Ľudia pre Malacky » Pripravujeme projekt múzea v kaštieli

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Pripravujeme projekt múzea v kaštieli

Pálffyovský kaštieľ patrí medzi základné dominanty Malaciek. Mesto v súčasnosti rekonštruuje jeho strechu s komínmi a v najbližších týždňoch spustí obstarávanie dodávateľa reprezentačných sál mesta. Cieľom je postupne vrátiť do kaštieľa život.

V prvom kroku sme sa úvodom volebného obdobia pustili do rekonštrukcie strechy s komínmi, ktorá je nutnosť pre zachovanie kaštieľa. Sedliacky rozum káže, aby sme rekonštruovali kaštieľ ako doma, teda od strechy. Iba staticky bezpečná strecha nám umožňuje otvoriť nádvorie a pokračovať tu v ďalších kultúrnych aktivitách, čo je nutná podmienka k vráteniu života. Preto sme aj zrekonštruované časti zverili do správy Mestského centra kultúry.

Aktuálne prebieha rekonštrukcia druhej polovice strechy v západnom a následne južnom krídle. Práce by mohli skončiť do konca leta tohto roka.

Popri sme znovuodhalili po vyše 50 rokoch do pôvodných rozmerov zamurovanú Kaplnku Sv. Kríža. K jej rekonštrukcii je potrebné rozsiahle reštaurovanie, na čo popri všetkých ostatných prioritách Malačanov peniaze nemáme. Preto aspoň hľadáme možnosti financovania prípravy projektovej dokumentácie.

Kaplnka bola sprístupnená verejnosti počas Prvomájových Malaciek 2016. Foto: S. Osuský, mestský úrad

Aktuálny zámer sprístupnenia

Návrhov na využitie kaštieľa by bolo zaisto neúrekom. Myslím si, že pre dlhodobé udržanie a financovanie kaštieľa je potrebné skĺbiť v kaštieli funkciu reprezentačnú, kultúrnu a oddychovú.

1. reprezentácia

Aktuálne pripravujeme projekt reprezentačných priestorov mesta, aby sme mohli ešte v tomto polroku vysúťažiť dodávateľa stavebných prác. Pôjde o 5 sál v polovici západného a časti južného krídla, v ktorých by sa konali sobáše a tiež významné podujatia mesta. Technické zázemie umožní, aby boli sály využiteľné prenájmom tiež na komerčné účely ako sú zasadnutia predstavenstiev firiem z priemyselného parku.

Radi by sme ich odovzdali do užívania na jar 2018 s odhadovanými nákladmi 400 tisíc eur. Preto sme si trúfli odovzdať predsedovi vlády pri nedávnej návšteve Malaciek aj pozvanie na výjazdné rokovanie vlády SR. Predseda vlády podporil ako náhradu možnosť spoločného stretnutia s českou vládou, čo by bola pre nás nepochybne výnimočná reprezentácia.

2. kultúra

Miestnosti, ktoré boli v minulosti zrekonštruované z projektu Paltour, navrhujeme uspôsobiť na umelecké výstavy, ktoré sa v súčasnosti konajú v budove Mestského centra kultúry na Záhoráckej ulici.

Súčasne navrhujeme umiestniť v severnom krídle kaštieľa nové mestské Pálffyovské múzeum, ktorým by sme zrekonštruovali celé dve podlažia tohto krídla. Podľa našich predstáv by išlo o múzeum deliace sa na stálu expozíciu na 2. nadzemnom podlaží, ktorá by modernou interaktívnou formou priblížila vývoj mesta, a nestálu expozíciu na 1. nadzemnom podlaží k vystavovaniu tematických výstav. Odhadované náklady na rekonštrukciu a zriadenie múzea sú vyše 1,2 milióna eur.

K tomu plánujeme zrekonštruovať miestnosti 1. podlažia v pravej časti západného krídla na kancelárske zázemie budúceho múzea a recepcie so suvernírmi.

Aktuálne už súťažime dodávateľa konceptu múzea, ktorý by tvoril podklad pre spracovanie projektovej dokumentácie k čerpaniu dotácií.

3. oddych a služby

Ak sa nám podarí zrealizovať projekt nového múzea v celom rozsahu a tiež dobudovať reprezentačné sály mesta, kaštieľ by bol vnútorne zrekonštruovaný v polovici svojej veľkosti.

Druhú polovicu kaštieľa môžeme zvládnuť zrekonštruovať iba so zapojením súkromných zdrojov. Ako najvhodnejší model sa mi javí možnosť upustenia od nájmov v cene nákladov na rekonštrukciu. Išlo by o 10- až 20-ročné nájmy, pri ktorých je možné garantovať aj dlhodobú udržateľnosť.

V prípade, ak v kaštieli otvoríme možnosť sobášov a budú sa tu konať umelecké výstavy či zároveň budú mocť obyvatelia navštevovať expozície múzea, je dôležité hovoriť aj o vytvorení doplnkových služieb reštaurácie s malým pobytovým zariadením, tiež kaviarni s terasou na nádvorí či čajovni s terasou do parku.

Našou ambíciou je pripraviť kaštieľ na dlhodobé udržateľné užívanie. Preto aj robíme kroky k tomu, aby sme mali kaštieľ staticky zabezpečený a mali zrekonštruované priestory na správny mix služieb, ktoré by boli natoľko atraktívne pre obyvateľov, aby za nimi zašli do Zámockého parku.

 

Schématické znázornenie návrhu užívania kaštieľa.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

27.02.2017 16:21:43 | JJ

Aký je tvoj názor
Veľmi pozitívna myšlienka. Držím palce. Teším sa. Treba ešte doriešiť využitie aj podzemných priestorov.

01.03.2017 15:39:12 | miloš

a preco nespojit sobasny sal s kaplnkou do kopy. podla mna by to bolo romantickejsie aj pre svadobcanov. Dalej mensie ubytovanie pre hosti, ktori tam budu mat svadbu alebo tam budu mat nejaku firemnu akciu. pridal by som tam mensiu restauraciu s terasou a nejake muzeum so suvenirmi. Nas kastiel ma velky potencial aby prilakal vela ludi ale dolezite je aby tam bolo dobre rozmyslene co tam bude a kto ma viziu ktora bude fungovat

10.03.2017 13:37:10 | alexander

Zaujala ma priložená schéma. Vidím, že tam nie je komerčný sektor - hotel a reštaurácia, ktoré tam majú byť podľa stavebného povolenia ku komplexnému projektu obnovy. S účasťou strategického spoluinvestorstva sa neuvažuje? Neviem či je to realistický koncept vzhľadom na finančné možnosti mesta.
Zároveň upozorňujem, že stavebné povolenie a všetky s tým súvisiace podklady a rozhodnutia týmto nebudú môcť byť využité. Treba sa zmieriť s novým obstaraním projektu a jeho následným povolovaním.

13.03.2017 19:03:22 | J.Říha

Dobrý deň, je tam navrhovaný, ale je zakreslený pod farbou oddych a služby, keďže všetko bude závisieť od potencionálnych podnikateľov. Viacero, čím vylučujem jedného strategického investora, ktorý jednoducho nie je.

Ak mám hodnotiť finančné možnosti mesta, sme so zapojením finančných zdrojov ďalej, ako bolo mesto doteraz.

A súhlasím s Vami, Alexander, sme uzrozumení so zmenou účelu využitia a ako Vám je projekt dobre známy, je natoľko chybný a nedostatočne spracovaný, že sme pred rozhodnutím vrátiť ho a urobiť si samostatne parciálne dokumentácie.