Ľudia pre Malacky » Prečo visia po Malackách vlajky?

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Prečo visia po Malackách vlajky?

AKTUALIZOVANÉ O FOTO. S príchodom apríla si každoročne pripomíname výročie oslobodenia nášho mesta. V tomto roku je to už 67. rokov od ukončenia druhej svetovej vojny. 6. gardový jazdecký zbor generálporučíka Nikolaja Vasilieviča Sokolova vstúpil na Záhorie a 4. apríla 1945 o piatej hodine ráno v smere od Rohožníka, chotára Bahna a Studienky oslobodil Malacky.

Pre jarnú ofenzívu vydal Generalisimus Stalin dňa 25. marca 1945 rozkaz veliteľovi 2. Ukrajinského frontu maršálovi Malinovskému k útoku severne od Dunaja vo smeru Nové Zámky - Malacky - Brno s termínom dobytia Brna do dvadsiatich dní. Po prielome frontu k úpätiu Malých Karpát upravil veliteľ 2.Ukrajinského frontu maršál Malinovský rozkazom z  1. apríla 1945 smer útok na Malacky - Brno a oslobodenie Bratislavy obchvatom zo severozápadu. Viac v príspevku tu.

Ráno 4. apríla 1945 svitlo pekného dňa. Na ceste z Bratislavy na Stupavu a Malacky ustupovali nacistické útvary, predovšetkým tylového zabezpečenia. Malačania sa na prechod frontu cez obdobie veľnočných sviatkov dobre prichystali. Podľa miesta bydliska sa veľká časť ukryla v prichystaných lesných úkrytoch a stanovištiach, ďalší ostali v privniciach a rôznych dômyselných úkrytoch. Aj podzemie Čierneho kláštora, vrátane pálfiovskej a františkánskej krypty, pojalo mnoho Malačanov. Pričom o premene tohto podzemia na protiletecký kryt sa rozhodlo ešte v začiatkoch vojny nariadením MNO  a náčelníka civilnej obrany v Malackách Blažíčka. Zhruba v čiare dnešnej diaľnice narýchlo vytvorili Nemci slabú vlnu odporu. Po údere a prechode Červenej armády ostali na nej telá Nemcov, ich doklady a rodinné fotografie.

Po utekajúcich Nemcoch sa v meste objavila Červená armáda. 6. gardový jazdecký zbor generálporučíka Nikolaja Vasileviča Sokolova vstúpil na Záhorie 4. apríla 1945 o 5. hodine ráno v smere od Rohožníka, chotára Bahno a Studienky oslobodil Malacky.

Obsadenie a vyčistenie ostalo pravdepodobne na 24. streleckom zbore 7. gardovej armády M. S. Šumilova, jeho 81. streleckej divízii, 238. streleckom pluku a jeho I. prápore. V Malackách bol štáb 7. gardovej armády, ktorý sídlil v dome doktora Jozefa Straku č. p. 1779 na dnešnej Hviezdoslavovej ulici.

Čo sa týka padlých príslušníkov Červenej armády, ich počet 109 oznámila Mestská pamiatková správa v Bratislave s tým, že tento počet príslušníkov Červenej armády, padlých v Malackách, je pochovaný na Slavíne asi v šiestich spoločných hroboch.

Zdroj: S. Bellan, V. Šíp, V. Yurkovic. 2006. Malacky 1206 - 2006. Malacky : Tlačiarne BB, 2006, ISBN 80-969635-1-1, s. 64, 65.

Aké sú spomienky pamätníkov na našich osloboditeľov? Dočítate sa v príspevku Martin Macejku Červená armáda v Malackách.

Pohľad na park v minulosti, takto nejako mohol vyzerať aj počas oslobodenia.

Práve na tomto mieste, kde stál voľakedy promenádny altánok, postavili pamätník osloboditeľom mesta a aj námestie vtedy dostalo meno po Červenej armáde.

O 15.00 h sa uskutočnil pri pamätníku Červenej armády na Kláštornom námestí pietny akt.  Predstavitelia mesta si spolu s ostatnými pozvanými hosťami uctili položením vencov k pamätníku pamiatku osloboditeľov.

Autorka fotografií: Jarmila Ometáková



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

05.04.2012 23:00:05 | Lucia Vidanová

Historik Martin Macejka na Malackých pohľadoch publikoval výborný príspevok - Červená armáda v Malackách http://malackepohlady.sk/?p=8017. Určite stojí za prečítanie pre tých, ktorí si chcú priblížiť udalosti 1945 konfrontáciou dvoch pohľadov – oficiálneho socialistického z roku 1980 a spomienkami Malačanov. Rovnaké nepekné spomienky na ruských vojakov mala aj moja stará mama, ktorej rozprávanie o živote za vojny som vždy počúvala so zatajeným dychom.

12.04.2012 10:21:36 | z malckých pohľadov

Aký je tvoj názor Prechod frontu a príchod Červenej armády znamenal pre ľudí slobodu. Nechceme znižovať význam vojenských operácií a hrdinstvo sovietskych vojsk, ale skúsime sa na prechod frontu pozrieť z druhej strany – tak, ako to vnímali miestni obyvatelia. Podľa pamätníkov bol príchod sovietskych vojakov spojený s rabovaním a inými zločinmi. Ľudia sa dozvedeli, že v sovietskej armáde sú aj prepustení trestanci a negatívna zvesť o ich správaní sa rýchlo šírila. Pokúsili aspoň čiastočne na príchod osloboditeľov pripraviť – potraviny zakopali v záhrade, časť obyvateľstva odišla do okolitých lesov, mladé dievčatá a ženy sa prezliekali za starenky. Ľudia prišli o zásoby, kone, bicykle, motorky, autá. Sovietski vojaci robili s miestnym obyvateľstvom „výhodné“ obchody – napríklad vymenili alkohol za benzín. Až neskôr vysvitlo, že išlo o vodu, do ktorej bolo priliate malé množstvo benzínu. Vojaci sa ubytovali v malackých domoch. Pamätníčka spomína: „Vyhnali nás, bývali sme u otcovho brata. Šesť týždňov. Brat mal dva roky, sestra mala štyri, ja som mala osem. V takej izbičke sme bývali, päť ľudí. Ešte aj sliepky mama zobrala, aby ich zachránila pred sovietskymi vojakmi. Kým prišli, mali sme zabíjačku a zakopali sme masť aj mäso. S bodákmi všetko našli a zjedli. Keď potom chcela mama ísť domov, po zemiaky, musela mať povolenie a ešte dvaja vojaci s ňou išli do pivnice. Nič nebolo na svojom mieste, zo špajze spravili WC. Bola tam kopa.“ A pokračuje v spomínaní: „Všetkým zobrali hodinky, bicykle, ani na tom nevedeli jazdiť. Hodinky nepoznali. Potom išli po ženách. Znásilňovali. Naša mama zopla ruky: „Pane Ježišu Kriste, toto sú naši osloboditelia…“ Boli sopliaci, šestnásť-sedemnásťroční. Boli to chudáci chlapci. Ale boli strašne tvrdí, suroví. A stále boli ožratí, pili vodku.“ Pamätník s odstupom hodnotí situáciu podobne: „Keď prišli Rusi, všetko vybrakovali, stále boli opití… Chudáci, nahnali ich sem. Bola strašná demoralizácia. Boli tu až do 8. mája, potom armáda odchádzala. Ľudia ďakovali Pánu Bohu, že už idú. Ja som spával s otcom na dlážke v kuchyni, izby mala Červená armáda. Dievčatá museli byť poschovávané.“ Toľko spomienky Malačanov. Podobné zážitky mali obyvatelia celého Záhoria. Zločiny podľa spomienok pamätníkov väčšinou páchali radoví vojaci, ktorí boli často primitívni. Dôstojníci boli inteligentnejší a prehrešky svojich podriadených, o ktorých sa dozvedeli, vedeli potrestať aj zastrelením. Oslobodzovanie prebehlo pomerne rýchlo, napriek tomu v Malackách padlo počas prechodu frontu okolo sto ľudí (údaje sa rôznia). Po vojne bol v parku vybudovaný pamätník, venovaný vojakom Červenej armády. Od skončenia vojny sa pri ňom každoročne v deň výročia stretávajú predstavitelia mesta a armády a obyvatelia, aby si pripomenuli udalosti z roku 1945.