Ľudia pre Malacky » Kľukatá cesta za utajenou pravdou

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Kľukatá cesta za utajenou pravdou

... alebo ako to dnes vidím so štipkou sentimentu. Teraz by som si mohla povedať: Konečne sme sa dozvedeli to veľké tajomstvo. Pocit mám však z dnešných správ zmiešaný. Stále som v kútiku duše verila, že moc a peniaze v rukách veľhráčov na politickej scéne nikdy nemôžu zatieniť zdravý ľudský rozum a rešpekt existencie druhých ľudí. Dnes viem, že môžu.

Som úprimne rada, že naša snaha požadovať odkrytie nezákonnej činnosti dnes priniesla „prvé ovocie“, ktorého obsahu sa však neteším. Osobné záujmy jednotlivcov nejakí trúfalci postavili pred záujmy štátu, pred verejné záujmy. A v tejto bezhraničnej nehoráznosti títo ľudia vzali štátne peniaze, peniaze nás všetkých, aby simulovali výstavbu pandemického pavilónu bez firmy, ktorá by im garantovala technológiu výroby. Výstavbu začali realizovať v našom meste, bez rešpektovania zákonov, bez záujmu vedieť náš názor. Bez garancie štátu, že nám výroba vakcín nemôže ublížiť. S takýmto konaním sa nikdy nezmierim. Nikdy mi to nebude jedno, tak ako mi to nie je jedno ani dnes.

Čo mi je z tejto kauzy ponaučením? Že nie vždy „mlčať je zlato“. Som presvedčená, keby nebolo publicistu z TREND-u, nevedeli by sme to ani my doteraz. Keby sme ostali, Malačania, ľahostajní a nepýtali sme sa kompetentných, nech nám dajú vysvetlenie a preveria zákonnosť celého procesu výstavby, možno by sa stavalo naďalej a bez potrebných povolení. Dokedy? Až by nám niekto predstavil dokončenú továreň a nikto by sa už nepýtal na okolností výstavby a výšku investícií? Hm, nevyšlo to. A ja verím, že v Malackách bude čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí sa budú pýtať, budú žiadať vysvetlenia a budú mať v tomto meste záruku, že sa môžu pýtať na verejné veci a hovoriť o nich bez postihu. Odteraz chodím po uliciach mesta s otvorenými očami a nastraženými ušami. Chcem byť tohto mesta súčasťou, chcem, aby ma toto mesto bralo rovnako, tak ako aj Vás, že sme jeho súčasťou. Bez ohľadu na to, či to mesto chce alebo nie.

Čítala som postreh jedného vnímavého a inteligentného človeka, nepoznám ho, ale s jeho názorom plne súhlasím. Tí, ktorí chránia utajované skutočnosti práve preto, lebo by odtajnením mohli poškodiť verejné záujmy, by sa mali paralelne zamyslieť aj nad opačným pohľadom na vec. Nemali by chrániť verejné záujmy, ak je podozrenie, že sú niekoho konaním ohrozené? Ide o rozpor dvoch pohľadov, ktoré majú oba oporu v zákonoch. Alebo ide len o váhu hodnôt, na jednej strane ľudskú hodnotu svedomia a na druhej tú materiálnu? Nie vždy však zvíťazí hodnota morálna, o čom svedčia aj predchádzajúce riadky.

Od dojmov k faktom. Milí, tí ktorí som mnou súhlasíte, aj tí, čo nie. Dnes nás celoslovenské médiá zaplavili správou o odtajnení fabriky a predpokladám, že sa každým dňom  budeme dozvedať nové informácie, ktoré by nám mali poskytnúť odpovede na naše otázky, ktoré sme adresovali kompetentným. Som rada, že sa udalosti dali do pohybu a dostaneme vysvetlenia ku všetkému, o čom máme právo vedieť. Nedajme si toto právo už nikým a nikdy vziať. Ani teraz a ani nabudúce. Ukázali sme, že vieme za Malacky bojovať. Prajem aj iným mestám a dedinám, aby sa nikdy nevzdávali a bojovali za práva občanov, naozaj to ide.

Veľká vďaka všetkým, ktorí pomohli, pomáhajú a budú radi pomáhať.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

06.06.2012 09:23:42 | tak

presne tak pani predsedníčka, verejný záujem dotknutých občanov a snaha ochrániť ich zdravie musí zvíťaziť nad finančnými záujmami štátu.Nech si štát zosobní tie preinvestované milióny svojim úradníkom, ktorí obišli zákon a vylúčili z procesu schvaľovania ešte pred zahájením stavby dotknutú verejnosť a nedali vypracovať posúdenie vplyvov na život. prostredie. Mali by ste si zavolať svojho odborníka na vplyvy na život. prostredie, nech si pozrie osobne tú fabriku, veľkosť areálu, lokalitu a ten vám hneď povie, či tam môže byť fabrika na vakcíny alebo nie a myslím že povie hneď Nie ešte pred rozhodnutím oficiálneho úradu, že tá výroba vakcín tam nemôže byť umiestnená, lebo ten pozemok nesplna kritériá bezpečnostné. Pre štát nebude problém previezť zakúpené technológie na východ znova do Imuny, kde majú už halu postavenú na pozemku za jedno euro aj vyškolený personál Imuny a tam nech si tie vakcíny vyrábajú ako bolo plánované.

06.06.2012 09:48:45 | hektare

http://ekonomika.sme.sk/c/6406064/fico-mozno-stopne-vystavbu-tajnej-tovarne-na-vakciny.html
Vláda rozhodla v roku 2009 podľa dokumentu na SME, že ten pozemok pre fabriku má mať rozhlohu 10 - 15 hektárov! Ale pozemok v malackách kde sa teraz stavia má vraj iba jeden hektár rozlohu, je prilis maly,jasne nesplna podmienky stanovene vladou ani odbornikmi na vystavbu takychto fabrik na takuto vyrobu vakcin.

06.06.2012 12:08:17 | Jozef

Pani Baligova, tak sa mi zda, ze z LPM sa pomalicky stava tajna bunka SMER-u. Tejto strane totiz ide o to, aby sa stavba v Malackach nedokoncila a samotna vyroba vakcin presunula nazad na vychod. K tomu vsak potrebuju vyburcovat verejnost, lebo doteraz zrealizovana investicia statu do velkej miery brani prestahovaniu. Pod tlakom verejnosti je vsak cesta späť este mozna. Zneuzili Vas alebo ste ozaj spriahnuti so SMER-om? Inak tlak zo strany LPM je po zverejneni clanku v TREND-e ozaj bezvyznamny. Situacia v obalsti odtajnovania, posudzovania financnych transakcii pri predaji pozemku a stavebneho konania by bola presne rovnaka, a to bez ohladu na to, ci si snazi LPM vytlkat politicky kapital, alebo nie. Je to len mlatenie prazdnej slamy – tak ako „vyriesenie“ Druzstevnej ulice a situacie so sestrickami v nemocnici.

06.06.2012 12:45:29 | Jozefovi

asi tazko mozu byt LPM tajna bunka smeru, keby boli smeraci, tak by nikdy nepovedali ani make ň proti primátorovi a úplne vo všetkom by mu prikyvovali, lebo ten kandidoval do VUC oficiálne za stranu SMER a boj aj zvoleny do VUC ako poslanec pozrite si staré volebné listiny a letáky. Na východe mohli rezervy mať nielen pozemok za euro, ale na tom pozemku stojí aj výrobná hala v Michaľanoch, kde sa ešte za socializmu vyrábali vakcíny a nemusel sa žiaden pozemok na záhorí kupovať ani nič stavať, lebo tá hala je už na východe postavená, medzi tým sa tam niečo iné vyrábalo a iba čaká kedy sa tam začne znova výroba. Našťastie vás osobne sa nebude nikto na nič pýtať pán Jozef, o tom rozhodne premiér po porade s odborníkmi ako bude ´dalej vo výstavbe postupovať a oficiálne to oznámi cez média verejnosti aj LPM, o tom nerozhodnú ani LPM, bez ktorých by sa nikdy premiér o tom probléme nedozvedel, malačania dobre vedia, kto má pravdu, kto im pomáha a kto zavádza verejnosť, nemaj boj Jožko.

06.06.2012 12:49:23 | RTV

http://www.stv.sk/online/archiv/spravy-stv#185

od 3.10 malacky kuknite to

06.06.2012 13:04:00 | jozef

p. Baligova,prispevok, zhodou okolnosti mojho menovca, si nevsimajte. Obvinovat LPM z toho ze ste "bunka" smeru je nezmysel. Pravdepodobne ide o nastrcenu fugurku, ktora potrebuje Vas a verejnost zavadzat. Robite len svoju pracu a drzim palce. Aj vdaka vasmu tlaku sa podarilo to co sa podarilo. Je predsa logicke ze ak vlada schvali takyto projekt na vychode, prebehnu vsetky potrebne konania legalne, dostane ponuku na predaj pozemkov za euro a nasledne sa rozhodne o prestahovani projektu na nezmyselne miesto z pohladu prevadzkovania, tak za tym nemoze byt ziaden iný umysel ako zlodejina. Mrzi ma to ze obhajoba vsetkych dotknutych vratane primatora stýlom, že nemohli informovat verejnost kvoli utajeniu, im presla. Dnes je to uz jedno lebo projekt bol odtajneny. Sikovny pravnici by Vam potvrdili, že predmetom utajenia nieje cely projekt a uz vobec nie cely spis. Projekt bol podla dostupných informácii utajený od samého začiatku a napriek tomu sa všetky informácie o prebiehajúcich konaniach na východe zverejnovali. Tí ktorí sa na utajenie a následne nemožnosť poskytovať informácie odvolávali bohapusto klamali a to klamstvo im este vsetci aj zhltli. Na Slovensku je to proste tak, sme si rovní a niektorí rovnejší. Tým rovnejším je dovolené beztrestne klamať. Ak pripustíme, že neklamali, len nemali o tom vedomosť tak tam nemajú čo robiť. Som zvedavý kedy sa niekto chytí možnosti získania predbežného opatrenia súdu a až do doriešenia tejto kauzy a rozhodnutí o pokračovaní resp. presťahovaní tohto projektu spat na východ, zastaví takýmto spôsobom stavbu. Už dnes cítiť vo vyjadreniach politikov opatrnosť či pokračovať alebo sa vrátiť na východ. Hlavným ich argumentom je, že už bolo preinvestovaných veľa peňazí. Je to len polopravda a dúfam ze nebude zneužitá ako dôvod na pokracovanie projektu v Malackách. Niečo o stavebníctve viem a môžem zodpovedne prehlásiť, že hala akú sme mali možnosť vidieť v Malackách stojí pár šupov v porovnaní so samotnou technológiou. Ak sa samozrejme nestalo to, že naši milí úradníci nakúpili halu 10x drahšiu ako je bežná cena pretože provízia je lákavá. Aby som dokončil myslienku, samotná linka je podstatná časť z investície a tá sa podľa všetkého dá použiť aj na východe a teda podstatná časť investície nemusí byť zbytočná. Čo sa haly týka viem si predstaviť ju predať a znížiť tak straty, ktoré spôsobili uradníci. Ostatné im dať bez pardónu k náhrade a za spreneveru, kradež alebo ak chcete nehospodárne nakladanie s peniazmi pekne do chládku. P. Baligova, obyvatelia Malaciek dnes tak sa zdá spoliehajú na Vás pretože na iného sa spoľahnúť nemôžu. Tí ktorí by sa mali o nich postarať zlyhali a ešte si to ani nepriznali. Dôvod na pokračovanie stavby v Malackách dnes neexistuje. Nemôžu obstáť argumenty, že čo už ked sme do tohto projektu tolko investovali (pretože gro investícii sa dá použiť na východe). JE potrebné vyvolať tlak práve teraz, pretože mám pocit podľa vyjadrení p. Premiera, že teraz sa láme chlieb a rozhoduje sa či pokračovať alebo sa vrátiť k povodnej verzii na východe. Nie je možné aby hlas obyvateľov ostal nepovšimnutý. Opatrenie súdu by stavbu zastavilo až do doby kým sa nezákonnosť nevyšetrí a nedôjde k nápravám. Držím Vám palce

06.06.2012 13:16:53 | Jozef

p. Baligova, zabudol som ešte na jeden postreh. Všimol si niekto, že krajský stavebný úrad mlčí. V celom procese zlyhal stavebný úrad v Malackách na čele s primátorom. Avšak nad nimi je poradný a kontrolný orgán krajský stavebný úrad, ktorého v kompetencii je stavbu okamžite zastaviť, je tu ešte štátna stavebná inšpekcia. To že nekoná krajský stavebný úrad je dookabijúce. Skúste si dať do súvislosti kto je jeho prednostom, kto realizoval výstavbu, akú politiskú stranu reprezentujú a prečo KSU nekoná. Nemože dostal asi pokyn neangažovať sa. Jednoznačne ide o nominantov a šedé eminencie SDKU. Tak na KSU ako v stavebnej fy, ktorá stavbu podľa článkov z predošlých dní realizovala.

06.06.2012 13:39:12 | Jozef

Vazeni diskutujuci. Ani jeden ste nevyvratili fakt, ze SMER-aci chcu vyrobu presunut nazad, kde bola povodne planovana a velky natlak verejnosti im v tom pomaha. Z toho dovodu rozduchavanie emocii na tomto portali (vo velkej vacsine clankov za poslednu dobu) evokuje v cloveku myslienku moznosti kolaboracie LPM so SMER-om. Startovacim impulzom pre verejnu diskusiu ohladne vyroby vakcin nebola aktivita LPM ale clanok v TREND-e. Nasledne aktivita LPM mi pripada len ako hra na detektivov, ktori objavili to, co uz raz objavene bolo. Herci vo velkej politike rozohrali partiu hned po zverejneni clanku (a mam za to, ze este pred zverejnenim) a urcite necakali na listy obcianskych aktivistov. Ozaj, nebolo by dobre poslat ten list este aj na najvyssi sud, potom do Hagu, OSN, NATO? Ked sa slama mlati, nech sa vymlati poriadne :-)

06.06.2012 14:02:05 | bba

Dajte pokoj Baligovej aj LPM su stovky malacanov a zahorakov ktori nie su clenmi LPM a nechcu za humnami tu tu fabriku na cierno postavenu s tonami smradlaveho odpadu a povedali to uz podpisanim peticie , to ze premier povedal v TV svoj nazor ktory sa podoba na nazor vacsiny malacanov neznamena ze teraz vsetci len kvoli tomu ze premier je clenom smeru tak budu bojovat za to aby ta cierna fabrika v meste bola dostavana a pojdu proti mudremu rozhodnutiu vlady, to je asi chore takyto divny nazor a postoj vnucovat verejnosti od nejakeho anonymneho Jozefa ktory chce asi zachranit niekomu ksefty. nikto tu nebude nic vyvracat len aby ti urobili radost lebo mas na tej stavbe asi osobny zaujem Dežko

06.06.2012 14:10:45 | Jozefovi1

a ty chces mat takuto fabriku v MA?

06.06.2012 14:22:54 | Lucia Vidanová

Milý Jozef (12:08:17), ja by som to "mlátením" prázdnej slamy nenazvala. Súhlasím, že s informáciou prišiel prvý TREND, s Gabrielom Beerom sme sa skontaktovali a dohodli, že kto prvý niečo nájde, tak to tomu druhému posunie. Zmluvu o predaji pozemku v centrálnom registri zmlúv sme objavili prví a posunuli pánovi Beerovi. Keďže som to nestihla spracovať (predsa len nie som platený redaktor v redakcii, ktorý sa v pracovnom čase venuje tejto téme, ale mám úplne inú pozíciu), tak s tým TREND vyšiel skôr. Ak si spätne prečítate príspevok Gabriela Beera z 10. mája, tak on sumu, za ktorú pozemok v Malackách kúpili nevedel, lebo sa mu k otázke hmotné rezervy nevyjadrili.

Nebudeme sa tu však hrať, kto bol prvý, kto druhý. Podstatný je výsledok. Otvorený list je len jedna z foriem, ktorou sme sa domáhali preverenia zákonnosti postupu úradov, ďalším právnym krokom bolo podanie podnetu na okresnú prokuratúru. Súbežne s tým sme si v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám vyžiadali oficiálnou cestou poskytnutie informácií o výstavbe a následnej prevádzke podniku nachádzajúceho sa na nehnuteľnosti vo vlastníctve Správy štátnych hmotných rezerv.

Sme v kontakte v SŠHR, ktorá bude aj na túto žiadosť reagovať a rovnako sme sa dohodli, že sa zúčastníme aj tlačovej konferencie, ktorú pripravujú.

Mohol pán Beer alebo niekto iný počítať s nejakými aktivistami v Malackách? So stránkou Ľudia pre Malacky, o ktorej predtým nikdy nepočul a ktorá bude priestorom na zverejňovanie nových skutočností, o ktorých by tu inak nik ani netušil?

Občiansky tlak a záujem médií tu podľa môjho skromného súkromného názoru zohral podstatnú rolu. O tom, že úrad vlády koná ná základe podnetu občanov, písali celoštátne médiá ešte pred 31. 5., teda pred dňom, kedy sa uskutočnilo mimoriadne MsZ a prijalo uznesenie.

Odtajnenie je prvý krok, počkajme si na závery orgánov, ktoré celú situáciu preverujú. Ako píše Jozef (13:04:00) tak najdrahšia je zrejme samotná technológia a tú môžu pokojne presunúť do Šarišských Michalian. Ja osobne by som návrat investície na východ uvítala, tam majú zázemie. Súhlasím s týmto Jozefom, že halu môžu buď predať a vymáhať si stratu u toho, kto to celé spôsobil. Vďaka za podporu :)

06.06.2012 14:40:30 | pre Jozef

Myslím, že LPM už jasne povedalo, kto za ním stojí.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=357100130998215&set=a.147170621991168.24629.144844038890493&type=1&theater

06.06.2012 19:30:34 | Zuzana Baligová

Pre Jozefa (reakcia na komentár zo 6.6.2012 o 12.08.17):
Rozmýšľam, čo Vám leží v žalúdku a doteraz som na to neprišla. Prekáža Vám aktivita ľudí, ktorí sa domáhajú pravdy? Prekáža Vám vyjadrenie môjho názoru k výstavbe areálu? Alebo Vám prekážajú ľudia, ktorí majú z presvedčenia názor ku konkrétnej veci a neobávajú sa o ňom aj verejne diskutovať? Váš postoj nemám ambície zmeniť presviedčaním, na tieto otázky si skúste odpovedať sám.

Hm, tajná bunka SMERu? Spriahnutie so SMERom? Snažím sa dedukovať, na základe čoho ste prišli k tomuto názoru. Nebodaj preto, že sme oslovili premiéra a požiadali ho o pomoc? Myslíte si, že by sme nepožiadali premiéra v tom prípade, ak by ním nebol práve súčasný premiér? Ja dúfam, že to bol len nevydarený pokus o žart. A ako vyhodnotíte podpisy 1100 Malačanov? Myslíte si, že vytvorenie ich názoru bolo podmienené politickou príslušnosťou? A tí, ktorí nepodpísali, sú opačne politicky naladení?

Som apolitická, nie som členom žiadnej politickej strany. Teraz tie ambície nemám a ani to tak necítim. Ak by som raz zmenila tento postoj, nebudem mať žiadne zábrany ho aj verejne deklarovať. Pretože ak tak raz urobím, bude to z vnútorného presvedčenia. Členovia OZ ĽPM takisto nie sú členovia žiadnej politickej strany a verím, že v prípade zmeny ich postoja nebudú mať takisto zábrany o tom verejne hovoriť.

Možno by ste chceli odhaliť senzáciu v spojení ĽPM s politickou stranou na ceste za plnením spoločných politických cieľov. Žiadna senzácia sa však nekoná. Ak cítime potrebu sa domáhať našich práv, obraciame sa na kompetentných verejných činiteľov, bez ohľadu na politickú príslušnosť k určitej politickej strane. A budeme takto konať aj naďalej, ak to bude potrebné.

A na záver Vám pridám novú hádanku :-). Som vďačná za pomoc pánovi poslancovi Galkovi, ktorý sa zaujíma o riešenie tejto kauzy. Svojím konaním si obhájil mandát poslanca „za Záhorie“, myslím, že je v súčasnej dobe jediným „Záhorákom v parlamente“. A som vďačná aj pánovi premiérovi, ktorý sa v týchto dňoch aktívne zaoberá otázkou preverenia zákulisia vakcínovej továrne.

Keď raz budem chcieť „vytĺkať politický kapitál“, určite sa o tom dozviete. V súčasnej dobe sa necítim na to, aby som názorovo musela podliehať politickým rozhodnutiam.

07.06.2012 08:13:49 | durab2

ktovie, ci je jozef z malaciek
mozno ma tiez vino rath

07.06.2012 10:29:19 | X

Aj keby bol Jozef z Horného Dolného, aký to ma na to vplyv? Zase to Vaše záhorácke, enem pro nás a naše dzeci? Najlepšie by bolo postaviť okolo celého Záhoria vysoký múr, aby sa ta nákaza nešírila do okolia. A nemyslím tým nákazu z tej fabriky na vakcíny.

07.06.2012 13:03:17 | realista

Keby tá nezákonne stavaná fabrika mala byť v Hornom Dolnom, tak je to v rukách obyvateľov Hornej Dolnej, aby sa proti tomu postavili.
Malačania majú plné právo hájiť svoje záujmy, tak ako by ho mali aj obyvatelia akejkoľvek inej obce.
Keď si niekto nechá skákať po hlave a ešte sa za to aj poďakuje, tak je to jeho problém. Vám by zrejme nevadilo aj keby to postavili vo vašej záhrade a ešte by Vás aj dokonca rozčulovalo, že prečo sú tí zlí susedia proti :-)

07.06.2012 13:31:47 | X

Názor mojich susedov ma nikdy nezaujímal. To čo je na mojej záhrade je len a len moja vec a pokiaľ tým neporušujem zákony je do toho mojich susedov ..... Nezdá sa mi, že by štát niečim porušil zákony, že sa rozhodol postaviť fabriku v Malackách. Uvažujte logicky. Malacky sú na skok od hlavného mesta. To znamená, že pri vypuknutí pandémie by fabrika na výrobu vakcín bola prakticky po ruke najhustejšie osídlenej oblasti Slovenska. Kde by ste hľadali tak blízko Bratislavy výhodnejšiu lokalitu ako je to Vaše Záhorie? Záhorie je na západe Slovenska asi tou najmenej osídlenou lokalitou a preto je rozhodnutie štátu vybudovať takéto kvázi nebezpečné zariadenie tým najmenším zlom. Predstavte si, že by sa povedzme obyvatelia Bratislavy vzbúrili proti tomu, že prakticky na skok od centra mesta majú rafinériu. Lenže oni niesu tak hlúpi, aby si nespočítali to že im ta rafinéria napriek určitým rizikám prináša hlavne výhody. Tu predsa nejde len o tých 40-50 pracovných pozícii ktoré vzniknú v danej firme, ale popri nich vzniku aj miesta v dodavateľských firmách a v doprave. Ja stále dúfam, že aj u Vás vyhraje zdravý rozum nad zadubenosťou a ľudia nedovolia pár ambicióznym politikom zabrzdiť sľubne sa rozvíjajúci priemysel vo vašom bohom zabudnutom kraji.

07.06.2012 14:28:09 | Pavol

panovi X. Slovensko je tak malá krajina, že argument, že Malacky sú od BA na skok nemôže obstáť. Dnes sa vo svete tovar prepravuje tisíce km Ďaleko aj v rámci európy a samotná preprava netrvá dlhšie ako 2 dni. Z východu do Ba za 5 hodín kamionom. Je ale pravda, že v prípade prúseru by Malacania prišli k vakcínam ako posledný:-) Ako môžete napísať, že štát ničím neporušil zákon. To nemôžete myslieť vážne. po prvé: Dotknuté orgány štátnej správy vyjadrujúce sa k akémukoľvek konaniu pred stavebným úradom sú predsa štát. Samotný stavebný úrad je štát aj SSHR je predsa podnik s majetkovou účasťou štátu. A že nedošlo k porušeniu zákona? Konkrétne zákona 24 o hodnotení vplyvovb na životné prostredie, zákona č. 50 o stavebnom poriadku. Málo? Zákon č. 71 o správnom konaní. Krádež aj Vašich peňazí za nákup pozemkov miesto 1 eura 500.000,-. Stále málo? Zákon o utajovaných skutočnostiach vôbec nehovorí o utajnení celého spisu. Každý to tvrdil počnúc primátorom MAlaciek. Mohol to tvrdiť lebo 90% ľudí netuší o utajení nič. Takže v rámci objektivity musíte uznať, že došlo k porušeniu zákona.

07.06.2012 14:39:47 | realista

to X: Predpokladám, že dnes máte v kalendári 1.apríl, v tom prípade si dokážem Vaše príspevky racionálne vysvetliť :-)
Aj keby ste robili napríklad nadstavbu svojho rodinného domu, podľa stavebného zákona majú susedia právo vyjadrovať sa ku stavebnému konaniu prebiehajúcemu k tej nadstavbe. Zjavne sa v danej problematike absolútne nevyznáte.
"Nezdá sa mi, že by štát niečim porušil zákony, že sa rozhodol postaviť fabriku v Malackách" ?!?!
V zmysle prílohy č. 8 zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, prevádzky na výrobu základných farmaceutických výrobkov vyžívajúce chemické, biochemické alebo biologické procesy podliehajú posudzovaniu ich vplyvu na životné prostredie. Pre malackú lokalitu však EIA nie je vypracovaná, čo potvrdila aj prednostky ObÚ ŽP v Malackách.
"Malacky sú bohom zabudnutý kraj"?!?! Veď Malacky sa nachádzajú v kraji z najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku (5,05% - stav k 30.4.2012)!
Tá fabrika mala stáť pôvodne v Šarišských Michaľanoch (okres Prešov – nezamestnanosť 19,35% - stav k 30.4.2012), kde už prebehol proces EIA, zároveň tam majú kvalifikovaný personál, a Správa štátnych hmotných rezerv SR má k dispozícii pozemok za 1 € (v Malackách je za 453 978 €).

07.06.2012 18:58:18 | abc

to je neuveriteľné akí amatéri sa tu vyjadrujú. Jednoducho tá fabrika tu nemôže fungovať pretože tu široko- ďaleko nikde neni kafiléria a štát by stálo milióny eur keby tu ešte niekde naokolí musel stavaťnovú kafilériu špeciálne iba pre potreby fabriky na vakcíny na likvidáciu ton infikovaného biologického odpadu z výroby.Ani odborníkov s praxou na výrobu vakcín v Malackách nemáme, ten kvalifikovaný personál by sa musel do Malaciek presťahovať kvôli práci a presunúť aj svoje rodiny ak štát vyberie konečne firmu ktorá tie vakcíny bude niekde vyrábať. Je jasné ako facka že premiér nedovolí tú fabriku tu dostavať v Malackách kvôli neexistencii kafilérie a bez nej ani úrad životného prostredia a stavebný úrad nedovolí tú fabriku dostavať a sprevádzkovať.Určite vláda rozhodne že v tú fabriku v Malackách predá nejakej firme alebo tam dá inú štátnu výrobu po dostavaní ,
http://www.slobodavockovani.sk/news/obchod-so-smrtou-bez-analyzy/
http://kormidlo.blog.pravda.sk/2012/06/06/pan-premier-prestante-slubovat-a-zacnite-konecne-konat/

07.06.2012 22:39:45 | pre X a Jozefa (of)

prajem Vám aby Vám všetky tie vakcíny vyrobené v Malackách napichali do Vašich "zadných svalov", pretože normálny človek žiadne vakcíny proti žiadnej chrípke nepotrebuje. Normálny človek si buduje proti chrípke imunitu, (vitamíny, pohyb na čerstvom vzduchu...atď....To len "vymyté hlavy si nechajú pichať vakcíny proti chrípke.

07.06.2012 23:38:23 | Dominik

SDKU = jedna velka zumpa! to si ti hlupaci stranici mysleli ze ich Freso vytiahne? kam? z tej zumpy? sa na neho pozrite ani hovorit nevie, vyzera ako z Adams rodiny, zlodejom z SDKU prajem skory koniec!

Preco neodpoveda Fresovec Adams na otazky? Vzdycky oblboval jak mu zalezi na volicoch zalezi mu na svojich postoch ZUPAN + POSLANEC PARLAMENTU.. sa vam to volici spocitaju!!!

Malacka SDKU? zumpa na druhu! kto? Slavik? Haramia? spasitelia nasi!!!!

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/freso-vystavbe-tovarne-vakciny-mlci-nechce-tom-hovorit.html

08.06.2012 07:23:36 | X je pravdepodobne STBak

Aký je tvoj názor: ludia ako X by mali nastupit nutene prace, aby sa im vycistila mysel.

08.06.2012 09:22:57 | X

Je smutné, že ľudia ako si ty používajú výrazy, o ktorých nemajú ani tušenie čo znamenajú.Koľko máš rokov, že ma máš právo považovať za ŠTBáka? Pochybujem, že ty môžeš hodnotiť dobu pred 89. rokom a ľudí ktorý vtedy žili.Ja si tu dobu velice dobre pamätám a môžem ti z čistým svedomím povedať, že vtedy bol život krajší. To ľudia ako si ty zapríčinili, že nemocnica je v rukách zlodejov, že z krásneho Záhoria sa postupne stáva Sahara bez jedného stromu, že za domom ti miesto lesa vyrastá plechová búda na výrobu vakcín atd atd.A keď si načal tému ŠTBáci, poviem ti úprimne, že 99% z nich bolo slušnejších ako si ty. Len si pekne zlížte smotanu, ktorú ste si tou Vašou nežnou revolúciou zarobili.Po 23. rokoch Vám tak trochu skysla, ale aj tak Vám prajem dobrú chuť.

08.06.2012 12:34:43 | realista

Svet nie je čierno-biely. Každý režim má svoje plusy aj mínusy – samozrejme aj ten dnešný. Určite sa za komančov spravili aj dobré veci, ale na druhú stranu bolo aj dosť zlých vecí. Ako napríklad menová reforma 1953, či okupácia ČSR armádami Varšavskej zmluvy 1968 (okrem Rumunov – za to majú môj rešpekt).
Prečo utekali ľudia z východného bloku na západ a nie naopak? Ukážkový príklad je výstavba berlínskeho múru okolo západného Berlínu sovietskou stranou alebo strielanie ľudí na našich hraniciach.
Dnes keď sa Vám tu nepáči, máte aspoň možnosť odísť hľadať šťastie inde. Napríklad môžete požiadať Kim Čong-una o azyl v Kórejskej ľudovodemokratickej republike. Len si nie som celkom istý, či Vám tam dovolí napríklad vypisovať na internet svoje názory...

08.06.2012 15:02:08 | X

Neporovnávaj neporovnateľné! Koľko ľudských životov má na svedomí 41 rokov socializmu a koľko 23 rokov kapitalizmu? Myslím si že v tomto je kapitalizmus rozhodne úspešnejší. Pozri si večer televízne noviny a nájdi mi tam jednu jedinú pozitívnu správu!

08.06.2012 15:54:33 | realista

Správy v TV nepozerám takmer vôbec. Radšej uprednostňujem samostatné vyhladávanie informácií na internete a porovnávanie z viacerých zdrojov informácií.
Keď chceli ľudia za komunistov nejakú spravodajskú alternatívu ku oficiálnej štátnej propagande, tak to nemali zďaleka také jednoduché ako dnes. Jednoducho išlo o to, aby ľudia nemohli porovnávať. A ešte sa aj bohužial museli báť, aby ich ľudia ako Vy nenatreli...

09.06.2012 08:14:44 | palo

takpovediac,pekne svinstvo,"nas" tazvany primator,by mal uz radsej odist,aby sme tu v buducnosti nemali este vacsie utajene svinstva .koho zastupuje,a cie zaujmy chrani pan ondrejka?malacanov uz davno nie.bolo by dobre ,aby si utajene podpisal svoj odchod.

09.06.2012 08:48:02 | hn

http://hnonline.sk/c1-56075230-kauzu-vakcin-istil-aj-smer-sd V kauze štátnej továrne na vakcíny prijal čudné rozhodnutie aj nominant Smeru-SD.