Ľudia pre Malacky » Branislav Orth: Pôvodná myšlienka Streetfestu bola pripraviť turnaj pre malackých hráčov

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Branislav Orth: Pôvodná myšlienka Streetfestu bola pripraviť turnaj pre malackých hráčov

Malacky sa dostali medzi festivalové mestá vďaka tradičnému športovo-hudobnému festivalu StreetFest Malacky. Už 14. ročník festivalu sa uskutoční 16. júla v Zámockom parku. Festival nadviazal na obľúbený streetballový turnaj. Za pôvodnou myšlienkou stál dlhoročný športovec, trenér a milovník basketbalu, Branislav Orth. Prinášame krátky rozhovor o tohtoročnom festivale.

Bude tento rok StreetFest Malacky? Dlho je ticho, vyzerá to, že festival ani nebude.

StreetFest určite bude. Uskutoční sa 16. júla v Zámockom parku na hádzanárskom ihrisku. O tom, že bude, sme informovali hlavne na malackých webových stránkach a na Facebooku už v marci. Je pravda, že odvtedy sme sa trošku odmlčali. Vzhľadom na to, že sme posunuli termín na júl a ku koncu júna sú dva velké festivaly na Záhorí, tak sa chystáme na propagáciu až teraz. Všetky informácie o feste nájdu záujemcovia na streetfest.sk alebo na Facebooku.

Minulý rok ste sa vyjadrili, že ste rozmýsľali podujatie zrušiť. Prečo ste to chceli urobiť?

StreetFest nadobudol veľké rozmery. Konal sa dva dni, vystupovalo 40 skupín z celého sveta na dvoch pódiách, v rámci festivalu bolo finále celoslovenskej Streetball tour, podujatie beachvolejbalovej série, beach hádzaná a celý festival bol velmi náročný z hľadiska organizácie a hľavne financií. Po rokoch, kedy som streetfest "dotoval", som sa rozhodol, že sa musíme vrátiť na zem a o pár rokov dozadu. Minulý rok nám potvrdil, že naše rozhodnutie bolo správne. Prišlo viac ľudí ako sme počítali, že príde a boli sme velmi spokojní. Som rád, že StreetFest pokračuje a stále sa teší popularite. Podujatie robíme pre tých, ktorých hudba a šport zaujímajú, a pre tých, ktorí sa chcú prísť hlavne zabaviť.

Zmenila sa aj organizačná štruktúra festivalu?

Áno. Festival som posledné roky pripravoval sám, aj ked priamo na podujatí my pomáhala skupina kamarátov a hlavne basketbalistov. Posledné tri ročníky sme nastavili inú štruktúru, kedy sa úlohy prenášajú na jednotlivé tímy. Tak je to pred akciou, tak je to aj počas samotného festivalu. Riaditeľom festivalu je Oto Divinský, ktorý má na starosť médiá, propagáciu, systém organizácie, zabezpečenie povolení a tak ďalej. Streetball a samotnú športovú časť má na starosť Juraj Pagáč, ktorý pripravuje so svojím tímom ihriská, koše, rozlosovanie, má na starosť priebeh turnaja. Technickú časť majú na starosť Ing. Oreský a Kaszycki a zabezpečenie stánkov, oplotenia, ich rozmiestnenie, zabezpečenie služieb má na starosť Ing. Sloboda. Úplne samostatné sú stánky a občerstvenie. Posledné roky sme si to vyskúšali a myslím, že nám to aj v pohode fungovalo.

SteetFest Malacky sa po roku vracia opäť v jednodňovom prevedení. Už jeho 14. ročník otvorí brány 16. júla v Zámockom parku.

Podľa programu to bude tento rok nabité hviezdami. Je ťažké zabezbečiť napríklad Rytmusa alebo Janu Kirschner?

Vzhľadom na to, že sme sa vrátili k jednodňovému modelu, tak musíme ten relatívne krátky čas na vystúpenia vyplniť zaujímvými interpretmi. Preto je tento rok opäť Polemic alebo český Tleskač, ktorý síce nie je u nás veľmi známy, ale je to velmi dobrá Ska kapelka. Patrik Vrbovský bude na Streetfeste už tretíkrát, nie je ťažké ho do Malaciek dostať, u neho je to len otázka ceny. A Janka Kirschner? U tej sme mali šťastie, že je na materskej a nechce vystupovať dalej ako 50 km od Bratislavy, takže Streetfest je pre ňu ideálny. V minulosti bol na Streetfeste R. Muller, Čechomor, New York Ska Jazz Ensemble, David Koller, Kryštof, IMT Smile a kopec ďalších, takže si nemyslím, že niekoho zabezpečiť je pre nás problém. Vždy sa to musí riešiť už ku koncu predchádzajúceho roka, lebo potom už si nevyberáte, ale beriete, čo vám zostane. Festivalov je strašne veľa.

Streetball bude opäť súčasťou podujatia?

Streetball bude vždy súčasťou podujatia. Streetballom sa to celé začalo a bude to s ním aj pokračovať. Pôvodná myšlienka Streetfestu bola pripraviť turnaj pre malackých hráčov a malackých športovcov. Táto myšlienka je tu späť. Streetball tour už v Malackách nebude a bude tu turnaj pre našich hráčov a hráčky. Celý turnaj majú na starosť naši hráči na čele s Jurajom Pagáčom. Kategórie budú podľa toho, aké my máme družstvá v súťažiach a po troch rokoch opäť obnovíme kategóriu neregistrovaných basketbalistov. Na streetbalovom turnaji bude aj "VIP" kategória, kde budú hrať zmiešané družstvá a družstvá basketbalových veteránov.

Ako je to s podporou StreetFestu mestom Malacky a ako je to s celkovou podporou?

Mesto Malacky a jeho čelní predstavitelia nám roky pomáhajú a podpora festivalu a celému podujatiu je dobrá. Primátor mesta roky podujatie podporuje, zúčastnil sa veľa streetbalov aj ako aktívny hráč. Veľkú podporu máme od zamestnancov mestského úradu, u poslancov mesta, v ústrety nám vychádza aj Tekos. Mesto Malacky nám zabezpečuje každý rok pódium, areál, odpadové koše, kontajnery a pomáha nám aj finančne. Celková podpora? Myslím si, že Malačania si už na StreetFest zvykli, veľa z nich si každý rok nájde aj cestu na podujatie, aj ked väčšina si myslí, že to je podujatie len pre mladých, čo samozrejme nie je pravda. Stretávam sa s pozitívnymi ohlasmi a samozrejme sú aj negatívne, ktorým vadí hľavne hluk. V lete ak hrá v meste hudba do jednej hodiny v noci raz do roka, tak by to nemusel byť až taký problém. V Pezinku, v Senci a hocikde inde s tým problém nemajú, v Malackách to u niekoho je. Ale to asi nie je o festivale, ale o ľuďoch.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

04.07.2011 13:46:29 | Peter

Zaujimalo by ma, ci ma pan Orth male deti a ako mu spia, ked je vonku hluk.. Pripominam, ze v meste neziju len mladi ludia, tuziaci po zabave, ale aj rodicia s detmi a dokonca aj taki, ktori nechodia na festivaly...

05.07.2011 11:15:46 | Daniel Krakovský

Peter, jeden jediný deň v roku je v meste takáto akcia (ak nerátam iné, organizované mestom, prípadne Silvester a podobné sviatky) a vy s tým máte problém. Neuveriteľné, ako ľudia hľadajú problémy tam, kde vlastne ani nie sú. Mám starých rodičov, ktorí bývajú hneď vedľa Zámockého parku a nikdy sa na hluk nesťažovali, dokonca ani vtedy, keď bol Streetfest na dvoch pódiách na škvárovom ihrisku (a to majú hneď cez plot). To je naozaj taký problém to jeden deň v roku "pretrpieť"? Nehovoriac o tom, že program je v nočných hodinách pomerne kľudný (viď napr. Jana Kirschner, HEX, The Backwards). Nedá sa všetkým vyhovieť, to je jasné, ale aj tak.

05.07.2011 12:17:16 | Tamara S

Mesto potrebuje zit. Zivot nedaju mestu chodniky a budovy. Zivot daju mestu kulturne akcie a ludia v uliciach. Festival v Malackach pomoze i medializacii mesta. Pohladom Petra by v Malackach nebolo nic. Keby som mala hladiet na hluk, pytala by som sa cim sa odlisuje hluk festivalu od hluku oslav 1.maja ktore organizuje mesto?

05.07.2011 12:55:05 | Daniel

Peter, kazdy mame pravo na svoj nazor a moj je, ze uz teraz lutujem Vase male deti ...

06.07.2011 07:38:23 | Peter

Daniel lutuje male deti, kvoli tomu, ze rodicia chcu, aby mali v noci klud ? Mal si uz niekedy na rukach placuce dieta ?

06.07.2011 07:44:48 | Peter

To Daniel Krakovsky, Tamara:
Nechapem preco by som mal "pretrpiet" ci sukromne akcie, ci organizovane mestom. Okrem organizatorov a tych niekolko ludi, ktori sa potrebuju "zabavit", cize ozrat a vyhulakat sa nema z takychto akcii prospech nikto. Mesto potrebuje zit ? Zivot daju mestu ludia v uliciach ? A co ? Ked budu ozrati pubertaci po nociach vonku, to je zivot ? Tak z pohladu toho pubertaka snad.. Chodte sa pozriet do Kostolista, ako to tam vyzera, ako vyzera detske ihrisko, ako sa tam starosta stara o obec..

06.07.2011 08:35:26 | Ludmila

Mily Peter, zavidim Vam, ze byvate v Malackach na mieste, kde Vas obtazuje raz za rok festival. Byvam v Malackach 6 rokov a kazde rano (v sest hodin) nas budi stekot psov a nepomohli ani privolane hliadky mestskej policie. Aj ja mam male deti a tiez mi plakali na rukach. Pojdem na festival, lebo to povazujem za jednu dobru akciu v Malackach. Doporucujem Vam kupit si stuple do usi, alebo sa zastavte, my mame rozne druhy.........

06.07.2011 08:38:27 | Peter

Aby som len nekritizoval, tak ponúkam nápad:
Dajte zrekonstruovat detske ihrisko pred Malinou, alebo tam len postavte novu preliezku, smykacku, nieco, na co sa bude dat umiestnit tabulka s textom: ako ospravedlnenie za prebdenu noc od organizatorov streetfestu.. A vtedy zacnem pomahat s propagaciou podujatia..A vratim sa k nalade predchadzajucich prispevkov: a som zvedavy, kedy ju znicia ozrati pubertaci v noci, ked to "zije".. :-)

06.07.2011 08:40:09 | Peter

Mila Ludmila, Vase stuple do usi si pokojne nechajte pre Vase deti..

06.07.2011 08:41:39 | Peter

...pretoze ich budu potrebovat, ked nebude mama v noci doma..

06.07.2011 09:52:26 | Ludmila

Mily Peter, verte tomu, ze sme museli spravit take zmeny dispozicie bytu, aby deti spali co najdalej od zdroja stekotu psov, a co nas to stalo nervou a penazi. A deti pojdu s nami, streetball zacina doobeda, co zaujima syna. A su prazdniny a do deviatej deti vydrzia (slnko zapada az o 21.12). Ja deti sama doma nenechavam.

06.07.2011 13:45:50 | Peter

Mila Ludmila :-)
Ja sa ospravedlnujem za ton, ale ked ste zacali o tych stuploch, tak ja sa drzim toho porekadla o volani do hory.. Ja, aby som upresnil, mam niekolkomesacne dieta, ktore este dobre nevie, co sa deje, ked sa spusti hluk, neda sa mu to vysvetlit a nevie ani povedat, co ho trapi, tak place s vylakanym vyrazom na tvari a horsi pocit od toho je snad uz len ked je chore.. Ja osobne by som to kludne pretrpel, len mi je naozaj luto tych deti. Clovek, ked sa mu narodi dieta ma zrazu uplne ine priority, este pred nedavnom mi bolo jedno, ci niekde hra hudba nahlas, sam som chodil na take akcie a bolo mi jedno, ci niekto spi alebo nie.. Takze pre vsetkych prispievatelov do diskusie: akcia je to vyborna, len trosku ohladuplnosti voci ostatnym..

06.07.2011 17:06:24 | Bo

Dobry Den Peter.
Streetfest nie je súkromná akcia, dlhé roky ju organizujú basketbalisti a hlavnou naplnou je turnaj. Posledne dva ročníky boli finálovým miestom celoslovenskej Streetball tour, ktorá bola v 8 slovenských mestách a vrcholila práve v Malackách. Zúčastnilo sa vyše 150 družstiev, plus bolo na Streetfeste podujatie beachvolejbalovej elite Série a konal sa tu aj Beach handballovy turnaj. Dokopy za dva posledne dva roky vyše 1500 športovcov. Účastníkom bola napr. Zuzka Zirkova, najlepšia basketbalistka od roku 2003. Šport trvá vždy do 15-17 hodiny a je nosnou časťou podujatia, beží cely Den. Počas dna je vždy pre deti pripravený program a sprievodné atrakcie - na Streetfeste snáď bolo uz všetko , nafukovacie grafy, škandále, tranpoliny, smyklavky, letecké steny, atd. Bude tomu aj tento rok tak. Vstup pre malé deti do 120 cm je vždy zdarma, deti môžu ísť v sprievode rodičov. A teraz k tej hudobnej časti. Áno v noci je hluk siriaci sa do mesta. Áno, trápi nás to a riešime to. Tento rok napr. vystúpením Backwards na koniec. Čo sa týka alkoholu , tak na Streetfeste sa nepodava tvrdý alkohol a nepredavaju sa ani cigarety. Spájať podujatie s opitymi a s vandalizmom mi pripadá trosku pritiahnute za vlasy. Na Streetfest uz roky nechodia len Mladsi, ale chodia všetky vekove kategórie (pozrite si fotky). A ked šport a hudba nie je zábava a celoslovenskej podujatie reklamou pre mesto, tak potom uz neviem. Raz aj Vaše deti budu mat 13-25 a budu chcieť možno ísť na Streetfest, ale ten uz tu možno dávno nebude. Okrem toho môžu prísť aj teraz.

06.07.2011 18:08:25 | Ivan

Každý máte svoj názor, lebo každý na to pozerá z uhlu svojho pohľadu. Čo je prirodzené.

Ale som absolútne znechutený reakciou od Daniela. 05.07.2011 12:55:05 |
Peter, kazdy mame pravo na svoj nazor a moj je, ze uz teraz lutujem Vase male deti ...

Kto vám dáva na toto? Právo niekoho súdiť? Kto ste? Nenávidím takýto primitívny prístup, postoj, názor... U mňa ste obyčajný.... Neznížim sa na vašu úroveň.

06.07.2011 19:13:27 | Daniel

A Vy tu teda potom koho idete sudit mily Ivan ? :-)

07.07.2011 12:26:32 | Peter Černý

to Peter : Ja Vas sice chapem, aj ja mam dve deti, ale nemozete predsa chciet, aby sa teraz zastavil svet "len preto" ze sa Vam narodilo dieta. Akcie podobneho typu ste si uzili tak nechajte aj dalsich ......... a verim, ze za cas sa vratite, pripadne aj s vasim dietatom.
Takze ohladuplnost aj od Vas, dobre plastove okno, pripadne klimu a drzim palce ....

07.07.2011 12:56:21 | peterg

Už sa neviem dočkať nočnej hudby, ktorá je počuť celú noc až k dolnému kostolu. Asi je to neriešiteľný problém (posledné 4 roky) dodržať nočný kľud normálnou hlasitosťou alebo nasmerovaním pódia iným smerom.
A čo sa týka ohľaduplnosti a teórie jedného dňa - prečo by som mal byť s tým uzrozumený ja a nie organizátori ?

07.07.2011 13:01:27 | Jano

Aj nasi spoluobcania na Druzstevnej sa chcu zabavit, tak preco k nim nie sme ohladuplni ? Preco si ten chudak sused neda plastove okna a klimu ?

07.07.2011 21:06:47 | handl

Že je hudba hlasná a časť návštevníkov pod vplyvom alkoholu je fakt. Ide o to, nájsť správne riešenie. Ja navrhujem v ten deň v Malackách prohibíciu a po desiatej na pódium Janáčkovo kvarteto a Slovenskú filharmóniu. Môj malý syn má z tohto pravideľného každoročného hluku následky na sluchu. Mám pocit, že keď ho posielam venčiť psa, alebo sa učiť, že je hluchý.