Ľudia pre Malacky » Malacky plánujú kúpiť Pálffyovskú pálenicu

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Malacky plánujú kúpiť Pálffyovskú pálenicu

Mesto sa pripravuje na odkúpenie druhého významného historického objektu. Pálffyovská pálenica bola postavená okolo roku 1918 a ide o jedinú takto zachovalú technickú pamiatku mesta. Vedeniu mesta sa podarilo vyrokovať zníženie ceny, o ktorej budú poslanci hlasovať na svojom najbližšom zasadnutí.

Pálffyovská pálenica (liehovar) sa nachádza v lokalite Vinohrádku pri potoku Malina. Pôvodný pálffyovský majer ako hospodársky dvor bol oproti liehovaru a spomína sa už v roku 1885. Samotný liehovar bol postavený okolo roku 1918 a mal byť spojený s mlynom. Hospodáril na približne 2000 hektároch polí. Pálffyovská pálenica prešla dlhou históriou a rôznym vlastníctvom. Cez družstvo roľníkov, štát až po súkromné osoby. V prípade schválenia kúpy mestským zastupiteľstvom by sa po kaštieli stal druhým pálffyovským objektom, ktorý by sa dostal do vlastníctva Malaciek.

Dobová fotografia objektu

 Na fotografii akcionári pálenice

Z materiálu predloženého poslancom zastupiteľstva:

Po roku 1930 bol v rámci pozemkovej reformy a vysporiadania finančných záležitostí Pálffyovcov predaný. Vlastníkom sa stalo družstvo zložené prevažne z roľníkov z Malaciek a okolia. Družstvo vzniklo v roku 1930, do firemného registra bolo zapísané pod názvom Roľnícky družstevný liehovar v Malackách. Do obvodu pôsobnosti družstva patrili obce Malacky, Jakubov, Kostolište, Plavecký Štvrtok, Suchohrad, Gajary a Láb. Družstvo malo za cieľ zariadiť a viesť roľnícky družstevný liehovar (príp. škrobáreň alebo sušiareň) ku spracovaniu zemiakov. Pestovaním zemiakov sa mali zaoberať členovia družstva a v prípade neúrody sa mali na výrobu liehu použiť iné škrobovité a cukornaté suroviny. Členstvo v liehovare mal na začiatku aj veľkostatok Mikuláša Pálffyho s 500 podielmi, v priebehu roku 1931 z liehovaru vystúpil. Družstvo sa postupne vzmáhalo, najväčší rozvoj dosiahlo počas existencie Slovenského štátu. V roku 1938 odkúpil družstevný liehovar bývalé pálffyovské stajne, ktoré využíval ako skladisko pre zemiaky a uhlie. V roku 1942 bola schválená výstavba pri liehovare a mala sa vybudovať sušiareň na zemiakové vločky. V roku 1934 po získaní bývalého panského mlyna pri liehovare vzniklo mlynské družstvo, pričom členovia družstevného liehovaru sa stali automaticky aj členmi mlynského družstva. Začiatkom roku 1944 prišlo k fúzii s Roľníckym mlynarským a pekáreňským družstvom v Malackách. Družstvo prijalo názov Roľnícky družstevný liehovar, mlyn a sušiareň v Malackách a členovia družstevného liehovaru sa automaticky stali členmi Roľníckeho mlynárskeho a pekáreňského družstva. Družstvo prestalo existovať po roku 1948 s počtom viac ako 130 členov.

Spolu s objetom liehovaru by mesto kúpilo aj areál s rozlohou vyše 11 tisíc m2. Vedeniu mesta sa podarilo, aj vzhľadom na investíciu do rekonštrukcie, vyrokovať zníženie ceny na 270 tisíc €. Podľa primátora mesta Juraja Říhu sa kúpou objektu mesto hrdo prihlási k svojej histórii. Ako ďalej uviedol: "Je to symbolické, ale pred desiatimi rokmi sme získali kaštieľ a myslím si, že jeho aktuálne prebiehajúcou rekonštrukciou dokazujeme, ako zodpovedne pristupujeme k jeho obnove. Každá pamiatka môže predstavovať bremeno, ale osobne to vnímam ako výzvu pre našu generáciu. Všetci predsa vidíme, ako na Slovensku pod tlakom výstavby nezvratne miznú technické pamiatky. Malacky sa opačným prístupom stanú opäť vzorom a unikátom. Nemali by sme sa za to hanbiť."

Podľa našich informácií sa v súčasnosti pracuje na jej zapísaní do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok.

Súčasná podoba objektu samotného liehovaru.

O kúpe budú rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva na svojom júnovom zasadnutí.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

09.06.2017 13:06:07 | Roman

Je to strašne veľa peňazí, no je to jediné správne riešenie do budúcnosti - bravó! Po kúpe by som urobil voľnú súťaž pre architektov Sk a sveta, aby tomu miestu dali nadčasovú tvár a využitie. Zároveň by sa mal vytvoriť športovo-voľnočasový koridor (cyklo a peší) od zámku až po liehovar. Stačilo by aby sa do budúcnosti na tieto veci myslelo a neponúkli sa pozemky investorom, ktorí priestor na prechádzky, behanie a bajkovanie nevytvoria.

10.06.2017 10:54:30 | Mrázová

Chodím každý deň pri spomýnanom liehovary. Bývam oproti už 30 rokov.Pamätám si ako fungoval ako pálenica a aj škrobáreň. Teraz chátra a je to škoda.Potešila ma správa o odkúpenie mestom. Držím palce aby sa Vám úmysel vydaril.

11.06.2017 12:29:37 | loly

Pokiaľ to bude Národná kultúrna pamiatka tak sa to riadne predraží !
Hlavne bude obmedzené využitie takejto Národno kultúrnej pamiatky.
Hlavne keď si pamiatkári začnú uplatňovať rôzne niekedy až nezmyselné nariadenia a obmedzenia.
Takže radšej nech je to len Malacká kultúrna pamiatka ;)

25.06.2017 12:06:19 | Štefan Tesarovic

Som vnukom mojich starých rodičov a akcionárov vlastnikov liehovaru a pálenica Vinohradok ktorý sú na spolocnej fotky za rod.Štefan Tesarovic starší bol to otec môjho otca a František Bilkovic za rodinu Bilkovicovu bol to otec mojej mami.
Po prevrate v r.1991 sme sa začali o tento majetok zaujímať viacerí spoločníci s povereným ing.Bencu z Hviezdoslavovej ulice Malacky este bol vtedy terajším riaditeľom Liečivé Malacky.Zúčastnil som sa aj ja pár krat na rokovaniach vtedy boli este užívateľom Štátne Majetky Malacky.ktoré sa žiadalo o reštitúciu.Roky ubiehali oni to užívali a medzitým nas pán Ing.Benca opustil zomrel.
Akonáhle sa stal riaditeľom Štátnych majetkov a tých spolkov pán Gubovič zo Stupavi a potom sa majetky predavali First fárme tak on si jednoducho tieto spoločne objekty začal prívlastnovat jednalo sa o tento liehovar a pálenica, a budovu riaditeľstva Malacky.Potom ako sa majetky premenovali na First Farm
Sa zmenilo vedenie a on z riaditelovania si začal tieto objekty svojvoľne predávať a zbohatnúť.
Ako on k tomu majetku prišiel a si to dovolil prívlastnit kúpiť za smiešnu cenu k to mu to dovolil?0n nepatril ani medzi reštitučného vlastníka bol tam s predajom urobený podvod.
Je načase aby sa to dalo na správny poriadok a ostalo to a slúžilo nášmu mestu.
Sú to majetky a pamiatka po našich predkoch.
Dakujem som rodákom a hrdý občanom Malaciek a snažím sa aby naše mesto stále zveladovalo a zachovalo čo najviac kultúrnych pamiatok čo budem aj naďalej podporovať a byť nápomocný.
Súhlasím aby tento moj príspevok bol odstúpeny vedeniu mesta zastupiteľstvu,a zverejneny v našich médiách.

30.06.2017 11:22:45 | milan

prosím uveďte mená akcionárov liehovar Vinohrádok