Ľudia pre Malacky » V Malackách idealisti nemajú šancu

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

V Malackách idealisti nemajú šancu

Neviem či ste postrehli, ale Malacky sa historicky prvý raz ocitli na predných priečkach v hodnotení transparentnosti. V nedávnom hodnotení sme predbehli dokonca mesto Martin, ktoré je na Slovensku označované za lídra v transparentnosti. Ročná práca občianskych aktivistov priniesla výsledky, ale radosť z vykonanej práce nahrádza šok, sklamanie a zneistenie. Ľuďom to nemám ani za zlé. Jednoducho zisťujeme, že v Malackách sa nedá.

Ako som napísal hneď v perexe (v úvodnom titulku), jednoducho zisťujeme, že v Malackách sa nedá. Asi ťažko môžete hrdo hlásať medzi vašimi priateľmi, že Malacky sa posúvajú v hodnotení transparentnosti a otvorenosti vyššie, a vzápätí čeliť nepríjemným výčitkám, čo to v tých Malackách robíme.

V posledných mesiacoch sa snažím v prospech spolupráce zdržať mnohých osobných hodnotení. Možno preto, že sa skôr sústreďujem na praktické riešenia, a snažím sa vypustiť z mysle osobné animozity. Na jednej strane sa snažíme spoločne dostať Malacky do povedomia Slovenska pozitívnymi úspechmi, a na druhej strane musíme opakovane preskakovať polená pod nohami, hľadať právne prostriedky ochrany pred utajovanou výstavbou vírusovej fabriky, snažiť sa v zúženom priestore aspoň čosi pomôcť zdravotným sestrám v nemocnici, nestáť a len sa neprizerať liatiu betónu všade inde než do základov bytových domov, pokúsiť sa zachovať si triezvy úsudok na dianie v mestskom centre sociálnych služieb... a reagovať na ďalšie vážne veci, ktoré sú permanentne rok a pol na stole. Neviem ako vy, ale ja sa cítim z aktuálneho diania už úplne unavený.

Zažil som v tomto meste už veľa. Od podpory, poďakovania, pochvaly, kritiky... Pred voľbami som dokonca čelil vyhláseniam, že budem žalovaný za myšlienku „Občan nemôže byť mestu ukradnutý“, mestské médiá fungovali proti nám dokonale na objednávku, úradníkmi sme boli zosmiešňovaní ako teoretici... Následne po voľbách dostanete od primátora mesta sms s gratuláciou a s prianím dobrej spolupráce. Po pár dňoch dostanete od neho otázku, či súhlasíte s členstvom v komisii na ochranu verejného poriadku. Napriek negatívnej odpovedi vás do nej ignorujúc vaše vyjadrenie navrhne. Potom si vypočujete nadávky od človeka, od ktorého by ste to vzhľadom na vek a príbuzenský vzťah k primátorovi ani nečakali. A keď toho nie je dosť, ešte je na vás podané trestné oznámenie za to, že idete hájiť česť rodinného príslušníka, aby si niekoho otec pred ním neodpľúval. Jednak je to neslušné, a začalo to presahovať hranice komunálnej politiky. A pýtal som sa, začo? Že som sa rokmi nedal kúpiť lacnými úsmevmi ako dôchodkyňa pani Ábelová? Samozrejme, že trestné oznámenie primátorovho advokáta Dr. Schmidla a koncipienta Dr. Šegedu bolo na polícii neúspešné ako neodôvodnené, dokonca obvodný úrad zastavil aj priestupkové konanie voči mne, keďže som sa nedopustil ani žiadneho priestupku. Tým sa stôl na čas vyčistil. A vy občania, majte sa na pozore, čo napíšete o primátorovi mesta na internetovej stránke mesta.

Prečo to píšem? Po tom všetkom som ukázal silu, že v záujme Malaciek dokážem prijať primátorove pozvanie na spoluprácu a podať mestskému úradu  pomocnú ruku pri príprave materiálov. A rovnako vysloviť, že „priateľmi byť nemusíme, ale rešpektujme sa ako partneri v snahe riešiť problémy“. Tieto slová som úprimne povedal primátorovi mesta.

A potom je tu ĽPM...

ĽPM tvorí pevný priateľský tím. To, že niekedy nereagujeme, neznamená, že nepremýšľame a nepripravujeme sa, nehľadáme odpovede, neštudujeme podklady. Ľudia z ĽPM ukázali aj tým najpevnejším predvolebným kritikom, že nie sú slepí, ale že sú samostatní, praktickí a odvážni. Preto chápem, že to mnohých znepokojuje. A mňa teší to, že zblízka vidím, s akou chuťou sa každý jeden z nich zhostil svojej novej úlohy. Ako sa napríklad Milan Ondrovič snaží pomôcť mestu s rozvojom ihrísk a riešením dopravných problémov, pokúša sa o hľadanie možností ako zaregulovať centrum pre pešiu zónu, tiež odovzdať mladým ľudom rokmi vysnívaný skatepark, ako sa Marián Andil odpočiatku snaží vybojovať obyvateľom Juhu dvojkomorový filter do Swedspanu a zverejňovanie údajov o emisiách na internete, ako sa Katka Trenčanská snaží nakopnúť rozvoj cestovného ruchu a byť oporou v kultúrnych aktivitách, navyše bojovať proti rušeniu nočného kľudu v obytných zónach, ako pomáha Katka Berkešová získať informácie pre občanov k vírusovej fabrike a so Zuzkou Baligovou prekonať prekážky pri hľadaní riešenia na Družstevnej, ako sa Pali Tedla s Natašou Špelicovou venovali otvoreniu ďalšej škôlky a nastaveniu nových pravidiel pre dotácie športovcom, ako sa Rišo Hájek usiluje o vytvorenie náučného chodníka k Trom dubom a ich revitalizáciu, rovnako ako predkladá Gabika Janíková návrhy, aby sme zodpovedne pristupovali k mestskej kase... a vôbec ako sme vytvorili redakciu LPM.sk, ktorá otvorene ponúka priestor pre tretí sektor.

Takto by som mohol pokračovať samostatným článkom, a to som vymenoval skutočne len pár vecí. A prečo to spomínam? Nikto z nás nemá osobné záujmy, mali sme chuť predkladať vlastné návrhy a dať pod verejnú kontrolu tvorivé nápady. Ale keď opakovane vidíte apatiu viacerých mestských úradníkov, a stále novo sa objavujúce problémy, prešľapy či kauzy, začnete sa pýtať, či toto všetko má vôbec ešte význam. Ako môžeme presvedčiť Malačanov, aby sa k nám pridali? Presvedčiť ich, aby neustále vysvetľovali úradníkom dôvody svojich návrhov, neustále posúvali kritické názory k tým, pre ktorých by mal byť občan prvoradý pán.

V posledných dňoch o to viac žasnem z udalostí okolo mňa. Vírusová fabrika, či areál na výrobu vakcín, či iný názov, aby to lepšie znelo. Primátor mesta odporúča cez médiá účastníkom konania pri už skoro postavenej hale v priemyselnom parku odvolať sa, ak nie sú posudzované vplyvy na životné prostredie tam, kde by iní primátori aj meter nad zem skákali, a ozývali sa proti nekalostiam. A vôbec ktorým účastníkom konania sa to odporúča? Štátnym hmotným rezervám? Či staviteľovi haly, ktorý realizuje svoj biznis? Nemal to byť on, primátor, ktorý by mal ako prvý žiadať toto posúdenie na území svojho mesta? Možno nám dá odpovede aj na tieto otázky na rokovaní poslancov 31. mája.

A ako čerešničku na torte sa dozviete, že sa má jedna poslankyňa verejne ospravedlňovať za interpeláciu, či nie je upravený zvukový záznam z rokovania mestského zastupiteľstva. Čo na to povedať? Každý jeden máme dve uši, dve oči. Nech sa skôr zodpovední zamýšľajú, prečo vzniklo podozrenie, že si niekto neželá zverejniť svoje vyslovené slová na verejnom fóre, a prečo využila poslankyňa svoje zákonné právo interpelovať primátora mesta. Ako sa môže dopustiť týmto krivého obvinenia? Len kvôli tomu, že sa niekto bojí? Alebo hanbí sa pred partnerskými mestami z Rakúska?

Neviem. Premýšľam o tom čoraz viac, čo je vlastne v Malackách verejné, čo sa môže vyhrať v mestských médiách, čo naopak sa má zatajiť pred vlastnými obyvateľmi.

Aby som to pomaly zhrnul...

Vychádza mi, že ak chcete v tomto meste spolupracovať, musíte byť opakovane zdržanlivý, aby ste sa niekoho nedotkli. Ale ako až veľkorysý treba byť, keď vidíte pracovať na mestskom úrade pracovníkov, ktorí škodia mestu bez mihnutia oka? Prečo dostávam otázky od občanov, či skutočne musí prísť k výmene primátora mesta, aby niektorí nedotknuteľní zamestnanci odišli? A aby ďalší úradníci pochopili, o čom je práca vo verejnom záujme? Sám sa pýtam, ako je možné, že sa neplnia termíny a úlohy? Ak by som ja v práci nedodržal termín, prvý raz príde pozvanie na koberček. Druhý raz už to pozvanie nedôjde. A tu sú koľko? Štyrikrát, päťkrát dávané upozornenia na možnosť výpovede? A to dokedy?

Opakovane sa preto pýtam, kde to viazne. Je to nami poslancami za ĽPM? Alebo snáď vyžadujú samotní občania od úradníkov príliš? Či nebodaj sa bojíme vysloviť, že niekto vo vedení mesta je vyhorený od myšlienok a energie?

Pred dvomi rokmi som si myslel, že mesto potrebuje nakopnúť výraznou obmenou poslancov v zastupiteľstve, vniesť nové názory, nové nápady, dravosť a odbornosť, tiež nezávislosť od mestskej kasy. A tak sa stalo. Viacero nových neznámych občianskych kandidátov dostalo od občanov dôveru realizovať svoj volebný program. K čomu to bolo? K čomu je to, keď sa jeden deň snažíte spoločne vytvoriť tlak a hájiť záujmy pacientov a sestier, a druhý deň je na stole utajená vírusová fabrika? K čomu je to, že ste v jeden deň na Rade predsedov komisií presviedčaní o tom, aby ste školským zariadeniam, centru voľného času a materskej škole znížili normatívy na žiaka, a upozorňovaní, že „budú tlaky, ale že treba to udržať, lebo inak ich nedonútite hľadať rezervy“, a o pár dní pozorujete, že sú riaditelia presviedčaní, aby si nedali „tým zlým poslancom“ vziať peniaze? Prosím vás, čo sa v tomto meste už deje? Možno by mali začať byť viacerí ľudia, aj riaditelia, všímavejší, pretože nie je všetko tak, ako to je pred ich očami vykresľované.

Ale aj napriek tomu som bol za ostatné obdobie zdržanlivý v hodnotení. Áno, pred voľbami som odmietol verejne podporiť protikandidátov Jozefa Ondrejku, pretože som ho považoval z dostupných kandidátov za lepšiu voľbu pre rozvoj mesta. Nechcel som sa dotknúť ani jedného z protikandidátov, keďže každého som si vážil, aj vážim. Pre občanov Rádku bol životne dôležitý projekt odkanalizovania, rovnako dôležité som považoval otvorenie kaštieľa, osobnou výzvou pre mňa bola riešenie Družstevnej, Skuteckého, a terajší primátor bol pre mňa akousi okúsenou zárukou, že ak sa odosobníme a spojíme sily, tak môžeme spoločne doriešiť tieto dlhoročné problémy. Hoci som tým šokoval viacerých mojich blízkych.

Teraz si myslím, že hovoriť o rozvoji mesta, posilnení mestského zastupiteľstva novými ľuďmi bez toho, aby sa zmenil primátor mesta, bolo asi z mojej strany naivné. Po roku a pol sa posúvam ďalej. Nech je môj vzťah k primátorovi mesta so súčasným tímom pracovníkov mestského úradu akokoľvek neutrálny, skôr na úrovni pokračujúcej snahy o spoluprácu, viem a férovo hovorím, že rovnakej naivnosti spred volieb sa už nedopustím.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

23.05.2012 07:44:33 | Jurajovi

Všetci sú z toho znechutení a unavení, nie si sám, sú ich tisícky v meste a na okolí, to všetko sú pozostatky komunistickej morálky a neserióznych praktík, ktoré tu vládli 40 rokov. Spravodlivosť nakoniec zvíťazí, pomôžeme v budúcich voľbách a prekrúžkujeme toho najlepšieho kandidáta na primátora v Malackách. Sme radi, že si to napísal otvorene, že uvažuješ nad tým, že budeš v budúcich voľbách možno kandidovať na primátora, aby sa už nikdy takéto tajenia fabrík pred občanmi nezopakovali.Nemali by ste podporiť iba protikandidátov ako OZ, musíte postaviť svojho kandidáta na primátora budúce voľby po tomto všetkom čo sa v meste deje!

23.05.2012 07:49:26 | vlad

Máte moje sympatie. Škoda, že ten posledný odstavec ste si neuvedomili pred voľbami a nekandidovali. Myslím si, že by to malo veľmi pozitívny vplyv na Malacky. Aj tak Vám držím palce.

23.05.2012 08:34:53 | nobody

Problém je skôr v nezáujme malačanov o veci verejné. V meste je cca. 15.000 voličov, ku komunálnym voľbám ich chodí len tretina a z tej tretiny polovica stačí na to, aby Ondrejka ďalej panoval...

http://www.malacky.sk/docs/volby/2010_komunalne%20volby_primator.pdf
http://www.malacky.sk/index.php?page=mesto&menuid=880

A potom je tu taktika mestských "politikov" pri hľadaní protikandidáta. Vo voľbách do VÚC (rok pred komunálnymi) voľby vygenerujú človeka, ktorý Ondrejku porazí, ale do volieb primátora ho nepostavia (možno sám nemal záujem).

http://www.malacky.sk/docs/volby/volby2009_vuc_vysledky.pdf

Mám skorej pocit, že Ondrejkova vláda asi viacerým vyhovuje a nie je skutočná vôľa na zmenu

23.05.2012 09:19:09 | miro

Prosím Vás malačania, veď tento primátor sa tak ľahko nevzdá a bude preto
robiť všetko aby bol znovu zvolený. Bude chodiť brnkať dôchodcom. aby ho volili. Vdaka ním sa tam dostal. Kde by dostal za takú prácu akú robí taký
plat a potom tie príjmy z dozorných rád zadarmo nie malé sumy a a teraz toto
čo urobil za chrbtom všetkých poslancov a malačanov atd. Keby nebol zvolený, polovica pracovníkov mestkého úradu tí dôchodcovia čo tam robia by to neprežili.

23.05.2012 11:03:27 | je to tak

Boľševik by už mal opustiť loď, kým sa úplne nepotopí

23.05.2012 12:04:55 | PIka

Pekne napisane. Ja viem ze nasledujuce vety nebudu povzdbudive ale mozno sa bude lahsie travit to co sa deje v MA... Malacky niesu vynimka a pristup ludi, ktory popisujes je bohuzial standard v nasej spolocnosti vyskytujuci sa na kazdom stupni a vsade, v lepsom pripade idealista naraza len na nezaujem, pasivitu, v horsom aktivny odpor. Idealisti maju ale tazky zivot. Pokial chcu nieco dosiahnut a nemaju priame paky, musia si casto kusnut do jazyka a pre vyssi zaujem spolupracovat aj s vlkmi. Ale aj s vlkom sa da manipulovat a vyhrat sachovu partiu..... a v pravy cas vlka nepozorovane odstavit...
Ak ma prist vo vedeni zmena, musi byt vhodny kandidat. Kandidat s realnou pracou za sebou a nielen zoznam mien na liste ako doteraz. A ako historia ukazuje, netreba podcenovat ani marketing, komunikaciu..... Ak ma prist k zmene, musi sa najst kandidat, ktory prinesie obetu vo forme svojej kandidatury... :)
A ako sa vravi, ryba s*i od hlavy, nemozno ocakavat zmeny pri rovnakej vlade....

23.05.2012 12:08:08 | @JurajRiha

Dobrý deň, 90% textu sú aj moje pocity a dojmi z poslancovania v obci v okrese Malacky. Preto verím, že silnej skupine akou je LPM sa to podari ustáť a postaviť sa tomu spoločne a konečne ukázať, že sa "to" dá aj inak. Problémy, ktoré popisujete sú problémami takmer každej samosprávy, najmä ak je štatutárom vyhorený človek bez verejného záujmu s jediným cieľom - ráno sa nahlásiť do práce, cez deň vybaviť súkromné záležitosti (samozrejme za účasti pracovníkov úradu, zariadení a v neposlednemo rade financií samosprávy) a poobede si odfajfknúť 8 alebo viac hodín odrobených pre "obec/mesto". Preto vo chvíľách, akou je možno toto obdobie pre Vás, kedy si hovoríte "či to má zmysel" musíte držať spolu a bojovať za správnu vec. Sledujem Vás od začiatku a obdivujem aktivitu a zaangažovanosť.

23.05.2012 13:59:13 | názor

Juraj, ak to malo byť analytické a očistné zamyslenie sa s cieľom reštartovať sa a začať vlastnú kampaň, tak jednoznačne tadiaľto cesta vedie
a inej cesty už v Malackách niet!

vlastná obeta = kandidovať, je už jasnou nevyhnutnosťou a treba úplne zreteľne túto vec komunikovať, určite budeš mať viacej sympatizantov ako kritikov;
držím palce

24.05.2012 13:33:46 | Marion

Neviem ci by Juraj uspel, je dost mlady, starsi ludia mozu mat problem ho respektovat, stretla som takych. Mozno by bol vhodnejsi, niekto ini z ich skupiny, ak tam taky je.

24.05.2012 13:55:33 | pre Marion

Terajší primátor vyhral prvý krát kreslo starostu Malaciek keď mal okolo 3O rokov a pretože dobre vyzeral vtedy, bol chlap, učiteľ, nemal žiadne kauzy a žiadnu väčšiu konkurenciu tak vyhral voľby a odvtedy stále vyhráva vďaka kalendárikom so svojou fotkou v obleku a kalendárom stolovým s logom mesta a SMER_u, ktoré si babky- malačanky s radosťou postavia do kredenca, na stôl a vždy potom vedia, komu majú byť vďační za kalendár grátis a znova ho zvolia. Keď budú ´Dalšie voľby primátora už bude mať Ríha takmer 30 rokov, vyzerá rovnako dobre ako terajší primátor keď začínal kariéru,tiež je brunet ako on, pre mesto urobil už toho dosť doteraz ako poslanec, nie je dôvod, aby p. Ríha nevyhral dalsie volby ked sa rozhodne kandidovať na primátora,Navyše na rozdiel od Ondrejku má Ríha tú vyhodu, že keď tento primátor sa stal primátorom prvý krát, predtým pre mesto nič neurobil aktívne ako aktivista, ale Ríha ma za sebou roky poslancovania v prospech malacanov

24.05.2012 14:44:39 | tak tak

Tak veru, absolutny suhlas. Drzime panovi Rihovi a jeho spolupracovnikom palce, verime, ze pod jeho (ich) vedenim bude mesto spravovane spravodlivejsie, transparentnejsie, ku prospechu malacanov a Malaciek.

24.05.2012 18:43:13 | Maria K.

Idealisti dostanu sancu vymenou primatora! Skoda ze nevyhral p.Novota, je to skromny clovek a ludsky. P.Ondrejka neni spatny clovek kto si ho pamata z gymnazia. Ale moc ho zmenila :( Clovek nemoze byt v takej funkcii dlho potom podlahne. Vek nehra rolu! Pozrite na priklad p.Lipsica. http://sk.wikipedia.org/wiki/Daniel_Lip%C5%A1ic ... 29 rocny sa stal ministrom!!! A dlho je najpopularnejsi clen Kdh. Aj ako minister ukazal nebojacnost. Ked bude viest Malacky aj 30. rocny clovek a bude cestny,protikorupcny,ludovy, nech je aj mlady primator! Mlady ludia su aktivny, dravy. Malackam by to prospelo,mozu prosperovat a ukazat sa v dobrom svetle. Velkou vyhodou by bolo keby mal buduci primator skusenosti a poznal Malacky aby neutrpeli vymenou primatorov moc velku stratu casu. Uplne novy clovek by sa musel zorientovat. Buduci primator bude mat tazku ulohu musi z uradu prepustit takych darmozracov ktory tam nemaju co robit!!! A v LPM keby im aj vsetkym fandim, ineho ako p.Rihu si na tuto ulohu neviem predstavit. Nech by sa ukazal ako to vie robit on a zastavil safarenie a zatajovanie veci pred ludmi!!!

24.05.2012 22:05:11 | Luc

Ludia, tak podme do ulic a protestujme proti fabrike!!! Snad sa nas aspon 300 zozbiera...
Juraj, dzrim vam palce! Vzdy som drzala! Nejde ani tak o ten pociatocny elan a silu i napriek prekazkam, ale skor o to zotrvat roky...a roky...a roky, aj napriek tomu, ze clovek slabne a chrabne.

24.05.2012 22:25:35 | Marika

Malacky boli vzdycky dedinske mesto ako hovori Juraj, kazdy sa hned urazi. Pravda je aj to co hovori Marion Juraj je mlady schopny,ma velikanske poznatky a chut bojovat za Malacky!!! Ludia ktorym pomohol ho urcite volit budu. Ibaze v Malackach chodia volit dochodci a ci by volili tridsiatnika. Kebyze isli volit mladi ludia super ked ne to si nejsom ista ze vyhra nejaky nastrceny panak politickej strany :o(

24.05.2012 22:36:52 | Michal Zajaček

Ale problém so zdravotnými sestrami sa nevyriešil a mám taký dojem, že nie je ani vôľa ho už riešiť. Celé mesto sa nečinne prizerá na hrubé porušovanie zákona, takto predsa veci v právnom štáte nemôžu fungovať.

24.05.2012 22:43:41 | Marika

Mesto ma male vlastnictvo keby chcelo prehlasovat majitelia mozu mesto obist. Od zaciatku to vidim ako ich pracovny problem keby som mala v praci nejaky problem kazdy sa na mna vykasle lebo je to iba moj problem!!! Iba ohovaraju ale to neni cesta.Ked sa porusuje zakon sestry maju zalovat zamestnavatela!!! I

24.05.2012 23:03:17 | Robo

Neronil by som slzy. Studujem politologiu a moj nazor. Aktivisti maju novodobo silne moznosti k lobingu.. LPM nie su klasicki aktivisti,prepojili sa s realnou politikou.. ma to vyhody aj nevyhody,logicke je ze stare struktury uradu sa brania. Ide o existenciu a prijmy. Volby? Politicke strany v MA su paralyzovane, LPM ma konkurencnu vyhodu, ma v zbore poslancov, budu mat za sebou skusenosti. Ked si to samy neposeru maju sancu uspiet. Pomerne silnejuce medium (web + socialna siet FB) zase konkurencna vyhoda. A Riha neni novacik.. Dokazal dostat so sebou 6 amaterov /novacikov bez znamosti/ do zboru. LPM dokaze dostat niekoho do vedenia koho to vedia len oni. Cisto politologicky ani vek nemusi byt na prekazku taketo komunalne volby vyhravaju nezavisly,30 neni malo.. posledne volby v MA - vitazi boli mladsie rocniky uz nebyva staresina taky je trend.. politicke strany v MA mozu zaniknut alebo drzat sa trendu a postavit mladeho kandidata na primatora + ALE hacik pre nich... cisto politologicky.. ukazalo sa ze neuspesne su taktiky cudzich na kandidatkach.. ludia budu volit meno realneho cloveka ktoreho poznaju/nepoznaju.. a z LPM je najznamejsi Riha..keby som robil taktiku...stavil by som na neho a proti Ondrejkovi... A cisto psychologicky.. si zratajte co by robil dobry taktik - Ciel: ziskat dochodcov... ako? dajte k mlademu starsieho.. politicka kupa! dajte k Rihovi jak viceprimatora Bullu a mate vyhrane... novy vietor a skusenost... zaberie na volicov a dochodkyne + veriacich v kostole..

24.05.2012 23:14:20 | Robo

+ pre tych co nemaju fantaziu foto z netu...

http://www.flickr.com/photos/fotopavolfreso/5278646032/lightbox/

a

http://www.flickr.com/photos/fotopavolfreso/5278638390/in/photostream/lightbox/

odhad: Riha, Bulla zaberie.. + rozmyslal by som o podpore zo Smeru.. Ficko pri moci.. keby Smer dal Rihu ziska body, kontrolovalo by Sdku.. koho by nasadilo proti Smeru so Rihom?..nema koho.. Haramiu? vyhorete palivo..nakoniec to skonci fiaskom pre pravicu - skusenost: rok 2012: Smer podporil Ondrejku,pravicove strany len hadky, a prepadli ani kandidata nepostavili...

24.05.2012 23:14:27 | NUDRAB

Navrhujem zaviest jednoeurove automaty aj na mestsky urad, dalej do vsetkych predajni v Malackach, do pohostinstiev, ale aj na cintorin - mozno potom sa hnupi zvoleni za poslancov zobudia. Len blbi zahoraci su ochotni platit za vstup do nemocnice. Ostatni sa nehaju osetrit v Bratislave

25.05.2012 00:12:42 | Zuzana

Suhlas s Robom okrem Bullu.Bulla skoro nepresiel cez volby!!! Ludia budu vo volbach volit uplnu zmenu Bullu nevysvetlis volicom!!! Jasan dobra predstava mladost a skusenost ale s Bullom to nezaberie ver mi. Co by som si vedela predstavit je iny tandem: Juraj a Milan Ondrovic... jeden je pravnik / ekonom,druhy stavbar... super kombinacia!!! Ondrejka a Bulla neboli zohraty,jeden nevedel co robi druhy Ondrejka ho nepustal do veci.Keby isli Juraj s Milanom ako dvojica je to tutovka!!! Maju na to udrzat investorov a firmy na uzde, davaju goly,vedia myslet,zaviedli by 100% novu kulturu,naviac su to priatelia z pocutia viem ze tito dvaja vedu LPM takze je to funkcna dvojica.. obaja budu phd :)) Primator a zastupca musia mat k sebe doveru co chybalo Ondrejkovi a Bullovi...

keby som mala Robo zobrat tvoj zdroj na fotky vyzeralo by to takto :)))

http://www.flickr.com/photos/fotopavolfreso/5278646032/lightbox/ a http://www.flickr.com/photos/fotopavolfreso/5278036191/lightbox/

25.05.2012 00:24:16 | Dusan C

Myslim si ze hovorit o nejakych prehrach vramci MA sa tu neda a ze to nejde?vysmech lebo viem a citim a aj ostatny ludia musia citit,ze to ide dopredu(zda sa to byt bojovanie s veternymi mlynmi) a co vlastne tu uz bolo vysie uvedene je vlastne aj toho dokazom!!!!
To ze sa niekde objavia navrhy na vystavbu nejakej fabriky o ktorej sa ludia dozvedia po prerokovani znamena,ze je urcity tlak a strach aj na vyssich postoch.Ze sa neozval nas primator je hanba,ale ludia si to puzzle daju dohromady-co tam asi za tym bude-vsetko sa v dnesnej dobe toci okolo penazi!
A reci o tom ze sa v MA neoplati su pre mna poburujuce a na toto vsetci z nich caka ze pomalicky usilie zacne opadat!
Je to odradzujuce a vobec nie lahke a to co ste doteraz dokazali by malo byt zadost ucinenim!
Nechcem hovorit celkovo,ale generacia ktora riadi nase mesto je nacuchnuta komunizmom a jedinci ktori by chceli nieco zmenit-velmi tasko ziskavaju ich podporu-boli tam prvi a vedia ako to tam funguje z aktivity sa stava pasivita!
Preto tlacit nieje asi lahke ale nie nemozne!
Mozno to chce len inu strategiu,mozno zvolnit ale nepolavit(lebo mate toho vela) a v neposlednom rade mozno vacsiu podporu od nas obcanov!
LPM to robi vyborne a ma moj obdiv - len tak dalej a klobuk dolu!
Posunut sa na post primatora si myslim nieje moc rozumne!

26.05.2012 10:41:31 | Dusanovi

Riha je idealny ako novy primator, je pravnik, vyzna sa v prave pokial ide o verejnu spravu, je to jeho odbor, z ktoreho si tusim robi alebo urobil doktorat. Malacky potrebuju konecne primatora - pravnika, ktory bude vyuzivat zakony na obranu prav malacanov proti vselijakym podvodnym akciovkam, v ktorych je mesto akcionarom a ktore chcu na malacanoch iba ryzovat a nie nejakeho ucitela, ktory roky len drzi usta ked malacanom ublizuju a okradaju ich o ich peniaze a na tie nenazrane bezohladnefirmy nepoda trestne oznamenie ale poda ho len na slusnych ludi, ktori chcu nieco v meste zmenit k lepsiemu a brania prava obcanov, ako napisali v tomto clanku ked je to pravda

28.05.2012 22:43:18 | Ivan

a predvolebná kampaň sa začala...

29.05.2012 00:03:57 | Mária Dobrovodská

Reagujem na slová v predchádzajúcom príspevku. Možno, keby sa pisateľ podpísal, vážil by slová:"...Malacky potrebujú právnika.... a nie nejakého učiteľa." Malacky - my potrebujeme dobrých, čestných, spravodlivých ľudí všade, na každom mieste, ale aj my sa snažme takými byť a vážme si prácu toho druhého.Veľa vecí nevieme, ale to neznamená že nie sú.Podľa mojich skúseností je pán Ondrejka čestný človek , vážim si ho, ale fandím aj mladým. A čo sa týka volieb, je to demokratický spôsob výberu kandidáta. Nie je vinou primátora,ani toho terajšieho, že sa volieb zúčastnilo málo mladých ľudí. Rešpektujme túto voľbu a ak je problém, veď o štyri roky sú voľby znovu. Máte šancu.

29.05.2012 07:52:11 | nie

Pani Dobrovodská, asi ste si pomýlili stránku, čestní ľudia nezneužívajú erb mesta bez povolenia na súkromnú prezentáciu seba alebo politickej strany, to sa nerobí, to vám povie každý čestný človek. Veľa ľudí má negatívne skúsenosti s nekonaním Redbulla keď potrebovali jeho pomoc,väčšina slušných a čestných ľudí je pobúrených tým čo sa deje okolo fabriky a postojom townu, ktoré neháji práva občanov ale verejne háji stavbu fabriky bez potrebných posúdení vplyvov na život. prostredie, môžete sa ticho hanbiť pred ľuďmi spolu s tými čo nekonajú keď by mali a obhajujete si ich

29.05.2012 07:58:35 | Mišo

budúce voľby budem voliť hociktorého kandidáta na starostu z Ľudí pre Malacky, nikto iný si nezaslúži viesť toto mesto, lebo všetci ostatní budúci kandidáti na Malačanov a ich problémy kašlú a nič pre nich nerobia

29.05.2012 08:50:40 | divák verejnoprávnej

http://www.stv.sk/online/archiv/spravy-stv včerajšie správy o Malackách na siedmej minúte, úradníci čo vydávali povolenie vraj boli zavedení ...

05.06.2012 13:45:58 | Paulína Kováčová

dost invektivny clanok, pozitivisticky, populisticky, da sa povedat, ze az narcisticky, ako aktivisti by ste mohli skôr svoje stanovene ciele dotiahnut do konca, lebo tam kde nie je LPM nie je mesto, nie su ini verejni cinitelia, respektive druhi nekonaju dobre..
a ako vzdy pôsobi to ako cista kritika pôsobnosti primatora, osobne mam k tomu nazor, ze nikto kto by ho nahradil by sa netesil o nic lepsiej oblube..apropo citali ste niekedy, ze by niekto ako primator alebo niekto z jeho publicistov, redaktorov napisal o vas taku ostru kritiku, a to este nemate za sebou jedno funkcne obdobie a chvalami a snahami na sebe nesetrite. Tento narcisticky pristup do obcianskej iniciativi nepatri, aj napriek vasim aktivitam a snaham, trocha pokory, by niektorym vam neuskodila, snazila som sa sledovat vasu cinnost, ale clovek je uz unaveny, z toho ako nevidiet a nepocut nikoho len co vy spravite, kam sa pohnete vsetko je ok a primator a jeho vedenie robia vsetko zle... no som zvedava ak ho niekto z vas nahradi ako mu to pojde..ale jednoznacne teda zo svojho hladiska vo vasom time, som nespozoroval vhodneho a zreleho kandidata, ktory by vedel nahradit sucasneho primatora. Osobne tu zijem 10 rokov, mesto ma vela nedostatkov, afer, ale nie je to az tak strasne zle meste pre zivot a byvanie, preslo mnohymi revitalizaciami, je tu zamestnanost, skoly, skolky, infrastruktura a to urcite niekoho zasluhou ci..? a ked uz tak, ten kto je pri moci je len clovek, ktory nie je vseved, ktory by mal vediet vsetko... tak v skratke môj subjektivny nazor na tento clanok...
nehovorim, ze som sympatizant sucasneho primatora, alebo jeho zastanca, ale toto je skor ohovaranie!!! a nepatri to na verejny portal...
a netreba hned z jednej fabriky robit paniku, co take jaslovske bohunice, ludia tam ziju...tu budova este ani nevyrastla a hluk a panika uz sa zacali sirit..

05.06.2012 14:06:48 | demokracia

Je demokracia, každý má právo povedať svoj názor, žiaden štátny úradník ani mestský nie je nedotknuteľný ani Boh, keď si nevykonáva niekto svoju prácu dobre alebo zanedbáva svoje základné pracovné povinnosti majú ľudia právo nahlas vyjadriť svoju nespokojnosť a žiadať nápravu či výmenu neschopných úradníkov a nebudú sa malačania donekonečna tváriť, že sa nič nedeje a že si úradníci môžu rozhodovať o nich bez nich.... Milá Paulína, nabudúce sa podpíš skutočným menom, lebo podľa textu si chlap a nie žena.Pravda a spravodlivosť nakoniec vždy zvíťazí, neboj sa

05.06.2012 14:11:12 | demokracia

na rozdiel od vasho poucneho textu, som zena, v texte mam preklep a pisem na rozdiel od Vas pod svojim skutocnym menom. presne tak je demokracia, ale nikde nie je napisane, ani dane, ze demokracia zahrna znamky narcizmu, negativizmu a ohovarania...ale budiz sme ludia a robime chyby /nemyslim tym, ze by som lutovala svoj prispevok/...len mi nedalo sa ozvat a skritizovat tento clanok, ked uz zijem v tak demokratickom state. prajem pekny den

05.06.2012 14:12:18 | Paulina Kovačová

to demokracia - este raz - na rozdiel od vasho poucneho textu, som zena, v texte mam preklep a pisem na rozdiel od Vas pod svojim skutocnym menom. presne tak je demokracia, ale nikde nie je napisane, ani dane, ze demokracia zahrna znamky narcizmu, negativizmu a ohovarania...ale budiz sme ludia a robime chyby /nemyslim tym, ze by som lutovala svoj prispevok/...len mi nedalo sa ozvat a skritizovat tento clanok, ked uz zijem v tak demokratickom state. prajem pekny den

05.06.2012 22:08:43 | Lucia Vidanová

Reagujeme len na Paulínu Kováčovú, lebo jej text mi udrel do očí.

Príspevok Juraja Říhu zaradený do rubriky Reakcie a názory je subjektívnym vyjadrením autora a nevzťahovala by som ho na celú skupinu Ľudia pre Malacky. Ak si otvoríte blog.sme.sk (nie je to tiež verejný portál?), tak si myslím, že tam nájdete veľa podobne ladených článkov, v ktorých autori používajú oveľa ostrejšie vyjadrenia. "Blogeri" však nemajú na portáli LPM.sk samostatný priestor (hoci sme o tom uvažovali), tak sa príspevky tohto druhu zaraďujú do spomínanej rubriky.

V závere píšete, že netreba z jednej fabriky hneď robiť paniku. Zodpovedne môžem prehlásiť (minimálne za seba, lebo človek v prvom rade zodpovedá za svoje činy a vyjadrenia), že som paniku nikdy nešírila. V každom príspevku, pod ktorým som podpísaná, som sa snažila aj z pohľadu novinárskej etiky (ktorú si ako členka Slovenského syndikátu novinárov ctím) poskytnúť čo najobjektívnejší pohľad vychádzajúc z verejne dostupných a pokiaľ sa dalo podložených materiálov. http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/za-pozemky-zaplatili-takmer-454-000-%E2%82%AC-mohli-ich-mat-za-symbolicke-euro/

Čo sa týka zbierania podpisov pod otvorený list. Každý ho mal v plnom znení k dispozícii na prečítanie. Každý človek, ktorý ho podpísal pri mne, dostal doplňujúce informácie, ak chcel vedieť ešte viac. Osobne som to zbieranie podpisov vnímala ako možnosť preukázať, že to nie je len názor skupiny 10+, ale podstatne širšej verejnosti. Odmietam obvinenia zo šírenia paniky.

Udalosti dnešného dňa nám dávajú za pravdu a ja sa z toho veľmi teším. A reagujem aj na Váš komentár na FB k "blogu" Milana Ondroviča.

Myslenie ľudí treba zmeniť v tom, že stačí vstať z gauča (po slovensky hovníka :) a mať chuť urobiť niečo pre mesto a okolie, v ktorom žijeme. Nepanikáriť a organizovať sa. Veriť v silu funkčnej občianskej spoločnosti a a angažovať sa. Spolupracovať, prispievať a účastniť sa. Nepozorovať veci z ústrania, zatiaľ čo iní žijú náš život. Vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce a získať určitú skúsenosť.

Angažovať sa znamená pridať sa k iným, ponúknuť pomoc, dobrovoľne sa prihlásiť, pretaviť teoretický záujem na skutočný, pohybovať sa medzi ľuďmi a otvorenie s nimi komunikovať. Aj na tomto portáli :)

Pekný večer