Ľudia pre Malacky » Partnerské mestá sa priblížia viac k obyvateľom

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Partnerské mestá sa priblížia viac k obyvateľom

V uplynulých dňoch oficiálne navštívil primátor mesta prvé dve partnerské mesta Malaciek. Albertiršu a Sarvaš s početnou komunitou Slovákov. Snahou nového vedenia mesta je prehĺbiť zahraničné vzťahy a ponúknuť obyvateľom širšie výhody partnerstva. Zisťovali sme viac informácií o možnostiach rozvoja.

Partnerskými mestami Malaciek sú maďarské mestá Albertirša a Sarvaš, české mesto Veselí nad Moravou a poľský Žnin. S mestom Gänserndorf nemá mesto oficiálne podpísanú partnerskú dohodu, ale v minulosti sa snažili obe mestá rozvíjať svoje vzťahy. Posledným mestom je talianske Gaggiano, ktoré je od Malaciek najďalej.

Partnerstvo mesta sa v minulosti prejavovalo predovšetkým v oblasti kultúrnej a športovej. V posledných rokoch bolo cítiť ochladenie vzťahov, pričom návštevy vrcholných predstaviteľov partnerských miest sú staré spred niekoľkých rokov. Primátor mesta Juraj Říha navštívil v stredu a štvrtok počas svojej dvojdňovej služobnej cesty obe maďarské partnerské mestá, aby sa zoznámil s predstaviteľmi maďarskej a slovenskej samosprávy.

S primátorom Albertirše Lászlóm Fazekasom.

Na zrekonštruovanom centrálnom námestí je zasadená záhorácka borovica aj kameň partnerstva, na ktorom sú vyznačené partnerské mesta Albertirše. Malacky sa podľa primátora môžu inšpirovať mnohými peknými architektonickými prvkami aj prevedením chodníkov.

Primátori sa dohodli, že tento rok na jeseň sa reviduje partnerská dohoda pri príležitosti osláv partnerstva našich miest. Zástupcovia Albertirše majú záujem na posilnení vzťahov medzi oboma mestami. Albertirša pôvodne vznikla spojením dvoch obcí Alberti a Irše.

Väčším partnerským mestom je Sarvaš, ktorý výrazne zrekonštruoval centrum mesta. O rozvoj vzťahov sa snaží aj slovenská samospráva na čele s Annou Frankovou. Ta nahradila po dlhých rokoch vo funkcii Tibora Mótyána. A aký dojem zanechal Sarvaš na primátora? "Výborne som sa cítil u našich partnerov. Chcel by som túto atmosféru ponúknuť aj Malačanom. Fascinovali ma fontány z rieky, prírodný amfiteáter na nábreží či ulice plné zelene a s údivom bez reklám. Máme sa čo priučiť, už len ako vkusne kombinovať farebné dlažby rôzne na cesty a chodníky," odpovedal primátor.

Pri prijatí na radnici v Sarvaši. Zľava viceprimátor mesta Pál Hodálik, predsedníčka slovenskej samosprávy Anna Franková a prednosta mestského úradu János Melis.

Sarvaš postavil pre obyvateľov prírodný amfiteáter na nábreží rieky, cez ktorú vedie drevený most spájajúci mesto s rekreačnou zónou a wellness komplexom Lignet. Malacká delegácia sa zaujímala aj o spôsob rekonštrukcie centrálnej zóny, ktorú Sarvaš úspešne zvládol zafinancovať z eurofondov.

Primátor odovzdal bývalému predsedovi slovenskej samosprávy aj ďakovný list, keďže si podľa jeho slov váži jeho prínos pre rozvoj našich zahraničných vzťahov. "Tiborka, ako ho všetci priateľsky v Sarvaši volajú, som týmto veľmi zaskočil. V auguste bude mať cestu na Slovensko a som rád, že prijal pozvanie aj ku nám do Malaciek," uviedol primátor na svojej facebook stránke.

V partnerských vzťahoch by mal podľa primátora nastať malý reštart a prehĺbenie spolupráce. Predstaviteľom oboch miest predstavil počas návštevy konkrétne možnosti. Podľa primátora by najvyššou možnou formou spolupráce bolo vzájomné uznanie zliav na wellness pobyty či spoločné podujatia medzi organizáciami zhodného zamerania, napríklad seniorov, poľovníkov a iných. Medzi ďalšími prezentovanými možnosťami bolo vytvorenie družby medzi základnými školami, ktoré by si mohli vzájomne vysielať žiakov. Sarvaš ponúkol na tento účel k prespaniu tiež svoje internáty.

Okrem posilnenia vzájomnej účasti na najväčších celomestských podujatiach chce primátor zvýšiť povedomie o partnerských mestách aj medzi samotnými Malačanmi, aby neboli vzťahy medzi mestami ako doteraz pre vyvolených predstaviteľov, ale pre bežných ľudí. "Ponúkol som, že začneme vzájomne prezentovať najväčšie kultúrne akcie a pripravovať pre našich obyvateľov bezplatné výlety," uviedol k tomu. Najbližšie podujatie, na ktoré by mohli Malacky vyslať nielen svojich zástupcov v kultúre, ale aj vziať so sebou obyvateľov, budú prestížne Dni sliviek v Sarvaši.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku