Ľudia pre Malacky » Zelené pľúca mesta

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zelené pľúca mesta

V roku 2010 hodnotil týždenník Trend kvalitu života v mestách na Slovensku a zostavil rebríček miest, v ktorých je kvalita života najlepšia. Na 1. mieste sa umiestnili Malacky. Medzi kritériami nám okrem nízkej miere nezamestnanosti veľa bodov udelili aj za podiel verejnej zelene na celkovej ploche mesta aj vďaka Zámockému parku, ktorý patrí mestu spolu s Pálfiovským kaštieľom.

Genéza vzniku kaštieľa a k nemu priliehajúcemu parku je Malačanom známa, pozrime sa na jeho novodobú históriu. Park sa stal v roku 2001 majetkom mesta. Mesto z pozície jeho správcu park v dvoch etapách z prostriedkov európskeho fondu revitalizovalo: vydláždila sa centrálna spojnica Čiernej a Bielej brány dlažbou, spevnili sa ostatné chodníky, osadili lavičky, odpadkové koše, ošetrili existujúce stromy a zasadili nové, odstránili sa náletové dreviny, upravili trávnaté plochy. Smutným dátumom histórie parku je 23. júla 2009, kedy veterná smršť spôsobila zničenie veľkej časti starých hodnotných stromov.

Mesto systematicky začalo organizovať aktívne využívanie Zámockého parku nielen na športové podujatia, uskutočnované na futbalovom, hádzanárskom , volejbalovom ihrisku a tenisových kurtoch, ale aj na konanie kultúrnych a spoločenských akcií. V roku 2001 vydalo prvé všeobecné záväzné nariadenie (VZN) o tvorbe a ochrane zámockého parku, ktoré v roku 2009 novelizovalo VZN o prevádzkovom poriadku v Zámockom parku.

Rastúci rozsah využívania Zámockeho parku verejnosťou v posledných rokoch vyvolal potrebu opäť upraviť spôsob jeho využitia novým VZN, ktorého vznik som ako poslankyňa za ĽPM iniciovala. V porovnaní s dvoma predchádzajúcimi sa v ňom zásadným spôsobom menil prístup k ľudom, ktorí vstúpili do Zámockého parku. Namiesto starých VZN, ktoré aj na informačných tabuliach pri vchode do parku striktne vymedzovali, čo všetko sa v parku nesmie a čo za porušenie hrozí, v novom Návštevnom poriadku mesto z pozície „hostiteľa“ víta návštevníkov parku a ponúka im ho na aktívne používanie – prechádzky, oddych, rekreačný šport, pozorovanie vtákov, zvierat, stromov a ostatných porastov: presne v duchu hesla "Vitajte a používajte Zámocký park!"

Návštevný poriadok tvorí textová časť o možnostiach jeho používania, prehľadná mapa parku s vyznačením možností prechádzky, zaujímavých miest, pamätihodností, vstupných brán a bránok, parkovacích miest pri vstupoch do parku a ikony, znázorňujúce aktivity nežiadúce na území parku. V prvom rade je to zákaz vjazdu motorových vozidiel do areálu parku, voľného pohybu psov, kladenia ohňa, stanovania, ničenia zelene a parkového mobiliáru...

Poslanci za ĽPM sa podpísali svojím návrhom aj pod inštaláciu fitness - outdoorových prvkov v areáli parku na podporu rekreačného cvičenia a behania v roku 2014 a prostredníctvom občianskeho združenia za realizáciu aj Mestského arboréta - označenia významých drevín v roku 2013 nielen na ploche parku, ale aj v iných parkových plochách mesta.

Na základe podnetu poslancov z ĽPM za 6. volebný obvod sa podarilo, aby mestský úrad vyznačil priechod pre chodcov pri východe z areálu parku Bielou bránou k Lesnej ceste.

V zámockom parku je živý ruch od ranného brieždenia, keď začnú po bežeckom 2-km okruhu krúžiť prví bežci, cez prvé ranné hodiny pre psíčkarov, dopoludnie pre deti zo škôl a škôlok, mamičky s kočíkmi, popoludňajších dôchodcov, podvečerných športovcov smerujúcich na jednotlivé ihriská a končiac zaľúbencami, sediacimi na lavičkách a čakajúcich na večerný súmrak. Medzitým prejde niekoľko stoviek ľudí parkom cestou od nadchodu do nemocnice, resp. do svojho bydliska na Riadku a naspäť. Počas celého roka sa v areáli organizujú podujatia pre širokú verejnosť: športové preteky, súťaže, turnaje, hudobné podujatia - koncerty a festivaly, divadelné predstavenia, filmové premietania, workshopy, podujatia organizované občianskymi aktivistami.

To isté platí aj o zvieratách – v skorých ranných hodinách stretnete vo vysokej tráve srnčiu rodinku, počas celého dňa veveričky, bažanty, ďatle, holuby, mačky a pod. 

Podstatné je, že nikto si navzájom nezavadzia a všetkým priestor parku stačí nato, aby načerpal z neho životadarnú energiu spôsobom aký mu vyhovuje. Treba neustále zdôrazňovať, ako je potrebné park ochraňovať, aby slúžil na prospech nás aj budúcich generácií, aby sme zabránili jeho znehodnocovaniu, zmenšovaniu, chátraniu. Mesto je v rokovaní s majiteľom nehnuteľnosti v areáli parku, ktorý má právoplatné rozhodnutie súdu o možnosti výstavby pevnej asfaltovej cesty k tejto nehnuteľnosti vo vnútri parku, aby takémuto konaniu zabránilo odkúpením nehnuteľnosti do vlastníctva mesta. Náčelník mestskej polície – sám rekreačný športovec denne navštevujúci park – medzi priority mestskej polície zaradil Zámocký park a jeho ochranu.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku