Ľudia pre Malacky » Som pripravený dôstojne reprezentovať Malacky

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Som pripravený dôstojne reprezentovať Malacky

Mnohé problémy vieme odstrániť v réžii mesta. S niektorými si dokážeme poradiť striktným uplatňovaním zákonov. Horšie sú také prípady, kedy potrebujeme dosiahnuť zmenu zákona. Preto je dnes nutnou požiadavkou na výkon primátora schopnosť orientácie sa v predpisoch a šikovnosťou vedieť využiť pracovné kontakty.

Keď ma pred časom oslovil známy z poľovníckeho združenia s prosbou o radu, že mesto sa chystá vyrubiť vysokú daň za predajné stánky, ihneď som mu odporučil žiadať mesto o prenájom plochy a dôvodiť spoločenským rozmerom podujatia, kde majú byť takéto stánky umiestnené. Vec sa podarilo doriešiť. To, že niektorí ľudia z mesta už aktívne vstúpili do predvolebnej kampane a na moju osobu v rámci antikampane umelo a neprávom hádžu všetko negatívne, je pre mňa v tejto chvíli druhoradé a budem reagovať len faktami.

Každá minca má totiž dve strany. V dani za osobitné užívanie verejného priestranstva, ktorá je platená priamo do rozpočtu mesta, navrhol sám mestský úrad na jeseň 2013 zvýšenie sadzby (ceny) pre podnikateľov - stánkarov. Ako poslanci sme upozornili úradníkov na nezákonnosť takého navrhovaného nariadenia, ktorým chcel mestský úrad selektívne zdaniť vyššou sadzbou iba vybraných stánkarov napríklad počas Prvomájových Malaciek. Zákon to jednoducho nepripúšťa. Preto sme ako mestské zastupiteľstvo mohli schváliť tento návrh mestského úradu platný len rovnakým princípom, čo primátor mesta podpísal.

Mestá sa s týmto problémom boria aj za cenu protestov prokurátora. V tomto prípade netrebalo ísť s bubnom na zajace, ale naopak začať problém konštruktívne riešiť v pozadí. Ak som spomínal, že s niektorými problémami si mesto bez zmeny zákona nedokáže pomôcť, tento bol jedným z nich.

Pracovne sa niekoľko rokov zaoberám financovaním a daňovou politikou miest a obcí. Spolu s primátormi a starostami spolupracujeme na mnohých riešeniach, ktoré sú platné pre celú Slovenskú republiku. Mal som tú možnosť, že som predstavil návrh zmeny zákona, ktorá by umožnila obciam a mestám určovať rozdielne sadzby dane za osobitné užívanie verejného priestranstva podľa nimi určených kritérií alebo počas podujatí konaných na ich území. V utorok 16. septembra parlament túto zmenu zákona schválil a od 15. októbra budú nielen Malacky, ale všetkých 2890 obcí oprávnených znížiť túto daň pre rôzne podujatia.

Preto budem môcť predložiť mestskému zastupiteľstvu návrh na schválenie takej dane, ktorá výrazne oslobodí predajné stánky pre stánkarov ponúkajúcich svoje výrobky a služby počas športových akcií, rôznych občianskych podujatí či aj napríklad počas poľovníckych dní. A to už v súlade so zákonom.

Mimo toho som odkomunikoval so zástupcami profesijných združení aj možnosť obcí a miest znížiť poplatok za komunálny odpad automaticky pre seniorov starších ako 62 rokov či napríklad osoby v hmotnej núdzi alebo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Táto zmena zákona bola takisto schválená a budeme ju môcť využiť a schváliť už pre rok 2015.

Toto je filozofia, ktorú ponúkam Malackám do nasledujúcich rokov. Cestu trpezlivého riešenia problémov aj za cenu hľadania nutnej podpory pre zmenu zákonov, aby sme dosiahli skutočný posun a neuspokojili sa len so slovami, že sa niečo nedá.

Primátor reprezentuje mesto navonok, zastupuje ho v komunikácii so štátnou správou či rokuje s podnikateľmi o nových investíciách. Tým, že mám veľmi dobré pracovné až priateľské vzťahy s vedením a mnohými primátormi či starostami zastúpenými v orgánoch Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorého členom sú aj Malacky, som pripravený naše mesto dôstojne reprezentovať a otvárať nám príslušné dvere, aby bol náš malacký hlas v prospech veci výraznejšie počuť.


FOTO: Pracovné prijatie zástupcov vlády Moldavskej republiky.

Zmena zákona znižujúca daň pre stánkarov má pre mňa osobne aj jeden symbolický význam. Umožňuje mi realizovať myšlienku, ktorú nosím v hlave už niekoľko rokov. Ako primátor mesta by som Malačanom ponúkol obnovenie pôvodných mestských trhov. Podporil by som tým domácich pestovateľov a občanov vrátil do centra mesta ku kvalitným farmárskym výrobkom. Spoločne dokážame oživiť a výraznejšie posilniť občiansky rozmer nášho mesta, čím môžeme zaviesť peknú a pravidelnú tradíciu.

Juraj Říha



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

19.09.2014 09:46:15 | Ludo

Byvam v MA uz viac nez 20 rokov a som presvedceny, ze je najvyssi cas na zmenu. Pan Riha mate moj hlas, ale budem pozorne sledovat naplnanie Vaseho programu.

19.09.2014 22:25:58 | to: ludo

zmena? aka? vo volbach proti sebe kandiduju ondrejka a riha a ten to prehra. lebo ondrejka ide jak putin v rusku.chce robit zastupcu a uz sa slubuju teple fleky. akurat si nastrcil mladu figurku zvazacku z hzds. proc? sak inkubator treba este podojit! tak jak karieristi ziskavali funkcie v statnych uradoch za hzds. si daj do googlu statny ustav a dalsie meno z hzds exministra z mastale jurenu. budes mat jasno! roky 2006 - 2010 kto bol pri moci? kto robil na obvodnom urade? kto funkcionarcil v hzds?

20.09.2014 13:16:02 | Vierka H.

Ondrejka ide zas kandidovat??? Nam sa tu na Radku pristahoval ten smeracky vychodniar Halcin. Rozdava tu fotky Fica jak cisty stranik :D Hlavne ze je srdcom malacan. Si ho pamatam este ked sme spisovali peticiu co nam tu tento smerak isiel tajne prestahovat ciganov na Hlboku!! Hovorila som susedom ze este ze to Majo Longauer rychlo dal vediet ludom co Halcin chce urobit. Pytala som sa ho na to verejnej schodzi na urade a sa len priblbo usmieval a vykrucal! Mal zostat na Juhu byvat a netlacit sa sem k nam na Radek!

20.09.2014 19:01:22 | XYZ

Pán Řiha, tie mestské trhy , to je dobrý nápad. Ale keď sa nevieme dohodnúť na priestranstve pre vianočné trhy, akože sa dohodneme na priestranstve na obyčajné trhovisko?

21.09.2014 07:38:11 | anonym

Rusnak neni Rusnak ? Je to schovaný Ondrejka? A bude zástupca Rusnaka? Toto tu bude este pekne zamotané

21.09.2014 12:49:25 | Juraj

Malacky potrebujú zmenu!!!!!Peter Rusnák / bývalý okresný popredseda HZDS a teraz tajný kôň SMERU !!!!/ ju chce zabezpečiť??? Ako ??? On ako primátor , Ondrejka jeho zásttupca , Vavrinec ako prednosta / lebo nebude ani starosta v Lábe !!!/ a tým zostanú aj Konček, Ševerová, Sokolová.....a tým zostane "ošetrovné ", klamstva, zneužívanie verejných funkcií....Tak aká zmena pán Rusnák ???? Preto volím Judr. Ing. Říhu ako nového primátora !!!!

21.09.2014 18:01:38 | XYZ

LPM - neviem, či mi to admin pustí, ale pýtam sa: akože to bolo s tou fontánou, o ktorej hovoríte, že to zariadil p. Ondrejka -primátor?V rámci verejnej informovanosti, si ľudia zistili podpisy poslancov LPM, že s tým súhlasia. To je tiež informácia čo ma vedie k tomu, že o tom budem veľa rozmýšľať. Hlavne vtedy, keď nedostanem patričnú odpoveď. Je to akože malé klamstvo ale za veľa Eur. To ste vtedy nevedeli čo to bude stáť a kde to bude stáť?

21.09.2014 21:39:15 | Čip

Rusnak je čistý kandidát ? Vsak to je Ondrejkov sluha a Jurenov Konik. HZDS particka s podporou Jureňu. Ako sa dostal na svoj flek ? Kto mu to vybavil ? Jureňa ? Nerobil Ballovi zástupcu obvodného úradu 2006-2010? Kto ho tam dosadil ? HZDS? Jedine oni. Ondrejka nekandiduje lebo mu to svedomie nedovolí , tak si našiel nového partaka.

22.09.2014 08:45:02 | to: vierka

ondrejka kandiduje dalej skrz tuto hzdsacku figurku. rusnak zdoraznuje ze je nezavisly kandidat ale je to politicky nominant hzds. si vygoogli kedy bol dosadeny do technickeho ustavu kedy robil na ministerstve podohospodarstva a kto bol vtedy stranicky minister. teraz sa tlacil ako nezavisly o priazen vsetkych stran. ondrejka zasiahol aj v smere a smer odkopol vychodniara a chytil rusnaka. cista hra aby sa vychodniar stiahol pred volbami v prospech rusnaka. ide o pozemky a obchody ziadne blaho malaciek. moc ludi je napojenych na ksefty.

22.09.2014 12:17:14 | rems

Srdcom Malacana odkopli? Smeraci mu dali kopačky ? Chudák chalanisko. Fcil co ? Ide Jak nezávislý a odstúpi v prospech HZDS koníka tesne pred voľbami ? Toľko snahy a šecko navnivoč. Jožin z bažin , močarem Se blíži. Ale kery Jožin ? Jožka Ondrejku?

22.09.2014 15:30:53 | to: rems

Cele pripravene a oblaf na ludi. Nahodou sa vychodniar aj policajt vzdaju kandidatury a podporia hazedesaka? Moralne zasady isli stranou ked sa mozu spojit sdku a smer potom o com.

22.09.2014 21:07:17 | Juraj

Rusňak a jeho členstvo , resp. funkcionárčenie v HZDS...." vraj to bola mladícka nerozvážnoť,,," a teraz sa hraje na veľkého nezávislého kandidáta ????

23.09.2014 09:37:47 | Lucia Vidanová

Prosím o konštruktívnu diskusiu pod príspevkom. Chápem, že ľudia chcú mať čo najviac informácií o jednotlivých kandidátoch (aj o ich minulosti). No s mierou. Sloboda slova by nás tiež mala stavať pred otázku zodpovednosti za ňu, a tak by bolo fajn, ak by sme sa podpisovali skutočnými menami. Každé voľby sú o voľbe... Tá je tiež o zodpovednosti :) Pekný deň.

24.09.2014 14:33:31 | Gabriela Janíková

Dovolím si reagovať nielen, ale najmä pre diskutujúceho pod menom XYZ zo dňa 21.9.2014, kde vo svojom príspevku tvrdí, že si obyvatelia zistili podpisy poslancov LPM, že s výstavbou fontány za 80000 € súhlasia. Som predsedom Komisie pre financie a rozpočet MsZ v Malackách a som poslancom za občiansku iniciatívu LPM. Rozpočet na rok 2014, v ktorom sa po prvýkrát objavila vízia primátora postaviť v strede Kláštorného námestia fontánu, sme prerokovali na zasadnutí komisie dňa 4.12.2014. K tejto položke rozpočtu sa viedla diskusia, ktorá vyústila do požiadavky neschváliť tento zámer. Keďže však jedna položka rozpočtu nemôže ohroziť prijatie rozpočtu ako celku, primátor mesta sa pripravil na zasadnutie MsZ a vystúpil na zastupiteľstve dňa 12.12.2013 s cielenou obhajobou tohto rozpočtovaného výdavku s tým, že reaguje najmä na opakované žiadosti obyvateľov mesta o VODNÝ PRVOK v centre mesta , ktorí všetkým, vzhľadom na neexistujúci tok Maliny, ktorá je v rúrach pod mestom , veľmi citeľne chýba. A tak sme pri hlasovaní o rozpočte mesta na rok 2014 hlasovali za jeho schválenie aj s touto položkou, napriek tomu, že pocity mnohých z nás boli v tomto bode rozporuplné, ale ešte raz opakujem: primátor obhajoval túto investíciu POŽIADAVKAMI zo strany občanov. Ako sa ukázalo pri realizácií výstavby fontány, občania mesta neboli tými, ktorí jej výstavbu iniciovali a vnímajú ju ako vynaloženie financií mesta na nesprávnom mieste. Vnímam to podobne a taktiež stanovisko primátora, prezentované v TVreportáži, že veď mesto má dostatok peňazí v rozpočte, neakceptujem. Mesto ako celok potrebuje zmeniť svoj výzor a jedna drahá nepotrebná fontána jeho obraz nenapraví. Ak by som bola sebecká , zvolila by som len jeden príklad: obyvatelia Jesenského ulice( medzi ktorých patrím) pod diaľničným privádzačom už 20 rokov apelujú na príslušné orgány, aby postavili protihlukovú stenu na privádzači, ktorá by aspoň čiastočne zlepšila životné prostredie bezprostredne pod ním.V inej civilizovanej krajine by už dávno stála. Mesto nerobí nič , len sa odvoláva na fakt, že privádzač patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju a má ju postaviť on. A nie je v tejto situácií podstatnejšie, že obyvatelia Jesenského sú obyvateľmi mesta Malacky než fakt, že privádzač patrí BSK? A takýchto prípadov odsúvania problémov na iných by mohol poskytnúť každý jeden diskutujúci na tomto fóre.

24.09.2014 18:47:01 | XYZ

Pani Gabike Janíkovej ďakujem za odpoveď. Len tak mimo:asi dátum 4.12.2014 mal byť rok 2013. Chcem sa spýtať ako laik: kto je to mesto? Na čo sa to mesto vyhovára? Veď sú tam pracovníci a ikeď niečo nevedia a ide to nech idú od toho preč. Môžu sa zamestnať niekde inde. Ja keď niečomu nerozumiem, tiež sa na to miesto neberiem. Každý nech sa zamestná tam kde na to siahajú jeho vedomosti... lenže tzv.vedúci...že? tí to všetko riadia.

24.09.2014 23:37:44 | Iveta63

Dobry den,
p.Řiha, dakujem-e za obcanov Hlbokej vo veci riesenia aj tejto cestnej komunikacie - postupenie p. Ondrovicovi.Verim, ze zmeny k lepsiemu pridu a drzim palce.

25.09.2014 18:07:58 | Volič

Vážená pani Janíková,
nepatrím medzi často diskutujúcich a môj názor na fontánu je taký istý, ako má väčšina Malačanov. Ale Vaša odpoveď ma zarazila a zdá sa mi úplne nekompetentná.
Za rozpočet mesta sa hlasuje v celku až na samom závere. Návrh rozpočtu predtým musí prejsť cez rokovania všetkých komisií a všetci poslanci (v komisiách i neposlanci) sa majú právo k nemu vyjadriť, resp. majú právo upraviť hociktorú položku rozpočtu, majú právo položku vybrať, resp. majú právo inú, pre nich dôležitú pridať – tak ako sa to napokon veľa krát stalo a ako ste to i vy na stránkach LPM pri iných aktivitách zdôrazňovali. Takisto ste mohli fontánu z rozpočtu vybrať. Toto žiadna komisia na svojich zasadnutiach neurobila (je to možné overiť v zápisniciach) a preto by bolo čestné aby sa všetci poslanci so zodpovednosťou za fontánu podelili spolu s primátorom, ak je myšlienka fontány naozaj jeho pôvodná. Je jednoduché dať od toho ruky preč, keď zistíme, že fontána nemá pozitívny ohlas u občanov.

27.09.2014 13:44:54 | Gabriela Janíková

Vo svojom príspevku som sa snažila opísať , aký sme na Komisii pre financie a rozpočet mali názor na položku rozpočtovanú na výstavbu fontány a ako sme postupovali pri jej schvaľovaní na zastupiteľstve. Nedávam ruky preč od zodpovednosti za schválenie tejto položky, veď som sa k jej schváleniu otvorene priznala, len som zdôvodnila prečo a ako ma v hlasovaní ovplyvnilo vystúpenie primátora. Len pre doplnenie : materiály predkladané na zastupiteľstvo sú v týždni pred zastupiteľstvom prerokované na jednotlivých komisiach , kde komisia doporučuje alebo nedoporučuje prijatie uznesení k materiálom a pripája svoje pripomienky, pričom predkladateľ má právo tieto pripomienky akceptovať alebo neakceptovať. Nemôžeme len tak položku z rozpočtu vybrať, musí si to buď osvojiť predkladateľ - v prípade rozpočtu mesta je ním ekonom mesta - alebo predložiť na zastupiteľstve na schválenie nové uznesenie, ktorým sa táto položka v rozpočte zmení a získať pre toto uznesenie hlasy nadpolovičnej väčšiny poslancov. Počas môjho štvorročného poslancovania sa mi to podarilo len trikrát. Nie je to jednoduché.Pre XYZ : za chybu v dátume sa ospravedlňujem, máte pravdu, 4.12.2014 má byť 4.12.2013.