Ľudia pre Malacky » Domky - drobné, ale predsa zmeny

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Domky - drobné, ale predsa zmeny

Sídlisko Domky patrí pre jeho nízku podlažnosť, množstvo poloverejných priestorov, zelene a blízkosť k centu medzi najvyhľadávanejšie lokality na bývanie v Malackách. Urobím pre to všetko, aby to tak zostalo.

V roku 2010 sa dostal na rokovanie mestského zastupiteľstva zámer umiestnenia parkovacieho domu. Proti plánovanej výstavbe veľkého parkovacieho domu sa v sídlisku Domky zdvihla veľká kritika. V tom čase som zastupoval obyvateľov proti výstavbe ako predseda petičného výboru. Po verejnom prerokovaní v kine sa nám podarilo tento zámer zastaviť  a vnútroblok ochrániť.

Parkovací dom – vizualizácia, materiál Z 29/2010

Len niekoľko dní po zavrhnutí zámeru postaviť vo vnútrobloku Domky na detskom ihrisku veľký parkovací dom začali niektorí ľudia na tomto ihrisku parkovať, podľa evidenčných čísiel to boli ľudia zo širokého okolia.

Parkovanie na tenisovom a volejbalovom ihrisku v Domkoch

Vozidlá z celého Slovenska

Pretože tlak investorov na zastavanie detského ihriska v súvislosti s plánovanou nadstavbou bytového domu na Bernolákovej ulici opäť ožil, a sťažnosti obyvateľov na toto „divoké“ parkovanie sa množili, podarilo sa nám v spolupráci s oddelením územného rozvoja a životného prostredia, oddelením služieb a údržby a mestskej polície osadiť stĺpiky brániace vjazdu na toto detské ihrisko.

Stĺpik brániaci vjazdu

Záujmy investora, vybudovať čo najlacnejšie parkovisko, sa teda tentoraz neuprednostnili pred záujmami obyvateľov sídliska Domky, ktorí môžu spokojne žiť ďalej. A deti sa budú mať aj naďalej kde hrať.

Ponúkli sme investorovi, ktorý chce nadstavovať bytový dom na Bernolákovej ulici viacero alternatív ako vybudovať parkoviská, ktoré potrebuje, a to bez záberu plôch využívaných pre hru detí a šport a dokonca i bez väčšieho výrubu vzrastlej zelene.

K týmto alternatívam musela zaujať stanovisko i spoločnosť Termming, a.s.. Riaditeľka spoločnosti s technikom odporučili variantu nevyžadujúcu rekonštrukciu parovodu (šikmé parkovanie naľavo od chodníka).

Možnosť zriadiť šikmé parkovanie naľavo od chodníka a jednosmernú ulicu za bytovým domom 

V prípade, že bude mať investor záujem o takéto riešenie, budeme žiadať výsadbu náhradnej zelene v tejto lokalite a rekonštrukciu a oplotenie priľahlého detského ihriska.

Uvažujeme aj o celkovom zvýšení počtu parkovacích miest v tejto lokalite zmenou pozdĺžneho parkovania za kolmé, respektíve šikmé parkovanie, takto by sa mohlo vytvoriť niekoľko nových parkovacích miest.

Pozdĺžne parkovanie Domky 

Kolmé parkovanie Domky

V súčasnosti pripravujeme zmenu VZN o detských ihriskách, ktorá bude pred parkovaním nedisciplinovaných vodičov chrániť detské ihriská v celom meste, bez osádzania stĺpikov či dopravných značiek.

Takto sa teda podarilo pre obyvateľov Domkov, ale aj návštevníkov širšieho centra mesta ochrániť tento cenný vnútroblok. Teraz sa môže začať pripravovať projektová dokumentácia a následne jeho nevyhnutná rekonštrukcia.

Poškodený povrch a odvodnenie

Chýbajúci basketbalový kôš

Nebezpečné pieskovisko

Všetko je však podmienené finančnými problémami mesta, ktoré v tomto roku s takýmito investíciami nemôže počítať.

Pri osobnej prehliadke Domkov s riaditeľkou spoločnosti Terminng a.s. sa nám podarilo vyriešiť aj niekoľkoročný problém s poškodeným krytom parovodu vo vnútrobloku. Ten sa stal najskôr domovom nepríjemných hlodavcov a následne mačiek a priamo ohrozoval bezpečnú hru detí. Správcovi priľahlého bytového domu sa nedarilo niekoľko rokov tento problém vyriešiť. Dnes sa už problém podarilo konečne odstrániť.

Odkrytý parovod

Oprava poškodeného krytu parovodu

Sú to síce len drobnosti, ale napriek tomu by som týmto chcel všetkým zúčastneným, najmä vedúcim oddelení územného rozvoja a životného prostredia, údržby a služieb, mestskej polície a riaditeľke spoločnosti Termming, a.s., ale aj príslušným referentom poďakovať za spoluprácu pri riešení týchto problémov.

A popriať obyvateľom sídliska Domky, aby aj naďalej mali príjemné bývanie a deťom množstvo zábavy a vstrelených gólov.

 

Ing. Milan Ondrovič, PhD.

poslanec za 4. obvod, predseda Komisie pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie

Deti hrajú futbal vo vnútrobloku v provizórnych podmienkach



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

29.04.2011 19:21:39 | annava

Konečne som sa aj dočítala, že sa niečo deje, resp. bude diať aj na sídlisku Domky.

29.04.2011 21:59:41 | annava

ˇU veľakrát sa hovorilo o parkovaní. Môj návrh bol plocha betonového ihriska, myslím toho z opačnej strany, za domom Bernolákovej. A ihrisko presunúť do zelene. Považujem za nešťastné riešenie parkovacie miesta pozdlž celej plochy za obytným domom, po ľave strane(viď obrázok hore)dokonca eštejednosmernú ulicu. Dom bude obkľúčený z oboch strán prejaznou cestou!! Aký má význam zasiahnúť do zelene a žiadať aby posadili zeleň!!!
Vhodnešie by bolo ihrisko pre deti posunúť viac do zelene a oplotiť ho. Asfaltovú plochu (ihrisko sa to nedá nazvať) upraviť, rozšíriť a vytvoriť parkovacie miesta. Nebude tak drastický zásah do zelene, odbočenie bude z priamo z cesty z Veľkomoravskej ulice, nebude sa robiť ďalšia prejazná ulica... Prosím, zvážte aj túto alternatívu.
Žiadam obyvateľov sídliska Domky, vyjadrite sa k tejto alternatíve!!!!!!!!!!!

30.04.2011 10:39:56 | Tamara

Pozrela som si zoznam poslancov za 4.obvod - Miroslav Frus, Milan Ondrovic, Anton Pasteka. Pan inzinier prajem vam vela entuziazmu a sil aby sa vam podarilo splnit plany. Skoda ze vasimi kolegami v obvode su poslanci Frus a Pasteka. Nevidim silnu podporu vasim krokom a pridete mi osamoteny. Nedajte sa odradit a chodte si za svojim. Takato cesta bola pre vase LPM charakteristicka - hladat riesenia,zastupovat a dat na nazor ludi, drzte sa tejto cesty,ukazte ludom co robite lebo vidiet ze robite ale vela vasich krokov nie je viditelnych. Hovorte o nich a ukazte ludom preco vas volili ako novu zmenu a vietor!

30.04.2011 11:13:20 | iveta

súhlasím s Tamarou

01.05.2011 08:11:15 | Vojto

Nedalo by sa parkovisko pri spomínanom dome na Bernolákovej ulici urobiť zo strany vchodov do tohoto domu? Či už bude parkovisko z jednej alebo z druhej strany, vždy si to vyžiada zásah do zelene. Podľa mňa by bolo parkovisko zo strany vchodov najjednoduchším riešením.

01.05.2011 11:48:40 | Jakub Valachovič

Posledné video - deti hrajú futbal na trávniku vedľa obchodu. Toto s témou nesúvisí - ale na tomto trávniku sme hrávali futbal aj my. Teraz to zrejme nie je práve víťazstvo. Pre iný problém - Malacky sú jednoducho prepchaté psami a ešte ignorantskejšími psíčkarmi, ktorí tento priestor využívajú pre psov ako wc. Pritom sa domnievam, že len málokto má "povahu" exkrementy po psoch zbierať (čeť výnimkám). A takýchto miest je v Malackách (ale zrejme všeobecne na Slovensku) istotone viac. ... a potom tam hrajte futbal. V Anglicku sú pokuty za neodstránenie exkrementov od psa alebo iných zvierat celkom mastné - 2 000 libier. To by si aj naši občania možno rozmysleli, či to nechajú tak. Lebo peniaze sú jediná motivácia, ktoré zrejme môže v našich podmienkach niečo s týmto robiť. Prípadne zvýšiť ročné poplatky za psa na takú úroveň, aby si ho nemohol dovoliť každý. Aj toto stojí za zamyslenie, hoci neviem, do akej miery môže samospráva s takýmito problémami hýbať. To množstvo psov, ktoré ľudia chovajú, už pomaly možno zaradiť k hávedi ako sú potkany alebo holuby. Ako obvykle však vinu nesú ľudia. Ospravedlňujem sa, že som odbočil od témy. Prajem veľa úspechov.

01.05.2011 16:07:17 | annava

Odkaz pre Vojta- nie nebolo by vhodné parkovanie z vchodovej strany. Auta by boli priamo pod oknami, pretože tu nie je priestor na vytvorenie chodníka ako má modrý činžiak a potom vytvorené parkovanie. Ja skôr vidím riešenie z asfaltového ihriska, alebo pozdlž Veľkomoravskej, vlastne by boli parkovacie miesta z obidvoch strán. Rozhodne by bol menší zásah do zelene ako za domom a ešte k tomu jednosmerku!!! Veď Bernoláková by mala so všekých strán prejazdné cesty. Komu by sa to páčilo.

Odkaz pre Jakuba- idem otvoriť tému psíčkari, ak sa mi podarí a tam môžeme o tom diskutovať.

02.05.2011 09:30:28 | Pavol

Ako obyvatel modreho cinziaku vitam, ze sa vo vnutrobloku nieco deje - najprv opravenie rozbiteho chodnika (alebo cesty?) a jeho vydlazdenie zamkovou dlazbou. Super! :) Bohuzial sa tento chodnik (alebo cesta?) opat zacina vyrazne kazit - zrejme nie je projektovany na zataz aut. Ak sa vybuduje kolme parkovanie, tak prechadzajucich aut bude viac a malo by sa preskumat, ci to chodnik (alebo cesta?) znesie. Druha vec je, ze kedze auta parkuju na blate, tak je chodnik (alebo cesta?) neustale znecistena.

Ak bude mozne chodnik (alebo cestu?) plnohodnotne vyuzivat, priecne parkovanie s rozsirenim medzi stromy (alebo nova-posunuta linia stromcekov) je lepsia moznost. Ak to neznesie, tak by sa oplatilo aspon vydlazdit pozdlzne miesta.

Najnovsie stlpiky ako zabrana vjazdu na volejbalove/nohejbalove ihrisko. Vyborne :) K parkovaniu - mam tiez auto a parkovanie aj pri sucasnom pocte bytov a obyvatelov je neskor vecer dobrodruzstvo. Preto kazde rozsirenie poctu parkovacich miest je len sanovanim sucasneho problemu - ci uz to bude pred obchodom alebo v novej jednosmernej ulici. Kazda dalsia vystavba bytov vsak tento problem len zhorsi! Lebo aj keby pribudli miesta, urcite ich nebude dost! (ked sa nadstavoval modry cinziak - este kym na nastahovali prvi ludia do hornych bytov, tak bolo parkovisko plne!)

Vystavba dalsich bytov v Domkoch - za ziadnu cenu! Sidlisko na to nie je projektovane, ani dopravne, ani zelenou ani inou infrastrukturou. Problem s parkovanim sa bude nadalej zhorsovat, aj bez dalsich obyvatelov a nechcel by som sa dockat toho, co sa deje na bratislavskych sidliskach!

Psickari - Jakub - mas pravdu, chov zvierat, ktore spinia na verejnu zelen je zvrateny! Nemusia ani kakat, aj moc je moc! A potom hraj na tom futbal...

Drzim palce!

04.05.2011 19:30:57 | obyvateľ Malaciek

Odkaz pre Pavla- dobre sa mu teraz kritizuje nadstavba,ale pýtam sa kde bol, keď sa nadstavoval modrý a žltý barák , prečo vtedy nebojkotoval!!!
Prečo si nepýtali povolenie od ostatných nenastavených barákov súhlas s nadstavbou a teraz sa idu veľmi vyjadrovať??
Bývanie v zateplenom baráku, má výhody, že? Tak prečo by obyvatelia na Bernolákovej nemohli mať tiež!! Slepá závisť alebo, čo to je?
Parkovanie sa musí riešiť, či sa bude nadstavovať alebo nie.

04.05.2011 20:06:45 | Vojto

Paľo je už za vodou, býva v nadstavenom zateplenom modrom činžiaku s parkoviskom, tak vyriekol ortieľ. Výstavba daľších bytov v Domkoch - za žiadnu cenu! Je až zarážajúca ta arogancia, s akou si trúfa niekto na verejnom fóre prezentovať takýto názor a odsúdiť ľudí, ktorí túžia tiež po novom byte v zateplenej nadstavbe. Palo už dosiahol svoje a bude sa všemožne snažiť aby tým, čo túžia mať ten istý štandard, čo najviac ich snahu skomplikoval napríklad i formou manipulácie s obyvateľmi sídliska formou spisovania rôznych petícií. Palo si hačá pekne v zateplenom nadstavenom dome, pri ktorého výstavbe ho ani nenapadlo že sa sídlisko zahusťuje, parkuje si na parkovisku, proti výstavbe ktorého nebol ani jeden občan sídliska Domky, pretože v tej dobe sa ešte závisť a škodoradosť na sídlisku Domky nenosili. Bohužiaľ musím na záver môjho príspevku skonštatovať, že takýchto Palov je na sídlisku Domky neskutočne veľa.

05.05.2011 23:08:35 | Pavol

Vojto a Obyvatel Malaciek - vdaka za spatnu vazbu. Kde som bol, ked sa nadstavovalo? V Bratislave na hnusnych Dlhacoch. A nechcem, aby ma opat dohnali v Malackach - dobrom meste pre zivot. Len pre vasu informaciu, pre zateplenie domu nie je potrebne ho nadstavovat ani v nom stavat dalsie byty. Polystyren a nova omietka drzia aj na 4-podlaznej stavbe...

A ako som uz napisal, s parkovanim je problem, kedze parkovisk je stale malo a aut cim dalej viac. Aj bez dalsich nadstavanych bytov. Domky su v centre mesta, byty skor drahsie (ak ho nemate uz 30 rokov),je tu vela mladych rodin. Preto by sa obyvatelia mali skor zamerat na zlepsenie kvality zivota a zvysenie hodnoty svojej nehnutelnosti (zateplenie, lepsie parkovanie, viac zelene, lepsie detske ihrisko, komunikacny priestor) a nie si ju znehodnocovat (viac bytov, viac aut, parkovaci dom).

Tolko moj arogantny nazor.

06.05.2011 22:20:58 | obyvateľ Malaciek

Pavol, ten modrý zateplený barák má tú vyhodu, že ste nemuseli brať úver a zateplili vám ho!!! Tak prečo teraz toľko závisti, keď sa má nastavovať inde.
Veď keď pozrieme okolo, tak všade vidíme vysoké činžiaky, Malé námestie 3 vysoke plus nastaveny rohovy brák, žltý nadstaveny, modrý nadstaveny- tak prečo by nemohol byť aj ten na Bernolákovej. Pamätám si vyjadrenie poslanca Ondroviča, že v zásade nemá nič, proti nadstaveniu,lebo aj sám býva,tak neviem, či aj zmenil názor!!! (je to písane niekde na LPM,len sa mi nechce to hľadať). No a parkovanie ani nespomínam. Povoliť podnikateľom parkovať v obytej zóne max. jedno auto!!!!!!!!!! Tu máme podnikateľa, ktorý si zaparkuje 4 auta!!!! Jednym odíde a 3 ostanú tu. Veď to e hotové parkovisko bez platenia. Tak sa zaoberame a týmto, nech poslanci rozoberú aj túto tému.

07.05.2011 00:22:46 | I. Jurkovič

Pán Ondrovič, obraciam sa na Vás ako obyvateľ sídliska Domky a týmto verejne žiadam Vás a takisto ostatných poslancov zastupujúcich toto sídlisko, aby ste pri svojich rozhodnutiach nezabudli na petíciu obyvateľov, ktorí vyslovili nesúhlas s nadstavbou obytného domu 2417 na Bernolákovej ulici. Bližšie je uvedené tu - http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=2442
Vyjadrujem svoj kategorický nesúhlas so zničením zelene pre potreby vytvorenia parkoviska a ani si neviem predstaviť výsadbu náhradnej zelene v tejto lokalite. Na zeleni, ktorá by mala byť zničená, sa takisto hrajú deti - tak, ako to je vidieť na videu, ktoré ste priložili k svojmu článku, a mám za to, že ešte omnoho častejšie. Vo svojom príspevku dávam za pravdu Pavlovi, ktorý uvádza, že sídlisko na nadstavby nie je projektované ani dopravne, ani zeleňou, ani inou infraštruktúrou.

07.05.2011 00:44:26 | obyvateľ Malaciek

Pán Jurkovič a kde ste bol, keď sa začali nadstavovať prvé činžiaky???
Vtedy ste nebýval v Malackách, keď ste teraz proti nadstavbe na Bernolákovej? Veď vy bývať v ňom nebudete, tak vás ma čo najmenej trápiť.

07.05.2011 01:22:22 | I. Jurkovič

pre obyvateľa Malaciek.
V dôsledku nadstavby "modrého" domu si obyvatelia odkrojili zo zelene pred ich obytným domom a nezhoršila sa dopravná vyťaženosť cesty pri dome, v ktorom bývam. Plánovaná nadstavba a jej dôsledky sa ma bezprostredne dotýkajú.To mne pod okna sa zvažuje umiestniť parkovisko, ktoré v konečnom dôsledku by užívali návštevníci pohostinských a reštauračných zariadení z druhej strany domu, v ktorom bývam. Svoj dom sme taktiež zateplovali a nebolo to na úkor ostatných obyvateľov sídliska. Ak začne v dome 2417 o 10 rokov zatekať, pristavia si ďalšie poschodie? Taktiež mám malé dieťa a nechcem, aby cestou do škôlky muselo prechádzať cez ďalšiu cestu len v dôsledku toho, že obyvalia predmetného domu nechcú investovať do zateplenia svojho domu. A na dôvažok uvádzam, že obyvatelia v nižších poschodiach nášho domu by mali v dôsledku nadstavby minimálne o hodinu skôr západ slnka. To by bola asi kompenzácia za každovíkendové otravovanie hudobnou produkciou z reštauračného zariadenia z druhej strany domu.
... tak preto až teraz

07.05.2011 12:01:37 | obyvateľ Malaciek

Pán Jurkovič, len pre Vašu informáciu, nadstavbou modrého domu, majú obyvatelia Bernolákovej už pekných pár rokov západ slnka na nižších poschodiach oveľa skôr ako na vyšších a musia to trpieť.Nik sa ich nepýtal, či to nebude nikomu prekážať. Vtedy ste mal konať.

07.05.2011 13:38:34 | Vojto

Pán Jurkovič.
V dôsledku umiestnenia antén na vašom činžiaku, majú obyvatelia domu na Bernolákovej 2417 o hodinu neskôr východ slnka. Samozrejme že každému nezainteresovanému obyvateľovi sídliska Domky je jasné, že tie antény tam stoja len tak, z lásky k blížnemu. Obyvatelia činžiaku, na ktorom tieto monštrá stoja, z toho vôbec neprofitovali O krásnom výhľade na východ slnka pred tým, ako tam boli tie ohavné antény ani nehovorím. Preto žiadam poslancov za tento obvod, aby sa vážne zaoberali, ako vzniknutú situáciu riešiť. Nielen západ slnka je dôležitý. Prv, ako slnko zapadne, musí vyjsť. O vplyve týchto antén a vyžarovania z nich na deti hrajúce sa na perfektných detských ihriskách v Domkoch ani nehovorím. O tom, že obyvatelia vášho vežiaku si zateplenie platili z vlastného vrecka, svedčí obrovská reklama na jednej stene vášho vežiaku. Každovíkendové otravovanie hudobnou produkciou z opačnej strany si riešte na inom fóre. Skúste sa obrátiť na mestskú políciu. Snáď Vám pomôžu.

07.05.2011 23:21:07 | I. Jurkovič

My sme si na rekonštrukciu domu zobrali úver a budeme splácať niekoľko rokov. Nezaťažovali sme tým ostatných obyvateľov sídliska. Reklama nám pomohla len z malej časti. Osobne sa stretávam s pozitívnym hodnotením reklamy zo strany okolia a určite nikoho neobmedzuje. Radi Vám poradíme, kde a za akých podmienok je možné zobrať si úver na rekonštrukciu. Mimochodom, dnes sa na trávnatej ploche, o ktorej sa zvažovalo jej zničenie na úkor parkoviska, taktiež hrali deti. Nie je to nič výnimočné

08.05.2011 09:32:02 | Vojto

Ja osobne som tiež proti tomu, aby parkovisko bolo medzi domom 2417, a tromi vežiakmi. Je tam pekný parčík. Miesto ako stvorené na hranie detí. Skúsme nájsť spolu riešenie problému parkovania. Bez emócií, bez nevraživosti a bez radikálnych rozhodnutí ktoré sa vyskytujú na tomto fóre. Skúsme sa navzájom pochopiť.

08.05.2011 12:39:01 | annava

Prečítate si môj návrh zo dňa 29.4.2011 prvá varianta.
Druha varianta - parkovisko vytvoriť na pred potravinami na alfaltovej ploch a ponechať trávnatú plochu na detské ihrisko, s tým, že bude oplotené. Oplotenie bude brániť vstupu psov na ihrisko a aspoň čiastočne odkopnutým loptám.
Pridajte ďalšie návrhy...

08.05.2011 13:24:13 | BB

Načo vám budú dve poschodia, zatepliť a strecha sa dá spraviť aj s jedným, tak ako na tom žltom. A parkovať by ste mohli pozdĺž Veľkomoravskej. Ale né, vy máte veľké oči, spravili by ste z toho najradšej dva a pól a ešte chcete zabrať ihrisko. My sme teraz vymenili okná, berieme úver na strechu a zateplime potom, a deti necháme sa hrať. Nemáte mieru, sa nedivte, že ležíte ľuďom v žalúdku.

08.05.2011 14:19:35 | obyvateľ Malaciek

odkaz pre BB - chceme návrh riešenia na parkovanie a nie staranie sa či nadstavovať a koľko!!

08.05.2011 15:33:51 | Administrátor

Prosíme všetkých diskutujúcich, aby používali v diskusiách a komentároch svoje ustálené prezývky v súlade s Pravidlami pridávania názorov a komentárov. Ďakujeme.

08.05.2011 22:02:44 | Milan Ondrovič

Vážení diskutujúci, som rád, že sa o našom sídlisku začalo diskutovať. V súčasnosti stanovuje počet poschodí grafická časť územného plánu, ktorá je záväzná, toto schválilo ešte predchádzajúce zastupiteľstvo, a možno to malo prísť už dávno, ešte pred tým ako sa nadstavil žltý či modrý BD. Vzhľadom k tomu, že zmeny územného plánu nie sú schválené a ešte sa na nich nezačalo pracovať, je nadstavba BD na Bernolákovej ulici zatiaľ v teoretickej rovine, a pokiaľ sa nenájde kompromisné riešenie, môže to tak aj zostať.

Rozumiem požiadavke uspokojiť obyvateľov BD, ktorí sa nechcú zaťažiť úverom a chcú svoj dom zrekonštruovať, ale chápem aj ľudí, ktorí nechcú, aby sa im znížila kvalita života na sídlisku. Preto by bolo najlepšie nájsť také riešenie, ktoré bude akceptovateľné pre obe skupiny.

Vnútroblok sídliska Domky je ideálny pre vznik verejne prístupného športového areálu, ktorý bude zahŕňať detské a multifunkčné ihriská a športoviská, a nie parkovisko či parkovací dom. O toto som sa snažil už ako predseda petičného výboru proti výstavbe parkovacieho domu, potom som to vo svojom volebnom programe prisľúbil ako kandidát na poslanca a preto je pochopiteľné, že to aj v súčasnosti presadzujem.

Preto boli osadené stĺpiky zamedzujúce vjazdu na športovisko, preto tam budú osadené basketbalové koše, preto hľadáme zdroje na rekonštrukciu povrchu a preto sa snažím presadiť, aby trávnaté plochy v súčasnosti využívané na loptové hry boli začlenené medzi športoviská. Preto chceme nechať vypracovať štúdiu, získať grant a revitalizovať Domky.

Parkovisko vo vnútrobloku nepodporím, pretože BD Bernolákova chce nadstavovať dve poschodia čo sa mi zdá príliš veľa. Museli by vytvoriť minimálne 50 nových parkovacích miest, na čo je potrebná plocha cca 1250m2, t.j. plocha rovná asfaltovému tenisovo/volejbalovému ihrisku, ktoré sa snažíme zrekonštruovať, spolu s priľahlou trávnatou plochou na ktorej sa hráva futbal. Mesto už raz odmietlo dať takto cenný pozemok k dispozícii súkromnému investorovi a ja sa s týmto rozhodnutím stotožňujem.

Vo volebnom programe som prisľúbil aj to, že nájdeme spoločné riešenie pre obnovu bytových domov, preto sme spolu s oddelením územného rozvoja ponúkli kompromisné riešenie, ktoré si investor viac menej osvojil.

BD Bernolákova je dlhý 130m a pri šikmom parkovaní je možné pod ním vytvoriť 40p.m. Šírka p.m. miesta je 4.4m a šírka obsluhujúcej jednosmernej komunikácie bude len 2.9m, t.j. spolu 7.3m, Keďže už teraz je tam 2m široký chodník, zoberie sa len 5.3m široký pás zelene, na ktorom ani nerastú stromy, len tráva a málo hodnotné kríky.

Tá zeleň, na ktorej ako spomínal pán Jurkovič sa tiež hrajú deti futbal, zostane viac menej zachovaná, len sa z nej ukrojí 5.3m široký pás. Na komunikácii obsluhujúcej parkovisko budú umiestené spomaľovače a bude slúžiť aj pre pohyb chodcov, takže ani hluk ani vysoká rýchlosť nehrozí.

Zvyšné p.m. sa dobudujú ako kolmé p.m. pozdĺž Veľkomoravskej ulice. Parkovacie miesta sa môžu vizuálne oddeliť od 8 poschodových domov živým plotom a stromami. Takto mesto nepríde o verejné ihriská, kde vstupné náklady na ich výstavbu sú veľmi vysoké, ale o málo hodnotný pás zelene.

Je teoreticky možné spraviť aj to, čo písal Vojto. Cesta na Bernolákovej ulici je od BD Bernolákova vzdialená 9m, to znamená že je možné spraviť kolmé parkovanie zo strany vchodov. Na kolmé parkovanie treba 4.5m, zaň by sa preložil existujúci chodník široký cca 2.0m a zostal by ešte 2,5m široký pás zelene oddeľujúci spevnené plochy od BD.

Pomedzi vchody je možné umiestniť cca 35 p.m. Zvyšok by bolo možné umiestniť ako kolmé parkovanie pozdĺž Veľkomoravskej ulice. Takýmto riešením by však museli padnúť všetky stromy, čo na druhej strane nehrozí.

Pokiaľ sa však nenájde spoločná reč a proti obom ponúkaným riešeniam sa zdvihne vlna odporu, je možné, že zmeny územného plánu ani nebudú schválené a BD Bernolákova si na rekonštrukciu a zateplenie bude musieť zobrať úver.

Pokiaľ by bol záujem, ako predseda komisie územného rozvoja dopravy a životného prostredia môžem pozvať zástupcu obyvateľov BD Bernolákova, predsedu petičného výboru proti nadstavbe BD Bernolákova, a investora priamo na zasadnutie komisie a môžeme si tam skúsiť vysvetliť detaily spolu s členmi komisie osobne.

09.05.2011 19:28:03 | annava

Pán Ondrovič, vidím tu rôžne návrhy,ale vyjadrenie, prečo nemôže byť parkovisko na asfaltovom kvázy ihrisku ( nemyslím vo vnútrobloku, ale z opačnej strany) nikde nevidím. Prečo nemôže sa vytvoriť nové ihrisko posunuté v zeleni a oplotené. Asfaltovú plochu rozšíriť na parkovanie.

09.05.2011 20:27:43 | J.Říha

A nebude to veľkosťou potrebnej plochy? Milan napísal, že pri minimálnom počte 50 parkovacích miest je treba cca 1250m2. Zrejme treba k tomu ešte príjazd.

09.05.2011 21:16:07 | annava

Je treba ísť pozrieť plochu. Mesto nemá peniaze na rekonštrukciu ihrísk, tobôž nie na nové ihriska ale za ponuknutú parkovaciu plochu kvázy ihriska, vybudovať nové ihrisko posunuté do zelene, oplotené...

09.05.2011 23:17:53 | Milan Ondrovič

To podľa Vás kvázi ihrisko, čaká ako 7 ďalších na rekonštrukciu, ak si dobre pamätám, bolo povedané, že by každý rok mali byť zrekonštruované dve.

Ihrisko má rozmery 20x25m, t.j. 500m2, táto plocha by bola postačujúca pre 20 p.m. ktoré by zhruba stačili pre jedno nadstavené poschodie, za predpokladu, že by v každom vchode boli dva byty.

Ale keďže chcete nadstavovať dve poschodia, s šiestimi novými bytmi v jednom vchode, budete potrebovať cca 50 p.m. na čo je potrebná už spomínaná plocha 1250m2, teda 2,5 krát väčšia ako existujúce ihrisko, takže opäť by padli stromy a zabrala by sa zeleň.

Naviac takéto parkovisko by mali pod oknami obyvatelia 8 poschodových domov, ktorí sú proti vašej nadstavbe a myslím, že by neboli z takéhoto riešenia nadšení. Preto som o tejto alternatíve ani len neuvažoval.

10.05.2011 18:36:14 | annava

Pán Ondrovič, či sa bude alebo nebude nadstavovať, tak parkovanie sa musí poriešiť!!! A keď si myslíte, že osemposchodové bloky sa budú pozerať na parkovisko, tak koľko sa bude pozerať, keď budu pozdlž Veľkomoravskej alebo za blokom Bernolákovej a neviem ešte ake vaše nápady vznikli? Do vnútrobloku nie, to ste kategoricky proti tomu! A na ostatné miesta zase budú pozerať z činžiakov, tak to je čo za úvaha??
Čo keď bude petícia, kvôli parkovaniu a jednosmerke za blokom na Bernolákovej , a hoci aj za predpokladu, že sa nebude nadstavovať! Kam potom dáte parkovisko? Nech budú kdekoľvek, tak sa na nich bude vždy niekto pozerať!! A myslím, že to spomínal aj pán Jurkovič, že jednosmerka s parkoviskom by zase slúžila pohostinstvám, inkubátoru...

10.05.2011 19:24:51 | Vojto

To, čo niektorí na tomto diskusnom fóre označujú za detské ihrisko, s detským ihriskom nemá ani z ďaleka nič spoločné. Sú to plochy, ktoré voľakedy boli naozaj detskými ihriskami, ale dnes sú to zanedbané, chátrajúce a zdravie ohrozujúce, hlavne deti hrajúce sa na týchto kvázi detských ihriskách. Nestačí natrieť dve železné rúry na modro a medzi ne natiahnuť potrhanú starú volejbalovú sieť. Detské ihrisko je o inom. Znalcom detských ihrísk doporučujem zájsť do Kostolišťa a tam uvidia, ako má detské ihrisko vyzerať. Ľudia v tejto obci dokázali pre deti urobiť to, o čom sa v okresnom meste Malacky stále iba neplodne debatuje. A žiaľ, v poslednej dobe len v súvislosti s nadstavbou bytového domu na Bernolákovej.

10.05.2011 21:09:14 | Milan Ondrovič

pre annava: pokiaľ viem mesto uvažovalo s dobudovaním parkovísk pozdĺž Veľkomoravskej ulice, o iných nových p.m. neviem. Parkovanie by sa malo „poriešiť“ v rámci optimalizácie statickej dopravy v meste, vodorovné značenie a iné opatrenia.
pre Vojto: súhlasím detské ihrisko v Kostolišti je ukážkové, a chcem, aby obdobné vyrástlo aj u nás.

10.05.2011 23:20:56 | I. Jurkovič

Pán Ondrovič. Doteraz som nevedel, akým spôsobom chcete ukrojiť zo zelene. Po Vašom bližšom vysvetlení však ešte viac s Vami nesúhlasím., a to v niekoľkých bodoch:
1. Či odkrojíte zo zelene 5,3 metra alebo 7 metrov, na veci nič nezmení. Jednoducho zeleň sa zničí. Z chodníka, kde som ešte pred 2 rokmi nerušene kočíkoval dieťa, sa stane príjazdná komunikácia na parkovisko, ktoré budú vo veľkom využívať návštevníci reštauračných a pohostinských zariadení (ich počet zrejme stúpne, keď tu pribudne parkovisko). Mimochodom je to presne ten chodník, na ktorom si predvčera v kľude maľovali deti s kriedami.
2. Mám k Vám úctu, že sa vo veľkom zastávate svojich voličov a že presadzujete zachovanie vnútrobloku. Avšak na úkor prospechu Vašich voličov prenesiete dôsledky Vašich rozhodnutí na voličov susedného volebného obvodu - na nás. I v súčasnom období, keď sa kolíkmi zamedzilo parkovaniu vozidiel na spevnenej ploche (kvázi športovisko) vo vnútrobloku, hrá sa na tejto ploche menej detí a menej často, ako na trávnatej ploche, kde chcete umiestniť parkovisko. Ďalšiu spevnenú plochu (ihrisko resp. športovisko) tam máte o niekoľko metrov ďalej. A tam som občas zašiel aj so svojim dieťaťom. Navyše máte zámer rozšíriť toto ihrisko o trávnatú plochu pri potravinách. Ozaj Vám to nezazlievam. Ale nechajte, prosím, v nenarušenom stave aj trávnatú plochu pod našim domom.
3. Mnohokrát v príspevkoch tu a aj na iných stránkach odznelo, že prečo sa majú nadstavby zastaviť až teraz, keď chcú nadstavovať obyvatelia domu 2417. Jednoducho preto, že niekedy sa to už zastaviť musí. Na úkor akej zelene sa potom bude stavať parkovisko, keď budú chcieť nadstavovať obyvatelia domu pri Inkubátore alebo domu pri škôlke? Avšak to nie sú len parkoviská. Kam sa umiestnia napr. ďalšie kontajnery na odvoz odpadu?
4. Počas 2 poobedí prejavilo nesúhlas s nadstavbou (v petícii) 141 obyvateľov sídliska. Zďaleka sa nemali možnosť vyjadriť k veci všetci. Myslím, že by bolo na mieste verejné prerokovanie veci s obyvateľmi sídliska a nie prerokovať vec v komisii. Týmto nechcem znevažovať odbornosť komisie, ale azda najdôležitejšiev tomto smere by malo byť vox populi. Tam by sa možno zistilo, že sa mýlim.

11.05.2011 16:27:03 | Milan Ondrovič

Pán Jurkovič, poslanci zastupujú záujmy celého mesta. Napriek petícii, poslanci pred voľbami, otvorili možnosť nadstavovať dve poschodia na BD Bernolákova. Chcel som sa pozrieť ktorí, či to neboli aj tí vaši, ale akosi som to nenašiel.

Ja sa len snažím nájsť riešenie, ktoré by bolo akceptovateľné pre ľudí, ale aj pre mesto. Myslím, že je pochopiteľné, že pre mesto je hodnota pozemku šírky 5-6m x 130m na ktorom je tráva je oveľa menšia ako hodnota uceleného pozemku rozmerov 25x50m, ležiaceho v centre mesta.

Inak teraz, keď som si to premeral, išlo by spraviť ešte jedna vec, a možno by to bolo najmenej bolestivé riešenie pre všetkých, niečo ako spomínal Vojto: vyžiadalo by si to síce väčší zásah do Bernolákovej ulice, a išlo by sa aj do zelene pred vchodmi, ale nie tak radikálne (zabrali by sa cca 2,0m a stromy by zostali).

Z existujúceho kolmého parkovania širokého 6.0m, ktoré je na Bernolákovej by sa spravilo šikmé, stačí 4,4m, existujúca jednosmerná komunikácia šírky 3,5m by sa zúžila na postačujúce 3,0m, vybudovalo by sa aj na druhej strane šikmé parkovanie na ktoré treba 4,4m, a chodník šírky 2,0m by sa preložil zaň, zostalo by ešte 5.0m zelene medzi BD a spevnenými plochami.

Ja sa nebránim ani verejnému prerokovaniu, ale musí byť o čom rokovať, a ja tieto varianty riešení, ktoré tu padli kresliť nebudem. Keď sa pripravia takéto podklady, môžeme to niekedy v lete zvolať.

11.05.2011 17:17:33 | I. Jurkovič

Pán Ondrovič, nemyslím si, že pre mesto je hodnota pozemku šírky 5-6m x 130m na ktorom je tráva je oveľa menšia ako hodnota uceleného pozemku rozmerov 25x50m, ležiaceho v centre mesta. A nekorešponduje to ani s volebným programom uvedeným na tejto stránke. Citujem: "Chceme viac zelene priamo do mesta na úkor betónových a asfaltových plôch. Z hľadiska zdravého prostredia a zmiernenia dopadu industrializácie je dôležité využiť každú možnú plochu na výsadbu a pestovanie zelene. V meste máme stále veľa takých plôch, ktoré potrebujú nevyhnutnú revitalizáciu a prebudovanie na zóny oddychu. Za týmto účelom sa zasadíme za vypracovanie štúdie na obnovu parčíkov a zelených plôch na území nášho mesta" - koniec citátu. Možno, že dôveru voličov ste dostali aj kvôli tomuto. Nemám teraz čas zisťovať, ale myslím si, že vo volebnom programe nemáte podporu zvyšovania podlaží obytných domov - na úkor zelene a zóny oddychu vlastne takto rušiť.

11.05.2011 19:04:19 | J.Říha

Volebný program ale neriešil proces, ktorý začalo predchádzajúce mestské zastupiteľstvo - prípravu zmeny územného plánu. Ak sa nemýlim, bolo to v novembri 2010, výpis hlasovania nie je zverejnený. Snahu Milana Ondroviča chápem, má úprimný záujem pomôcť.

Prosím Vás, chcel by som sa v tom zorientovať, tak si to pre seba skúsim zhrnúť. Ak by bolo niečo nepresné, opravte ma prosím.

1. Obyvatelia domu potrebujú rekonštrukciu strechy a zatepliť bez toho, či bude nadstavba alebo nie. Je možné realizovať rekonštrukciu formou nadstavby s tým, že investor v rámci vyvolaných nákladov zrekonštruuje uvedené veci sám. Investor nedokázal zabezpečiť v minulom roku potrebný počet parkovacích miest, nemôže preto ani v súčasnosti investíciu realizovať.

2. Predseda komisie Milan Ondrovič napísal na výzvu diskutujucích eventuálne 2 možnosti k zabezpečeniu potrebného počtu parkovacích miest, ak sa má realizovať výstavba 2 poschodí. V modrom dome sa robili 2 poschodia, ale mezonety. Jednou z možností je výstavba parkovacích miest zo strany vchodov, druhá z druhej strany s vybudovaním jednosmernej komunikácie. Ďalšiu možnosť napísala annava. Všetky tri ste odmietli.

3. Druhá samostatná otázka je zmena územného plánu. Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že sa pripraví zmena územného plánu, keďže súčasne platný bráni nadstavbe. Neurobilo konečné rozhodnutie, to zostalo na súčasnom. Poslanci môžu rozhodnúť áno alebo nie.

Mne z toho vyplýva nasledujúci záver:

- Ak mestské zastupiteľstvo prijme rozhodnutie, že územný plán meniť nebude, nadstavba nebude, obyvatelia budú riešiť úver. Ale v tomto prípade je žiaduce, aby to bol precedens pre všetky ďalšie nadstavby a poslanci by mali v podobných prípadoch aj rovnako hlasovať.

- Ak povie áno, bude na mieste ďalej riešiť otázku parkovacích miest. Predostrelo sa niekoľko možností. Ak sa odmietnu možné riešenia, investor nepreukáže dostatok parkovacích miest, žiadosť bude stavebným úradom odmietnutá. To už naznačil Milan v jednom svojom komentári.

V tom prípade budeme pokračovať vo svojom programe. Poslanec Ondrovič v pláne rekonštrukcie Domkov, rozšíri sa parkovisko na Veľkomoravskej a začneme pripravovať generel dopravy a plán parkovacej politiky platný pre celé mesto.

11.05.2011 20:01:11 | Nada Hrdlovičová

Pán poslanec Říha v poslednom príspevku, v bode 3 napísal.

Citujem :
" 3.. Druhá samostatná otázka je zmena územného plánu. Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že sa pripraví ZMENA ÚZEMNÉHO PlÁNU, keďže SÚČASNE PLATNÝ BRÁNI NÁDSTAVBE. Neurobilo konečné rozhodnutie, to zostalo na súčasnom. Poslanci môžu rozhodnúť áno alebo nie. "

Otázka:
KDO menovite ( ktorý pracovník stavebného úradu ) POVOLIL VÝSTAVBU bytových domov v sídlisku Domky, v meste MALACKY , ( asi najotrasnejších nádstavieb na Slovensku ) ,
v ROZPORE S PLATNÝM ÚZEMNÝM PLÁNOM ????????????
KDO TAKTO VYDANÉ ROZHODNUTIE a STAVEBNÉ POVOLENIE na predmetné nádstavby v sídlisku Domky PODPÍSAL ?????
Územný plán je pre mesto a kompetentných pracovníkov zákon alebo trhací kalendár ????????????????
Na základe čoho boli vydané predmetné stavebné povolenia na nadstavby ?
KDO MENOVITE SI DOVOLILI V ROZPORE S ÚZEMNÝM PLÁNOM vydať záväzné stanovisko ????????????????????????? na obe nádstavby ????

11.05.2011 20:08:07 | J.Říha

Dobrý večer, pani Hrdlovičová, aby neprišlo k nedorozumeniu. Pri skoršej nadstavbe bytových domov sa vychádzalo z (v tom čase) platného územného plánu, ten umožňoval nadstavbu.

Mestské zastupiteľstvo ku koncu svojho funkčného obdobia prijalo rozhodnutie, že grafická časť územného plánu sa stane záväznou. Cieľom MsZ bolo, aby sa stavebnému úradu zúžil priestor pre "vlastné úvahy" pri posudzovaní povolenia výšky stavby.

Myslím, že táto zmena bola už súdiac podľa výstavby v meste viac ako potrebná. Preto, ak požiadal investor o nadstavbu, grafická časť mu ju už regulovala, a bolo potrebné začať proces zmeny ÚPN mesta.

12.05.2011 00:51:24 | Nada Hrdlovičová

Vážený pán poslanec Říha,

Ďakujem za odpoveď , avšak NEMÁTE v nej PRAVDU.

tentokrát píšete,citujem:

" Dobrý večer, pani Hrdlovičová, aby neprišlo k nedorozumeniu. Pri skoršej nadstavbe bytových domov sa vychádzalo z (v tom čase) platného územného plánu, TEN UMOŽŇOVAL NÁDSTAVBU. "

Vyššie ste napísal, ešte raz Vás citujem.:

" 3.. Druhá samostatná otázka je zmena územného plánu. Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že sa pripraví ZMENA ÚZEMNÉHO PlÁNU, keďže SÚČASNE PLATNÝ BRÁNI NÁDSTAVBE. Neurobilo konečné rozhodnutie, to zostalo na súčasnom. Poslanci môžu rozhodnúť áno alebo nie. "

na čo som reagovala mojimi správnymi otázkami, na ktoré ste však neodpovedal, dúfam že si odpovede na moje otázky v rámci interpelácie zistíte, nakoľko:

GRAFICKÁ ČASŤ ÚZEMNéHO PLÁNU je NEODELITEĹNOU súčasťou jeho textovej časti, a je ZÁVäZNÁ. Má byť a mala byť záväzná aj pre pani Rehákovú, Feriancovú aj Soukupovú, ale aj pre pána primátora, ktorý im podpisuje čo mu asi postrčia, nakoľko na www.malacky.sk, som predchvíľou grafickú časť ÚP pre sídlisko Domky vzhľadom na Vašu zmätočnú reakciu pozrela, a našla:
Nad sídliskom DOMKY je v grafickej časti ÚP naď VŠETKÝMI jeho radovými DOMAMI číselné označenie BB4, t.j. pre VĚTKY BYTOVÉ DOMY sú záväzné 4 -slovom : ŠTYRI NADZEMNÉ PODLAŽIA. NIČ VIAC. !!!!!!!!!!!!!!!!!, čo predstavuje stav pred nadstavbou.

PRETO zastávam názor, že: OBE NADSTAVBY v sídlisku Domky sú realizované v ROZPORE s Územným plánom mesta Malacky, tak ako uvádzate v prvom príspevku v bode 3. Predpokladám, že som nič v rýchlosti neprehliadla .

taktiež v odpovedi uvádzate:

"Cieľom MsZ bolo, aby sa stavebnému úradu zúžil priestor pre "vlastné úvahy" pri posudzovaní povolenia výšky stavby.
Myslím, že táto zmena bola už súdiac podľa výstavby v meste viac ako potrebná. Preto, ak požiadal investor o nadstavbu, grafická časť mu ju už regulovala, a bolo potrebné začať proces zmeny ÚPN mesta. "
Záver:
Nie REGULOVANÚ grafickú časť, ale ZÁVäZNÚ pre 4NP má a mal predchádzajúci aj ďalší investor už aj teraz, a začať proces zmeny ÚPN mesta v tejto časti nie je potrebný.
POTREBNÉ je ho DODRŽOVAŤ, a vyvodiť dôsledky s pracovníkmi, ktorí ho nielen v prípade sídliska Domky NEDODRŽALI a nedodržujú, na škodu vzhľadu mesta a jeho občanov .

PS : Z Vašich rozporných odpovedí v teto veci vychádza, že ste si "vlastné úvahy " stavebného úradu takmer osvojili. a že sa mu darí poslancov veľmi ľahko zavádzať.

12.05.2011 06:46:05 | J.Říha

Čiže podľa Vás, pani Hrdlovičová, je grafická časť územného plánu záväzná bez toho, aby bola v súlade s §27 ods. 3 stavebného zákona vyhlásená všeobecne záväzným nariadením za záväznú?