Ľudia pre Malacky » Stánkari na Nádražnej nesúhlasia s vyprataním priestoru

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Stánkari na Nádražnej nesúhlasia s vyprataním priestoru

Majitelia šiestich stánkov na Nádražnej ulici žiadajú železnice o zrušenie projektu nového Bike&Ride parkoviska pre bicykle. Týmto projektom sa mal aj revitalizovať celý priestor pri železničnej stanici s vytvorením parčíku pre cestujúcich. Stánkari žiadajú o obnovenie nájomných zmlúv, aby mohli pokračovať v prevádzkach.

V minulom roku priniesli mestské médiá informáciu, že sa vedenie Malaciek dohodlo s vedením Železníc Slovenskej republiky na revitalizácii priestoru priamo pri železničnej stanici na Nádražnej ulici. Za tým účelom malo mesto podať projekt tzv. Bike&Ride park pre bicykle. Stavať sa majú kryté uzamykateľné prístrešky pre bicykle a cykloboxy.

Súčasťou projektu malo byť aj vytvorenie parčíku s lavičkami pre čakajúcich cestujúcich. Jednou z podstatných zmien boli tri nové zastávky. Na nevyhovujúci stav a kapacitu zastávok dlhodobo poukazuje Slovak Lines. Projekt mal nadviazať na revitalizáciu predstaničného priestoru.

Zverejnený návrh nového Bike&Ride parku.

Proti revitalizácii sa však ostro postavili súčasní prevádzkovatelia stánkov, ktorí sa dožadujú na viacerých štátnych orgánoch zrušenia projektu a obnovenia pôvodných nájomných zmlúv. Železnici totiž vypovedali stánkarom nájomné zmluvy a požadujú pozemky vypratať vo výpovednej dobe. Stánkari tvrdia, že na pozemkoch podnikajú a o svoje stánky sa riadne starajú. Ujmu majú okrem nich utrpieť podľa ich slov aj občania Malaciek a širokého okolia. Ďalej uvádzajú, že proti zrušeniu prevádzok sú aj samotní Malačania a obyvatelia okolitých obcí, keďže doručili mestu petíciu za zachovanie stánkov.

Časť priestoru, ktorý sa má revitalizovať, s čím nesúhlasia súčasní stánkari.

Stánkari sa mali podľa nášho zistenia obrátiť aj na prokuratúru, ktorú žiadajú o preverenie postupu primátora mesta Juraja Říhu pri príprave projektu a postupu Železníc Slovenskej republiky pri výpovediach z nájmov. Vo svojich podaniach uvádzajú: "Prednosť dostávajú cykloprojekty, na ktoré tu obyvatelia až tak zvedaví nie sú. Nechceme a nepotrebujeme ich v meste. Uvítali by sme ich mimo mesta."

O reakciu sme preto požiadali samotného primátora mesta a železnice, ktoré do času ukončenia výpovednej doby stánkarov nebudú poskytovať informácie. Podľa primátora mesta radnica reagovala na opakované sťažnosti obyvateľov na tento zanedbaný priestor. Ako ďalej sám uvádza v písomnom stanovisku: "Je prirodzené, že podnikatelia chránia svoje individuálne záujmy. Obraz o tom, ako tieto doslova schátralé búdy vyzerajú, si denne robia samotní Malačania. Využili sme príležitosť, že si železnice pripravujú začínajúcu modernizáciu želežničného koridoru Devínska Nová Ves - Kúty a dohodli sa na vytvorení niečo pekného. Na moje prekvapenie však šiesti vlastníci prevádzok na čele s pánom Kondrkom a Šárnikom spustili agresívny útok na všetkých. Na Malačanov, cyklistov a moju osobu. Na jednej strane si svoj hnev skutočne hrubými osobnými urážkami mojej osoby ventilujú v listoch, ale na strane druhej úplne ignorujú skutočnosť, že si železnice chystajú stavenisko pre najväčšiu investíciu storočia. My sme to rešpektovali a dokonca projekt prispôsobili, keďže na mieste súčasných búd má byť nový podchod k nástupištiam."

Stánkari sa vo svojej petícii postavili aj proti novému záchytnému parkovisku a čerpaniu dotácií z eurofondov. "Neviem, čo si mám o tom myslieť. Boli to práve tí istí podnikatelia, ktorí ma pred rokmi petíciou žiadali o riešenia parkovania ľudí, ktorí odstavujú autá na Nádražnej ulici. Teraz sa zase postavili za parkovanie týchto ľudí. Nerozumiem tomuto totálnemu obratu, ale dúfam, že ich aktivita nesúvisí s tým, že som nedávno odmietol podpísať na Nádražnej ulici dve nové herne. Bol by som preto na ich mieste zdržanlivý, aby sa nestalo, že samotní cyklisti sa obrátia na železnice opačným protestom a neviem, kam by sme sa takýmto riadením mesta podľa petícií dostali," uzatvoril svoje stanovisko primátor.

Radnica má v tomto čase čakať na finálnu verziu návrhu modernizácie železnice a podľa toho sa prijmú ďalšie kroky.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

18.02.2020 12:33:12 | Peter

Az v jednej budke som bol raz asi 7 rokov dozadu nejake mobili tam mali, preč s tými chajdami, vyzerá to otrasne, radsej pekny parcik

19.02.2020 12:48:14 | Kamila

Terajsi obraz tych bud je otrasny. Rozumiem aj tym podnikatelom ze chrania svoj biznis, ale bohuzial na cudzom. Raz to muselo prist. Zarobili ste a bey bey

20.02.2020 11:11:22 | Pavel

Dlhé roky je funkčná len Kopírovacia služba, ktorá by sa mohla snáď presunúť inde . Ostatné budky len špatia a robia obštrukcie.

21.02.2020 06:53:15 | marian

najvyšší čas skultúrniť tento priestor. Priestorov na podnikanie je v Malackách v ponuke asi dosť.

02.03.2020 17:40:18 | miro

a ved su nejaké priestory na prenájom oproti nie?