Ľudia pre Malacky » Kníh o Malackách nikdy nebude dosť. Vďaka za dvojku.

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Kníh o Malackách nikdy nebude dosť. Vďaka za dvojku.

256 strán, 8 častí, 42 príspevkov, 3 autori, náklad asi 400 kusov - taká je základná štatistika 2. publikácie, ktorú vydalo občianske združenie MLOK. Presne po štyroch rokoch od prvej verejnej prezentácie jednotky, dnes 27. 1. v Kultúrním domečku publiku predstavili ďalšiu knihu o Malackách - Malacké pohľady. Výber z článkov. Lebo kníh o Malackách nikdy nebude dosť.

Načo ďalšia kniha o Malackách - tak s takouto reakciou sa stretol jeden zo zakladateľov portálu Malacké pohľady a malacký historik a kronikár Martin Macejka po tom, čo prezradil zámer občianskeho združenia MLOK vydať knižne druhý výber z článkov uverejňovaných za ostatné štyri roky na Malackých pohľadoch.

"Začiatky Malackých pohľadov boli sprevádzané nadšeným spoznávaním dejín mesta a jeho obyvateľov. Toto zanietenie sa nestratilo, v priebehu posledných rokov sa podarilo poznanie posunúť o kúsok ďalej. Ukazuje sa, že sme na začiatku dlhej cesty," citácia slov zostavovateľa publikácie Martina Macejku v úvode knihy hovorí za všetko, možno v nej nájsť odpoveď na skeptické konštatovanie - načo ďalšia kniha...

Na to, aby sme spoznali kus našej histórie, na to, aby sme vedeli, ako tu žili naši predkovia. "Na to, aby sme odovzdali odkaz pre budúce generácie, lebo to je poslanie historika," povedal Martin.

V úvode M. Macejka odprezentoval publikácie, ktoré boli o Malackách popísané za posledné storočie. Publikačná činnosť ožila najmä v tridsiatych rokoch 20. storočia. Je všeobecne známe, že na františkánskom gymnáziu pred likvidáciou kláštorov v 1950, pôsobili mnohí vzdelanci, ktorí sa venovali histórii a dbali o vychýrenú františkánsku knižnicu. Jedným z nich bol jeden z "objaviteľov dejín Malaciek" Dr. Vševlad Jozef Gajdoš. Malacký historik spomínal aj na svojich predchodcov. Väčšina z nich sa venovala histórii z nadšenia popri svojom zamestnaní. Patril medzi nich prof. Július Trebišovský či Dr. Pavol Hallon.

Július Trebišovský. Ako malé dieťa a krátko pred smrťou v roku 2006. Dnes už málokto vie, kde je vôbec tento historik pochovaný.

Ukážka kníh od Dr. Pavla Hallona.

Informatizácia a digitalizácia nás posúva stále vpred. "V archívoch je neočakávané množstvo hodnotných prameňov. Už to, čo je v knihe publikované, by som dnes vedel doplniť," dodal M. Macejka. V Múzeu M. Tillnera sa historickému výskumu venujú dvaja. "Keby nás bolo tak pätnásť a každý by spracoval svoju tému," na chvíľu si nasadil ružové okuliare Martin. Podľa neho sa stále objavujú nové fotografie, nové dokumenty. Chystajú sa prebádať aj Pálfiovský súkromný archív, ak im to bude umožnené. Ak by bola podpora výskumu väčšia, tak by sme sa aj v dejinách mesta posunuli hlbšie.

"Napríklad vďaka záznamom z kanonickej vizitácie vieme, že farský kostol nepostavili v roku 1604 ako sa domnieval P. Hallon, ale už o tridsať rokov skôr. A práve systematický výskum, bádanie v archívoch, preklady listín - to všetko nás môže zaviesť k novým poznatkom."

Ako hudobný hosť vystúpil klavírista a pedagóg Róbert Kohútek.

Úryvok z knihy (zo spomienok Vlada Handla na slávenie Lucie) prečítal herec a fanúšik Malackých pohľadov Fredy Swan.

Fredy s Martinom Macejkom.

Pikoškou je, že grafika knihy vznikala aj v Austrálii, kde istý čas so svojím manželom pôsobila Mária Mareková, jej autorka.

Autori. Mária Mareková, Vlado Handl, Milan Valachovič a Martin Macejka."Dávam si záväzok, že každý mesiac budem publikovať príspevok," verejne vyslovil Vlado Handl. Priznal, že veľa z nich už má v rukopise.

Vlado nielen dobre píše, ale aj spieva. Na prezentáciu vybral skladby z repertoáru spred tridsiatich rokov.

Po oficiálnej časti programu nasledovala neformálna diskusia. Hneď prvá otázka smerovala k podpore publikácie zo strany mesta. "Nechcel som sa tu k tomu vyjadrovať,"  diplomaticky sa odmlčal M. Macejka. O slovo sa však prihlásil V. Handl, ktorý "išiel s pravdou von". MLOK zažíva to, čo atletický klub, ktorý Vlado vedie. Tým, že sa o dva dni oneskorili s vyúčtovaním projektu vydania knihy, musia vrátiť mestu celú dotáciu vo výške tritisíc eur. V rovnakej situácii sú aj malackí atléti.

"Pravidlá treba dodržiavať," odznelo z úst prítomného poslanca A. Pašteku. VZN je ako zákon, ak ho niekto nedodrží, nastupujú sankcie. V. Handl apeloval na poslancov, aby neboli takí striktní a oneskorencov trestali len vrátením časti dotácie, ak vyúčtovanie dodajú. "Častokrát ste na sústredení, súťažiach, nemáte okolo seba úradníkov, nestíhate sledovať termíny," poťažkali si. Takáto prísnosť môže mať až likvidačné následky. "Sumu vrátenej dotácie budem pomaly splácať aj zo svojho," prezradil.

Ak ide o takúto záslužnú činnosť ako je posúvanie malackej histórie, treba zvážiť, či to nie je dôležité výrazne podporovať. Martin Macejka vníma celú situáciu s nadhľadom. "O päťdesiat rokov si nikto nespomenie ako to bolo s financovaním tohto projektu, ale každý bude vnímať ten odkaz, ktorý tu zanechávame."

Malacké pohľady - jednotka aj dvojka by nemali chýbať v knižnici nadšencov miestnej histórie. Dvojku si za 9 € môžete kúpiť v knižnici MCK, v TIK-u, ale aj na iných predajných miestach.

Kto prišiel dnes na prezentáciu, mohol si kúpiť knihu nielen o euro lacnejšiu, ale získal aj podpisy od autorov.

Časť nákladu publikácie odkúpi Mestské centrum kultúry a pomôže tak mladým autorom vykryť stratu. Výborné by bolo, ak by na svoje prezentačné účely knihy odkúpilo aj mesto a takto by kompenzovalo odňatú dotáciu.

Želáme veľa nadšených čitateľov. Skoré vypredanie nákladu a pre veľký záujem nutnú dotlač. Už dnes sa tešíme na trojku :)



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

28.01.2014 08:00:03 | loly

Dá sa ešte zohnať / kúpiť prvá kniha ??

28.01.2014 09:18:42 | Martin Marek

loly: Este nam ich zopar zostalo, ak mate zaujem napiste mi na martin.marek@centrum.sk

31.01.2014 18:15:13 | Karol

Teším sa ďalšej knihe o Malackách. Mám v knižnici všetky doposiaľ vydané a dostupné knihy a publikácie s tématikou Malaciek.

31.01.2014 18:31:52 | Lucia Vidanová

Knihu nájdete oddnes aj v predajni Vecičky s Dušou na Radlinského ulici (Polyfunkčná budova u Danihelov), otvorená v pracovné dni od 8.00 - 17.30 h. Tak príďte na návštevu a možno si odnesiete aj nejakú milú drobnosť z Chránenej dielne Vstúpte, n. o.