Ľudia pre Malacky » Lipšic dal obyvateľom prísľub 60 dní

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Lipšic dal obyvateľom prísľub 60 dní

TEXT UPRAVENÝ 11:40 - Uverejňujeme druhý článok o návšteve ministra vnútra Daniela Lipšica v Malackách. Prvým článkom s fotografiami a videami sme sa snažili priblížiť obyvateľom Malaciek atmosféru z prehliadky čiernych stavieb na Družstevnej ulici. Druhým článkom sprostredkúvame atmosféru na samotnom stretnutí ministra s dotknutými obyvateľmi tejto ulice.

Minister sa po obhliadke nehnuteľností presunul do neďalekej reštaurácie U koňa, kde sa mala konať verejná debata s obyvateľmi. Na zhruba jeden a pol hodinovom stretnutí boli prítomní aj vedúci predstavitelia štátnej polície v rámci kraja a okresu, primátor mesta či náčelník mestskej polície. Vypočuť si problémy dotknutých obyvateľov prišli aj niektorí poslanci mestského zastupiteľstva.

V úvodnom slove minister pred prítomnými zdôraznil, že „nielen polícia ale aj mesto musia chrániť tých, ktorí slušne žijú, nie tých, ktorí zákon sústavne porušujú.“

Úvodné slovo ministra Lipšica pred prítomnými obyvateľmi a novinármi

Minister sa na stretnutí venoval najmä otázke bezpečnosti. V oblasti búrania čiernych stavieb môže štátna polícia poskytnúť mestu len súčinnosť. Obyvateľov sa viackrát počas diskusie priamo spýtal na prácu polície, či podľa nich koná alebo nekoná, a aké konkrétne skúsenosti s ňom majú obyvatelia.

Syn pána Dobrovodského sa ministra spýtal, či si má zvykať na terorizovanie a šikanovanie, neustále vulgarizmy, ktoré nedokáže ani polícia pozastaviť. Toto každodenné vydieranie spôsobuje jemu a najmä jeho rodine psychické problémy.

Obyvatelia Družstevnej ulice o spolužití s rómskou rodinou

Viacerí obyvatelia uvádzali konkrétne prípady problematického spolunažívania s Rómami. Podľa  ich slov dochádza k denným výtržnostiam. Na programe dňa sú často drobné krádeže, na ktoré navádzajú aj svoje maloleté deti. Prišlo tiež k dvom prepadom a okradnutiu ľudí vracajúcich sa z miestneho pohostinstva. Znechutenie a hnev obyvateľov a hlavne susedov vyvoláva hygiena a pach z rómskeho obydlia. Domáca toaleta zrejme nepostačuje 35 obyvateľom tohto domu, tak si ju vytvorili priamo na dvore. Zopár svojich výkalov vo vreckách prehadzujú do susedných záhrad, alebo aby ušetrili miesto, vykonávajú svoje potreby priamo na ulici.

Okrem vonkajších toaliet si vo dvore vytvorili skládku odpadu, kde hnijúci odpad znepríjemňuje vzduch šíriaci sa v okolí. Vďaka takému komfortu sa k Rómom prisťahovali ďalší podnájomníci, potkany. Vkrádajú sa aj do príbytkov „normálnych“ ľudí, ktorí sú už z toho zúfalí. Pri predstave, že si otvoríte vchodové dvere a okrem smradu k vám prelezie aj potkan, je človeku z toho zle.

Do miestnosti prišli aj 2 príslušníci rómskej rodiny, ktorí prítomným vysvetľovali, že sa im už vyhrážajú scenárom v Devínskej Novej Vsi. V jednej chvíli bolo rómskym susedom povedané: „múj krásavče, nepomóžeš si, my tam budeme aj tak bývat“,  čo vyvolalo u prítomných pohoršenie a slovné prestrelky, aby Rómovia žili slušne, že to má byť to, čo od nich od začiatku žiadajú.

Starší obyvatelia z ulice spomínali, že pred prisťahovaním žila v dome slušná rómska rodina, kde si vzájomne vychádzali a pomáhali. Starší pán Dobrovodský prítomným povedal, že nie je rasista, dokázal si vyjsť s Rómami, ktorí v tom dome predtým žili.

Pomerne emotívnu diskusiu miestami prerušoval sám minister Lipšic, ktorý upozorňoval, že neprišiel riešiť rómsku otázku, ale riešiť bezpečnosť ľudí, ktorí slušne žijú. Zároveň však vyjadril pochopenie nad tak neznesiteľnými podmienkami, v akých musia ľudia znášať rómsku tyraniu.

Občan vyzval primátora mesta

Jeden z prítomných občanov vyzval primátora mesta, aby ticho nesedel a sa aj on vyjadril. Starší pán dodal: „Tu počujeme len kriky, hen to, to, ale hlavný bod nech povie pán starosta, od neho chcú občania počuť, on mal spraviť prvé kroky. Nemuselo to k tomu prísť.“

Primátor začal svoju reakciu slovami: „Pre obyvateľov tohto okolia je vyriešenie tohto problému, keby sa táto rodina odsťahovala. Ale oni sú vlastníci tejto nehnuteľnosti, vlastnícke právo je ústavné právo, to riešenie akým spôsobom ísť, či im dať nejaké iné bývanie, náhradné bývanie, a presunúť ich do inej časti mesta alebo okolia, to znamená z môjho pohľadu len presunutie tohto problému alebo odloženie.“ Primátora v jeho úvodnom slove prerušil obyvateľ otázkou: „A prečo ste ten problém neriešili hneď, prosím Vás,“ po týchto slovách primátor zhrnul genézu prisťahovania Rómov na Družstevnú ulicu a vymenoval opatrenia, ktoré prijal mestský úrad. Za posledný polrok bola podľa primátora na mieste pätnásťkrát kontrola z mestského úradu, ktorá nariadila odstránenie odpadu, čo mesto strháva z ich sociálnych dávok. K otázke mestskej polície primátor reagoval, že v mieste je zriadené kritické miesto, dvakrát za dvadsaťštyri hodín, že podľa neho tam nemôže stále stáť policajt, sledovať a každého kontrolovať.

Primátor mesta reaguje na výzvu obyvateľa, aby sa vyjadril k veci

Spomenul, že je problém, keď sa do takých podmienok rodia deti. „Tvrdím jednu vec. Ktokoľvek z vás by sa narodil v tejto rodine, tak nemá šancu sa z tých problémov dostať.“ Primátor uviedol, že dávky v hmotnej núdzi sú 66 eur na mesiac. To podľa primátora nestačí ani na stravu, a preto si zvyšujú príjem väčším počtom detí. Nielen krádežami voľného železa. „Ja som povedal, že som ochotný tejto rodine pomôcť, aby si našli prácu...,“ myšlienku už primátor nestihol dokončiť, pretože ho prerušil ruch nesúhlasiaceho davu, ktorý primátorovi vzápätí vytýkal slabú angažovanosť. Mladší pán Dobrovodský sa k tomu hneď vyjadril, aby im primátor „ešte ponúkol byty na Jánošíkovej ulici.“ Situáciu utíšil až minister Lipšic slovami, „teraz nemá zmysel hľadať vinníkov, ale hľadať riešenia.“

Pred skončením stretnutia sa prítomným ľuďom prihovoril náčelník mestskej polície, Ivan Jurkovič. Reagoval na slová, ktoré medzi diskutujúcimi občanmi zazneli. Sťažovali sa na nečinnosť mestskej polície, podľa slov prítomných polícia chodí po privolaní na miesto po 25 až 30 minútach, nedokáže nastoliť poriadok v tejto oblasti. Vyzval ľudí, aby priamo nemu hlásili negatívne skúsenosti s mestskou políciou.


Na základe žiadosti (vznesenej výhrady) náčelníka mestskej polície dopĺňame vyššie uvedený text článku. Hlavným podkladom článku bol zvukový a písomný záznam z verejnej diskusie a v článku sú prezentované názory občanov, ktorí sa verejnej diskusie zúčastnili.

Z reakcie náčelníka mestskej polície vyplýva, že raz sa hliadka mestskej polície omeškala a prišla po 25 - 30 min. od zavolania ľudí potrebujúcich pomoc. Je to spôsobené hlavne tým, že hliadka je na udržanie verejného poriadku len jedna a niekedy nestíha urgentne riešiť priestupky na rozličných miestach. Náčelník uvádza, že polícia bola na tomto inkriminovanom mieste už 360 krát, vyriešila priestupky pálenia odpadov Rómami, za čo si vypýtala blokové pokuty, odchytávala túlavých psov a snaží sa o zachovanie verejného poriadku.


Minister Lipšic pred svojím odchodom zhrnul, že je potrebné, aby štátna polícia v tomto prípade konala intenzívnejšie, prisľúbil pomoc mestu a policajnú asistenciu pri búraní čiernych stavieb, pričom spomenul, že primátor mesta musí byť vo veci viac aktívnejší ako bol doposiaľ. Pred svojím odchodom vyhlásil, že o 60 dní pošle kontrolu, či prišlo k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, inak budú niesť zodpovednosť funkcionári polície.

- Katarína Trenčanská, Juraj Říha, fotografie a videá: Juraj Říha a Katarína Trenčanská - 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

22.02.2011 20:36:16 | Mestská polícia

V debate s ministrom Lipšicom som bola ja, ktorá som povedala, že MP prišli po nahlásení o 25 -30 min. neskôr. Bolo to cez deň 1. prípad minulý rok o 16 hodine - keď mlátili suseda na zemi a kopali ho a 2. prípad pred dvomi týždňami v piatok pri uhŕňaní snehu som videla dvoch rómov ísť do neobývaného dvora suseda a ťahať odtiaľ sporák, alebo iný plechový šrot. Bolo to zase cez deň okolo obeda. Vždy telefonujem z neutajeného čísla a predstavím sa. V prvom prípade dokonca prišli dve ženy v hliadke, bohužiaľ až potom, čo už bol zbitý pán doma. Povedala som, že je to moja chyba, že už nebudem volať MP ale štátnych policajtov... Je pravda, že ak budú riešiť štátni policajti niečo mimo Malaciek - ako rýchlo budú tuná????
Chcem len povedať, že to nebolo v nočných hodinách ale cez deň!
Jana Knéblová

22.02.2011 21:50:04 | peto peto

teraz ma kto pravdu? nacelnik alebo jana kneblova .. jane kneblovej verim viac.. strasne jak sa nacelnik vyhovara ze "raz" sa stalo.. a jak sa snazi o zachovanie verejneho poriadku.. snazi.. ale vysledky nikde

23.02.2011 16:15:48 | citlivka

**************** (časť komentára bola prekrytá pre porušenie pravidiel diskusie)

a mimo temu, naozaj sa vam zda IE tak okrajovym prehliadacom, ze by tento webik nemoho byt ako-tak optimalizovany aj pre Explorer? :)

23.02.2011 17:33:56 | Ivan Jurkovič

Keďže napriek môjmu vyvinutému úsiliu dochádza na tejto stránke v súvislosti so situáciou na Družstevnej ulici k dezinformáciám (Katka nehnevaj sa, ale ani úprava článku nezabezpečila poskytnutie objektívnych informácií), zasadím sa o to, aby v čo najkratšej dobe bol na oficiálnej stránke Mesta Malacky zverejnený výpočet krokov, faktov a dôkazov za pracovisko Mestskej polície Malacky - tak, ako ho uvediem ja - neupravovaný. Potom nech si čitateľ spraví obraz o tom, kde je pravda. A ak vydá na to súhlas pani, ktorá sa ohrádza oneskorenými príchodmi mestskej polície (prvý diskutujúci k tomuto článku), zverejním aj zvukový záznam z jej telefonických hovorov, z ktorých bude zrejmé, ako priestupujeme k oznamom obyvateľov mesta. Nemám dôvod sa vyhovárať, lebo realita je iná.

23.02.2011 19:40:26 | J.Říha

Dobrý večer, pán Jurkovič, my sme ponúkli priestor všetkým, kto ma záujem publikovať. Radi uverejníme správu o činnosti mestskej polície.

Prosím Vás, opakovane som si prečítal článok, tiež Váš diskusný príspevok, a premýšľam, čo nám vlastne vytýkate. Je jednoduché povedať, že na tejto stránke dochádza v súvislosti s Družstevnou ulicou k dezinformáciám. Ale pán Jurkovič, prosím, aby ste zobrali do uváhy, že článok nevyjadruje postoj prevádzkovateľov webu, ani poslancov, článok sprostredkoval informácie z verejnej besedy, ktoré sme zachytili na zvukový záznam. Vo všetkých prípadoch ide o prepis zo zvukového záznamu, to nie sú vyjadrenia autorky Kataríny Trenčanskej, ale samotných ľudí, ktorí tam boli. Vy by ste v tom prípade mali žiadať úpravu vyjadrení od zúčastnených ľudí, nie autorky. Napriek tomu Vám vyhovela a doplnila to, čo ste jej uviedli. Možno je dôležitejšie presvedčiť samotných ľudí z Družstevnej, nie nás. Z toho dôvodu už skutočne neviem, o čo nás (lpm.sk) v tejto súvislosti stále žiadate.

23.02.2011 21:07:39 | nobody

Pre pána Jurkoviča: Dúfam, že sa v tom Vašom objektívnom stanovisku dočítame, koľko volaní dostala MsP z dotknutej lokality od návratu rodiny G. do Malaciek a aký je reakčný čas Vašich zamestnancov, t.j. koľko času im trvalo, kým sa v jednotlivých prípadoch dostavili na miesto. Predpokladám, že sa po príchode na miesto hlásia a preto by táto informácia mala byť zistiteľná.

Apropo, používa MsP monitoring svojich hliadok prostredníctvom GPS?

Rád by som si prečítal aj Vašu reakciu na riešenie tých dvoch konkrétnych udalostí, ktoré opísala p. Knéblová. V prvom prípade to totiž vyzerá minimálne na trestný čin výtržníctva a v druhom na priestupok proti majetku. Ako boli tieto dve udalosti vyriešené?

24.02.2011 00:36:22 | Ivan Jurkovič

Pre J. Říhu. Z pôvodných 5 a pol riadka v článku vyplýva, ako by mestská polícia vôbec žiadne opatrenia na Družstevnej ulici nerobila, pravidelne chodila po privolaní na miesto po 25 - 30 minútach a na toto sa mali sťažovať viacerí zúčastnení. Konkrétne na mestskú políciu sa na stretnutí sťažovala len prvá účastníčka diskusie k tomuto článku. Ak sa mýlim, tak ma prosím po opätovnom prehraní záznamu opravte. Katke som vyčítal to, že z jedného prípadu urobila pravidlo a že uvedenie mojej výzvy k oznamovaniu negatívnych skúseností s mestskou políciou evokuje u čitaľov názor, že si priznávam vinu. Pritom na stretnutí som uviedol to, aby ľudia kvôli jednému alebo dvom negatívnym skúsenostiam nezatracovali doteraz vykonanú prácu v tejto časti mesta a že v skutočnosti sú to práve príslušníci mestskej polície, ktorí venujú tejto časti mesta najväčšiu pozornosť. Nechcem prezentovať to, že nemáme v niečom určité rezervy a rád príjmem konštruktívne návrhy na skvalitnenie činnosti. Vo veci situácie na Družstevnej ulici však nemám absolútne žiadne vnútorné výčitky. Nech Vám skúsi vyhotoviť odpočet svojich krokov aj štátna polícia. V tomto smere ma pomerne dosť zamrzela Vami utrúsená poznámka, keď som vstupoval do toho útulného dvorčeka na Družstevnej ulici, že mal alebo mali by sme na toto miesto chodiť aj inokedy a nielen v ten deň, keď tam bol minister. Do dvora som vstupoval s určitým časovým odstupom od ostatných a odchádzal som asi po 3 minútach. Nevidel som tam totiž nič iné, ako to, čom som videl i niekoľko dní pred tým. Nebol som na tom dvore ani raz ani 2 krát. Situáciu tam poznám dobre a na rozdiel od účastníkov prehliadky poznám aj vnútorné priestory stavieb. Z druhej strany zase vyčítate primátorovi, prečo tam nešiel. Pritom viete, že tam bol niekoľko dní pred tým. Celá návšteva ministra bola dosť "neštandardne" zorganizovaná a primátora z toho prosím neviňte. Z Vášho postoja mi vyplýva, že ktokoľvek, kto kope za tričko mesta má na sebe pre Vás zvláštnu etiketu a nech robí čokoľvek, nie je to dobré. I preto som doteraz ani nereagoval na tejto stránke. Avšak teraz je potrebné uviesť to, že po mojom telefonáte autorke tohto článku bola v článku uvedená ďalšia mylná informácia. Doslovne som uviedol, to že k omeškaniu (nie však pravidelnému) mohlo dôjsť (nie že došlo) z toho dôvodu, že keď hliadka zasahuje v jednej časti mesta, nemôže okamžite vykonať zákrok v časti druhej a že na území mesta je spravidla len jedna hliadka mestskej polície. Vôbec som sa však nezaoberal dennou alebo nočnou dobou. V tomto smere sa nečudujem pisateľke prvého diskusného príspevku. Skutočne jej oznamy neboli zaznamenané v nočnej dobe. Mrzí ma však jej postoj, a to najmä po tom, čo sme na základe jej oznamu zabezpečovali aj vec, ktorá nepatrí priamo do našej pôsobnosti. Nemám v úmysle ďalej reagovať na tejto stránke na príspevky ďalších prispievateľov. Nie je to však z dôvodu nezáujmu o názory obyvateľov mesta. Prosím o pochopenie, že ako zamestnanec mesta by som mal používať oficiálny komunikačný kanál a tam sa budem snažiť reagovať na doteraz vznesené pripomienky (pomerne podrobne). Otázkou je len umiestnenie avizovaného výpočtu - či na hlavnej stránke alebo po kliknutí na Mestskú políciu. Na tejto stránke je aj zverejnený kontakt na mňa, kde prosím adresovať prípadné pripomienky.
Ešte na záver, nie je problém preveriť to, kedy bol prijatý telefonický oznam v konkrétnom dni, či a kedy bol uskutočnený výjazd na konkrétne miesto (reakčný čas). Toto som uviedol aj na stretnutí. Je to možné preveriť aj s odstupom jedného roka. Je však problém toto uskutočniť, pokiaľ nie je uvedený dajaký konkrétny deň alebo bližšie indície. Spomenuté 2 dni sa však podarilo preveriť.
Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

25.02.2011 13:41:44 | Ivan Jurkovič

Na oficiálnej stránke Mesta Malacky www.malacky.sk, kliknutí na položku "Mestská polícia" a otvorení submenu "Odpovedáme" plním svoj verejný prísľub a predkladám ýpočet krokov, faktov a dôkazov za pracovisko Mestskej polície Malacky.
Príjemný deň

25.02.2011 17:32:42 | Katarína Trenčanská

Nemám záujem, aby som rozdúchala emócie, ale keď že tu bolo spomenuté moje meno ako spoluautorka tohto článku, reagujem na príspevok náčelníka mestskej polície. Obsah článku nemal kritizovať prácu mestskej polície, ale snažili sme sa v ňom objektívne zachytiť skúsenosti občanov žijúcich na Družstevnej ulici reprodukovaním ich slov, ktoré vyslovili počas verejného vypočutia. Oceňujem výpočet aktivít mestskej polície zverejnených na oficiálnej stránke mesta. Aj napriek tomu som presvedčená o tom, že väčšia aktivita mestského úradu, štátnej polície a iných orgánov, do ktorých spadá riešenie rómskej problematiky, by mohla a mala prispieť k ráznemu riešeniu. Nie je reálne, aby s konštruktívnymi návrhmi prichádzali „obyčajní ľudia“. Na to tu predsa máme vyššie spomenuté inštitúcie, ktoré majú v rukách páky a napriek tomu ich naplno nevyužívajú. Ak začnú byť aktívnejšie, môžeme sa časom dopracovať k želaným výsledkom.

01.03.2011 09:05:28 | obcan

Vazena pani Katarína Trenčanská, ja som si nevsimol, ze by LPM navrhovali nejake riesenie, a uz vobec , ze by objektivne informovali. Ak by ste sa naozaj snazili objektivne informovat obcanov, asi by ste si dali vacsiu namahu s tym, aby ste zistili vsetky skutocnosti k popisovanej problematike. A co urobili poslanci mesta? Doteraz som sa nedocital o nicom v com by spocivala ich aktivita-naco maju mandat, alebo budu aktivny az vtedy, ked im pojde o nejake spolocne "????" ?. Jedine pan Riha sa zviditelnil, je len skoda , ze bol ochotny byt spoluucastny az vtedy , ked tam boli media. Co vy na to pan Riha, kolkokrat pojdete vy , alebo niekto z LPM na problematicke miesto??? Mozno by to bolo prospesne, ziskali by ste potrebne informacie a mohli by ste fundovane informovat ostatnych poslancov na dalsom zasadnuti..... Ved toto nie je mesto len Ondrejku a len Rihu, zijeme tu aj my obcania tohto mesta, tak nas uz prestante traumatizovat. Kazdopadne Vam pan Riha drzim palce v dalsej praci pri rozvoji mesta.