stačí, že si štát nedokáže pomocť/alebo nechce/ s našími čiernými občanmi, takýchto tu nepotrebujeme

07.09.2015 10:07:55 | AP

tento víkend išla moja mama z nočnej v MA na autobus. Na chodníku stál mladík a asi ťukal niečo do mobilu... zrazu prestal a jednu jej vrazil. Len tak, z ničoho nič. Ani nič nechcel, ani nič nevzal. Len si asi potreboval udrieť... možno drogy, možno alkohol... kto vie? Ja osobne sa utečencov nebojím a ak sú v našom meste priestory, ktoré vedia pomôcť, nech sa využijú. Bojím sa len bláznov a agresorov, ktorí si potrebujú udrieť a celú záležitosť s utečencami isto využijú.... veď nálady v našej spoločnosti im k tomu priam núkajú skvelú zámienku a príležitosť.... ono je to všetko len o tom čo máme v hlavách...

07.09.2015 12:50:01 | Macek-z-Mauacek

Juraj , je pravda ze budete ako posledny informovany. Mi nezerem granule, vidime co sa na nas chysta. Vsetka tato riadena invazia je cielom, chcu destabilizovat Europu. A dobre vedia ze napriklad slovaci ich niektori budu vitat chlebom a solou. No neskor sa im imigranti odvdacia svojim Kalifatom . Toto niesu nejake vymysli ale pravda, mi obycajny sedlaci dokazeme premyslat na buducnost a nie ako bruselsky politici ledva mesiac dopredu a aj to len na svoj plat. Nastastie su tu ludia ktori citaju medzi riadkami a dokazu rozmyslat vlastnou hlavou a nepotrebuju ktomu nazor televizie ci radia. Uz toho bolo dost , rozpad unie sa blizi. Pan primator stojte za ludmi ktori vas volili, nebojte sa nejakych politikov. Lud je silnejsi !

Odkaz pre komentar od AP : tvojej maminy mi je luto, lebo vselijaky grazli su vonku ani otom nevieme. No poslednou vetou si to vystihla ,, ono je to všetko len o tom čo máme v hlavách...--- a ja len dufam ze casom budes mat aj ty nieco vtej hlave.

07.09.2015 13:49:17 | ano

Suhlasim, ze treba pomoct ludom, ktori utekaju pred hrozami vojny, ale nepaci sa mi, ako je tato vec zneuzivana niektorymi politickymi stranami. Na Facebookovskej stranke "peticie proti imigrantom v Malackach" je hned jasne, ze su za tym kotlebovci a stavaju si predvolebnu kampan na tejto teme. Zbytocne ju zvelicuju a zverejnuju dezinformacie. Ich statusy su sirenie poplasnej spravy a mesto by sa proti tomu malo razne ohradit, pripadne podat trestne oznamenie.

07.09.2015 16:51:01 | Občan na AP

Ako Ti može byť jedno, koho máme v kasárňach!!!!!. Ty asi nevidíš ten dopad, ktorý može nastať, nie len v Malackách , ale v celej Europe,, ono je to všetko len o tom čo máme v hlavách...,,tak si to napísala, prepáč , čo tam máš Ty?

07.09.2015 20:28:26 | m

nerobte zbytočnú paniku,Slovensko všetci naširoko obchádzajú, ak ich sem aj privezú určite sa dlho nezdržia.
A keď ich bude treba niekde umiestniť nás sa nikto pýtať nebude či súhlasíme,ani primátor si nepomôže.
V ľudoch je však akosi veľa nenávisti.
A za to čo sa deje môžeme i mi -chceli sme byť v EU, boli sme proti vstupu do NATO? Nebyť vojny v Iraku, bombardovania Lýbiy určite sa toto nedeje.

08.09.2015 07:01:50 | Břeclav

Val. Netuším o jakých vlacích přes Slovensko mluvíš. Pokuď je mi známo, tak uprchlíci s Maďarska jeli vlakama přes Rakousko.

08.09.2015 10:55:02 | malačan

Zbytočné emócie, emócie, emócie....

Je dávno rozhodnuté ak to primátor ešte nevie o kvóte 600 uprchlíkov na bývalom futbalovom ihrisku VTJ Malacky a priľahlého okolia !

08.09.2015 11:12:47 | miro

Je len otázkou krátkeho času, kedy ich sem privezú. Asi to bude tá sľúbená pomoc pre Rakúsko 500 utečencov ( zatiaľ )!!Máme sa na čo tešiť, stavajú stále nové stany a opravujú areál. Ešte pred pár rokmi tam slúžili vojaci a strážili bezpečnosť mesta a krajiny pre okupáciou, dnes ..????Nie je predsa možné , aby pár politikov rozhodlo o osude miest, ľudí , štátov a celej Európy . Na takúto závažnú vec nedostali od občanov mandát, toto je záležitosť všetkých občanov Som zvedavý, ktorý týchto integračných politikov preberie zodpovednosť, keď tu začnú vyčínať... Ak to chce Unia riešiť takto, neustále brať ďaľších a daľších utečencov, tak z nej treba ísť čím skôr preč ....

08.09.2015 12:21:15 | val

Pre Breclav:
http://www.aktuality.sk/clanok/303177/na-hlavnej-stanici-v-bratislave-bolo-rusno-policajti-nabehli-k-vlaku-s-utecencami/
Pre zaujemcov doporucujem zaujimave citanie o projekte EUROMED znamy aj ako Barcelonsky proces, ktory hovori o imigracii MILIONOV imigrantov zo stredomorskych statov do EU, link tu:http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/projekt-euromed
V zmysle tohoto projektu je nanajvys cudny pristup dotknutych clenov EU, ktori sa tvaria akoby o imigrantoch poculi prvykrat.

09.09.2015 07:04:35 | majo

Katastrofa. Podľa najnovších správ z dôveryhodných zdrojov(čas, topky a chvíľka pre teba) sú migranti rozhodnutí vziať všetkým malačanom prácu, znásilniť ženy a dcéry a čo je najhoriše aj vašeho farára.

09.09.2015 08:05:23 | fero

majo, naozaj? veď to je strašné, toto nemôžeme dopustiť ... 

09.09.2015 10:09:20 | majo

fero máš pravdu. To nemôžeme dopustiť. Vyzývam všetkých malačanov. POĎME DO TANKOCH......

17.09.2015 22:01:14 | malačan

Topky dnes 17.9.2015 : Zástupca starostu Gabčíkova Arpád Mészáros zatiaľ nič nevie o dnešnom príchode dočasných rakúskych azylantov do Účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity v ich obci, nakoľko ho nikto oficiálne neinformoval. Obyvatelia podľa neho už vyjadrili svoj odmietavý postoj v referende, uviedol pre TASR.

Takto to môže a zrejme skončí i v Malackách ak nebudú kapacity inde. Keď som bol vojak tak ,,cvičenie,, trvalo 3 týždne a stany sme opäť zložili. V Malackách sa rekonštruovalo v posledných dňoch v bývalom vojenskom útvare za 20 000 € vybavenie kuchyne na varenie, opravujú sa strechy na drevených barákoch po vojakoch ZVS, ktoré boli určené už k demolácii, vybavujú sa posteliami a prádlom, minulý týždeň krúžil nad Malackami nový vrtuľník Polície kde sedel zrejme Fico s Kaliňákom, ktorý monitorovali pripravenosť prijať uprchlíkov, takže buďme pripravený na prísun utečencov.
Chápem čo sa deje, musíme byť pripravený len neklame sami seba že Malaciek sa táto téma netýka a primátor bude informovaný ako prvý. No a čo aj tak to neovplyvní..... Taká je bohužiaľ realita.....

19.09.2015 20:05:26 | majo

JPP

21.09.2015 09:55:54 | Občan

Aussttrrálliia hovorríí „NIIE“ užž
po drruhý rrazz
(Možno ste toto už videli, ale je potrebné, aby to obiehalo stále.)
Je to o žene, ktorá má viac guráže než hocikto iný (koho
poznám):
Austrália hovorí NIE – druhý raz, a tá
žena sa o to zaslúžila!
Ona to urobila znovu... Nezriekla sa svojho stanoviska
tvrdej línie, a človek musí oceniť jej vieru
v práva jej krajanov. Akoby človek zacítil
závan čerstvého vzduchu. Želám si, aby takí vodcovia
nastúpili aj v Európe, Kanade a v USA.
Austrálska Ministerská predsedníčka to urobila znovu! Táto
žena by si zaslúžila, aby bola „menovaná za Kráľovnú
Sveta“. Pravdivejšie slová, ako povedala ona, neboli žiadnym
významným človekom ešte vyslovené.
Vyžiadalo si to od nej veľkú odvahu – povedať to, čo povedala
– povedať to, aby to počul svet.
Celý svet by potreboval takých vodcov!
>
Ministerská predsedníčka Julia Gillardová, Austrália
Moslimom, ktorí chcú žiť podľa islamského práva Šária,
bolo v stredu – keď sa vláda zamerala na radikálov v úsilí,
aby odvrátila potenciálne teroristické útoky – povedané,
aby odišli z Austrálie...
Gillardová zvlášť rozhnevala niektorých austrálskych moslimov,
keď povedala, že podporovala špionážne agentúry
monitorujúce austrálske mešity.
Citáty z jej vyhlásenia:
„Prisťahovalci, a nie Austrálčania sa musia prispôsobiť.
Buď to akceptujete, alebo nie, ale potom neste dôsledky. Som
už unavená z obáv našich ľudí, či urážame niektorých jednotlivcov,
alebo ich kultúru. Od teroristických útokov na Bali,
zažívame vzplanutie vlastenectva väčšiny Austrálčanov.
„Táto kultúra sa vyvíjala počas dvoch storočí bojov, skúšok
a víťazstiev miliónov mužov a žien, ktorí hľadali slobodu.“
„Rozprávame prevažne ANGLICKY, nie španielsky, libanonsky,
arabsky, čínsky, japonsky, rusky, alebo akýmkoľvek
iným jazykom. Preto, ak sa chcete stať súčasťou nášho spoločenstva,
naučte sa tento jazyk!“
„Väčšina Austrálčanov verí v Boha. To nie je kresťanské
pravicové krídlo, politický tlak, ale fakt, pretože kresťanskí
muži a ženy založili tento štát na kresťanských zásadách, a je
to jasne zdokumentované. Ale nie je vhodné vystavovať to na
stenách našich škôl. Ak vás uráža Boh, potom vám navrhujem
zvážiť iný kút sveta ako svoj nový domov, pretože Boh je
súčasťou našej kultúry.“
„My budeme akceptovať vašu vieru a nebudeme sa pýtať
prečo. Všetko, čo žiadame od vás je, aby ste akceptovali našu
vieru a žili s nami v súlade s mierovým spolunažívaním.
Toto je NAŠA KRAJINA, NAŠA ZEM A NÁŠ ŽIVOTNÝ
ŠTÝL, a my vám dávame príležitosť, aby ste si to všetko užívali.
Ale len čo sa začnete sťažovať, bedákať a frflať na Našu
zástavu, Naše záväzky, Našu kresťanskú vieru alebo Náš životný
štýl, potom vás vyzývam, aby ste využili ďalšiu výhodu
veľkej austrálskej slobody – PRÁVA ODÍSŤ. Ak tu nie ste
šťastní, potom ODÍĎTE. Nebudeme vás nútiť zostať tu. Vy
ste požiadali, aby ste mohli byť tu. Takže akceptujte krajinu,
pre ktorú ste sa rozhodli a ktorá vás prijala.“
Možno, ak to necháme cirkulovať medzi sebou – v Európe,
v Kanade a v USA – aj my a naši politici nájdeme odvahu
začať hlásať a vyjadrovať rovnaké pravdy

21.09.2015 10:28:14 | majo

Je mi vás úprimne ozaj ľúto. Až donedávna som si myslel, že vtipy o záhorakoch sú len vtipy.