Ľudia pre Malacky » Vypískajme korupciu spoločne

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Vypískajme korupciu spoločne

Už desať rokov organizuje Transparency International Slovensko pravidelné stretnutia pre aktivistov so záujmom o témy transparentnosti a hľadanie účinných mechanizmov v boji proti korupcii. To posledné sa uskutočnilo 26. - 28. júla v Lúčkach pri Kremnici. Tentokrát na tému Verejná kontrola miestnej samosprávy.

Jesenné podujatie, ktorého sa zástupcovia OZ Ľudia pre Malacky zúčastnili v minulom roku, bolo tematicky zamerané skôr na poslancov miestnych zastupiteľstiev - Miestni poslanci o korupcii. Živé kontakty s rovnako zmýšľajúcimi, ktorí sa aktivistickej práci venujú už roky, sú inšpiratívne a dôležité. Farby Záhoria v tridsiatke zástupcov zo šiestich krajov Slovenska počas uplynulého víkendu okrem mňa reprezentovali aj Jozef Kalman a Jakub Nedoba zo Senice.

Seminár začal v piatok diskusiou s bývalým hovorcom primátora mesta Ružomberok, spisovateľom a aktivistom Jozefom Karikom. Ako zamestnanec mesta rád experimentoval s tým, kde je možné pri informovaní posunúť hranice a kedy už nastupuje tvrdá ruka cenzúry. Primátor, pod ktorým pracoval, chcel raziť politiku otvorenosti a tak malo mesto Ružomberok už pomerne skoro svoju FB stránku. "Najväčší kameň úrazu väčšiny metských médií je ten, že neotvárajú diskusiu, nenastolujú témy, ak sa aj redaktori zo začiatku snažia po istom čase začína fungovať autocenzúra, prichádza k "únave materiálu" a deformuje sa ich vnímanie."

Podľa Jozefa Kariku však aj mechanizmus, ktorý vyzerá navonok ako nezničiteľný monoblok možno oslabiť. "Kvapky aktivizmu dopadajúce na sklo majú svoj význam." Dôležitú úlohu môžu pritom zohrať aj nové médiá (FB, blogy, youtube...), no podstatné je ponúkať obsah, ktorý ľudí priťahuje. Obrovská sila je v humore, svoje zohráva aj neformálnosť a schopnosť reagovať na to, čo ľudí aktuálne trápi. "Treba vystupovať autenticky, čestne, úprimne a transparentne. Zvlášť v prípade nových médií má lož a zavádzanie krátke nohy. Úprimnosť sa cení viac ako bezchybnosť," dodal spisovateľ.

Zaujímavou bola aj odborná prednáška prokurátora Tomáša Balogha na tému ako môže inštitúcia, v ktorej pôsobí, pomôcť aktivistom pri verejnej kontrole moci. Podnety na preskúmanie zákonnosti je možné podať akoukoľvek formou, nemusí byť odôvodnený, prokurátor by mal preskúmať všetky skutočnosti. Podľa § 5 Občianskeho zákonníka, ak došlo "k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na príslušnom orgáne štátnej správy. Ten môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde". To znamená, že o riešenie sporov máme právo žiadať aj priamo samosprávu.

V právnickej terminológii a v príkladoch aplikácie právnych noriem v kontrétnych situáciách v praxi sa pokračovalo prednáškou Vlada Pirošíka na tému ochrany osobných údajov na jednej stráne a práva verejnosti na informácie na tej druhej. Horúcou témou jesene bude novelizácia infozákona, ktorú má ministerstvo spravodlivosti pripraviť do marca 2014. Ako napísal Ondrej Dostál úrady začínajú delostreleckú prípravu na vykastrovanie tohto zákona pod zámiekou "riešenia problémov z aplikačnej praxe".

Seminár ukončila v nedeľu prezentácia Albína Bellu z OZ Tvorivý rozvoj na tému zavádzania participatívneho rozpočtu do praxe ružomberskej samosprávy.  OZ zastrešuje mladých ľudí, ktorých cieľom je zvyšovať mieru participácie občanov na správe vecí verejných. Majú možnosť rozhodovať ako bude využívaná istá čas verejných financií v tomto prípade z mestského rozpočtu Ružomberka. Občania tak vstupujú do interakcie s poslancami a inými ľuďmi, ktorí o meste rozhodujú. Participatívny rozpočet už funguje niekoľko rokov v Bratislave.

Ivan Rončák z TIS-ky privítal účastníkov seminára

Jozef Karika je spisovateľ a aktivista

Stretnutia v Lúčkach sa zúčastnila aj ochranárka a aktivistka Katarína Šimončičová. "Núkali mi vysoké sumy, ak nebudem stáť v ceste," vyjadrila sa pred pár rokmi v rozhovore pre denník SME. Po mnohých rokoch z jej zanietenia neubúda, skôr naopak, svojimi postojmi podnecuje a zapaľuje mladšie generácie. Vpravo na fotografii Ondrej Dostál, predseda OKS

Prokurátor Tomáš Balogh

Prednáška Vlada Pirošíka

To je len zlomok myšlienok, ktoré odzneli počas víkendového podujatia. Vždy mi z týchto stretnutí vychádza jedno - schopnosť učiť sa (niekedy aj na vlastných chybách, inokedy na príklade ostatných) je mimoriadne dôležitá. A ako túto schopnosť znovu prebudiť a rozvíjať? - kladie si otázku aj Tom Nicholson v najnovšom komentári Je čas dať tomuto štátu zmysel, pričom zdôrazňuje aké dôležité je zomknutie spoločenstva rovnako zmýšľajúcich ľudí.

"To je výzva pre tretí sektor i občianskych aktivistov, ktorí sa zameriavajú na zápas s korupciou. Jedno už vieme: ľudia musia byť lepšie informovaní. Nestačí čakať, že sa zorientujú v politike na základe občasného sledovania večerných správ alebo raného listovania bulvárnych denníkov. Treba im ukázať, ako sa v tejto krajine využíva moc – ako politika naozaj funguje," odpovedá zakladateľ OZ Pod povrchom s cieľom podpory investigatívnej žurnalistiky na Slovensku.

"Každý z nás je spokojnejší, keď hľadá zmysel," píše odvolávajúc sa na príklad života psychiatra Viktora Frankla. "Človeku sa dá zobrať všetko, okrem jedného. Slobodnej vôle zvoliť si svoj osobný postoj bez ohľadu na okolnosti.“ Frankl dospel na základe osobnej skúsenosti k názoru, že človek má cítiť zodpovednosť k niečomu väčšiemu, než len k sebe samému, keď životnou motiváciou nie je šťastie, ale zmysel.

Správne zacielenie a dosahnutie nielen hmatateľných výsledkov, ale aj vnútorného uspokojenia už počas cesty za métami dáva zmysel činnostiam každého aktívneho človeka, ktorý verí, že môže byť aj lepšie. To, aký zaujmeme postoj, máme vo svojich rukách a upozorňujem, že ľahostajnosť je pre spoločnosť "smrteľná".

Rada sa s podporou vás aj na dvoch prstoch pískať naučím. "Dôležité je nebáť sa ten pocit s ľuďmi zdieľať, pretože inak sa nedozviete, či vám chcú pomôcť, ak ich o to nepožiadate," radí známa aktivistka Zora Paulíniová. Pravda. To dáva zmysel. Tak vypískajme korupciu spoločne.

Kontakty na naše OZ sú zverejnené, pridajte sa.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku