Ľudia pre Malacky » Od šokujúceho klipu sa mesto dištancuje

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Od šokujúceho klipu sa mesto dištancuje

AKTUALIZOVANÉ - Priestory Malackého kaštieľa sa objavili v novom klipe Suzie Hroncovej. Šokujúcim spôsobom je v ňom použitý vzácny historický mobiliár Pálfiovskej izby, ktorý mesto zapožičalo z Červeného Kameňa. V reakcii na to upozornil historik Daniel Hupko na stránke Malackých pohľadov pred pár dňami. Mesto sa od kontroverzného klipu dištancuje. Speváčka reaguje mlčaním.

"Milujem tanec a neviazanú zábavu," vyjadrila sa speváčka v rozhovore pre jeden zo slovenských denníkov. V tomto "party" duchu je ladený aj videoklip, ktorý uviedli koncom roka. Passionate Love (vášnivá láska) - Devastating Jealousy (devastačná žiarlivosť) - Perverse Betrayal (zvrátená zrada) - pseudotetovanie na predlaktí speváčky je hlavným motívom klipu, ktorý šokuje nielen Malačanov.

Fotografie z natáčania videoklipu nájdete na FB stránke speváčky.

Takéto prevedenie klipu si nikto nepredstavoval. Okrem realizačného štábu.

Zábery z klipu

"Speváčka predstavila svoj zámer a predložila scenár, z ktorého sa nedalo nijakým spôsobom usúdiť, že by počas nakrúcania mohli vzniknúť scény v rozpore s morálkou a v rozpore s určením historicko-kultúrneho objektu," obhajuje mesto hovorkyňa.

“Máme tu pozoruhodnú propagáciu mesta Malacky prostredníctvom interiérov kaštieľa. Nový hudobný klip Suzie Hroncovej je určite šokujúci a dá sa povedať, že i cool a in (veď koľko speváčok pred ňou tento “štýl” už použilo?). V každom prípade je ale vulgárny. Nehoráznou drzosťou je najmä spôsob, akým mestské zastupiteľstvo nakladá s vypožičaným historickým mobiliárom – Vašu pozornosť upriamujem najmä na prvú časť klipu, keď dvojica “obcuje” na talianskej komode zo záveru 18. storočia. Neslýchaná drzosť!”

príspevok historika Daniela Hupka, spolupracovníka SNM - Múzea Červený Kameň publikovaný na stránke Malackých pohľadov

Mesto sa od klipu dištancuje

"Mesto Malacky sa dištancuje od videoklipu Suzie Hroncovej. Speváčka porušila všetky dohody s mestom a poškodila jeho meno," píše v úvode reakcie hovorkyňa mesta Michaela Janotová. 

Speváčka v auguste minulého roka kontaktovala oddelenie marketingu MsÚ Malacky a informovala sa o možnosti prenájmu priestorov kaštieľa. V zmysle prevádzkového poriadku kaštieľa a zásad výberu vstupného a odplaty za služby v kaštieli jej žiadosti vyhoveli.

"Nakrúcanie videoklipu, ktorý bude vysielaný celoslovensky, sme považovali za vynikajúcu príležitosť na propagáciu kaštieľa. Malacký kaštieľ sa po desaťročiach chátrania a znevažovania konečne podarilo začať rekonštruovať a sprístupňovať verejnosti. Verili sme, že poskytnutie priestorov kaštieľa na umelecký projekt Suzie Hroncovej bude ďalším zo série úspešných podujatí v kaštieli. Išlo o  prvý celoslovenský projekt, ktorý tam mal byť realizovaný, a tak nás tešilo, že Malacký kaštieľ sa pomaly dostáva nielen do povedomia nášho regiónu, ale celého Slovenska. O  to viac nás mrzí, že z umeleckého projektu napokon vznikol škandál znevažujúci kultúrnu pamiatku," reaguje Janotová

Nakrúcalo sa 25. septembra. Speváčka sa zaviazala, že nebude používať starožitný nábytok a pri nakrúcaní videoklipu použije vlastný inventár. Počas nakrúcania bol v budove pracovník kaštieľa. Podľa hovorkyne opakovane upozorňoval režiséra na dohodu o nepoužívaní historického nábytku. "Počas kontrol nezistil žiadne porušenia dohôd a ani si nevšimol nakrúcanie nevhodných scén. Uviedol však, že jeho práca a jeho kontroly boli režisérom značne obmedzované. O tom, čo sa počas nakrúcania dialo, sa oddelenie marketingu dozvedelo krátko pred dokončením a zverejnením videoklipu. Okamžite sme kontaktovali manažéra speváčky p. Biháryho a žiadali sme ho o nápravu, žiaľ, bez výsledku." 

"Spomínaný pracovník kaštieľa sa bude za nedôslednosť pri svojej práci zodpovedať, to však už nenapraví poškodenú povesť Malackého kaštieľa a mesta. Speváčka Suzie Hroncová nielenže porušila dohodu s nami a poškodila obraz kultúrnej pamiatky, ale aj skomplikovala situáciu všetkým ďalším umelcom, ktorí budú mať v budúcnosti záujem realizovať svoje projekty v Malackom kaštieli. V kaštieli už boli nakrútené desiatky videí, predovšetkým svadobných a žiadny problém zatiaľ nebol. Nikto doteraz nezneužil našu dôveru tak, ako speváčka Suzie Hroncová. Na základe tejto negatívnej skúsenosti budú prepracované a sprísnené podmienky prenájmu priestorov kaštieľa a realizácie podobných projektov," píše sa v závere tlačovej správy.

Kompletné znenie tlačovej správy je k dispozícii na webovej stránke mesta tu.

Suzie Hroncová: Ide o interné informácie

Oslovili sme prostredníctvom sociálnej siete aj samotnú speváčku Suzie Hroncovú s otázkami:

  • Od koho konkrétne ste mali povolenie na natáčenie? S akou zodpovednou osobou ste po celý čas komunikovali?
  • Kedy a ako dlho sa klip natáčal? Koľko ste za prenájom priestorov mestu zaplatili?
  • Bola počas natáčania v kaštieli za mesto prítomná zodpovedná osoba?
  • Poznali na meste koncept videoklipu pred natáčaním?
  • Aká bola dohoda o zapožičaní priestoru a hlavne natáčaní v Pálfiovskej izbe? Na sociálnej sieti sa v diskusii objavil názor, že ste nemali právo používať mobiliár, ale mali ste pracovať s vlastnými rekvizitami?

"Ľutujem, ale nemôžem odpovedať na Vaše otázky. To sú interné informácie. Prosím Vás o pochopenie," reagovala.

Opäť negatívna reklama v celoštátnych médiách

Sexom zneuctila historickú pamiatku! - titulok v príspevku, ktorý 7. 1. zverejnil portál topky.sk opäť nepridáva Malackám body k pozitívnej prezentácii, ale naopak. V prípade speváčky však možno práve o to išlo. „Myslím si, že je to relatívne. Nám v podstate išlo o to, aby sme priniesli niečo nové, aby bol klip svojím spôsobom kontroverzný. Mám rada všetko, čo je tak trošku šokujúce. Myslím, že sa nám to podarilo,” povedala topkám Suzie.

Myslíte si, že videoklip Suzie Hroncovej je kontroverzný až príliš?

Stav hlasovania 7. 1. o 18.50 h, zdroj: topky.sk

Anketa, v ktorej hlasujú čitatelia  topiek, jasne ukazuje, že Suzie a realizačnému štábu sa zámer priniesť niečo svojím spôsobom kontroverzné, podaril naplniť.

Príspevok aktualizovaný aj o reakciu mesta priniesol aj portál cas.sk.

V kaštieli v roku 2007 točili klip Taktici

Priestory Pálfiovského kaštieľa neboli filmármi využité prvýkrát. V roku 2007 tu točili videoklip Taktici. Natáčalo v jednej miestnosti v dodnes nezrekonštruovanej časti pamiatky.

Zdroj: MH 21/2007

Ako spoluprácu s Taktikmi spomína vtedajšia hovorkyňa mesta Ivana Potočňáková?

"Na jeseň 2007 sa na oddelenie riadenia informácií (ORI) Mestského úradu v Malackách obrátil producent, ktorý pripravoval nahrávanie videoklipu piesne Tajné kvapky na lásku. Keďže v tom období, krátko  po odkúpení kaštieľa Mestom Malacky, ešte neexistoval cenník za využívanie jeho priestorov, so súhlasom primátora mesta J. Ondrejku vznikla trojstranná dohoda medzi Mestským úradom, oddelením riadenia informácií,  Mestským centrom kultúry ako každoročným hlavným garantom programu Prvomájových Malaciek a skupinou Taktici. Mesto poskytne priestory na nahrávanie bezplatne a skupina Taktici rovnako, bez nároku na honorár, vystúpi v prime time programu májového happeningu. Tak sa aj stalo, svedčí o tom tlačová správa z 29. 04. 2008. Obsah videoklipu, minutáž i technické podmienky boli vopred dohodnuté pred nahrávaním. Hoci sa nahrávalo cez víkend, osobnú účasť na ňom som považovala za nevyhnutnú. Vnímala som ako dobrú novinársku príležitosť byť priamo pri zrode novej veci a zároveň ako povinnosť vyplývajúcu zo zamerania oddelenia riadenia informácií sprostredkovať obyvateľom mesta fakt, že ich kaštieľ sa objaví v klipe hudobnej skupiny. Takúto informáciu musí verejnosť dostať od svojej samosprávy."



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

07.01.2013 19:43:47 | jasom

Prečo mesto nezverejnilo vo vyhlaseni, koľko penazi dostalo za prenajom pd Hroncovej? Hanbia sa za tu sumu alebo nedostali nic a robia sa pred verejnostou, ze nejake peniaze dostali za klip na opravu kastiela?Preco nebol nikto kompetentny pri natacani kto by ich kontroloval?

08.01.2013 08:53:43 | Robo

Každá reklama je reklama. Keby ste tento článok nezverejnili ani by som nevedel, že taká speváčka existuje. :O) A či je je to dobré, alebo zlé? To je každého individuálny názor.

08.01.2013 09:46:31 | Lucia Vidanová

Do príspevku sme doplnili reakciu niekdajšej hovorkyne mesta Ivany Potočňákovej, ktorá spomína na spoluprácu s Taktikmi v roku 2007. "Obsah videoklipu, minutáž i technické podmienky boli vopred dohodnuté pred nahrávaním. Hoci sa nahrávalo cez víkend, osobnú účasť na ňom som považovala za nevyhnutnú," píše v nej.

08.01.2013 14:20:04 | Jakub Valachovič

Tie erotické pózy v klipe mi nepripadajú nejako extrémne zvrátené. Skôr považujem za zvrátený celý ten hudobný štýl a spev interpretky. Ale podobné zvratky sú na úbohej slovenskej hudobnej scéne veľmi časté, viď. napríklad Darinka Rolincová.

08.01.2013 17:29:06 | Volám sa

"Šokujúcim spôsobom je v ňom použitý vzácny historický mobiliár Pálfiovskej izby, ktorý mesto zapožičalo z Červeného Kameňa." Ten nábytok utrpel šok a psychickú traumu? Smiešny a zbytočný článok. Ak nieje v Malackách o čom písať, radšej nepíšte nič. Puritáni! Priznajte sa, koľkí by ste chceli byť na mieste tých mužov. :)

08.01.2013 21:00:00 | Lucia Vidanová

Tu nejde o puritánstvo. Netreba si pliesť pojmy s dojmami. Tu boli jasne, no možno nerázne stanovené pravidlá a nedostatočne kontrolované a tvorcovia klipu ich porušili. Ten mobiliár nie je ani majetkom mesta, ale je zapožičaný zo SNM - Múzea Červený Kameň. Múzeum sústreďuje vzácne nábytkové mobiliáre jednej z najvýznamnejších aristokratických rodín našej histórie. Ide o jedinečné kusy a starostlivosť o ne je dôležitá pre zachovanie kultúrneho dedičstva. To je podstatný fakt!

Štáb si mal predsa doviesť vlastný mobiliár? A doviezol? (Speváčka neodpovedala.)

Podľa vášho zaradenia sú puritáni aj redaktori v Novom Čase aj v Plus Jeden
Deň, ktorí sa tejto téme venovali. Je nevidím dôvod, prečo by ju mal práve malacký portál prehliadnuť.

Suzie Hroncová sa podľa môjho názoru pridŕžala v brandži známeho pravidla - reklama musí šokovať. Svoje by o tom vedel aj svetoznámy Oliviero Toscani. A Suzie sa rada prezentuje inak. Stačí trochu "gúgliť" a dozviete sa viac. Možno si mohli niečo "vugúgliť" aj zamestnanci mesta na začiatku spolupráce a snáď by boli obozretnejší a počítali s čímkoľvek. Každopádne speváčke sa "píár" podarilo a možno aj vďaka dobrej spolupráci s bulvárom, pretože v šoubiznise "žije" ten, o kom sa píše a hovorí.

Jakub pre Teba :) a možno aj pre iných zmena žánru na pozdvihnutie nálady https://www.youtube.com/watch?v=zV44PSIziDc - Jaromír Nohavica - Hollywood. Toto je pre mňa Pán spevák.

09.01.2013 09:33:18 | tribyte

Riešite hovadiny - ozdobu kruhacov, video...
radšej keby ste rozbehli akciu ako napr. "kŕmidlá pre vtáctvo v parku a cih pravidelné dopĺ§anie", alebo ničo podobné, aspoň by to malo zmysel...

09.01.2013 10:13:01 | Lucia Vidanová

Tribyte,
ešte v decembri OZ Ľudia pre Malacky zabezpečilo z vlastných prostriedkov asi 30 kg vtáčieho zobu, aby mohli deti v rámci prírodovedeckého krúžku v ZŠ Dr. J. Dérera dopĺňať kŕmidlá pri škole. Ešte sme o tom nepísali, pretože sa to pre vianočné prázdniny nerealizovalo, no už je vhodný čas.
(Len taká poznámka na okraj k Vášmu komentáru. Ak máte ďalšie námety, chuť a čas venovať sa zmysluplným projektom, radi Vás privítame v tíme http://www.ludiapremalacky.sk/obsah/o-nas/ludia/)

09.01.2013 13:33:11 | tribyte

tak to ma byt...
nie, dakujem

09.01.2013 16:42:53 | Lola

tak by ma zaujímalo, či neplánuje Červený Kameň vziať svoj mobiliár preč z Malaciek... ja by som sa tomu nečudovala... podľa mňa jeden chabý strážnik nestačí... malo to byť odkontrolované lepšie....
bude mesto voči speváčke vyvodzovať nejaké následky? ak boli podmienky presne stanovené, tak by s tým nemal byť problém, nie?

09.01.2013 19:07:03 | Nataša Špelicová

Mňa by tiež zaujímalo, prečo nebola zmluva o prenájme zverejnená na stránke http://www.egov.malacky.sk, keďže mesto je povinné zmluvy zverejňovať.

16.01.2013 10:18:34 | Katarína Janková

Tak som sa pobavila na vyjadreniach pani hovorkyne ako "umelecký projekt", "nikto ešte doteraz nezneužil našu dôveru tak, ako speváčka.." a "O tom, čo sa počas nakrúcania dialo, sa oddelenie marketingu dozvedelo krátko pred dokončením a zverejnením videoklipu" ... tak to asi hovorí za všetko...

16.01.2013 13:33:55 | Lucia Vidanová

Včera som sa dozvedela aj sumu, za akú mesto kaštieľ prenajalo. Mne hovorkyňa neodpovedala priamo sumou, ale prednosta MsÚ Dušan Vavrinec poskytol túto informáciu poslancom. Nakrúcalo sa 25. 9. 2012 od 9.00 do 24.00 h (15 hodín), za čo zaplatili na druhý deň v zmysle platných zásad priamo do pokladnice MsÚ 120 €. Plus zabezpečili opravu pokazeného výťahu. Podľa mojich zistení to bolo 60 €. Ak teda nepočítam náklady na výťah, mesto kaštieľ prenajalo za 8 €/h. Na základe vyjadrenia prednostu možno predpokladať, že zmluva o prenájme, ktorú spomína v komentári Nataša Špelicová, uzatvorená nebola. Takže v registri zmlúv, ktoré je mesto povinné zverejňovať, ju nenájdete.

Počas nakrúcania bol v súlade s Prevádzkovým poriadkom v Malackom kaštieli v kaštieli prítomný pracovník RCDM (od 9.00 do 16.00) a dohodár RCDM (od 16.00 do 24.00). Inventár z Múzea Červený Kameň má mesto na základe Zmluvy o výpožičke zbierkových predmetov uzatvorenej v roku 2010 zapožičaný bezodplatne. Zmluva platí do 30. 4. 2013.

16.01.2013 19:49:13 | X

Vy by ste si pani Vidanová určite za prenájom vypýtala viac keby ste o tom mohla rozhodovať, však? Preboha, čo by ste chceli za prenájom tejto ruiny? Už je trápne, ako sa s každej prkotiny snažíte niečo vytrieskať.

17.01.2013 18:54:19 | xy

Pre X.
Ty pravdepodobne nemáš šajnu o tom, čo dokáže odhaliť bystré novinárske očko. Nevadí že trafí vedľa, hlavne že sa zviditeľní. Najskôr sa sama pochváli, potom sa ospravedlní a pokračuje ďaľej vo svojich drístoch.

18.01.2013 11:14:54 | iva

vy dve písmenka "X" a "Xy", posledné v "abcede", dam krk na to, že patríte k "trafeným husiam".

18.01.2013 13:45:31 | X

iva:
V ktorej časti Malaciek končí abeceda písmenami X a Y?
Žeby na Družstevnej?
U nás končí abeceda písmenami Z a Ž.
Ale u vás pritakávačov a vriťvlezencov to je možné.

19.01.2013 17:39:28 | Igor

Mám 54 rokov , pozerám sem-tam MTV, alebo Óčko a klipy okolo hudby sú takéto. To sme v Malackách objavili Ameriku ? Keby to bol jediný problém mesta to by tu bolo hoja-ďuňda. Jalen toto.

20.01.2013 22:00:46 | Pre X - ci uz s Y alebo bez

Aha, takze X sa zda uplne normalne, ze sa prenajal kastiel na totalne komercny ucel za totalne smiesnu sumu. Pricom len hlupy poskok, ktory pomahal pri natacani, zarobil urcite podstatne viac. Mne sa ta suma nezda v poriadku. Je to podla mna poucenie pre MU do buducnosti.

XY, ved ak vas tieto informacie nezaujimaju, nikto vas nenuti ich citat. Ja si myslim, ze je to uplne normalna tema pre medium podobneho typu ako lpm.
Ved ide o nakladanie s mestskym majetkom.