Ľudia pre Malacky » Poslanci navštívili riaditeľov a hlavnú kontrolórku

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Poslanci navštívili riaditeľov a hlavnú kontrolórku

V utorok 28. decembra navštívili poslanci občianskej skupiny ĽPM vybrané mestské organizácie a útvar hlavného kontrolóra mesta. Stretnutia s riaditeľmi iniciovali poslanci s cieľom spoznať problémy týchto organizácií a hľadať podporu pre realizáciu niektorých bodov programu. Prinášame niekoľko zaujímavých postrehov z týchto stretnutí.

 

Mesto zriadilo na plnenie svojich úloh spolu 3 príspevkové organizácie, konkrétne Mestské centrum sociálnych služieb, Mestské centrum kultúry a AD HOC, 6 rozpočtových organizácií, čo tvoria tri základné školy, Základná umelecká škola, Centrum voľného času, Materská škola, a jednu neziskovú organizáciu Inkubátor Malacky. Na úvod svojho funkčného obdobia sa stretla skupina poslancov občianskej skupiny ĽPM s riaditeľmi niektorých organizácií.

 

Program stretnutí sa začal prijatím poslancov riaditeľkou Mestského centra kultúry Janou Zetkovou, ktorá v začiatku návštevy ukázala poslancom priestory galérie, knižnice a múzea. Poslancov informovala o problémoch spojených s rekonštrukciou kina. Za najzávažnejší problém, ktorý čaká kino, označila techniku na premietanie. Súčasná nebude postačovať o pár rokov na premietanie väčšiny nových filmov. Náklady odhadla na sumu cca 100tis. EUR.

S riaditeľkou poslanci ďalej diskutovali o možnostiach presunu vianočných trhov a programu Adventných Malaciek do inej lokality v meste, pričom jednou z možností je priestor pred kaštieľom. Riaditeľka upozornila, že je potrebné predtým doriešiť v Zámockom parku dostatočne silný zdroj elektriny. Odporúčala by aj zakúpenie jednotných uzavretých stánkov na trhy. Navrhovala to už pred pár rokmi. Od toho času mohlo mesto postupne ročne zakúpiť aspoň 3 stánky. Poslanci prejavili záujem otvoriť kaštieľ verejnosti a presunúť do neho či jeho blízkosti viacero kultúrnych podujatí. Poslankyňa Katarína Trenčanská poukázala na možnosti projektu Paltour.


Druhou organizáciou, ktorú poslanci navštívili na úvod svojho funkčného obdobia, bol AD HOC. Poslancov prijal riaditeľ organizácie Vladimír Mihočko. Riaditeľ predstavil poslancom svoju organizáciu a zariadenia, ktoré v súčasnosti AD HOC spravuje. Po prijatí koncepcie rozvoja športu prešlo pod správu organizácie aj futbalový štadión, stolnotenisová hala a športový areál v Zámockom parku s hádzanárskymi a tenisovými ihriskami. Riaditeľ informoval poslancov o problémoch na letnom kúpalisku, kde považuje za najzávažnejší problém zastaralú techniku. Náklady na odstránenie problémov odhadol cca na 20tis. EUR.

Budúci predseda Komisie pre vzdelávanie, mládež a šport Pavol Tedla diskutoval s riaditeľom o možnostiach rozvoja športu v Malackách. Spoločne sa zhodli, že bude potrebné aktualizovať prijatú koncepciu rozvoja športu. Poslanci sa v diskusii venovali aj otázke zmeny systému financovania športových klubov. Poslanec Juraj Říha vyjadril záujem na tom, aby sa rozčlenili peniaze, ktorými sa dotujú vstupné lístky pre verejnosť na kúpaliská a priame dotácie športovým klubom. V diskusii sa otvorila otázka dofinancovania sumy peňazí, ktorú športové kluby platia za prenájom športovej haly kvôli tréningom. Riaditeľ uviedol, že táto suma sa pohybuje zhruba vo výške 13tis. EUR a upozornil poslancov na riziká spojené s tým, ak by športovým klubom mesto uhrádzalo prenájom haly.

Záverom diskusie sa poslanci zaujímali o výstavbu skate a inline parku v Malackách. Výstavbu areálu označili poslanci spolu so zmenou systému financovania za prioritu počas nasledujúcich štyroch rokov. Riaditeľ informoval poslancov o vykonaných krokoch a možnom prechodnom riešení v areáli hádzanárskeho ihriska. Obe strany sa zhodli na tom, že prvoradé je nájsť vhodný pozemok na výstavbu, aby mladí ľudia neboli vytlačení na okraj mesta.

Diskusia s riaditeľom AD HOCu o využívaní športovej haly klubmi. Na fotografii zľava riaditeľ Vladimír Mihočko a poslanci Pavol Tedla a Marián Andil.

Predpoludním prijala poslancov riaditeľka Mestského centra sociálnych služieb  Daniela Mračnová. Riaditeľka predstavila poslancom rozsah sociálnych služieb, ktoré centrum ponúka, informovala o prijatom Komunitnom pláne sociálnych služieb, ktorý by sa mal realizovať v tomto volebnom období. Za najzávažnejší problém označila začlenenie zhruba 16tis. EUR do mestského rozpočtu na vybudovanie denného stacionára. Ten by mal slúžiť ako zariadenie pre starších občanov s krátkodobým jednodňovým pobytom.

Poslanci diskutovali s riaditeľkou o využívaní sociálneho taxíka. V diskusii sa otvorila otázka, či nie je proces vybavenia služby pre starších občanov komplikovaný. Riaditeľka ubezpečila poslancov, že všetky úkony sa snažia urobiť za občanov pracovníci centra. Za dlhodobý cieľ označila riaditeľka presun časti priestorov z budovy na Mierovom námestí do zariadenia na Ul. 1. mája. Priestory na Mierovom námestí označila za nevyhovujúce pre pokoj starších ľudí. Riaditeľka na záver ukázala poslancom priestory centra.


V poludňajších hodinách oficiálne prijala skupinu poslancov na svojom útvare hlavná kontrolórka mesta Ľubica Čikošová. Poslancov informovala o aktuálnej práci a činnosti svojho útvaru, možnostiach vzájomnej spolupráce medzi ňou a celým poslaneckým zborom. Poslancov oboznámila s procesom prijímania a vybavovania sťažností.

Poslanci sa v diskusii zaujímali aj o aktuálny problém s prideľovaním bytov a označili doriešenie tejto otázky v čo najkratšom čase za dôležité. Poslanec Milan Ondrovič sa zaujímal o systém práce komisií. Poukázal na nedostatočne formulované či jednoduché uznesenia a zápisnice z komisií. Poslanci sa s kontrolórkou zhodli, že komisie by sa nemali venovať na svojich zasadnutiach len materiálom do zastupiteľstva.


Diskusia s riaditeľkou Centra voľného času. Na fotografii zľava poslanci Pavol Tedla, Gabriela Janíková a riaditeľka centra Alžbeta Šurinová.

Posledné prijatie absolvovali poslanci u riaditeľky Centra voľného času Alžbety Šurinovej. V úvode uvítala tento spôsob predstavenia poslancom na začiatku ich funkčného obdobia. Riaditeľka považuje za najzávažnejší problém svojej organizácie nedostačujúce priestory pre veľké podujatia, ktoré centrum pravidelne organizuje. Z diskusie vzišlo, že riaditeľka rešpektuje, že v meste sú aktuálne dôležitejšie výstavby ako napríklad výstavba či dostavba materskej škôlky.

Riaditeľka oboznámila poslancov s činnosťou centra a predstavila projekt rekonštrukcie vstupného areálu do centra. Centrum sa potýka s problémami vytápania vstupného priestoru. S poslancami diskutovala o možnostiach riešenia rozvoja školstva v meste a využívaní vzdelávacích poukazov. Oboznámila poslancov s využívaním multifunkčného ihriska ako aj s jeho nedostatkami. V diskusii predstavili poslanci zámer prijatia novej stratégie rozvoja školskej a záujmovej činnosti, ktorá by zahŕňala tiež Centrum voľného času. Na záver ukázala riaditeľka poslancom priestory jej organizácie.

Prehliadka priestorov Centra voľného času. Na fotografii zľava poslanci Gabriela Janíková, Katarína Berkešová, Marián Andil, riaditeľka centra Alžbeta Šurinová a poslanec Pavol Tedla.

Poslanci plánujú pokračovať v osobných návštevách mestských organizácií v novom roku.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

29.12.2010 17:08:52 | Petra K

Konecne ze niekto uvazuje o vianocnych trhoch. Nechcem sa nikoho dotknut ale ja som za zmenu aj programu.Najdite novu lokalitu,male namestie si to vyzaduje.Zda sa mi uz "otrepane".Co som pocula ze menej ludi chodi kvoli tomu na trhy.Blato,kazdy stanok iny,jedno podium ma nemotivovali dojst ani tento rok na trhy.Radsej idem inde.

29.12.2010 22:26:32 | Pista

Presunutie adventmych Malaciek z Maleho namestia by sa urcite malo urobit. Je to obytna zona, sem hudobna produkcia nepatri; nech to bude kdekolvek, nech mesto zabezpeci, aby sa neprekracovali prislusne limity pre hluk.

30.12.2010 18:56:49 | nobody

Vianočné trhy na Malé námestie nepatria. Okrem iného aj preto, že mesto si touto akciou samo ničí svoj majetok a vyrába si výdavky na opravy škôd (alebo to niekomu vyhovuje?). Pravidelne zničený trávnik, poškodená dlažba, odpad, ktorý sa \"nezmestil\" do odpadkových košov a podobne budú ešte dlho pamiatkou na túto akciu. Stačí sa pozrieť na vyjazdené hlboké koľaje v trávniku. Je zaujímavé, že počas tejto akcie mestská polícia tolerovala jazdu a parkovanie vozidiel na trávnikoch. Viete si predstaviť, že by napr. na trhoch v Bratislave pri každom stánku stálo auto jeho majiteľa?

31.12.2010 12:54:08 | Jaro

Všetko je OK, okrem toho, že de jure, t.j. právne, žiadny poslanci nemôžu vystupovať za občiansku iniciatívu, ale buď sú nezávislí, alebo zastupujú nejakú politickú stranu, či hnutie. Pojem občianska iniciatíva v súvislosti s prácou poslancov obecných zastupiteľstiev, ani iných napríklad NR SR, nemá právnu podstatu a fungovanie takéhoto zhluku poslancov by malo prebiehať napríklad v novootvorenom " klube nezávislých poslancov " napríklad mestského zastupiteľstva v Malackách. Preto doporučujem tento neprávny stav uviesť do poriadku.