Ľudia pre Malacky » Počet zapísaných detí na Záhoráckej klesá, na Olšovského stúpa

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Počet zapísaných detí na Záhoráckej klesá, na Olšovského stúpa

Nedávne výsledky zápisov detí do prvého ročníka základných škôl potvrdili, že rodičia sa čoraz viac zaujímajú o prostredie školy, kde sa rozhodnú napokon zapísať svoje deti. Zároveň je vidieť aj to, aká zodpovednosť leží v rukách riaditeľov základných škôl, ak chcú udržať svoje školy aj po finančnej stránke. Financovanie škôl je žiaľ nastavené na počty žiakov.

V Malackách pôsobia 3 základné školy Dr. J. Dérera, Štúrova a Záhorácka, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Okrem nich pôsobí v našom meste aj základná škola - Spojená škola sv. Františka Assiského Malacky, ktorej zriaďovateľom je Bratislavská arcidiecéza. V nadpise článku som použil ešte starý názov, pod ktorým si občania asi rýchlejšie predstavia túto základnú školu na Kláštarnom námestí. Tá sa k 1. januáru 2012 spojila s gymnáziom.

Všetky štyri malacké základné školy považujem za rovnocenné a rovnako dobré. Medzi základnými školami je však cítiť aj konkurenciu v ponuke základného vzdelávania pre deti. Školy sú nútené dnes bojovať o každého žiaka, ktorý sa príde zapísať, pretože financovanie v základnom školstve je nastavené na počty žiakov. Aj preto sa základné školy začínajú úspešne profilovať a vzájomne odlišovať.

Preto sa posilňuje zodpovednosť riaditeľov za to, aby si ich škola udržiavala vysoký kredit. Preto chápem žiadosti riaditeľov, aby mesto pomáhalo v rekonštrukcii budov. Podporoval som, aby mesto podalo pomocnú ruku aj cirkevnej škole, hoci nešlo o majetok mesta. Len za minulé volebné obdobie sme podporili investície do modernizácie za vyše milión eur. Jedna stránka veci je materiálny stav budov, na rekonštrukcii ktorých má záležať aj mestu, druhou stránkou veci osobne ponímam kvalitu pedagogického zboru, vnútornú atmosféru školy a podmienky výučby. Za túto stránku veci nesie podľa môjho názoru priamu zodpovednosť riaditeľ školy, pedagogická rada a aj Rada školy, ktorá je volená mimo iných aj rodičmi.

Myslím si, že samotné vybavenie školy bez pokojnej a priateľskej (kolegiálnej) atmosféry nepomôže škole v zvýšení jej prestíže a zlepšení mena. Ak si učitelia sami medzi sebou vzájomne nepomôžu, stratí na tom ich domovská škola, ktorá je ich zároveň zamestnávateľom. A hneď prvým testom sú zápisy detí do prvých ročníkov.

Z posledných zverejnených počtov zapísaných detí na jednotlivé základné školy vyplýva pre mňa veľmi podstatný signál. Rodičia detí začínajú veľmi dobre zvažovať výber základnej školy, porovnávať podmienky štúdia a prihliadať aj na spomínaný kredit školy, keďže stúpa počet žiadostí o zápis mimo svoj školský obvod. Teda často za cenu individuálneho dohadovania zápisu s riaditeľom školy. V roku 2014 došlo k poklesu záujmu rodičov o Základnú školu na Záhoráckej ulici, základná škola na Štúrovej ulici si udržiava konštatnú úroveň a základná škola Dr. J. Dérera sa dlhodobo pohybuje na maximálnom počte možných zapísaných miest. Vidieť aj opakovaný zvyšujúci sa záujem zapísať deti na Spojenú školu sv. Františka Assiského Malacky.

Základná škola Zápis 2011 Zápis 2012 Zápis 2013 Zápis 2014
ZŠ Dr. J. Dérera 89 90 108 91
ZŠ Záhorácka 53 49 53 38
ZŠ Štúrova 37 52 52 49
Spojená škola sv. Františka Assiského 43 63 67 83

Na rokovaní mestského zastupiteľstva som odporučil riaditeľke základnej školy na Záhoráckej ulici zaoberať sa s pedagogickou radou týmito výsledkami zápisov detí, pretože mi je ľúto, aby škola s tak dobrou športovou tradíciou strácala podporu v očiach verejnosti. Netreba samozrejme robiť paniku, keďže mohlo dojsť len k medziročnému poklesu predchádzajúcich silných populačných ročníkov (napriek tomu, že do školského obvodu tejto školy patria aj obce Suchohrad a Kostolište), takže treba počkať na ďalší zápis. Avšak informácie od rodičov aj učiteľov o atmosfére v škole sú rôzne, neprináleží mi ich ani nijako hodnotiť, len odporučiť, aby všetky strany v záujme svojej školy spojili sily.

Teší ma aj rozvoj cirkevnej školy. Napriek tomu, že nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, svojimi výsledkami dokazuje, že jej ide o dobrý rozvoj vzdelanosti a výchovy detí v Malackách. Vážim si aj ponuku pomoci vedenia tejto školy v riešení situácie nedostatočnej kapacity v materskej škole v rokoch 2010 až 2011. A keď vidím pevné vedenie riaditeľom tejto školy a silný a odhodlaný pedagogický kolektív, o to viac som hrdý, že sme sa s poslancom Jožkom Bullom otvorene postavili v zložitom čase predošlého volebného obdobia proti dotačnému návrhu mestského úradu a pustili za boj o rovnakú nediskriminačnú výšku dotácie v prospech tejto školy. Zrovnoprávnili sme tým napriek nedokonalosti zákona, ktorý umožňoval diskriminovať cirkevné školy oproti štátnym, všetky školské zariadenia na území mesta.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

06.03.2014 09:55:45 | Ala

Ja som rodic, ktoreho dieta nastupi na buduci rok do skoly. Je pre mna, samozrejme, podstatne, v akom fyzickom stave je ta-ktora skola, ale zaujimaju ma predovsetkym vysledky ziakov na sutaziach, olympiadach, mimoskolska cinnost, ucitelia a pod. Stav skol je +/- rovnaky, ziadna extremne nevynika pred inymi. V malackych mediach citam o uspechoch skol, co dosiahli ich ziaci, kde sa dostali, co zazili, ake maju moznosti pocas svojho vzdelavania. A preto som sa vobec necudovala, ked najviac zapisanych ziakov mala ZS Dr. Derera a cirkevna skola. Zaroven ma nepotesilo, ze nebudu moct byt prijati vsetci prihlaseni ziaci. Tento stav predpokladam aj na buduci skolsky rok a mam obavu, ze ani my nebudeme prijati a to z dovodu, ze patrime pod ZS Zahoracka :-(

06.03.2014 16:37:39 | Ela

Keď môj prvý vnuk začal chodiť do prvej triedy Zákl.šk. na Olšovského /cirkevná/ videla som ten rozdiel, čo som si pamätala z dôb mojich detí. Učiteľky, alebo vychovávateľky v klube to bola lahoda aj na moju dušu. Keď dcéra namohla ísť na rodičovskú schôdzku išla som ja. Tá láska sálala rovno z pani Valovej, alebo pani Lubky, pre mňa Stupavskej a neopemeniem ani sestričku. Hrali sa s detičkami, rozprávali s nimi, keď boli prváci čítali im a oni po obede ležali na koberci so svojím vankúšikom. A tie deti ich majú po dnes deň rady a keď sa na tieto učiteľky opýtam viem že si s láskou na ne spomenú. A tak isto aj v škole. Tie učiteľky sú tiež láskavé. Kiež by im to vydržalo. Učiteľka to nie je povolanie to je poslanie. Keď bude učiteľka nervná, na čo má aj ona nárok, hlavne pri dnešných deťoch a rodičoch, neskľudní sa duševne, nie je to dobré ani pre ňu ani pre triedu. Tie učiteľky ktoré sú ateistky by sa mali naučiť skľudniť sa napr. jogou. Nechcem poučovať, ja obdivujem každú Učiteľku ktorá to robí aj napriek tomu, že nie je zaplatená.

07.03.2014 08:39:37 | Jana

Vôbec to nie je o prostredí školy... rodičia sa jednoznačne rozhodujú podľa povesti školy.... Záhorácka stráca na svojej povesti už od čias minulej riaditeľky, keď sa tam diali rôzne machinácie, kolektív učiteľov tam stále len bojuje... majú zlú povesť akí sú k deťom.. stále sa tam o niečom hádajú a toto všetko ide potom aj von .... počujú to deti, rodičia, všetci... nevládne tam dobrá atmosféra .... monitoring majú najhorší z celých Malaciek.....cirkevná samozrejme stúpa aj kvôli dobrým monitorom ... keďže deťom pomáhajú a našepkávajú, čo tam napísať....

07.03.2014 09:10:15 | Ela

Som obyčajná obyvateľka Malaciek, ale Jana má pravdu. Ako je to? Dobrá povesť ide ďaleko a zlá ešte ďalej... Záleží od chrakteru ľudí, ktorí sa stretnú na tom ktorom pracovisku.

07.03.2014 20:02:37 | učiteľa ZŠ Záhorácka

Dobrý večer,
Nie som zástancom diskusných fór resp. debát, ale nedá mi nezareagovať na článok, ktorý bol uvedený pánom Jurajom Říhom v súvislosti zápisu budúcich prváčikov do škôl a a akési velebenie ZŠ M. Olšovského a podceňovanie ZŠ na Záhoráckej ulici. Som učiteľkou na ZŠ Záhorácka. Už po prečítaní titulky som tušila, že nasledovné riadky, ktoré budem čítať budú veľmi nepriaznivé voči škole, na ktorej pôsobím. Sprvu som nechcela reagovať na napísané slová, no veľmi ma zarmútili vyjadrenia nado mnou komentujúcich osôb. Donútili ma sa nad sebou ako pedagogičkou trocha zamyslieť a pouvažovať čo robím zle. Svoju prácu vykonávam ako najlepšie viem a život bez detí si neviem predstaviť. Som zástancom názoru pani Ely „Učiteľka to nie je povolanie ale poslanie“. Výstižnejšími slovami sa toto povolanie definovať asi ani nedá. Povolanie učiteľa v sebe zahŕňa množstvo rozmanitých funkcií.
Je pravdou, že škola v posledných rokoch zaznamenala rapídny úbytok detí, ktorý avšak môže byť zapríčinený rôznymi faktormi. Z vyjadrenia pani Aly som vydedukovala, že sa rozhodla v budúcnosti zapísať svoje dieťa na ZŠ I. Dérera, z dôvodu mediálnej propagácie školy v Malackom hlase. ZŠ Záhorácka pre svojich žiakov usporadúva každoročne rozmanité akcie zamerané na podporu vzdelanosti našich žiakov. ZŠ Záhorácka zaznamenáva takisto úspechy na regionálnej, krajskej ako aj štátnej úrovni.
Do istej miery ma urážajú vyjadrenia smerované na pedagogický zbor na ZŠ Záhorácka. Núka sa mi otázka: O čo lepší je pedagogický zbor na iných školách? Je pedagogický zbor na ZŠ Záhorácka bezcharakterný (ako spomína pani Ela)? Pri edukácii detí nesie tu najväčšiu ťarchu pedagóg. Vyjadrenia komentujúcich vo mne evokujú ďalšiu otázku: „O čo vzdelanejší je pedagogický zbor na iných školách?“ Dala som si tú námahu a pozrela som si všetky webové stránky malackých Základných škôl. Nasledujúcim vyjadrením nechcem dehonestovať vzdelanie ostatných pedagógov, ale práve na ZŠ Záhorácka pôsobí najväčší počet pedagógov s akademickým titulom PaedDr. či Ing.. Samozrejme, že niektorí z Vás môžu byť toho názoru, že akademický titul neznamená, že práve tento pedagóg musí byť vo svojom obore zručnejší ako iní, ale faktom je, že jeho pedagogické kompetencie sú na veľmi dobrej úrovni.
Pán J. Řiha vo svojom článku uvádzate nasledovné: „ ... druhou stránkou veci osobne ponímam kvalitu pedagogického zboru ... “ Na základe tohto vyjadrenia sa chcem spýtať: „ Ste toho názoru, že na ZŠ Záhorácka pôsobí nekvalitný pedagogický zbor? “
Skúsme sa všetci zamyslieť nad svojim pracoviskom. Na každom jednom pracovisku sa nájdu problémy. Umením každého z nás by malo byť sa pozerať na život z pozitívneho hľadiska a nehľadať stále len to zlé.
Na záver by som chcela len dodať, že som hrdá na školu ZŠ Záhorácka, na ktorej pôsobím. Som hrdá na žiakov, ktorých mám tu česť vzdelávať.

07.03.2014 23:14:49 | rodič ZŠ Záhorácka

Je to toto všetko len predvolebná kampaň tak sa mi zdá. Iba rodič sám, vie hodnotiť prácu učiteľa a vedenia. A nie ten, kto tam nikdy nebol. Ja som nad mieru spokojný s vedením školy aj s pedagógmi. S takou ústretovosťou vedenia a učiteľov som sa ešte nestretol. Zlé meno jej narobilo podľa mňa bývalé vedenie, ktoré nespolupracovalo s rodičmi. Škola je u ľuďoch, ktorí tam pracujú. Mám tu už druhé dieťa a môžem porovnávať.

08.03.2014 11:17:09 | J.Říha

Nie, nie som toho názoru, že na ZŠ Záhorácka pôsobí nekvalitný pedagogický zbor. Dokonca osobne poznám viacerých pedagógov, takže nemal by som dôvod. Ani som to nikde v článku nespomenul.

Poznámkou, na ktorú sa odkazujete, som uviedol staré známe, že ako poslanci môžeme podporiť rekonštrukciu samotných budov škôl, čo považujem za jednu stránku veci, ktorá vplýva na kredit školy. A za druhú považujem ako kvalitu pedagogického zboru, tak aj vnútornú atmosféru školy a podmienky výučby. A to všeobecne platné pre všetky školy. Vytiahli ste si žiaľ len jednu vec z toho výpočtu, ale všetky veci sú podľa mňa neoddeliteľnou súčasťou a spoločne vytvárajú meno školy. Spomenul som to práve preto, že za túto druhú stránku zodpovedá riaditeľ, pedagogická rada a Rada školy.

Snažím sa bez rozdielu či poznám detailne vnútorné prostredie či nie, podporovať všetky aktivity, ktoré školám pomôžu. A to bez rozdielu, či je škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta alebo arcidiecézy, o tom bol záver. Preto som sa vrátil k minulosti, kedy sme bojovali za rovnocennosť všetkých malackých škôl. A mňa výsledok našej snahy teší, či to niekomu evokuje "velebenie" alebo nie.

V konečnom dôsledku bude rodič vždy ten, ktorý si vyberá školu pre svoje deti. A tak to má byť. Dovolil som si dať pritom do pozornosti, že pri terajšom zákonnom nastavení financovania škôl sa rodič v rámci zápisu stáva dôležitým partnerom pre riaditeľa školy.

08.03.2014 16:22:38 | Ela

Pani učiteľka,nechcela som sa vás v žiadnom prípade dotknúť. Ešte raz: Učiteľ, to nie je povolanie to je poslanie. Bude to určite trvať, než sa napraví povesť vašej školy. Vôbec som sa nevyjadrila, že učiteľský zbor na Záhoráckej je bezcharakterný. To zase mrzí mňa, že ste to tam "prečítala". Napísala som svoj dojem z rodičov.schôdzky na čo som nebola zvyknutá ja za "socializmu". Myslím tým ľudské jednanie. A ked vy, učiteľský zbor si vybudujete povesť ľudskosti nik vám ho nevezme. Bude sa to šíriť ďalej a ľudia si to povedia. Ešte raz zdôrazňujem: Vy nielen vychovávate deti, ale, žiaľ aj ich rodičov, čo viete vy učitelia najlepšie. Veď to aj ja vidím, keď sa mi niekedy ušlo zastúpiť moje deti, zaviesť dieťa napr. na tanečnú, pozdravila som v šatni a žiadna odpoveď. Maminky boli ako manekýny, neviem, ako sa chovajú vo firmách, ale určite som si o nich nič dobré nemyslela. Verím, že vy, o triednych schôdzkach rodičov by ste vedeli viac rozprávať. Vychádzam z toho , že keď my starší ľudia tie nedostatky vnímame, tak vám učiteľom to musí biť do očí. Prajem vám veľa síl a naďalej hrdosť na vašu školu. Som rada, že ste na správnom mieste. Určite vám to po čase pôjde, keď sa zabudne na učiteľku, ktorá vám tiež dopomohla k tej povesti.

10.03.2014 07:50:11 | maminka

Aký je tvoj názor
Na ZŠ mám dve deti a som veľmi spokojná s učiteľkami aj vychovávateľkami. Moje deti chodia do školy s radosťou a bez strachu. Pani vychovávateľky im plne nahrádzajú rodičov počas našej zamestnanosti, vedia im pohroziť ak vyvádzajú ale vedia si ich zobrať aj na kolená ak majú v srdci smútok za práve pracujúcou mamičkou. A čo sa týka atmosféry na škole? Moje deti sa chodia do školy učiť a nie počúvať klebety, ktoré sa dejú po chodbách. Ja tak isto dám radšej na svoje skúsenosti ako na reči susedov.
Každá škola má svoje pozitíva aj negatíva. Všetkým učiteľom a vychovávateľom na ZŠ Záhorácka prajem veľa pracovných úspechov.

13.03.2014 01:33:35 | ema

Podla mojich info od insidera je riaditelka 4. este vacsia pi..vonia ako predchadzajuca riaditelka. Takze na programe su intrigy, pretvarka a falos.

13.03.2014 10:03:37 | XYZ

Asi na tej povesti bude niečo pravdy. Ktovie, či tie obranné články o Zákl.škole nepíše pani riad. alebo pani nejaká učiteľka. Ešte dobre, že tam máte deti , ktoré športujú. To vám zvyšuje kredit. Česť práci!

13.03.2014 15:28:05 | lina

Prosím vás prestante si konečne všímat len ZŠ Záhorácka. Vadilo vám vedenie predtým , vadí vam terajšie. Na každej škole sa vyskytnú problémy. Školu bez problémov naozaj nepoznám.Do futbalu a školy sa \\\"rozumie\\\" každý. Starajú sa hádam učitelia ako to funguje v nejakom podniku, advokatskej či ekonomickej kancelárii?Dajte všetkým pedagogom raz a navždy pokoj.

13.03.2014 18:30:08 | Eliška Emrichová

Mila Ema. V buducnosti sa podpiste,pretoze taketo tvrdenie na osobu ,ktoru ani nepoznate je pod uroven. A na to ,ze davate na info ,ktore ani neviete ci suu pravdive,je dost smutne. Neprajnost vzdy bola a bude. Najma na Slovensku a moze sa clovek aj rozkrajat. Ludia daju vzdy na reci nez na skutocnost.

17.03.2014 11:43:28 | ijazrr

Niekedy za rozhodnutiami rodičov nemusí stáť "povesť" školy. Rodič môže zohľadniť i fakty, ktoré sa dozvie. Sú tu samozrejme publikované výsledky monitoru. Ale napríklad my sme v čase zápisu prvého dieťaťa boli v rajóne Dérerky, ale vedeli sme, že sa budeme sťahovať do blízkosti Záhoráckej. Keďže sa však táto škola profiluje a propaguje ako športová, nebola to pre nás dobrá voľba. Nie že by sme pohyb nepokladali za dôležitý. Ale mali sme názor, že matematika a slovenčina sú v základnej škole dôležitejšie. Nikde v propagačných materiáloch Záhoráckej sme v tom čase nenašli, že športové zameranie bude realizované až po riadnom vyučovaní, že telocvikom a športom nebudú v triedach nahrádzané iné predmety.
S cirkevnou školou som principiálne nesúhlasila ja a Štúrovu by sme logisticky nezvládli (z nášho domu by to bolo na dochádzanie busom, neviem si predstaviť, ako by sa stíhala mimoškolská činnosť realizovaná najmä v centre mesta). Na tomto sa doteraz nič nezmenilo a vlastne aj s tou Dererkou sme celkom spokojní, takže sme tam zapísali i mladšie dieťa.

27.03.2014 08:30:49 | Fiona

Karol, máš pravdu. Okrem toho, je potrebné uviesť i to, že svojim počinom p. Říha ukrátil o peniaze mestské školy, nehovoriac o nehorázne veľkej sume na opravu schodov. Počula som, že s týmto nesúhlasila ani poslankyňa z jeho hnutia, ktorá hlasovala proti. Ale veď čo, jeho to nestojí nič. Nie sú to peniaze, za ktoré nakupuje veci pre seba.

28.03.2014 01:21:03 | Fiona

Teda nechcela som veriť, že sa tu mažú nežiaduce príspevky. Ale kde je príspevok Karola, na ktorý som tu reagovala 27.03 a taktiež naň reagoval pán J_R?

01.04.2014 12:36:25 | Fiona

Ešte raz sa pýtam niekoho, kto to tu riadi, kde je príspevok Karola, na ktorý som reagovala 27.03 a taktiež naň reagoval pán J_R? Odpovie mi dakto?

01.04.2014 12:42:42 | Administrátor

Každý užívateľ by mal dodržiavať pravidlá. Systém je nastavený na zachytávanie podozrivého správania, napríklad ak niekto opakovane strieda prezývky pod rovnakou IP adresou v rovnakom čase alebo niekto opakovane spamuje (tapetuje diskusie v rozpore s pravidlami) totožnými príspevkami vo vyššom počte na rôznych častiach portálu rôznou kombináciou IP adries.