Ľudia pre Malacky » Skatepark Ružomberok

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Skatepark Ružomberok

V súvislosti s plánovanou výstavbou skateparku v Malackách, keď naň 16. 6. schválili poslanci MsZ dotáciu 50 000 €, prinášame aktuálne informácie z výstavby najväčšieho skateparku na Slovensku. Po dlhoročnom úsilí miestnych skateboardistov sa začala v jeseni tohto roka a plánované ukončenie stavby je v máji 2012. Ide o najväčší projekt skateparku, aký bol kedy na Slovensku realizovaný.

Vizualizácia

Ide o prvý skatepark svojho druhu na Slovensku. Momentálne sú skateboardové bazény iba v Spišskej Novej Vsi a Hlohovci, po ukončení výstavby v Ružomberku sa ich počet zdvojnásobí.

Klasický bazén fazuľovitého tvaru a obrovský bazén umožňujú organizátorom usporiadanie bazénovej súťaže európskej úrovne. Street sekcia je porovnateľná s akýmkoľvek skateparkom na Slovensku. Súčasťou skateparku je lezecká stena, príjazdová komunikácia, parkovisko, schodisko pre peších, chodník a protihluková stena oddeľujúca skatepark od priľahlého tenisového areálu.

Aktuálny stav

Richard Kožár paradoxne nie je skateboardista – jazdí na korčuliach. Práve on sa výraznou mierou zaslúžil o výstavbu, preto sme mu položili zopár otázok.

Aká je celková cena diela?
Aj s úpravami a so zemnými prácami bola stanovená na 600 000 €. Na samotný skatepark boli určené financie 250 000 €. (pozn. red. vo verejnom obstarávaní bola cena znížená na 440 000 €)

Ako dlho ste zháňali peniaze? Ako sa vám rokovalo s úradmi?
Pôvodne bol hlavný problém miesto, kde ma park stáť. Financie boli až druhou vecou, ktorá sa riešila. Celá akcia je financované z rozpočtu mesta Ružomberok. Je to síce dosť vysoká investícia, ale je určená pre mládež. Rokovania preto boli dosť zložité. Práve z dôvodu lepšej komunikácie sa vytvorilo v roku 2004 občianske združenie Wild spirit, keďže sme na začiatku rokovali s mestom len ako fyzické osoby. Na poste primátora sa museli vystriedať traja primátori, aby sa dosiahol výsledok. Najťažšie bolo presvedčiť niektorých poslancov o správnosti investície do tohto projektu. Veľkou podporou nám v tomto smere boli média ako mestská televízia Ružomberok a ďalšie média, ktoré informovali občanov o tomto probléme. Taktiež sa to robilo cez rôzne akcie - Extrem street exhibition a ďalšie, aby verejnosť videla, že o tieto športy naozaj je záujem.

Od koho peniaze sú? Je časť hradená aj z iných zdrojov ako mestských?
Ako už bolo spomenuté, celú akciu financuje mesto z vlastných zdrojov.

Kedy sa začalo stavať? Kedy sa plánuje dokončenie?
Stavať sa začalo v októbri 2011. Aj keď začiatok bol naplánovaný už na leto, pre komplikácie pri výbere zhotovovateľa bol tento termín posunutý až na október. Dokončenie prvej etapy sa plánuje do konca roka a celkové ukončenie je predbežne stanovené na máj 2012. (Pozn. red. prvá etapa bola v nedeľu 6. 11. 2011 ukončená)

Máte v Ružomberku výrazný skateboardový talent, ktorý sa už presadil na slovenskej, popríp. európskej scéne?  Aká veľká je členská základňa budúcich užívateľov? Koľko máte v meste skejťákov, in lajnistov, bajkerov?
Tak najskôr asi mladšia generácia, keďže starší už jazdia pomenej. Momentálne za najväčší talent v rámci skateboardingu možno považovať Tomáša Kubalu, ktorý momentálne nakladá najviac, veľmi dobre ide aj Jurovi Kedroňovi. Vrámci in-line nemožno nespomenúť Reného Rodinu. Keď to vezmem v globále, aktívne jazdiacich je v Ružomberku spolu niečo do päťdesiat ľudí (Ružomberok má 30 000 obyvateľov, pozn. red.). Čo síce nie je až tak veľa, ale postupne pribúdajú ďalší, najmä kolobežkári, v poslednom čase aj bikeri. A hlavne mnoho ľudí, ktorí prestali jazdiť kvôli podmienkam, plánujú opäť oprášiť svoje náčinia. Predpokladáme, že tento skatepark bude pre ľudí jazdiacich na Slovensku natoľko zaujímavý, že si prídu určite pojazdiť aj cezpoľní.“

Prečo myslíš, že sa vám to podarilo?
Podarilo sa to hlavne preto, že ľudia, ktorí tomu venovali svoj voľný čas a energiu, dosiahli niečo, čo sa mnohým zdalo nepredstaviteľné. Hlavne musím spomenúť ľudí ako Janka Čončolová, Michal Čončol, Dávid Šindléri, Paľo Brokuta, ktorí sa aktívne v plnej sile zapojili a je to pre nich veľká satisfakcia, že sa to celé podarilo dotiahnuť do konca. Tak isto dôvodom je aj postupné naklonenie si radnice a verejnosti na našu stranu čo urýchlilo celkové rokovania. Dôležité je aj to, že sa vybrala firma, ktorá má skúsenosti so stavaním takých to vecí a veľmi rada s nami konzultovala naše predstavy ako má park vyzerať, čo sa dá realizovať a čo nie.  

Bude to momentálne jeden z najlepších a najzaujímavejších parkov na Slovensku. A ak sa Vám niečo také podarí po vyše desiatich rokoch je to naozaj krásny pocit. Zase ďalšou stránkou je naučiť ľudí, aby tento park využívali a dali prednosť športu pred drogami a podobnými vecami, ktoré na nich číhajú. Ak sa toto všetko podarí a park sa bude využívať bude to to najkrajšie, čo sme mohli dosiahnuť.

Správy TV Markíza zo dňa 23.10.2011. (pretočiť na čas 23:50 h)
VIDEO

Pre viac fotiek momentálneho stavu skateparku klikajte na tento odkaz

Pevne veríme, že niečo podobné sa podarí vybudovať aj v našom meste.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

21.11.2011 14:38:28 | ruzombercan

Mili obyvatelia Malaciek, nedajte si schvalit to, co je u nas v RK. Uz sa vopred tesime na kopy fetakov, hlasnu hiphopovu hudbu pocas mnohych dni v roku, mnozstvo grafiti, to vsetko nas este len caka. Dovtedy zial musime trpiet rozburanu polovicu sidliska kvoli tymto zbytocne vyhodenym tazkym peniazom pre par ludi, co sa podobaju na Seagala z filmu Hard to kill a hygiena im toho veľa nahovorí. Mamicky s kocikmi a invalidi kvoli prekladke akychsi kablov uz pol roka riskuju svoje zivoty chodenim po hlavnej ceste, lebo firma, co to robi, sa vykaslala na navratenie stavu chodnika do povodneho a po chodniku sa chodit neda. Ktovie, ci to vobec niekedy daju do poriadku, pretoze mestu je to jedno a je rado, ze vobec uspokojili aspon niekoho... Specialne na sidlisku, kde sa tento skatepark robi, sa mamicky roky dozaduju detskeho ihriska, akych mate v Malackach a okolo nich v kazdej druhej dedine mnozstvo, no kazde z nich je 100x lepsie ako hociktore ruzomberske. V Ruzomberku radsej postavia takuto blbost pre 30 ludi, nez aby vyhoveli najbeznejsim potrebam radovych obcanov, z penazi ktorych sa tento skatepark postavi. Nedajte sa takto osalit aj vy.

22.11.2011 12:45:21 | Lukas

Mily ruzombercan, v prvom rade Vam chcem podakovat za podporny koment pre iniciativu mladeze v Malackach a aj v Ruzomberku. Okrem tej udajnej prekladky kablov mi pridu ostatne argumenty dost smiesne. Hlasna hudba, fetaci atd. Neviem kde ste na to prisli. Ako vidim moc clankov o vystavbe skateparku v Malackach ste si asi neprecitali, pretoze inak by ste vedeli, ze v jednom z navrhov je zpracovana revitalizacia celeho priestrastva aj so skateparkom. Projekt je navrhnuty tak, aby si na svoje prisli vsetci obyvatelia Malaciek, samozrejme aj mamicky. Predbezny navrh najdete tu
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/bude-skatepark-impulzom-rozvoja-malaciek/
Co sa tyka hlasnej hudby a pod. V Ma je schvaleny prevadzkovy poriadok detskych ihrisk a sportovisk a podla tohto poriadku sa budu riadit aj navstevnici skateparku. Navrhnuta lokalita pre vystavbu je na pomerne frekventovanom mieste, aj z dovodu bezpecnosti, takze deti a mladez budu pod dohladom a preto si myslim, ze nejake koncetrovanie, ako vy vravite, fetakov a podobne, tam nerozi. Navyse skateboarding je fyzicky narocny sport a neviem si prestavit jeho vykonavanie pod vplyvom alkoholu alebo cohokolvek ineho, ale o tom Vy urcite viete. Pokial nie ste s priebehom doposial vykonanych prac u Vas spokojny, odporucil by som zajst na MU a resit to tam. Tak isto ak si myslite, ze je treba viac parkov, ihrisk alebo odychovych zon, staci sa trosku aktivne zapojit a urcite sa to niekam pohne. Ak dokazalo 30 ludi presadit vystavbu skateparku, tak ake tazke musi byt presadit vystavbu detskeho ihriska, resp. parku na sidlisku. Ak sa zapojite Vy, mamicky aj dochodcovia urcite vas bude dostatok na to, aby sa tym mesto zacalo zaoberat. No a pokial neviete ako na to, mozno by vam poradili ti, co vyzeju ako Segal z filmu Hard to kill. Samozrejme ak nieco chcete, treba pre to aj nieco urobit. A to nieco je trosku viac ako zapnut pocitac a tukat do klavesnice. Prajem Vam vela uspechov a tesim sa na skoru navsetvu skateparku v Ruzomberku, pretoze je to na Slovenske pomery unikat. A som rad, ze ludia co za tym stoja a venovali tomu cas sa dockaju zasluzeneho vysledku.

18.12.2011 16:42:54 | juraj

to ruzombercan: trochu sa zamyslite, co by ohrozovalo ludi ze tam budu jazdit bikeri a skateri, na slovensku je malo skateparkov konecne nieco idú robiť a budem tam chodit aj ked byvam dost daleko..blbosť to nieje blbosť ste vy ked ste proti takímto veciam, tieto športy treba podporiť.

08.01.2012 14:41:13 | Marek

ruzombercan: no sprostejsi komentar som este nevidel....

08.01.2012 15:22:06 | Juro

ako si pozeram komenty niektory to pochopili a niekto zase nie ako ty ruzombercan !!!!! toto posudzujes z coho ze fetaci a graffitaci z filmou ??? ak hej tak si si ich kukol velmi málo ked to takto usudzujes vidno ze sa do toho vobec nerozumis a je to oddychova zona pre mládeš a nie krčma alebo ja kto ty nazyvas je to priam trapne ked hovoris ze bude hlasna hip hopova hudba :D:D to si ma vazne rozosmial nuz dufam ze vecsina ludi to chape ze to je nase hoby ako ked postavia stadiony pre futbalistou kde tiez mozem povedat ze tam chodi hooligans a iny vytrznicy ale nehovorim to tak lebo to je blbost !!! ruzombercan ty sa zobud :)

08.01.2012 15:29:11 | Gulomet

Neviem ako začať ale je mi zle keď vidím komentár od ´´ruzombercana´´ . Tieto športy čo robíme sú ako každé iné , no nie sú ešte moc v popredí . V iných mestách sú velké celosvetové závody v týchto športoch ludia sa na nich chodia pozerať obdivujú ich . Stretávame sa na námestí slobody už dlho a nie sú to najlepšie podmienky, nikdy sa nestalo že by bolo námestie prázdne vždy sa nájde kopec mladých čo si dojde zajazdiť, zasmiať sa . V iných mestách ako napríklad Žiline, L. Mikuláši takéto skateparky sú , ludia si na to zvykli vždy sú preplnené a chodia tam ludia z rôznych miest. Ludia nás spájajú s vandalmi,feťákmi,sprejermi a pri tom sme normálny športovci. Keby sa nezačal stavať skatepark tak by nás to prestalo baviť a práve vtedy by sme sa stali feťákmi . Nechcem byť hnustný ale nech vám až tá hiphopová hudba ako ste nazvali duní oknami keď máte takýto názor. Myslím že dedských ihrisiek je v Ružomberku až moc či je to Roveň, klačno alebo v strede mesta detský park . Mnoho krát prechádzam okolo detských ihrisiek ktoré sú väčšinou úplne prázdne .

A ak vás to nebavý tak si choďte pozerať futbal !

08.01.2012 15:35:05 | Ďuďo

Súhlasím s GULOMET-om!! , a okrem toho je tam v rámci projektu sa myslelo aj na občanov v okolí a bola do projektu zahrnutá protihluková stena, ktorá meria okolo 6 metrov a slúži zároveň aj ako horolezecká stena takžesa o svoje uši báť nemusíte, určite hudbu ani hluk odtial počuť nebude :)

08.01.2012 15:52:08 | Ďuďo

Súhlasím s GULOMET-om!! , a okrem toho je tam v rámci projektu sa myslelo aj na občanov v okolí a bola do projektu zahrnutá protihluková stena, ktorá meria okolo 6 metrov a slúži zároveň aj ako horolezecká stena takžesa o svoje uši báť nemusíte, určite hudbu ani hluk odtial počuť nebude :)

08.01.2012 18:08:10 | ivan

ruzombercan - ty zakomlexovaný starý človiečik čo nerobí nič iné iba napáda ostatných aby si zaplnil kopu volného času , viem že ta nepoznám ale ked ty nás bajkerov a skejterom možeš posudzovať podla nejakého filmu tak prečo by som ja teba nemohol podla mojho nazoru na ludí ak si ty , vieš velké * o tomto športe a taký človek ako ty to nikdy nedokáže pochopiť , naskor si si mal niečo o týchto športoch nájst až potom o nich vravieť , my že sme feťáci mal by si si to v hlave urovnať pretože práve tým že robím tento šport a dávam do neho peniaze nekupujem za tie peniaze spreje ani drogy , presne takéto športy by sa mali začať rozvíjať aby sme si mohli radšej zajazdiť a mali aj kde ako sprejovať alebo fúkať ( čo pochybujem že vieš čo to znamené najdi si v googli ty žebrák ) aspon robíme niečo čo nás baví a prospieva nám to !! a sme velmi radi že po 7 rokoch to budeme mať aj kde robiť !!!!

09.01.2012 20:06:52 | RYTMO

Sám si feťák

11.01.2012 00:14:24 | Rasto

ruzombercan: si smiesny ... zijes v dobe este pred rokom 89 a moc pozeras filmy... ak vsetko posudzujes podla filmov tak zajtra dojde voldemort?

09.02.2012 13:52:07 | adam

som zo Žiliny a chodiť tam budem taktiež....smutne je že aj takýto ľudia sa nájdu a skritizujú takéto super dielo .

28.02.2012 09:04:18 | M. Ciciak H.

Tak tento park chcem mat doma v PD.
Chyba mi tam sice FUN-BOX, ale je to svetovy park.
Urcite sa tam bude prefektne jazdit na BMX.
Ja a cela PD urcite prideme na otvorenie.
Tesim sa.