Ľudia pre Malacky » V roku 2014 s fitness prvkami, kaštieľom aj iným

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

V roku 2014 s fitness prvkami, kaštieľom aj iným

Každý z nás isto využil vianočný čas pre svoju rodinu a blízkych. Zajtra sa pre mnohých začína pracovný kolobeh a preto mi aj dovoľte uviesť rok 2014 stručným výpočtom investičných aktivít, ktoré je možné očakávať v meste. Hovorím o reálnych veciach, ktoré sú podložené schváleným rozpočtom mesta na rok 2014.

Ešte pred Vianocami sa zišlo mestské zastupiteľstvo na svojom poslednom zasadnutí v roku 2013, na ktorom mimo iného schválilo rozpočet mesta na rok 2014. Je to základný dokument, podľa ktorého sa riadi celoročné hospodárenia mesta. Rozpočet je plán. Čiže položky, ktoré sú v ňom schválené, sa môžu vyčerpať v plnej výške alebo menšej, nehovoríme o presných cenách jednotlivých diel, tie vyjdu až z verejného obstarávania od konkrétnych dodávateľov.

Netreba v tejto chvíli hovoriť o rozpočte ako celku, ani chrliť všetky čísla rozpočtu. K hospodáreniu ako takému by som sa rád vyjadril v inom článku, preto mi teraz dovoľte, aby som za ĽPM odprezentoval len tie aktivity, ktoré sú spojené s čerpaním kapitálových výdavkov. To sú také výdavky, ktoré nesúvisia s činnosťou mestského úradu alebo bežným chodom mesta (napr. s údržbou zelene, činosťou mestských organizácií, osvetlením ulíc atď), ale sú priamo určené na investície do majetku.

Priority na rok 2014

V gescii mestského úradu je rozpočtovaná realizácia rekonštrukcie priestranstva Břeclavská - 1. mája v sume zhruba 460 tis. €, projektu elektronizácie samospráv Malacky - Stupava za vyše 900 tis. €, ďalej časti rekonštrukcie verejného osvetlenia za vyše 50 tis. € a rekonštrukcie denného stacionára pre seniorov v Mestskom centre sociálnych služieb za zhruba 76 tis. €. Podporili sme aj návrh primátora mesta vybudovať na Kláštornom námesti fontánu v sume 80 tis. €.

Očakávame posudzovanie projektov rekonštrukcie autobusovej stanice a častí sídliska Juh.

Rozpočet mesta obsahuje tiež investície, ktoré súvisia s naším volebným programom a sľubmi, ktoré sme dali obyvateľom. Priebežný odpočet našej činnosti je zverejnený a pravidelne aktualizovaný na našej stránke. Niektoré veci, ktoré sme začali, by sme v roku 2014 radi dokončili, preto sme aj hlasovali za ich ponechanie v rozpočte mesta. Medzi také patrí napríklad kaštieľ, skatepark. A úspešne presadili schválenie nových, ktoré sme mali v minulom roku rozpracované dokumentačne a v tomto roku ich radi posunuli do realizácie.

Rekonštrukcia strechy a komínov v kaštieli

V apríli 2013 som prezentoval niekoľko poznámok týkajúcich sa rekonštrukcie kaštieľa v článku V roku 2013 o krok ďalej s kaštieľom, ale čo potom. Aj keď sa dozvedám, že primátor mesta konečne pod tlakom otázok členov komisií začína mediálne prezentovať odpočet svojej práce v kaštieli, mrzí má, že nedokázal s mestským úradom v uplynulom roku vyčerpať ani peniaze, ktoré sme mu ako pomocnú ruku iniciatívne ponúkli v decembri 2012. Na technický stav strechy a komínov upozorňujeme s členmi komisií od prvej prehliadky kaštieľa a snažíme sa o jeho prioritné riešenie. Udržali sme preto v rozpočte mesta model financovania strechy a komínov z rozpočtu mesta (150 tis. € trikrát po sebe). Samotnú sumu sme na rok 2014 navyše schválili v plnej výške, takže mestský úrad bude mať na tento účel vyčlenených v tomto roku vyše 300 tisíc €. Pevne dúfam, že primátor mesta a pracovníci mestského úradu túto opakovanú šancu tentokrát vezmú v plnej zodpovednosti a Malačanom v tomto roku už predstavia zrekonštruovanú časť strechy s komínmi. Ak ste na Facebooku, ku kaštieľu môžete diskutovať v skupine kaštieľ_MA.

Výstavba skateparku

Náš záväzok vystavať po rokoch prvú časť skateparku pre mladých ľudí naďalej trvá. Osobne som sklamaný z toho, že mesto nedokáže na vlastnom pozemku a z vlastných zdrojov realizovať takúto investíciu do roka. Napriek počiatočným problémom bol však proces realizácie ku koncu roku v takom stave, že je vydané už územné rozhodnutie a prebieha stavebné konanie. Časovo najviac trvalo územné konanie, keďže rozhodnutie stavebného úradu preskúmaval na námietky účastníkov konania Obvodný úrad v Bratislave, ktorý však v druhej polovici minulého roka potvrdil naše rozhodnutie. V tomto čase sú doručené na mesto všetky vyjadrenie dotknutých štátnych orgánov, čaká sa na železnice, ktoré ako to žiaľ býva, sú štát v štáte. Cieľ je jasný, po právoplatnosti stavebného povolenia zrelizovať výstavbu ešte v tomto roku. Na tento účel sme ponechali v rozpočte mesta 65 tis. €. Aktuálne dianie môžete sledovať na Facebooku v skupine Skatepark Malacky.

Rekonštrukcia mestských ciest

Keďže mesto dokončilo výstavbu kanalizácie, je časovo možné pustiť sa do riešenia povrchov niektorých ciest. V článku Kanalizácia finišuje a čo s cestami sme prezentovali problém stavu ciest po ich rozsiahlych rozkopávkach. Už v tom čase sme sa jasne a zodpovedne postavili k šetreniu peňazí na tento účel. Zachovali sme prebytok hospodárenia a ponechali ho na tento účel v rezervnom fonde. Ten v roku 2014 rozpúšťame a obyvatelia niektorých ulíc tak môžu dostať nové povrchy ciest. Predbežne som zachytil, že podľa posúdenia ich stavu sa uvažuje o pokládke nového asfaltu na Továrenskej, Záhradnej, Lesnej a niektorej ďalšej ulici z Rádku, keďže rozpočet počíta so sumou zhruba 415 tis. €.

Z tejto položky by sa mal zrekonštruovať aj kritický stav chodníka na ulici Oslobodenia ako posledná časť riešenia problému so zaplavovaním dvorov rodinných domov, na čo opakovane upozorňuje a rieši poslankyňa za tento 5. mestský obvod Katka Trenčanská.

Upokojenie Veľkomoravskej ulice

V minulom roku prezentovali poslanci za 4. obvod Milan Ondrovič a Zuzka Baligová cieľ upokojiť dopravu na Veľkomoravskej ulici, o čo žiadajú samotní obyvatelia. Na tento účel bude v roku 2014 použitých 30 tis. € a mestský úrad má spracovať projektovú dokumentáciu a vybrať dodávateľa.

Prvá etapa rekonštrukcie vnútrobloku Domky

K riešeniu problémov sídliska Domky odpočiatku pristupujú poslanci za 4. obvod M. Ondrovič a Z. Baligová veľmi zodpovedne. Na stránke boli prezentované viaceré články a aktivity, ktoré sa tu za tri roky uskutočnili. Po dokončení rekonštrukcie vnútrobloku na Partizánskej ulici plníme slovo dané aj obyvateľom Domkov na stretnutí s nimi. Projektová dokumentácia bola vyhotovená a verejne prerokovaná s obyvateľmi v apríli 2013. Ako prvú etapu sme navrhli riešiť priestor pre mamičky s deťmi pred potravinami CBA, na čo poslanci schválili pre rok 2014 sumu 50 tis. €.

Zóna pre psíčkarov na Záhoráckej ulici

Za dosť by sa malo v tomto roku urobiť aj psíčkarom v centre mesta. Podľa informácií poslankyne za tento 3. obvod Katky Berkešovej je v tejto lokalite veľa psíčkarov. Keďže centrum mesta je charakteristické najmä bytovými domami, iniciovali sme vybudovanie zóny pre voľný výbeh psov s adekvátnym mobiliárom, zeleňou a oplotením, na čo sme schválili 10 tis. €. Išlo by zatiaľ skúšobne o prvú takúto zónu v meste, pokiaľ by sa osvedčila, budeme podporovať výstavbu ďalších v iných častiach mesta.

Vonkajšie fitness prvky pre cvičiacich

Do tohto roku vstupujeme so záväzkom aj inštalovať zariadenia pre tzv. outdoor športové aktivity. Spoločne s poslancami Mariánom Andilom, Gabikou Janíkovou a Pavlom Tedlom, ktorí sa problematike športu v ĽPM venujú, sme iniciovali 15 tis. € na osadenie takýchto zariadení. Podobné zariadenia budú inštalované aj vo vnútrobloku na 1. mája v rámci práve prebiehajúceho projektu úpravy verejného priestranstva. Keďže si všímame, že Zámocký park sa stáva miestom mimo iného pre rekreačné cvičenie a behanie, navrhli sme realizovať túto aktivitu práve tu, najskôr pri hádzanárskom ihrisku. Podľa našich informácií dal už pamiatkový úrad predbežný súhlas. Rovnako ako v predošlom prípade u psíčkarov, pokiaľ sa tiež táto aktivita osvedčí, budeme podporovať budovanie takýchto miest aj v iných čatiach mesta. Prvotná reakcia pri prezenovaní tohto zámeru na našej facebook stránke bola vysoko pozitívna, pričom prišli už aj prvé návrhy vizuálizacie od samotných obyvateľov, za čo veľmi pekne ďakujeme.

Tento rok bude aj súdiac podľa množstva rozpočtovaných investícií veľmi pestrý. Dovoľte mi preto v mene ĽPM popriať vám krásny rok 2014, nech je pre vás plný dôvodov na úsmev, majte veľa výziev nielen v pracovnej, ale aj osobnej oblasti, k splneniu ktorých vám prajem najmä silu, chuť, zdravie a za hrsť aj šťastia.

Vinšujem vám všetkým bez rozdielu toho, či je niekto rodený alebo už usadený Malačan. Hovorím to so zdôraznením, pretože tak ako ja, tak aj každý jeden z nás poslancov a členov združenia ĽPM vždy podporoval, chránil a vnímal všetkých Malačanov ako jeden celok bez toho, aby sme to museli osobitne verejne či inak mediálne deklarovať. Dôkazom nemajú byť slová vyjadrené kdesi virtuálne v diskusii, ale naše reálne aktivity a ľudské postoje k riešeniu problémov všetkých našich spoluobčanov, tomu tak bolo, je a aj bude...

Takže všetko najlepšie v roku 2014!

Juraj Říha




pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku