Ľudia pre Malacky » Mestá a obce sa zhodli na spoločnej pomoci pri čerpaní eurofondov

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mestá a obce sa zhodli na spoločnej pomoci pri čerpaní eurofondov

Na čerpanie eurofondov v novom operačnom programe v období 2014-2020 budú pre mestá a obce na území Bratislavského kraja slúžiť sprostredkovateľské orgány - hlavné mesto a kraj, ktoré budú spolupracovať formou spoločného technického sekretariátu. Dohodli sa na tom primátori a starostovia obcí aj mestských častí v BSK na včerajšom rokovaní Partnerskej rady. Vyjadrili tým podporu tomu, aby sa pokračovalo v dlhodobej a úspešnej spolupráci župy a hlavného mesta pri implementovaní Integrovaného regionálneho programu.

„S implementáciou europrojektov na území Bratislavskej župy a hlavného mesta máme dlhoročné skúsenosti, čo ocenili aj starostovia a primátori a dali nám jednoznačnú podporu, aby sme v tom pokračovali. Som rád, že došlo k všeobecnej zhode a verím, že budeme úspešne čerpať eurofondy na projekty, ktoré pomôžu a skvalitnia život našich obyvateľov,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

„Predchádzali tomu dosť plamenné rokovania, tvorilo sa to dlho a to, že sa podarilo prísť k dohode, je plusom pre celý Bratislavský kraj. Spoločný technický sekretariát bude postavený na existujúcom Sore, ktoré je na Bratislavskom samosprávnom kraji, ktorý má obrovské skúsenosti, kvalifikovaných ľudí, takže to vidím ako prínos,“ skonštatoval predseda Regionálneho združenia miest a obcí Malokarpatského regiónu a starosta obce Píla Radovan Mičunek. „Som veľmi rád, že sme sa dohodli na veľmi dôležitej veci, a to je riadenie technického sekretariátu a všetkých tých orgánov. Je to taký prvý krok k tomu, aby sme začali reálne fungovať a aby sme už onedlho mohli čerpať eurofondy,“ uviedol jeden z členov Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy a starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Takáto štruktúra spolupráce bude prerokovaná s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré ju má odobriť. Podľa slov primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala ju ministerstvo prijalo s nadšením a na rovnakom princípe spoločného technického sekretariátu plánujú fungovať aj ostatné samosprávne kraje.

Do tretice treba ešte uzavrieť debatu k štatútu Rady partnerstva Bratislavského kraja tak, aby boli spokojní všetci zainteresovaní. „Všetky zúčastnené strany máme záujem na tom, aby by sme riadne čerpali v novom programovom období. Máme však rozdielne pohľady na to, akým spôsobom to zabezpečiť, ale obe strany, aj dnes sa to potvrdilo, majú záujem na vecnom riešení,“ povedal na margo štatútu Rady partnerstva primátor Malaciek Juraj Říha. „Ohľadom štatútu ešte doladíme nejaké veci, zasadnutie bude po jarných prázdninách. Myslím si, že to bude v pohode a dohodneme sa,“ uzavrela po rokovaní Rady partnerstva členka Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy a starostka bratislavských Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová. Štatút Rady partnerstva musí byť Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR odobrený do konca marca. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal sa neobáva, že by to nestihli.

Spoluprácu Bratislavského kraja a Hlavného mesta SR Bratislavy podporili všetci zúčastnení členovia Rady partnerstva. Úrad BSK tak bude naďalej zabezpečovať implementačnú časť pre europrojekty financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), v ktorom môžu samosprávy, neziskové organizácie, ale aj súkromníci realizovať projekty zamerané na oblasť materských, základných a stredných škôl, sociálne služby, dopravu, cyklodopravu, kultúrny a kreatívny priemysel. Pomoc tak dostanú nielen projekty na území hlavného mesta, ale všetkých obcí a miest kraja na území Bratislavského kraja.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku