Ľudia pre Malacky » Fest Film Fest fest dobrý

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Fest Film Fest fest dobrý

UPRAVENÉ 6.11. - 3. – 7. 11. sa Malacky stali filmovým mestečkom. Prvý ročník Fest Film Festu, ktorý organizuje Mestské centrum kultúry, ponúka od 4. 11. fest dobrý program aj pre širokú verejnosť. Sedem dokumentárnych filmov Expedičnej kamery, vystriedajú klenoty českej a slovenskej kinematografie.

V úvodné dni festivalu organizátori program venovali školám. Filmy s témou o sile človeka a jeho ducha navštevovali druhostupniari základných škôl aj malackí gymnazisti. Nesmierny záujem bol o tohtoročný filmový trhák Lidice, preto sa rozhodli zaradiť jeho mimoriadne premietanie aj 4.11. o 15.00 h. Pozvanie naň prijali klienti Reedukačného centra vo Veľkých Levároch.

Kto nestihol Expedičnú kameru v Malackách, má možnosť to napraviť najbližšie 12. novembra o 18.00 h v kine Morava v Moravskom Svätom Jáne.

Piatok 4. 11. patril Expedičnej kamere, prehliadke najlepších outdoorových filmov uplynulej sezóny. Starostlivý výber siedmich dokumentárnych filmov divákov previedol púšťou Gobi či navodil zimomriavky po vzhliadnutí kúskov lezca na skaly bez istenia Alexa Honnolda.  Nechýbal film o prvej českej výprave na jednu z najväčších riek sveta Brahmaputru v Indii, pohľad do indonézskej dediny Lamalera, či splav rieky Kongo, horolezecký animovaný film Uruca, či Life Cycles ako oslava bikovania.

Pri vstupe do kinosály dostal každý National Geographic a anketový lístok s možnosťou hlasovať o najlepší film Expedičnej kamery.

Filmy Expedičnej kamery sa budú tento rok premietať na 130 miestach, no Malacky budú iné ako ostatní. So súhlasom tvorcov Expedičnej kamery ponesie vždy tento festival v našom meste aj meno nášho rodáka, cyklodobrodruha Petra Patscha.

 

Peter Patsch je in memoriam historicky prvým držiteľom festivalového ocenenia Záhorácky dík. Táto cena je poďakovaním za tvorbu filmov alebo za stvárnenie postáv či prínos pre náš festival. „My Záhoráci sme dobrosrdeční a ľuďom, ktorých máme radi aj doprajeme, preto je súčasťou ceny podkova. Podkova je symbol hojnosti, šťastia a takto postavená má udržať všetko pozitívne doma. Na podstavci sú naši maskoti, oddaní diváci filmov Kristián a Vlastík. Tí stručne a jasne ďakujú budúcim držiteľom a to slovkom DÍK,“ povedala Denisa Bogdalíková z MCK.

Odovzdávanie prvého Záhoráckeho díku. Ocenenie prevzala manželka Petra Patscha Zuzana.

Po Petrovi Patschovi Záhorácky dík pribudne do zbierky tvorcom filmov trilógie o Nicolasovi Wintonovi - Patrikovi Paššovi a Matejovi Mináčovi. Posledný Záhorácky dík bude za celoživotné dielo, herecký prínos a lásku k Záhoriu in memoriam udelený Vladovi Müllerovi. Ceny organizátori odovzdajú v pondelok o 20.00 h.

Foto: MCK

Spoločnou témou sobotňajšieho programu FFF je zachytenie histórie cez ľudský príbeh. Rozkódovanie dávnejších i terajších faktov o dejinách pohľadom obyčajného človeka, jeho každodenného žitia či prežívania.

O 14.00 h sa mal premietať film Hranica Jaroslava Vojteka, no pre nedostatok divákov sa projekcia nekonala.

Emotívna bomba – Nickyho rodina

Najnovší dokumentárny film Mateja Mináča Nickyho rodina, ktorý premietali o 15.30 h je skutočnou emotívnou bombou. V januári mal premiéru v Prahe, na ktorej sa zúčastnil aj sám 102-ročný sir Nicholas Winton. V júni ho prvýkrát odprezentovali v Bratislave a budúci týždeň (10. 11.) má premiéru v Londýne.

Pred premietaním Nickyho rodiny sa divákom prihovorila PR manažérka TRIGON PRODUCTION Iveta Pospíšilová.

Tvorcovia na ňom pracovali šesť rokov, nakrútili 400 hodín materiálu, mali k dispozícii 100 hodín archívnych záberov, preložili 1200 strán výpovedí zachránených Wintonových detí a v strižni strávili 4000 hodín. Výsledkom toho je jedinečných 96 minút dokumentárnej drámy, počas ktorej vytiahnete niekoľkokrát vreckovku. Nicholas Winton zachránil v roku československých 669 detí pred istou smrťou. Dnes sa táto „Nickyho rodina“ rozrástla na 5700 členov.

V hľadisku bolo veľa mladých.

„Ak nie je niečo stopercentne nemožné, musí byť spôsob ako to urobiť,“ povedal si Winton v roku 1939 a pustil sa do hľadania spôsobu ako dostať ohrozené deti z Československa. „Nemusíte byť politik ani milionár, aby ste urobili niečo významné, ale musíte chcieť a mať odvahu.“

Po skončení filmu v Kultúrním domečku privítali Patrika Pašša, ktorý je spolutvorcom Nickyho rodiny.

Patrik Pašš neskrýval slzy. Nickyho rodina ho vždy rozcíti. "Rok som plakal v strižni. Čo môžeme ako tvorcovia filmu spraviť viac preto, aby bol svet slušnejší? Infikovať divákov emóciou dobra. Mali by sme vystúpiť so svojej ulity, ubrať zo svojho ega a urobiť niečo pre tých druhých," povedal. Tento príbeh v sebe nesie túto infekciu a treba ju poslať do sveta.

Matej Mináč prehovoril Patrika Pašša na spoluprácu v roku 2001 (na natáčanie Sily ľudskosti) takto: "Vieš o tom, že Karel Reisz, tvoj filmársky vzor, je tiež jedným zo zachránených Wintonových detí," povedal Mináč mimochodom svojmu niekdajšiemu pedagógovi P. Paššovi. "A to ma presvedčilo," dodal producent a strihač v jednej osobe. Takýmto spôsobom vzdal hold aj človeku, ktorý ho naučil filmárskemu umeniu.

Záhorácky dík bude od pondelka 7. 11. patriť aj Patrikovi Paššovi a Matejovi Mináčovi. Patrik si cenu slávnostne prevezme 20.00 h. O Nickyho rodine sa Zdenek Svěrák vyjadril, že je to film, ktorý infikuje dobrom. Václav Havel po pražskej premiére povedal, že je to najlepší film, aký v živote videl.

Janka Zetková, riaditeľka MCK prvá sprava, po vzhliadnutí filmu verejne vyhlásila, že sa postará o tom, aby tento Wintonov odkaz svetu videli všetky deti v Malackách.

Po Nickyho rodine sa pokračovalo v téme predvojnovej atmosféry a protektorátu, ktorý kruto zasiahol do osudu mladého "rasovo zmiešaného" páru.

Sobotňajší filmový večer v Kultúrním domečku zakončil o 20.00 h film Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic. Tento celovečerný dokumentárny film bol svojráznym portrétom malej českej dedinky, kde na zelenej lúke (poliach, ktoré miestni roky obrábali) vyrástla korejská automobilka Hyundai. Z dediny preslávenej hlavne kyslou kapustou a pivom Radegast sa zrazu stala priemyselná zóna. Táto unikátna sociálna groteska nastavila kritické zrkadlo našej spoločnosti.

Poslední diváci sa rozlúčili, dovidenia v nedeľu.

O 21.30 h Český mír nepremietali pre divácky nezáujem :(

Fest nedeľný nezáujem :(

Štvrtý festivalový deň ponúkal nostalgiu, humor a krásu. Organizátori mali pre návštevníkov pripravené dva filmy "pre pamätníkov" - Až přijde kocour (1963) a Kdyby tisíc klarinetu (1964). Pre slabý divácky záujem sa nakoniec nepremietali.

Pár nadšencov prišlo až o 19.00 h na sériu animovaných filmov Fest Anča. Išlo o výber toho najlepšieho, čo v súčasnosti animovaná tvorba ponúka. Už 4. ročník festivalu Fest Anča sa uskutočnil v júli v Žiline. Z masy 421 filmov zo 17 krajín sveta porota do užšieho výberu posunula v prvej kategórii Anča Awards 2011 28 filmov, v druhej Anča Music Video Award 37.  V Malackách odprezentovali šesť najlepších. Veľmi silná a náročná téma domáceho násila výborne spracovaná v snímke nórskej animátorky Anity Killi Rozhnevaný muž zanechala (vo mne osobne) najväčší dojem. Ukážka tu.

V poslednej rade druhá zľava malacká animátorka Mária Gelingerová - Slámová. Vpredu Libuška Čtveráková, st., ktorá nevynechala žiadny z festivalových dní. Čím to je, že na festivale som stretávala len zopár tých istých nadšencov? Kde sú ostatní? :(

O 20.00 h premietali Nudu v Brne, podarilo sa nazbierať päť divákov, ktorí si kúpili vstupenky.

Zajtra Malacky čaká o 20.00 h vyvrcholenie Fest Film Festu skvostom z roku 1929 Erotikon so živou kapelou a odovdávanie dvoch cien Záhorácky dík.

Všetci sú srdečne vítaní, nech hostia aj organizátori konečne zažijú atmosféru plnej sály.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

05.11.2011 17:33:43 | miro

stvrtu fotku zdola vam naproti ostatnym fotkam velmi roztiahne...

05.11.2011 18:33:59 | Lucia Vidanová

Miro, ďakujem za upozornenie :), foto som natiahla vo vysokom rozlíšení, preto to tak rozťahovalo.

05.11.2011 19:24:09 | miro

neni zac.. kolko ludi je na festivale?

05.11.2011 19:49:01 | Lucia Vidanová

Mohlo by byť aj viac. Neváhajte a príďte. FFF sľubuje skutočný zážitok. :)

05.11.2011 20:03:24 | miro

co doporucujete?

05.11.2011 22:50:43 | Lucia Vidanová

Každý podľa svojho gusta, no ja sa určite chystám v pondelok na Majáles 1968 a Erotikon so živou kapelou. Zajtra možno na Až príde kocúr, Fest Anču a Nudu v Brne. Musím si šetriť oči po operácii, takže všetko sa vidieť nedá :)