Ľudia pre Malacky » Na posilnení miest v škôlke sa pracuje

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Na posilnení miest v škôlke sa pracuje

Na ostatnom rokovaní sme schválili v mestskom zastupiteľstve návrh na rozšírenie kapacity materskej školy otvorením novej elokovanej triedy na Záhoráckej ulici. Na tomto návrhu sa už pracuje. V diskusii sa naznačujú isté úskalia. O tých sa vie a priebežne sa riešia. Zároveň sa v pozadí diskutuje návrh na uvoľnenie hygienických pravidiel, čo by pomohlo aj nám.

Od roku 2009 sa priebežne zaoberáme situáciou v materskej škole. Na rokovaní mestského zastupiteľstva 19. júna sme prerokovali v súvislosti s riešením dodatočného prijatia detí do materskej školy pre rok 2014/2015 aj aktuálnu situáciu s kapacitami mesta po dobudovaní areálu na Rakárenskej ulici. V diskusii sa síce spomínali rôzne možnosti, od nadstavby budovy materskej školy na Kollárovej ulici až po dobudovanie niektorého pavilónu v areáli materskej školy. Ak však má byť otvorená elokovaná trieda do 15. septembra, o týchto možnostiach nemožno hovoriť ako reálnych.

Preto sme ponúkli možnosť otvorenia elokovanej triedy v budove Základnej školy na Záhoráckej ulici. V diskusii som tlmočil aj možnosť stavebnej úpravy elokovaných tried na Bernolákovej ulici a po zreálnení počtu nastúpených detí využiť najmä vnútorné rezervy samotnej škôlky. Keďže sme sa ako mestské zastupiteľstvo nedozvedeli o žiadnom inom návrhu a jún sa chýlil ku koncu, k otázke sme sa postavili veľmi zodpovedne a schválili návrh, ktorý počíta s využitím priestoru na základnej školy.

Proces riešenia otvorenia novej triedy je po rokovaní mestského zastupiteľstva jasný a pracuje sa na ňom. Ak máme mať pokryté financovanie tejto triedy v roku 2015 zo štátu, jej zaradenie do siete musí prebehnúť do septembra, kedy sa nahlasujú počty detí. Financovanie rekonštrukcie priestorov a aj prevádzkových nákladov škôlky do konca tohto roka vykryjeme úpravou rozpočtu mesta a hovorili sme o nej už na samotnom rokovaní.

V uplynulom týždni bola pripravená a už odišla na ministerstvo školstva žiadosť o zmenu v sieti ako predpokladá § 18 zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Je to štandardný postup, ktorý sa bežne využíva inými mestami, nič nezvyčajné. Zároveň v súčasnosti priebeha prieskum trhu na vybratie dodávateľa rekonštrukčných prác s termínom odovzdania priestorov 10. júla. Dodávateľ bude povinný dodať dielo do 10. augusta, aby bol časový priestor k prípadným úpravám a k schváleniu priestoru hygienou. Celý harmonogram je nastavený tak, aby mohlo mesto nahlásiť k 15. septembru navýšený počet detí, proces koordinuje prednosta mestského úradu.

Možnosť úpravy hygienických predpisov

Počas uplynulého víkendu v sobotu 28. júna ohlásil predseda vlády na pracovnom sneme politickej strany SMER ambíciu riešiť kapacity materských škôlok na Slovensku, konkrétne pod bodom 7 sa uvádza, že "štát podporí budovanie nových kapacít". Z prostredia Združenia miest a obcí Slovenska, vychádzajú informácie o snahe "zjemniť" hygienické normy, ktoré upravujú počty detí na triedy. Sú to normy, v dôsledku ktorých došli aj Malacky o značný počet miest v materskej škole.

V prípade, ak sa podarí dosiahnuť úpravu týchto hygienických noriem, čo by podporila aj vláda, automaticky sa zvýšia počty detí na triedu. Riaditeľka materskej školy napočítala, že by tak mohla dodatočne prijať do materskej školy 83 detí. Treba však podotknúť, že hovoríme o navýšení počtu detí v súčasných triedach, kde je prítomná jedna učiteľka na triedu. Je preto otázne, či sa to neodzrkadlí na kvalite a či by mesto nemalo napriek tomu držať pôvodnú líniu menšieho počtu detí v triede.

Rozhodnúť sa treba zodpovedne, ale aj s ohľadom na hospodárnosť. Podľa môjho názoru dokiaľ nebudeme poznať jasné rozhodnutie vlády a nebude dohoda na zmene predpisov, mali by sme s ohľadom na rodičov neprijatých detí riadne pokračovať v príprave elokovanej triedy na Záhorackej ulici. Hraničný termín vidím 10. júla. Pretože to najhoršie čo môže nastať, že sa pozastavia práce na Záhoráckej ulici s vidinou akejsi zmeny predpisov a koncom augusta sa vyhlási, že vláda nenašla so Združením miest a obcí Slovenska dohodu. Mesto musí byť pripravené na každý scenár, keďže udalosti sú neustále v pohybe.

Téma na portáli LPM.sk:

Škôlky

S prehľadom článkov k téme.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

01.07.2014 14:22:10 | mama

Som rada, že sa táto otázka rieši, tému i príspevky sledujem, no prejdem priamo k jadru svojho príspevku. Ako mama škôlkarov nesúhlasím s možnosťou poľaviť v hyg.oblasti. ako bolo v článku povedané a podľa mňa by to malo byt zvýraznené, kvalita pôjde veľmi dole. Už teraz sú deti v škôlke ako sardinky a navýšiť pocet deti v triede s jednou učiteľkou neprospeje ani deťom ani učiteľke. Tadiaľto cesta nevedie...

01.07.2014 15:58:57 | Lucia

Tiez si myslim, ze cesta nevedie cez navysovanie kapacit v existujucich skolkach. Ale boli tu iste nazory v diskusii od nzr a Jana, ze na to, aby mohla byt skolka zaradena do siete, treba podat navrh do 31.3. Neviem, nevyznam sa v tychto procesoch, avsak obavam sa, aby tato "hrozba"nebola realna. Kedze je uz jul, predpokladam, ze ani ministerstvo nebude pracovat tak rychlo a v ramci svojich pravidiel je pre nich jednoduchsie odhlasovat "zjemnenie"hyg.noriem ako schvalit vynimku v ramci zaradenia do siete. Bohuzial je taka realita. Preto by bolo urcite minimalne vhodne, aby sa uvazovalo aj nad tym ako rozsirit kapacity napr.na Bernolakovej, ci inych elokovanych tried ale nie na ukor deti a 1 ucitelky na 30 deti, si myslim.

01.07.2014 21:10:32 | Zuzana Baligová

Mestský úrad Malacky spracoval žiadosť na ministerstvo podľa ust. § 18 zákona č. 596/2003 Z.z., v znení neskorších predpisov, ktorý mu okrem iného umožňuje podanie vykonať aj po 31. marci. Mesto vykonalo právny úkon, ktorý mu tento zákon povoľuje.

Žiadosťou sa bude zaoberať kompetentný odbor ministerstva (odbor pedagogických a odborných zamestnancov, siete škôl a ŠZ, kontinuálneho vzdelávania), s ktorým sme aj my, poslanci MsZ, komunikovali. Celý proces zaradenia nového elokovaného pracoviska do siete škôl sme spolu odkonzultovali.

Nie sme jediným mestom, ktoré je v rovnakej situácii a toho času buduje nové pracoviská. Veríme, že aj my v Malackách všetky kroky k zaradeniu a zaevidovaniu nových priestorov zvládneme. Odmenou za to budú spokojné deti a ich rodičia, ktorých žiadosťou o prijatie do MŠ nebolo doposiaľ vyhovené.

01.07.2014 23:28:00 | Jozef

P.Riha, obvineny za nehodpodarne nakladanie s prostriedkami a za diletanstvo pri hladani riesenia pre rozsirenie kapacit skolok budete, ak sa ukaze, ze ministerstvo na zaklade platnej legislativy neschvali vami presadene a schvalene riesenie a deti nebudu mat kam nastupit do skolky.
Pritom alternativne riesenia rozsirenia kapacit existuju.

02.07.2014 10:13:04 | Zuzana Baligová

Ľahko je kritizovať a vyvolávať obavy, zložitejšie je hľadať reálne možnosti ako neumiestneným deťom pomôcť.

Ja som skôr očakávala konkrétne návrhy, ale na mestskom zastupiteľstve neboli žiadne, okrem diskutovaného, predložené.

1) Z platného uznesenia vyplývalo preskúmať voľné kapacity v "mestských" budovách. Primátor na poslednom zasadaní povedal výhrady voči formulácii a obsahu uznesenia, avšak žiadne konštruktívne návrhy riešenia, ani výsledky preskúmania, nepovedal. Tu sme sa neposunuli ďalej.

2) Štatutárny zástupca MŠ nespracoval žiadnu alternatívu, od ktorého by som to očakávala v prvom rade. Nepredložil doteraz žiaden návrh. Tu sme sa tiež neposunuli ďalej.

Ak boli iné riešenia, trebárs o úprave hygienických noriem, ktoré by ovplyvnili kapacitu prijatých detí, prečo sme o nich nepočuli na MsZ? Prečo o tejto alternatíve nebol spracovaný žiaden materiál?

Na uplynulom zasadnutí MsZ prišiel jediný návrh, jeho spracovanie sa zakladalo na zhodnotení reálnych možností využitia existujúcich budov v správe mesta. Pri rokovaní bol prítomný aj štatutár MŠ, ktorý vyjadril svoje stanovisko k návrhu. Ako viem, bolo kladné a preto aj rokovania pokračovali ďalej.

Preto ma mrzí, že zrazu prichádzajú "oznamovatelia" iných alternatív, vháňači obáv a nezodpovedného prístupu k použitiu verejných financií. Kto je teda ten, ktorému toto riešenie prekáža? Stretla som sa minulý týždeň s dotknutými osobami, ktoré sa podieľajú na príprave nových kapacít. Proces sa rozbehol, veci sa dávajú do pohybu.

A ešte jedna poznámka k rozhodovaniu úradov. O použití priestorov bude rozhodovať nielen ministerstvo, ale aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Inšpektorát práce, Hasičský zbor. Snáď tu niekto nechce do diskusie vniesť priamu zodpovednosť poslanca, zamestnanca MŠ alebo mestského úradu, ak niektorá z týchto inštitúcií nevydá kladné stanovisko. Jediný argument beriem, ak by vo svojom konaní niečo opomenul, nedostatočne alebo nesprávnym spôsobom vykonal.

Zriadenie a otvorenie tried na ZŠ Záhorácka je reálne a preto budem rada, ak budete hľadať možnosti, ako tomuto riešeniu pomôcť. Napríklad aj brigádou ku koncu leta, aby sme deťom pripravili čo najkrajšie prostredie. Ak brigáda bude, ja na ňu určite prídem.

A tým, ktorí sa snažia odoberať energiu tým, čo hodlajú pomôcť, šup sem s nejakým návrhom, ktorý by priniesol umiestnenie detí k 1. septembru 2014.

Pekný deň všetkým.

02.07.2014 15:58:38 | rodic

A čo tak kontajnerové škôlky? Rozmýšľal niekto nad tým?

02.07.2014 19:04:38 | zdenka

Ak sa majú naozaj zmierniť hygienické normy, namiesto navyšovania počtu detí v triedach by stálo za to spomenúť si, že na Bernolákovej bolo 6 tried. Aj Hviezdoslavova nebola štvortriedna, ale mala 5 tried. Z triedy, ktorú zrušili je teraz spálňa a ak by sa tam znovu otvorila trieda, aspoň by sa predišlo nezmyselnému sťahovaniu celej škôlky na spánok, čomu ja ako rodič nie celkom rozumiem a tiež mi to ako hygienické veľmi nepripadá.

02.07.2014 20:03:47 | peto

co riesi ondrejka? nic! chce iba dozit. do volieb bude brzdit. preto nedosiel so ziadnym napadom. skolky ho nezaujimaju iba inkubator. sprava dna na sme "Novým ministrom školstva sa má stať Peter Pellegrini a novým ministrom hospodárstva Pavol Pavlis." pellegrini je statnym tajomnikom ministerstva financii. a pan riha? kopirujem z netu "Pracoval v oblasti advokácie a médií. V súčasnosti pracuje na Ministerstve financií SR, kde vedie oddelenie zaoberajúce sa daňovou politikou miest a obcí." pellegrini a riha sa museju poznat...vynimka pre skolku je uz vybavena na to vsadim gros :)

09.07.2014 09:18:51 | malacanka

Dobry den, chcem sa spytat p. Rihu alebo aj LPM, ci ma p. riaditelka MS nadalej volne ruky v prijimani deti. Medzi mamickami sa sepka na ihrisku, ze bolo prijatych dalsich 8 deti ( malo by sa prijimat podla datumu narodenia, avsak vraj tomu tak nie je). Da sa nejako prezistit zoznam dalsich prijatych deti? Ked uz by mali platit objektivne kriteria pre vsetkych?
Dalsia vec, vraj nie je dostatok financii na zariadenie moznych tried na Zahorackej (i ked samozrejme nie je iste, ci sa otvoria). Rodicia, uz su teraz dost rozhorceni, tym, ze budu "nepriamo" vyzyvani, aby prispeli k fungovaniu novej MS. Myslim si, ze sa tymto vytvara dopredu dost neg.obraz o MS Zahoracka. Vedeli by ste nam podat blizsie info?

09.07.2014 11:17:36 | Zuzana Baligová

Malačanka, pani riaditeľka je viazaná dodržiavať kritériá prijímania podľa veku dieťaťa, nič sa na systéme nemenilo. Podľa mojich vedomostí je kapacita MŠ pre všetky elokované pracoviská vo vzťahu k plneniu hygienických noriem naplnená. O prijímaní ďalších detí k 1.9.2014 na novozriadené pracovisko Záhorácka sa ešte nerozhodovalo a celý proces bude v kompetencii riaditeľky MŠ podľa už spomínaných kritérií.

Otázka potrebných financií na zriadenie a fungovanie nového elokovaného pracoviska sa priebežne rieši, ako aj iné práce súvisiace s jeho zriadením a otvorením. Ide o viaczložkový finančný objem z prostriedkov mestského rozpočtu, ktorý pozostáva z pokrytia 1. úpravy priestorov, 2. vybavenia priestorov a 3. nákladov na prevádzku a miezd pedagogických a technických pracovníkov. Administratívne aj technické postupy prebiehajú podľa harmonogramu a žiadne z nich neprestali plynúť dôsledkom nedostatku finančných prostriedkov. Toho času sú Vaše obavy neopodstatnené. Tím ľudí pod vedením prednostu mesta robí všetky kroky k úspešnému zriadeniu a otvoreniu nového pracoviska.

09.07.2014 11:37:50 | hudecová

Aký je tvoj názor
"Malačanka" dostala dnes c.c. o 9,00 hod. informáciu, že bolo doplnených 8 detí na miesta, ktoré mi na gremiálnej porade 1.7.2014 nahlásili zástupkyne. Boli prijaté 4 deti bydliskom z " Juhu" ( nar. 6/2010, 4/2011, 11.11.2011, 16.11.2011 , 1 na Hviezdoslavovu ( nar. 2.11.11), 2 na Kollárovu ( 1.11.2011, 8.11.2011 ) a 1 na Rakárenskú ( 8.11.2011 - má tam súrodenca).
Ešte stále platí, že deti do MŠ prijíma riaditeľka MŠ a pri výbere všetkých prijatých detí bola aj komisia ( celý manažment MŠ). Deti, ktoré čakajú na miesta budú mať bližšie pripravované priestory na Záhoráckej ulici. Nikto samozrejme rodičov nenúti nakupovať materiál do MŠ, len som Vás informovala, že nemáme dostatok financií na dokonalé zabezpečenie hračiek . Netreba sa hneď hnevať, som k dispozícii k osobnému rozhovoru.

09.07.2014 15:18:44 | malacanka

Ospravedlnujem sa p. Hudecovej, dakujem za vysvetlenie, ja som len "tlmocila" to, o com hovoria mamicky. Bohuzial sa tazko mamickam vysvetluje, preco bolo prijate dieta nar. 16.11.a nie napr. 10.11.. mamicky si len povedia, komu prislo pozit.vyjadrenie a komu nie, neriesia kto ma kde bydlisko. Je v tom trochu zmatok, raz sa prihliada na bydlisko, inokedy nie ( ked ostatne deti budu napr.pridelene na Zahoracku, voci ktorej ja osobne nemam namietky, zatial co deti prijate doteraz boli prerozdelene na volne miesta podla bydliska). Na meste (myslim, ze p. Hrnkova) zase spominala, ze budu uprednostnene deti, ktorych rodicia podali odvolanie. Nie celkom potom chapem naco sa napr.pisu odvolania, cely proces to zbytocne komplikuje a vytvara napatie medzi rodicmi.
Pridem radsej osobne na rozhovor, nakolko pisomna komunikacia vyznie nie vzdy, tak ako to clovek mysli.

09.07.2014 15:19:05 | Ani

By ma zaujímalo, kde také ihrisko je, aby som sa aj ja dozvedela nejaké novinky :-D
na mojom "ihrisku" som zase počula, že MŠ na Záhoráckej bude mať veľmi pekné priestory :-)