Ľudia pre Malacky » Mesto podporí kroky aktivistov. Priechod chce zbezpečniť

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mesto podporí kroky aktivistov. Priechod chce zbezpečniť

Dnes (2. 8.) o 9.00 h prijal aktivistov, ktorí žiadajú po nedeľňajšej tragédii na železničnom priecestí Kollárova - Duklianskych hrdinov, vykonanie opatrení vedúcich k zvýšeniu bezpečnosti, primátor mesta Jozef Ondrejka. Informácie nám poskytol iniciátor stretnutia Marek Žilavý.

"Na stretnutie som išiel so zmiešanými pocitmi, ale nakoniec ma prístup mesta príjemne prekvapil, keď sa vôbec slovo príjemne v tomto prípade dá použiť," vyjadril sa Marek.

Mesto je podľa Mareka pripravené zabezpečenie priechodu kedykoľvek realizovať. Je podaný návrh bezpečnostného zábradlia, dokonca mesto súhlasí, že by aj financovalo jeho inštaláciu. Tentokrát je problém na strane železníc.

"Očividne je „priechod pri Gajdárovi“ dlhoročný problém. Problém s nedostatočnou zabezbečenosťou sa riešil už pred rokmi, kedy ešte cez priechod mohli jazdiť aj motorové vozidlá. Železnice vtedy problém „vyriešili“ tak, že z priechodu odstránili rampy a pre motorové vozidlá ho uzavreli, tým „zabránili“ nehodám. Teraz je problém s chodcami a cyklistami," vysvetlil aktivistom primátor. Histórii priechodu sa venujú aj Malacké pohľady v príspevku Genéza problému priecestia pri "Gajdárovi".

Primátor vyjadril obavu, že namiesto toho, aby železnice poriadne priechod zabezpečili, tak ho radšej zavrú, je to pre nich jednoduchšie a hlavne je to v ich kompetencii.

V budúcnosti je naplánovaná premena železničnej trati vedúcej cez Malacky na rýchlotrať, ktorú podľa zákona nemôže križovať žiadny priechod ani prejazd. Čiže v čase tejto transformácie budú musieť byť zmenené aj všetky prejazdy a priechody. Konkrétne termíny nie sú ešte určené presne, takže to môže trvať aj niekoľko rokov. Pri ďalších piatich rokoch to pri posledných štatistikách môže viesť k ďalším dvom úmrtiam a jednému vážnemu zraneniu.

"V záujme mesta a nás všetkých je samozrejme havarijnú situáciu na „priechode pri Gajdárovi“ vyriešiť čo najrýchlejšie. Primátor pošle generálnemu riaditeľovi ŽSR list s výzvou o riešenie. O tomto kroku budeme informovaní. Dohodli sme sa koordinovať občianské aktivity s aktivitami mesta a oficiálnymi cestami a občianským tlakom dosiahnúť čo najskoršieho zabezpečenia priechodu. Či už by to bolo inštaláciou bezpečnostného zábradlia, alebo stavbou podchodu, ktorý sa aj tak, skôr či neskôr bude musieť postaviť," dodáva Marek.

Prvým krokom aktivistov bude formulovanie otvoreného listu a výzvy generálnemu riaditeľovi ŽSR. "Tento list zmedializujeme a sprístupním tak, aby sa všetci občania mali možnosť sa pod neho podpísať a tak vyjadriť svoju vôľu."



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.08.2012 13:22:32 | Ani

Článok je už poslaný do SME ...takže už len hlasujte ...duplicitné témy budú aj tak vymazané
http://vybrali.sme.sk/c/Mesto-podpori-kroky-aktivitov-Priechod-chce-zbezpecnit/

02.08.2012 14:47:44 | Dusan C

Toto by malo byt hlavne v zaujme ZSR-zaujimave,ze to nechcu riesit co najskor-dokedy chcu cakat-sak tam umieraju ich zakaznici-kolko ludskych zivotov treba na vybudovanie jedneho obycajneho podchodu?!?
Ja sa samozrejme priklanam k vybudovaniu podchodu a naco okolo toho okolkovat,ked sa prechody budu rusit a k tomu zabradliu,myslite ,ze nejake zabradlie znizi umrtnost,alebo nehodovost na tomto prechode?

02.08.2012 16:07:24 | ja

Existuje jednoduche rieseni jak zabranit takemuto typu nehod, ked sa na priecesti stretavaju dva vlaky v protismere: prejde jeden a zrazu v protismere vchadza dalsi.

1/ Prvy vlak zastavi v priecesti a fyzicky ho zablokuje.
2/ Pocka kym prejde druhy vlak.
3/ Po tem co presel druhy vlak sa prvy rozjede.

Takto je pocas nebezpecnej situacie ked prichadza druhy vlak, z protismeru priecesti bloknute.

03.08.2012 12:12:32 | MM

Problem celeho priecestia je v luďoch, par krat sa mi už stalo že svetla blikaju cinkaju cez celu ulicu (aj hluchy by pocul) a ludia kludne prechadzaju dalej, asi sa nemaju radi alebo co.
Sucitim so vsetkymi co tam prisli o znamich, rodinu a pod. ,,, ale clovek ked sa ma aspon trosku rad tak ked svieti vystraha tak nevstupujem na priecestie.
A to sa cudujem, ze aj v spravach je ze velka tragedia, vela ludi zrazenych prave na tomto mieste, a ani nie 2 dni po tragedii idem okolo blika cervena cinka jak o dusu a ludia s kludom prechadzaju, neviem ci by im v tom nejake dalsie zabrany prekazali,ked budu zavory budu ich podliezat,,,
Preto prosim ludia majte sa trocha radi a ked svieti cervena tak stojim, to je zaklad.

03.08.2012 13:23:09 | Nechápavý

Kto si JA že si taký múdry? Načo si myslíš že tam blikajú tie červené svetlá? Nebude to náhodou "SOMÁR STOJ! IDE VLAK!" Keď sa blíži aj vlak v protismere svetlá nezhasnú!
Len dúfam že železnice vám žiadne zábradlie nedovolia. To priecestie je zabezpečené dostatočne. Keď náhodou neviete ako sa správať pri prechádzaní cez koľaje choďte na nejaký kurz dopravnej výchovy. Alebo máte pár metrov ďalej je nadchod.

03.08.2012 15:11:17 | Nechápavý

Kto si JA že si taký múdry? Načo si myslíš že tam blikajú tie červené svetlá? Nebude to náhodou "SOMÁR STOJ! IDE VLAK!" Keď sa blíži aj vlak v protismere svetlá nezhasnú!
Len dúfam že železnice vám žiadne zábradlie nedovolia. To priecestie je zabezpečené dostatočne. Keď náhodou neviete ako sa správať pri prechádzaní cez koľaje choďte na nejaký kurz dopravnej výchovy. Alebo máte pár metrov ďalej je nadchod.

06.08.2012 22:21:29 | Lucky

Realna situacia: Vlak z BA prisiel do stanice v MA. Stoji v stanici ludia vystupuju a nastupuju. Na priecesti (pri Gajdarovi) pocas celej doby statia vlaku v stanici upozornuje signalizacia, ze ide vlak. (pritom stoji v stanici!). Ludia na priecesti cakaju 1,2,3 minuty. Vidia, ze vlak nejde zo ziadnej strany a zacnu prechadzat cez kolajnice a zrazu sa z pod mosta vyruti vlak.
Chcel by som sa spytat: Dalo by sa s tym nieco spravit ?
Moj napad: Napriklad ze by signalizacia pri Gajdarovi zacala upozornovat, az ked vlak bude vychadzat zo stanice ? Tym padom ludia nebudu netrpezlivo cakat na priecesti cele minuty ale 20 sek. po zapnuti signalizacie vlak prejde cez priecestie.
Netvrdim, ze moj napad zachrani ludske zivoty, ale mozno pomoze.