Ľudia pre Malacky » Čo prinieslo 60 dní od návštevy Lipšica

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Čo prinieslo 60 dní od návštevy Lipšica

18. februára navštívil minister vnútra Lipšic neprispôsobivých občanov na Družstevnej ulici v Malackách. Prisľúbil pomoc pri zvýšení bezpečnosti obyvateľov a úplnú asistenciu pri odstraňovaní nelegálnych stavieb. Po uplynutí 60 dní sa na toto miesto vrátil a požiadal susedov o zhodnotenie situácie, najmä z pohľadu bezpečnosti a akcieschopnosti policajtov.

Minister sa pozhováral s rodinami bezprostredne susediacimi ako aj členmi rómskej rodiny. Bezradní Dobrovodskí konštatovali, že sa situácia nezlepšila, ba naopak, vyostrila. Ministrovi rozprávali o udalostiach, ktoré sa odohrali za uplynulé dva mesiace.

Hneď nasledujúci deň po ministrovej návšteve vo februári hádzali do domu Dobrovodských a ich dvora porcelánový riad a vulgárne pokrikovali.

V marci vznikol požiar na dome Galbovcov. Rómovia obvinili Oskara Dobrovodského ml. z podpaľačstva ich obydlia a následne z podpálenia chladničky na dvore. Aj vyhrážanie je naďalej na tejto ulici na „dennodennom poriadku“.

Koncom marca začali rómske deti ničiť dom rodiny Dobrovodských. Ryli do steny domu a písali naň. Akékoľvek výzvy, aby sa zdržali tohto konania, boli márne. Pri upozornení začali hádzať na Oskara Dobrovodského ml. dokonca tehly.

Včera, deň pred príchodom ministra, začal jeden člen tejto rodiny kopať do susedovho auta a vykopol vchodovú bránu Dobrovodským. Zničil  im zámok a poškodil bránu.

Premnožené potkany, neznesiteľný zápach z výkalov, nekontrolovane pobehujúce psy po ulici, občasný hluk a takmer dennodenne vychádzajúci čierny, zapáchajúci dym z komína domu neprispôsobivej rodiny. Takúto odpoveď máme my obyvatelia Družstevnej ulice na otázku, čo nás dnes trápi.

Pocit bezpečia cítime len v čase, keď situáciu monitorujú policajné hliadky.  Ako šibnutím čarovného prútika sa po ich odchode z miesta situácia dostáva do „starých koľají“.

Preto sme s neskrývaným potešením privítali návrh ministra monitorovať spolunažívanie s neprispôsobivou rodinou kamerovým systémom. Minister tiež prisľúbil pomoc polície pri odstraňovaní nelegálnych stavieb.

Ako obyvatelia Družstevnej ulice ďakujeme ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi za jeho drahocenný čas a záujem pri riešení tejto neľahkej situácie. 

 

(autorka článku je obyvateľka Družstevnej ulice a členka občianskej skupiny ĽPM)


 

Spoločný dvor tesne susediaci s domom rodiny Dobrovodskej

"Záchod" nachádzajúci sa pri rodinnom dome rodiny Dobrovodskej

A niektorí najmenší už "záchod" ani nevyužívajú


Žľab, ktorým sú vypúšťané odpadové vody pod dom rodiny Dobrovodskej

Premnožené potkany pobehujú na dvore už aj cez deň

Video - Rómovia majú podľa svedkov často spaľovať odpad

Video - Po spoločnom dvore pobehujú veľké potkany ako domáce zvieratá



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

21.04.2011 11:41:45 | ghazu

Odpoved na nadpis: prakticky nič...škoda reči..

21.04.2011 12:22:36 | nobody

Ale PR má dobré: netreba vyhrať, stačí ukázať bojového ducha... :-(

21.04.2011 14:18:08 | mates

vystahovat ich niekam do osady, cele to tam zburat a zrovnat zo zemou, ved ked chcu zit ako zvierata, tak im to umoznime, preco by mali obtazovat ostatnych!!!

21.04.2011 17:49:11 | ferko

... no ja myslím, že na veľkú dieru treba veľkú záplatu. a čudujem sa mestu, že takú špinavú háveď trpí. myslím si, že slušní občania tohoto mesta, platiaci dane, majú právo na pokojný a slušný život. veď hádam platí ,,Malacky - dobré miesto pre život,, či?
čo na to pán primátor a páni poslanci?

21.04.2011 20:32:17 | Oskar

Takato kruta realita moze byt len na Slovensku. Nikde v EU nepodporuju Romov tak ako v SR, nikde im nerozdavaju zdarma domy, byty, nedavaju peniaze za nicnerobenie... Buduce generacie Slovakov nas budu preklinat, co sme to dopustili, ked sa tu takymto tempom premnozuju a nikto nic nerobi, nikto nic nevidi, nepocuje...

22.04.2011 08:28:04 | jimmy

Ja na svojej bledej koži začínam pozorovať diskrimináciu...

22.04.2011 21:16:44 | fireman72

Slovensko=Kosovo. Aj tam bola 60 rokov dozadu prevaha Srbov ako na Slovensku ne-rómov.

26.04.2011 12:26:21 | J.Říha

Do tretice dnes v diskusiách napíšem aj sem :-) Ferko, dovoľte mi uviesť svoj pohľad. Ja ten problém vidím, oboznámil som sa s problémom, sedel som s poslancom Ondrovičom s dotknutými obyvateľmi, dvakrát sme o ňom rokovali v komisii, môžem Vám úprimne napísať, že o ňom premýšľam za posledný mesiac viac ako za posledné dva roky spolu. Asi by bolo z mojej strany hlúpe, keby som napísal, že sa viem do situácie vcítiť. Kto vedľa nich nebýva, asi to nepocíti. Ale úplne súhlasím s Vašimi slovami, ktorýkoľvek obyvateľ mesta má základné právo na pokojný a slušný život.

V tejto chvíli môžem len napísať za poslancov za občiansku skupinu ĽPM, problém sme neignorovali už pri tvorbe programu, hoci sme si uvedomili jeho zložitosť. Snažíme sa vyvolať diskusiu aj na tejto stránke, aby viacerí obyvatelia o ňom vedeli. Mediálna pozornosť vždy pomôže. Môžem Vám tiež napísať, že sa už urobilo viacero krokov, len nie sú zatiaľ vidieť. Verím, že výsledky Vám budeme prezentovať už do troch týždňov. Zastávam názor, s ktorým možno mnohí nebudú súhlasiť, ale myslím si, že keď budú Rómovia na Družstevnej cítiť permanentný tlak z viacerých strán, a keď ich stlačíte na pôvodných 47 m2 životného priestoru, sami odídu. Ale potom je otázka, kam. Aby sa nestalo, že sa problém presunie na inú ulicu a celý proces sa spustí nanovo. Túto obavu, žiaľ, mám.

26.04.2011 16:02:37 | nobody

Vážený pán Říha, nemyslím si, že tá rodina z danej lokality odíde. Problém je, že oni nemajú kam odísť. Povedzme si otvorene, tá rodina nemá príjmy dostatočné na to, aby si zabezpečila iné bývanie. V opačnom prípade by situáciu riešili napríklad kúpou iného - väčšieho objektu a nie nelegálnymi prístavbami tej ich chatrče.

Ako občan mesta nesúhlasím s tým, aby z prostriedkov, ktoré mesto na svoj chod dostáva z daní z príjmu obyvateľov, mesto vyhadzovalo na nákup budovy pre tieto osoby. Už to tak raz urobilo, podľa môjho názoru nelegálne a problém to neriešilo.

Tak ako som povedal v diskusii k predchádzajúcemu článku o tejto rodine, problém sa nedá vyriešiť zvyšovaním tlaku na túto rodinu. Tlak spôsobí len to, že sa uzavrú do svojej ulity a budú pokračovať vo svojom "boji" so všetkými okolo, ktorí sa ich podľa ich názoru snažia zničiť.

Áno, treba na túto rodinu (a nielen na ňu) dôsledne aplikovať zákony tohoto štátu tak, aby nemali pocit, že sú chránené "zvery", ktoré si môžu dovoliť všetko, aj terorizovanie svojho okolia tak ako to teraz predvádzajú.

Podľa mňa by bolo namieste zmeniť taktiku a požiadať o spoluprácu tie mimovládne organizácie, ktoré sa vecou zaoberajú a vedia tak krásne kritizovať majoritu za jej prístup k chudáčikom cigánom. Na tomto prípade by mali v praxi ukázať, ako na to....

26.04.2011 16:26:34 | J.Říha

Áno, s tým nesúhlasím ani ja, aby sa z mestského rozpočtu kupoval ďalší dom. Premýšľam teraz o tom, čo ste písali, a skúšam si modelovať rôzne situácie, čo môže táto rodina urobiť, ak zacíti tlak. Na margo toho uvediem, že mám informáciu, že hneď po tom, čo im exekútor nariadil zbúranie zadnej čiernej stavby, si časť rodiny prehliadala nehnuteľnosti v Levároch. Neviem do akej miery je to pravda, ale bol by to signál.

Síce by bolo zaujímavé vidieť prácu neziskoviek v teréne, obzvlášť ak na vás hádžu tehly, ale toto je podľa mňa agresívna rodina. Bol som si prejsť domy inej rómskej rodiny pri smetlisku, s poslancom Ondrovičom sme prešli aj vnútro domov a porozprávali s ich nájomcami. Môžem Vám napísať, bol som prekvapený poriadkom. A keď si dám do porovnania to, čo som videl a zažil priamo na Družstevnej, ako sa Rómovia vysmievali nielen mestskému úradu, ale aj polícii, by som volil tvrdšiu cestu. Ak by som mal citovať slová, ktoré padali na adresu "autorít mesta", musel by mi administrátor vymazať príspevok. Títo ľudia sa nám vysmievajú. Preto je mojou snahou dostať Rómov k pôvodnej výmere 47m2. Osobne som za pevnú ruku, aby sa jasne povedalo, za túto hranicu sa v právnom štáte doterajším spôsobom už nedostanete. Neviem, čo si o tom myslíte?

26.04.2011 20:16:16 | nobody

Ako som povedal, som za striktné a dôsledné dodržiavanie zákonov tejto republiky všetkými. To znamená legálnou cestou dosiahnuť odstránenie čiernych stavieb (mimochodom, táto cigánska nie je jediná v Malackách), dôsledné postihovanie trestnej činnosti (minimálne dva krát napadli napríklad štáb Markízy - zjavne výtržníctvo, ale robí sa s tým niečo?), prípadne priestupkov a podobne.

Zatiaľ sme ale počuli, že PZ tam umiestnil hliadku, teraz tam bude kamera. Dostanú tento servis aj iní občania SR, ktorí majú podobný problém vo svojom susedstve? (napríklad v Plaveckom Štvrtku, Záhorskej Vsi, prípadne v Zohore?).

Trochu absentuje informácia, akú politiku zvolili v tejto súvislosti orgány, ktoré majú v tejto veci monopol na represiu (štát nedovoľuje svojpomocné vykonanie spravodlivosti), t.j. PZ a prokuratúra. Od polície sme čo to počuli, ale aký názor na vec má pani okresná prokurátorka, to nepočuť. Pritom to ona určuje mantinely pre políciu pri prípadnom trestnoprávnom postihu konaní tých indivíduí: zjavne sa tam pokračuje aj v násilnej trestnej činnosti, ale sedí niekto?

Bohužiaľ však treba skonštatovať, že pravidlá hry sú nastavené tak, že tí výtečníci sú vo výhode. Kým oni zatiaľ beztrestne otravujú život svojmu okoliu, príslušné orgány musia absolvovať časovo a procedurálne pomerne náročné procedúry, pričom výsledok celého procesu je neistý. Celkom chápem rodinu Dobrovodských, že im to lezie na nervy, ale jednoduché riešenia z minulosti sú v tomto storočí už neprípustné...

28.04.2011 14:38:38 | petrasova

27.04.2011 >> Věroslav Orgoň, technický dozor mesta Malacky sa na dnešnom kontrolnom stretnutí s poslancami vyjadril, že vedel o tom, že mesto bude stavať bytové domy na cudzích pozemkoch ešte pred tým, ako sa odovzdalo stavenisko, vedel o tom dokonca už pred vydaním stavebného povolenia a podľa jeho slov vedeli o tom všetci. Preto o tejto informácii, na ktorú upozorňoval realizátor stavby v stavebnom denníku protokolárne neinformoval vedenie mesta.

MESTO STAVALO na cudzich pozemkoch!!!! Podla jeho slov vedeli O TOM VSETCI .. ??? VEDEL O TOM PRIMATOR JOZED ONDREJKA!!! A DAL PRIKAZ NA ZACATIE VYSTAVBY?? Vsetci svaty pre krista pana TO JE NA OKAMZITE ODSTUPENIE PRIMATORA CO TU RIESIT???!!!!!! PRIMATOR JOZEF ONDREJKA PREBERA ZODPOVEDNOST ZA VYSTAVBU NA CUDZICH POZEMKOCH JOZEF ONDREJKA POSLAPAL LUDSKE PRAVA MALACANOV!!!
CIGANI STAVALI NA CUDZICH POZEMKOCH? A BIELY PRIMATOR JOZEF ONDREJKA STAVIA NA CUDZICH POZEMKOCH?? ON JE CO? ON MOZE???

Coho sa domahaju zufaly DOBROVODSKY??? NA KOHO SA OBRATILI??? NA MESTO? MESTKY URAD??? NA PRIMATORA JOZEFA ONDREJKU ktory staval NA CUDZICH POZEMKOCH??? Rodina DOBROVODSKA chce od PRIMATORA JOZEFA ONDREJKU ZBURAT CIGANSKE BARAKY na CUDZICH pozemkoch??? OD TOHO KTO SAM POSLAPAVA PRAVA MALACANOV??? HAMBA!!!!

Citujem dalej >>> ......vedel o tom dokonca už pred vydaním stavebného povolenia a podľa jeho slov vedeli o tom všetci.“

CO ROBIL PRIMATOR JOZEF ONDREJKA 3 ROKY KED O TOM VEDELI „VSETCI“???!!!! CO ROBIL PREDNOSTVA VAVRINEC 3 ROKY???? HAMBA!!! KTO NARIADUJE ODVOLANIE VAVRINCA????

28.04.2011 14:51:18 | petrasova

>>>> CAKAM NOVINKU NA WWW.LUDIAPREMALACKY.SK HNED ZAJTRA >>>> 29.04.2011 PRIMATOR JOZEF ONDREJKA ODSTUPIL Z POSTU PRIMATORA MESTA PRE POSLAPANIE LUDSKYCH PRAV MALACANOV!!!!!

28.04.2011 23:31:50 | petrasova

PANI POSLANCI!!!!! MALACANIA!!! DO POZORnosti!!!

PAN POSLANEC RIHA PISE http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/ciastkova-sprava-z-vykonanej-kontroly-bytovych-domov-na-janosikovej-ulici/#nazor-11

13:56:43 | J.Říha
Zodpovedná za riadenie projektu HBV bola Ing. Eva Sokolová. Keďže pochybila pri viacerých projektoch v poslednom roku a pol, bola opakovane upozorňovaná na porušenie pracovnej disciplíny a na možnosť výpovede. Ing. Eva Sokolová napriek tomu naďalej pracuje v úrade. Čo si o tom myslieť?

PAN POSLANEC RIHA SOKOLOVU OKAMZITE VYHODIT!!!! TU MATE DOKAZ >>> dala som si do goglu JEJ MENO A TOTO VAM VYHODI!!!!

http://www.koplatec.sk/frame/vyzva_VO_SK.pdf

http://www.jfhconsult.sk/vyzv-UST.pdf

http://www.e-vestnik.sk/EVestnik/Detail/15733

KOHO ROBI ZAMESTNANKYNA SOKOLOVA??? SOKOLOVA PLATENA Z NASICH DANI!!!!! MA ROBIT PRE MESTO A ONA SI ROBI PRE INYCH!!! HAMBA!!!! JAK TO JE MOZNE???!!!!!

TOTO JE BANDA Z MESTSKEHO URADU!!!!

28.04.2011 23:50:11 | petrasova

http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/sprava-k-zrusenej-sutazi-na-vystavbu-kanalizacie/

4 STRANA!!! MATERIAL NEMA CISLO!! JE TAJNY PRED MALACANMI CO SERU DO ZUMPY A NEMAJU NA RADARY!!!

SOKOLOVA ZODPOVEDNA ZA CIGANSKE STAVBY A ZUMPY MALACANOV!!! HOVORI na strane 4 TOTO >> "nakolko islo o dolezity projekt a o nadlimitnu zakazku velkeho rozsahu a vzhladom NA PRACOVNU VYTAZENOST ZAMESTNANCOV sa mesto rozhodlo zabezpecovat spracovanie ziadosti ako i cely proces verejneho obstaravnia prostrednictvom profesionalnej firmy... "

SOKOLOVA PLATENA Z NASICH DANI = PRACOVNA VYTAZENOST???

VYTAZENOST SOKOLOVEJ =

http://www.koplatec.sk/frame/vyzva_VO_SK.pdf

http://www.jfhconsult.sk/vyzv-UST.pdf

http://www.e-vestnik.sk/EVestnik/Detail/15733

29.04.2011 09:49:10 | petrasova

PANI POSLANCI!!!

NA MALACKY.SK ZAVLADLA DIKTATURA A CENZURA!!! TOTALITA SA VRATILA PROSIM POMOZTE AKO SI DOVOLUJU PANI A PANICKY PLATENE Z NASICH DANI MAZAT SLOVA OBCANKY MESTA??????

JE TO NORMALNE V DEMOKRATICKOM MESTE????

BOL MI ZABLOKOVANY PRISTUP NA MALACKY.SK!!! CO MAM ROBIT???

29.04.2011 11:39:35 | Daniel Greif

http://www.youtube.com/watch?v=T7JMnXTr7G4

29.04.2011 14:19:44 | ukulele

Vazena pani Petrasova
Vas problem by malo vyriesit vytvorenie noveho konta.
Ak by ani toto neislo, zvazte pouzitie anonymizera TOR http://www.torproject.org/. Poziadajte o pomoc priemerne zdatneho informatika.

29.04.2011 23:34:50 | priemerne zdatny informatik

pani petrasova by sa mala nacit v prvom rade vypnut caps...a ist si nechat predpisat lieky na nervy, zjavne jej dosli

http://i62.photobucket.com/albums/h102/DentReform/Forum%20giggles/caps_lock.jpg

04.06.2011 17:17:37 | petrasova

UKULELE .. DAKUJEM, idem skusit.. ta banda uradnicka cenzuruje na prikaz AUTOKRATA ONDREJKU