Ľudia pre Malacky » Dvadsaťjednotka do vienka

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Dvadsaťjednotka do vienka

Hoci ich trizómia dvadsiatehoprvého chromozómu navonok odlišuje, majú rovnako svoje sny a túžby. Sú talentovaní a v mnoho dokonca zručnejší ako ktokoľvek z nás. Príkladom toho sú aj Hanka, Peťko a Vierka zo Vstúpte. Dnešný 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu, dovoľte nám preto pripomenúť výnimočnosť ich osobností.

Nasledujúci príspevok prinášajú pohľad len na zlomok talentov kamarátov s DS. Charakteristiky uviedli ich kamaráti - klienti zo Vstúpte, n. o. počas komunitného sedenia. Prinášame v plnom znení :)

Hanka

"má veľké srdce, so všetkými problémami sa popasuje, rada pomáha slabším, je láskavá, rada sa učí nové veci, pekne píše, je aktívna, je praktická, taká naša „účtovníčka“, je trpezlivá, rada pláva...."

 

V roku 2013 absolvovala Hanka masérsky kurz.

Chodí niekedy masírovať seniorov do denného stacionára MsCSS, ale realizovala sa aj počas Malackej šošovice.

Hanka pláva ako rybka. "Nikdy by som si nemyslela, že Hanka sa naučí plávať. Vždy mala pred vodou veľký rešpekt až strach," tvrdí jej mamina Majka. Jej dcéra je však veľká bojovníčka a len tak sa nevzdáva. Dnes Hanka zbiera medaily na plaveckých pretekoch.

Povedzte? Mali by ste odvahu postaviť sa pred kamery a rozprávať? Hanka s tým nemá problém.

 Peťko

 "krásne kreslí, je trpezlivý a dokáže si úžasne miešať farby a rozvrhnúť svoje motívy na prázdne plátno, rád pomáha, ale aj dobre bicykluje, je srandista."

 

Peťko má zmysel pre humor, rád si "vystrelí" zo seba, ale aj iných :) Najmä aby bola stále dobrá nálada.

Len málokto sa môže pochváliť vlastným tričkom. Peťko miluje maľovanie. Motýliky a vtáčiky sú pre neho typickým vzorom, venuje sa im už niekoľko rokov. A práve tento motív zaujal Pluto, o. z. a spolu so Vstúpte, n. o. vytvorili a predávajú tričká s Peťkovým výtvorom.

 

Vierka

"rada pomáha, je úprimná, rada sa pekne oblieka (je parádnica :), robí pekné stromčeky šťastia, je pracovitá, keď má službu..."

Napriek výraznému zrakovému hendikepu Vierka vyhľadáva "mravenčiu" prácu. Pripravovala veľkonočné vajíčka, ale k jej najobľúbenejším činnostiam patrí výroba stromčekov šťastia.

Jeden zo svojich stromčekov šťastia darovala nedávno veľvyslankyni ČR na Slovensku Lívii Klausovej.

Vierka je veľmi "ukecaná", ani pred kamerou nemá žiadne zábrany.

Naše slávne trio pokope

Z projektu My trochu inak, 2012, Peťko ako Sherlock Holmes, Vierka ako Mária Terézia a Hanka ako Lady Diana.

Foto: Richard Guzman

21. marec - SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU / World Down Syndrome Day

Pred 10. rokmi bol prvýkrát na podnet organizácie DSI (Down Syndrome International) a EDSA (European Down Syndrome Association) vyhlásený 21. marec 2006 Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň slúži v spoločenstvách jednotlivých krajín k lepšiemu pochopeniu života ľudí s Downovým syndrómom.

21. marec nie je vybraný náhodou. Je symbolom zhluku 3 chromozómov na 21. chromozómovom páre, ktoré spôsobujú Downov syndróm. Od roku 2006 si ho každoročne pripomína viac ako 65 krajín sveta vrátane Slovenska. Prioritným cieľom svetového dňa je poukázať na to, že ľudia s Downovým syndrómom musia mať možnosť plne využívať rovnaké práva, príležitosti a voľby ako ostatní ľudia.

Na Slovensku zastrešuje ľudí s Downovým syndrómom viacero organizácií, najmä Spoločnosť Downovho syndrómu a Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR. „Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu chceme pripomenúť základné práva ľudí s Downovým syndrómom. Primárnym cieľom je, aby sa široká verejnosť dozvedela o schopnostiach ľudí s Downovým syndrómom a poukázať na to, že s našou pomocou sa vedia naučiť žiť bežný život so svojimi právami a povinnosťami“, približuje význam tohto dňa Róbert Lezo, predseda Spoločnosti Downovho syndrómu.

K upozorneniu na tento deň sa pridáva aj Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR (ZPMP v SR). Toto združenie sa už viac ako 36 rokov snaží meniť predsudky verejnosti voči ľuďom s mentálnym postihnutím a pomáha im začleniť sa do bežného života. „Ľudia s mentálnym postihnutím sa vo svojom živote častokrát stretávajú s odmietaním, ponižovaním a porušovaním ich ľudských práv. Naše združenie sa snaží o to, aby ľudia s mentálnym postihnutím mohli pracovať, zabávať sa, mať rodinný život a priateľov. A v neposlednom rade, aby neboli porušované ich základné ľudské práva“ objasňuje dôvod pripojenia sa k tomuto dňu riaditeľka ZPMP v SR, Iveta Mišová.

Ľudské práva občanov so zdravotným postihnutím sú zakotvené v Dohovore OSN o právach ľudí so zdravotným postihnutím. Výbornou správnou z minulého roka bolo rozhodnutie súdu, že dievčatko s Downovým syndrómom má právo navštevovať bežnú základnú školu, či založenie prvých centier včasnej intervencie.

„Záväzky, ktoré vyplývajú Slovensku z Dohovoru OSN sú najmä záväzkom voči rodinám a ľuďom so zdravotným postihnutím. Pre nich je dôležité zabezpečiť takú podporu a pomoc, aby mohli žiť samostatne v blízkosti svojich blízkych. Jedným z prvých krokov je posilnenie orientácie na komunitné sociálne služby, a to pre všetky vekové skupiny. Včasnú intervenciu pre malé deti, inkluzívne školy pre staršie deti, prípravu na prácu a zamestnanie pre mladých a bývanie s primeranou podporou pre dospelých.“ približuje niektoré výzvy Mária Machajdíková zo SOCIA – Nadácie na podporu sociálnych zmien.

Na počesť tohto dňa realizuje organizácia World Down Syndrome Day udalosť s názvom „Lots of socks“. Naše myšlienky môžete prijať a podporiť zapojením sa do tejto výzvy, a to tak, že si v tento deň obujete rôzne ponožky - farebné, rozdielne, jednu dlhú, jednu krátku, rôznych vzorov... Pomôžete tak zvýšiť povedomie ľudí o tomto dni.

Zdroj: tlačová správa

V Malackách môžu ľudia s Downovým syndrómom nachádzajú druhý domov v rehabilitačnom stredisku Vstúpte, n. o. Tu rozvíjajú svoje zručnosti, učia sa novým veciam, nachádzajú uplatnenie.

Budeme vďační, ak organizáciu podporíte darovaním svojich dvoch percent z daní.

Podporou je však aj každá osobná návšteva nášho zariadenia, venovanie Vášho času našim klientom formou dobrovoľníckej práce. Momentálne máme otvorenú aj dohodu s úradom práce na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby. Ak patríte k uchádzačom o zamestnanie a radi by ste u nás strávili pár mesiacov, ozvite sa nám na t. č. 0910 790 514.

Nezabúdajte, dvere vo Vstúpte sú vždy otvorené :)



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

23.03.2016 14:42:34 | vlasta

pekný den zelam všetkým s podobním osudom jen to taske alen krasne žiť stakim človekom.