Ľudia pre Malacky » Dohoda v Zámockom parku

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Dohoda v Zámockom parku

DOPLNENÉ O REAKCIU ORGANIZÁTORA. Už túto sobotu 4. 8. zažije naše mesto najväčší letný žúr. Tak sľubujú bilbordy propagujúce 4. ročník letného festivalu Dohoda. Po Zemplínskej Šírave (7. 7.) a Banskej Bystrici (21. 7.) sa tak tisícky návštevníkov chystajú za svojimi obľúbenými hudobníkmi do Malaciek - do Zámockého parku.

4. ročník masovej akcie, ktorú organizuje Fun Radio, sa tu uskutoční prvýkrát. Tie predchádzajúce si Záhoráci pamätajú v priestore na Kamennom Mlyne, kde sa podobné podujatia konajú bežne.

"Nedohodli sme sa na podmienkach. Je pravidlom, že catering zabezpečujeme my, no teraz si ho chceli robiť sami," prezradili nám na Kamennom Mlyne. "Kameňák" zastrešil aj upratovanie po festivale. Informáciu o tom, že Dohoda bude v Malackách, zverejnila mestská stránka pred dvoma mesiacmi. O priaznivom prijatí správy svedčí viac ako 2631 zobrazení príspevku a 21 "lajkov". "Organizátori sa ho rozhodli presunúť kvôli lepšej dopravnej dostupnosti a komfortu návšteníkov," píše sa v ňom.

Okrem obľúbených moderátorov Fun Rádia sa v sobotu na malackom pódiu predstavia hudobníci: Marián Čekovský, Zoči Voči, Majk Spirit, AMO, Gladiator, IMT Smile, Tučnolist, Alias, Polemic. Od polnoci na účastníkov čaká najväčšia open-air diskotéka pod taktovkou DJ Carla a DJ Milana Lieskovského. Na podujatie sa podľa organizátorov chystá asi 6-tisíc návštevníkov. V minulom roku Dohodu navštívilo celkovo 26-tisíc ľudí.

Dohoda odštartovala 7. júla na Zemplínskej Šírave. Na youtube.com nájdete aj video.

Zdroj: FB Fun rádio Dohoda

Rovnako sa "dohodli" aj v Banskej Bystrici. Čítajte príspevok tu.

O akcii sa u Dušana Prokopa, vedúceho oddelenia územného rozvoja a životného prostredia, včera (31. 7.) informoval aj poslanec Marián Andil. Poslanca totiž oslovil redaktor STV Matúš Jaco, ktorý tému rieši v reportáži a chcel poznať názor OZ Ľudia pre Malacky na konanie akcie v areáli parku. Dozvedel sa, že organizátor bude zodpovedný za prípadné škody a park musí do dvanásť hodín od ukončenia akcie upratať. V nedeľu sa v ňom totiž uskutočnia ďalšie podujatia Kultúrneho leta. Do toho času by nemala byť v parku po sobotňajšom žúre žiadna stopa.

1. 8. odvysielala STV v hlavnej spravodajskej relácii reportáž Matúša Jaca, môžete ju nájsť v archíve.

D. Prokop z MsÚ tiež doplnil, že organizátor má povolenie na akciu do tretej hodiny ráno a musí zabezpečiť bezpečnosť. Mesto za poskytnutie verejného priestranstva dostane sponzorský dar - 1000 € na rekonštrukciu kaštieľa v Zámockom parku.

V parku aj mesto podujatia organizuje pravidelne, najmä pod patronátom vlastnej príspevkovej organizácie - Mestského centra kultúrny v Malackách. Najväčším sú určite Prvomájové Malacky. Túto celodennú happeningovú akciu navštívia tisíce návštevníkov, najmä rodín s deťmi, mladí aj seniori, Malačania aj turisti.

Prvomájové Malacky sa svojím zameraním a charakterom sprievodných akcií s festivalovým žúrom nedajú veľmi porovnávať.

Prehľad miest, kde sa Dohoda koná alebo už bola

Špecialitkou malackej Dohody bude moderátorské duo Adela a Sajfa, ktoré bude žúrom sprevádzať. Po koncertoch je pre všetkých návštevníkov pripravená čerešnička na torte v podobe veľkolepého ohňostroja. Populárni moderátori odovzdajú priamo na pódiu primátorovi výťažok zo vstupného - tisíc eur na rekonštrukciu kaštieľa.

Zdroj foto: Petra Lehká

Bezpečnosť bude zabezpečená

"Bezpečnosť návštevníkov v areáli bude riešená štandardne ako na každom hromadnom podujatí. V Malackách však vzhľadom na špecifiká lokality (kaštieľ, park, fontána, centrum mesta, apod.) bude posilnená usporiadateľská služba a zvyšený počet príslušníkov SBS, tak aby pokryli celý areál a blízke okolie," reagovala na otázku bezpečnosti PR manažérka FUN MEDIA GROUP, a. s. Petra Lehká. Organizátori všetko zabezpečili v spolupráci s malackou mestskou políciou. Konkrétne kroky si dohodli na spoločnom strenutí s primátorom a náčelníkom MsP. Akcia bola v predstihu nahlásená aj Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru v Malackách, ktoré má zabezpečiť zvýšený výkon služby počas podujatia.

Po skončení akcie sa hneď upratuje

"Máme pripravený dostatočný počet personálu a potrebnej techniky. S podobnými akciami majú organizátori dlhoročné skúsenosti a nevidia žiadny problem v uvedení areálu do pôvodného stavu za krátky čas," dodáva P. Lehká. Za príklad PR manažérka uviedla organizovanie festivalu v AquaCity Poprad. Tu je v areáli tzv. golfový trávnik, upratať a povysávať trávnik musia do 9.00 h, kedy sa akvapark otvára pre bežných návštevníkov.

Tisícka pre kaštieľ

"Organizovanie Fun radio Dohoda je príspevkom pre mladých ľudí, pre ktorých je to prakticky jediné letné hudobné podujatie, na ktorom majú možnosť naživo vidieť špičkových predstaviteľov slovenskej populárnej hudby, vrátane najpopulárnejších moderátorov - Adely a Sajfu," tvrdí Lehká. Podľa nej po ohlásení konca tradičného Streetfestu a festivalu Rudava, tak reagujú na mnohé podnety poslucháčov Fun radia nielen z Malaciek, ale z celého Záhoria. "Organizátori preberajú štafetu kultúrneho diania v regióne s kompletnym financovanim zo sukromných zdrojov," argumentuje. Podľa nej je prínosom aj propagácia Malaciek a Zámockého parku. "Najlepšia forma ako vzbudiť záujem verejnosti, medií a prípadnych donorov o historické pamiatky, je – aj na základe zahraničných skúseností – organizovať kultúrne akcie priamo v hradoch, zámkoch či parkoch," dodáva. Na rekonštrukciu kaštieľa organizátori prispejú tisíckou eur. Výťažok zo vstupného odovzdajú primátorovi priamo na pódiu Adela so Sajfom.

_____________________________________________________________________

Zámocký park je chránená kultúrna pamiatka

Zámocký park je chránenou kultúrnou pamiatkou, na každú jeho revitalizáciu dohliada Pamiatkový úrad v Bratislave. Do obnovy sa v minulosti investovali nemalé prostriedy získané z eurofondov. Len v rámci projektu Obnova a rekonštrukcia Zámockého parku v Malackách - II. a III. etapa, Časť 1 vtedy až 21 699 570 Sk a pri Časti 2 ďalších 31 200 908 Sk, spolu 1 755 974 eur (52 900 478 Sk). Podiel mesta na tejto čiastke tvoril 87 799 € (2 645 024 Sk).

Koncom júna organizovala v Zámockom parku nezisková organizácia Vstúpte dopoludňajšie podujatie určené najmä pre deti, žiakov a študentov - Malacký bez bariér. Išlo o veľmi vydarenú nekomerčnú akciu.

Podoba parku sa však zmenila po vyčínaní víchrice Ema v roku 2008 a orkánu v roku 2009. Po Eme zostalo poškodených 198 stromov na ploche 27 ha. Z toho 76 % bolo vyvrátených s koreňmi a 24 % polámaných. Spoločenskú hodnotu škody vtedy vyčíslili na 8 000 000 Sk.

Aktuálne 17. júla zverejnila mestská stránka príspevok Zámocký park naberie nový dych Nátalie Slobodovej. Informuje v ňom, že sa aktuálne vypracováva nový projekt, ktorý by mal riešiť park ako celok. Jeho spracovatelia, ktorí ho majú mestu predložiť do konca tohto roka, pritom musia vychádzať z historických podkladov, ale aj z reálneho stavu.

Ak sa chcete dozvedieť niečo z histórie Zámockého parku kliknite na Malacké pohľady. Tipy: Dávne objekty v Zámockom parku, Kam siahal Zámocký park v minulosti?

Poznámka: Text príspevku má viesť k diskusii, či je Zámocký park ako kultúrna pamiatka, do ktorého revitalizácie a údržby sa investujú nemalé finančné prostriedky, vhodnou lokalitou na organizovanie takýchto masových komerčných podujatí, akým festival Dohoda je. Nie je nasmerovaný proti festivalu, naopak, je výborné, ak sa festivaly organizujú, patrí to k letu :) Ale v Zámockom parku? Zaujíma nás váš názor. Vďaka za príspevky v komentároch.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

01.08.2012 10:55:21 | Roman

A preco nie? Ved si v zamku organizuje kopec akcii aj samotne mesto a volakedy aj streetfest!!

01.08.2012 11:16:53 | Lucia Vidanová

Ako som už napísala v roku 2005 práve v príspevku o Streetfeste (MH 13/2005), vždy je to o hľadaní správnej miery tolerancie. Street bol vtedy ešte v priestore cirkevného gymnázia, potom ďalšie ročníky aj v Zámku. Stage aj na škvárovom ihrisku, kde je teraz myslím, futbalové ihrisko ŠK Žolík. Tento rok sa Streetfest vracia k svojmu začiatku, práve do areálu Spojenej školy sv. F. Assiského a bude viac o streetballe. Vždy to bolo najskôr športové podujatie, ktoré sa neskôr rozrástlo vo veľký fest.

Prvomájové Malacky a podujatia Kultúrneho leta ja osobne vnímam trochu ináč. Na pripomenutie dávam link na príspevok http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=2954, ale aj tento http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=2953 Noc plná zábavy mala veľký ohlas hlavne u mladých.

Ako som napísala, príspevok má vyvolať diskusiu. Aj mňa osobne zaujímajú názory ostatných. Ak si myslia Malačania, že je to ok, organizátori dokážu zabezpečiť to, že Zámocký park ako kultúrna pamiatka neutrpí, tak ok. Je to taký test aj pre organizátorov. Posúdiť to môžu hneď všetci, ktorí sa v nedeľu vyberú do parku.

01.08.2012 11:33:23 | bo

Všade vo svete slúžia podobne parky v prvom rade pre ľudí. Vo veľkých mestách chodia ľudia do parkov oddychovať, grilovat, samozrejme sportovat, niekde sú amfiteátre a vo väčšine stojí v parku cele leto pódium , kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia a koncerty. V Malackách by mal park slúžiť presne na takéto účely. Ľudia by nemali mat problém si rozlozit deku, priniest Grill , posediet s deťmi, zasportovat si. Festival je podľa mňa na správnom mieste a ked je park kultúrna pamiatka, tak presne na toto miesto kultúra patrí.

01.08.2012 11:52:21 | gisell

A nie je kultura ako kultura. Je to podla mna rozdiel ked su tam rodiny s detmi normalne cez den a ked su tam mlady ludia respektive decka, ktore sa dost casto chodia na takyto festival opijat a je to akcia, ktora je hlavne vo vecernych hodinach. Mne toto miesto vobec nesedi na festival. Uz teraz viem ze sa tam neuvolnim, lebo budem vediet ze zase sa nieco donici a ludia co byvaju okolo velku radost z toho hluku asi mat nebudu. V okoli Malciek je 100 lepsich miest kd eby sa to dalo spravitt...

01.08.2012 11:55:29 | gisell

A bo, spravne si napisal, velke parky. Mas pocit ze hento je velky park? Lebo ja nie. A spravne si napisal vsade vo svete.... :) ale vsade vo svete maju aj iny system, inu vychovu a inu kulturu.

01.08.2012 12:09:29 | bo

Diskusia má byt o zámockom parku a nie o kultúre národa. Festivaly sú rôzne. Folkove, rockové, popove, jazzove, samozrejme vždy si nájde vekova skupina svoje. Píšem o festivaloch všeobecne , vždy sa to otočí proti mladým, vytiahne sa téma hluku a alkoholu. To je fakt téma o kultúre národa a to je ina téma. Áno, myslím si, že park je veľmi veľký. Áno Central Park a Hyde park sú väčšie , ale tie mesta maju milióny obyvateľov.

01.08.2012 12:12:21 | Lucia Vidanová

Vďaka, že diskutujete :) Oslovila som už aj organizátora, tak snáď skoro zareaguje, info potom doplním.

01.08.2012 13:56:45 | Dusan C

Na takýto festival by som urcite nezavítal-nejako sa to s tymi festivalmi roztrhlo a ide povacsine o zisk!Ale ked mam pravdu povedat nevadi mi to-naopak som nakloneny mesto by malo takysto chciet svoj podiel a ten by samozrejme na oplatku mal investovat do rekonstrukcie bud to parku,alebo nasho kastiela!
Pokial ide o mladych-kazdy by mal vediet z vlastneho mladi ako to s tym alkoholom a drogami je-co je zakazané to je to pravé a myslim,ze aj rodicia by mali byt nakloneni,lebo ich ratolesti aj ked trocha opite su vlastne doma v MA!Kazdi mladi si to musi preskakat a kazdi po svojom!
Co sa tyka organyzacie a bordelu co sa urcite robit bude-toto by si mal zobrat
na triko organizator - uzavriet priestor,kde sa to bude konat-zabezpecit upratovanie a kludne dat po parku hliadky mestskej policie,alebo SBS ktorú samozrejme aj zaplati,lebo ak sa tam nieco znici tak by si to mal organizator samozrejme zaplatit-ked chce robit business tak zo vsetkym co ku tomu plati a potom nevidim dovod preco by sa tam taketo festy nemohli konat.

01.08.2012 14:32:05 | Lucia Vidanová

Príspevok o podujatí už môžete nájsť aj na http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=3154, píše sa v ňom:
"Dlhoročným organizátorom podujatia Fun rádio DOHODA je agentúra HIT Production, spol. s r. o., ktorá zabezpečuje podujatie po všetkých stránkach, a to aj z hľadiska bezpečnosti, starostlivosti o návštevníkov. Organizátori sa zmluvne zaviazali po skončení podujatia uviesť do pôvodného stavu plochu Zámockého parku a preberajú v plnom rozsahu zodpovednosť za bezpečnosť a ochranu osôb a majetku mesta Malacky po celý čas trvania projektu v oplotenom a stráženom areáli, a to aj v prípade mimoriadnej situácie, keď je prítomnosť ľudí v parku dovolená len na vlastnú zodpovednosť."

01.08.2012 20:18:37 | Roman

Aký je tvoj názor
Tak dufam ze pre ten Fest. bude platit rovnaky meter ako pre ostatne malacke
podniky kde hudba hra na malom aparate do vykonu 300w a uz su problemy.
Natom feste bude aparat minimalne 6000 Wat.Tak uvidime ako sa kompetentny k tomu postavia.

01.08.2012 20:18:50 | J.O.

kultúra určite do parku patrí. Na takúto masovú akciu sa mi ale park nezdá vhodný. 6 000 ľudí je teda dosť. mohli by ste ísť v nedeľu omrknúť, či organizátori dali všetko do poriadku...

01.08.2012 20:25:53 | Lucia Vidanová

Ja som mimo Malaciek. No akékoľvek postrehy môžete posielať na info@lpm.sk. Negatívne, aj pozitívne, fotografie aj videá, kolegovia to tam nájdu a môžu spracovať :). Akcia tak bude pod občianskym dohľadom. Každopádne v nedeľu sú v parku podujatia KL, každý hneď môže vizuálne zhodnotiť, v akom stave park bude.

Dnes odvysielala v hlavnom spravodajstve reportáž Hudobný festival vs. kultúrna pamiatka aj STV. Redaktor Matúš Jaco sa skontaktoval aj s pamiatkármi, aj s hovorkyňou nemocnice. Prípadne si pozrite zajtra záznam v archíve. Myslím, že organizátori sa budú snažiť, aby všetko bolo v poriadku. Cítiť to aj z vyjadrení, ak budú disciplinovaní aj návštevníci. Vyhodnotiť môžeme až po a dúfam, že hodnotenia budú len pozitívne.

01.08.2012 21:24:51 | Katka

No takáto masovka určite nie.. a čo ľudia v nemocnici?

04.08.2012 10:45:17 | jana

Ja som len dnes velmi zvedava ci bude mestska policia aj dnes rozdavat v zamku pokuty za hlasitu hudbu ,ako vcera v baste .Lebo ja som presvedcena ze nie na kazdeho je rovnaký meter .Som znechutena .

05.08.2012 12:22:46 | Daniel

Pre Janu: je rozdiel, pokiaľ je podujatie riadne povolené a má udelenú výnimku od mesta, že môže mať produkciu aj v čase nočného pokoja po 22.00h a pokiaľ sa jedná o podnik, ktorý túto výnimku nemá ...

05.08.2012 13:53:55 | pre Daniel

kazdy podnik musi hlasit podujatie na mesto ,a takze aj Basta a aj ine podniky to v Ma hlasia kazdy tyzden a napriek tomu je stale ten meter rozdielny.....

07.08.2012 23:34:59 | Anna

Podla toho kto býva v okolí dostane alebo nedostane povolenie .

09.08.2012 16:46:07 | ????

Festival vedla nemocnice, super!!!!!Vraj ticho lieči.Ale pri tom bordeli čo v nemocnici je by si mali pacienti p.Bardunovi priplatiť,že sú aj účastníci festivalu!!!!!!!

18.07.2014 13:45:24 | Braňo H.

Jednoznačne nesúhlasím s Dohodou v Zámockom parku. Je choré robiť hudobný festival priamo v meste. Je to predsa obytná časť a hneď kúsok je nemocnica, takže naozaj toto nepovažujem za vhodné miesto pre kravál do tretej rána. 1000€ na kaštieľ nie je argument.