Ľudia pre Malacky » Podporte alternatívu a príďte na Zónu bez peňazí

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Podporte alternatívu a príďte na Zónu bez peňazí

Zóna bez peňazí - taký je názov projektu, ktorý podporuje medzi ľuďmi recyklovanie a výmenu vecí, ktoré už nepotrebujú, ale nechcú ich vyhodiť a darujú ich. 30. novembra sa výmenný obchod uskutoční vo viac ako štyridsiatich mestách Slovenska vrátane Malaciek. Stačí prísť od 11.00 h do 18.00 h do SD MCK a môžete byť darca aj obdarovaný.

Zónu bez peňazí Slovensko organizuje Projekt Život, inšpirovaný víziou o.z. Kreatívna brána, akciu podporuje Sieť Dobra Piešťany a mnohí šikovní ľudia z rôznych miest. Viac v príspevku tu či tu :)

Čo motivovalo Michala Hallona k zorganizovaniu akcie v Malackách? "Už dlhšiu dobu sa zaoberám rôznymi alternatívnymi témami, ale väčšinou len ako pasívny pozorovateľ či propagátor myšlienok. Sám viem, že je to už len krok k tomu začať sa zapájať. A možno práve teraz prišiel čas spraviť ten krok a začať niečo robiť aj aktívne. Akciu podobného typu organizujem prvýkrát a púšťal som sa do toho trochu s obavami. No veľa ľudí okolo mňa prijalo túto myšlienku s nadšením, tak mi to dodalo elán. Posnažím sa, aby bola obohatením pre všetkých, čo sa jej zúčastnia. Celú túto akciu som poňal v akomsi alternatívnom štýle, nakoľko tieto témy ma inšpirujú najviac," reagoval.

Michala podľa jeho slov najviac zaujímajú oblasti ako: výmenná burza - alternatívny obchod, ekológia; vegánske/vegetariánske jedlá - alternatívna strava; prednáška o systéme Agrokruh - alternatívne poľnohospodárstvo; dokument Tvorcovia kultúry - mapovanie ľudí venujúcim sa novým alternatívnym modelom fungovania spoločnosti. Práve to sa premietne aj do programu, ktorý na 30. novembra pripravuje.

"Keďže ide o akciu organizovanú celoslovensky ľuďmi, ktorí už s tým majú skúsenosti, nie je organizácia až tak komplikovaná. Človek sa má totiž vždy na koho obrátiť, poradiť sa s niekým a vymeniť si skúsenosti," dodáva.

Veci, ktoré po akcii zostanú, budú rozdelené sociálne slabším alebo tým, ktorých potešia najviac. Knihy, hračky, oblečenie organizátori venujú deťom v detských domovoch a ľuďom v azylových centrách. Takže im tak všetci spoločne spravíte krajšie Vianoce.

Podobnú myšlienku už v Malackách podporovalo UV, o. z. so svojím UV_bazárom na UV_festivalo. Najbližšie sa chystá v piatok 13. decembra s programom od 19.00 h rovnako v priestoroch SD MCK. UV_bazár bude aj počas majstrovstiev vo varení vianočnej kapustnice, ktorú 7. decembra organizuje na uzatvorenej Sasinkovej ulici Dvadsaťtrojka.

Spoluspotrebiteľstvo - idea, ktorá zmení svet; Agrokruh - nový spôsob pestovania zeleniny; Earthship - sebestačné domy z odpadu; Komunitné záhrady na Slovensku - všetky tieto a množstvo iných zaujímavých príspevkov nájdete na webe, ktorý Michal Hallon prevádzkuje nezavisle.sk. Ak vás tieto témy oslovujú, tak stačí kliknúť a začítať sa. V blízkej budúcnosti chce Michal rozšíriť stránku aj o blogy.

VÝZVA K ZÓNE BEZ PEŇAZÍ NA FB

Viac o Zóne bez peňazí aj tu.

Máte doma pekné veci, ktoré nepotrebujete a je vám ich ľúto vyhodiť? Môžete nimi potešiť niekoho druhého a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí.

Príďte darovať veci, ktoré nepotrebujete, alebo ich vymeňte za také, ktoré sa vám páčia. Možno práve vďaka vám bude mať niekto krajšie Vianoce. Akcia je určená pre všetkých bez rozdielu. Veci nie je potrebné meniť niečo za niečo. Pokojne si môžeš vziať čo by ťa potešilo a takisto nezištne darovať a potešiť niekoho iného.

Akcia sa bude konať v Spoločenskom dome MCK (Mierové námestie 10 - vedľa inkubátora).

Počas akcie budú prebiehať sprievodné podujatia, ktoré spestria celý deň.

 

Sprievodný program

Počas Zóny bez peňazí sa budú podávať zdravé vegánske a vegetariánske jedlá, ktoré prichystajú obrovoľníci. Ak sa chce niekto pripojiť a priniesť svoje špeciality, môže osloviť Michala Hallona (michal.hallon@gmail.com) "Čím nás bude viac, tým budú chute bohatšie," vyzýva.

O 15.00 h vystúpi malacký pesničkár Vlado Handl a o 16.00 h príde so svojou prezentáciou na rad Ján Šlinský, ideový otec a tvorca systému Agrokruh. Agrokruh je nový, ekologický spôsob pestovania zeleniny, ktorý dokáže plnohodnotne nahradiť dnešné moderné spôsoby poľnohospodárstva a navyše plne rešpektuje fyzikálne a biologické vlastnosti pôdy. Zároveň ale nie je otrockou drinou, akú museli ešte pred pár generáciami vynaložiť naši predkovia. A s našou podporou sa k takémuto systému pestovania zeleniny budeme čoskoro môcť pripojiť aj my tu na Záhorí.

Po skončení burzy o 18.00 h premietnu dokumentárny film Tvorcovia kultúry. Tento dokument prvýkrát s vedeckou dôkladnosťou mapuje novovznikajúcu kultúru, ktorá otvára nové možnosti a prísľuby pre vedomú evolúciu spoločnosti a pre formovanie udržateľnej planetárnej civilizácie. Posolstvo filmu je možné vyjadriť slovami Buckminstera Fullera: "Nesnaž sa meniť systém. Vytvor nový, ktorý urobí ten starý nadbytočným."

Ján Šlinský na TA3

Vlado Handl a jeho trefná skladba o Noci v Kauflande. Pamätáte na to nákupné šialenstvo? :)

Na záver dokument Tvorcovia kultúry



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku