Ľudia pre Malacky » SŠHR navrhuje pozastaviť výstavbu pandemického pavilónu

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

SŠHR navrhuje pozastaviť výstavbu pandemického pavilónu

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) navrhuje pozastaviť výstavbu pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách na niekoľko mesiacov, pokiaľ ministerstvo zdravotníctva nenájde verejným obstarávaním budúceho prevádzkovateľa pavilónu.

"Na základe rokovaní so staviteľom boli vyčíslené náklady pri pozastavení stavby pavilónu na niekoľko mesiacov v sume cca 75 000 eur. Tieto náklady tvoria iba zakonzervovanie a odkonzervovanie stavby. K týmto nákladom je treba pripočítať aj náklady na stráženie cca 11 000 eur mesačne,“ uvádza SŠHR v návrhu ďalšieho postupu realizácie investičného zámeru SR na pandémiu chrípky, ktorý úrad predložil do pripomienkového konania.

Náklady navyše pri celkovom zastavení a ukončení stavby vyčíslila SŠHR na približne 6 mil. eur. Okrem zmluvných pokút sa jedná o už zhotoviteľom zazmluvnené a nakúpené tovary a služby, ktoré ešte nie sú predmetom fakturácie medzi zhotoviteľom a investorom. "Celkové náklady by klesli v prípade, ak sa podarí predať doteraz postavené dielo a technologické zariadenia,“ uvádzajú štátne hmotné rezervy.

Keďže určujúcim momentom dokončenia pavilónu je výber budúceho prevádzkovateľa, SŠHR navrhuje, aby ho vo verejnom obstarávaní transparentne vybralo ministerstvo zdravotníctva. Rezort zdravotníctva svojim rozhodnutím podľa návrhu môže budúcemu prevádzkovateľovi určiť status subjektu hospodárskej mobilizácie a v krízovom pláne mu určiť v čase pandémie výrobu pandemickej vakcíny pre potreby SR.

Výstavba pavilónu v Malackách neprešla posudzovaním vplyvov na životné prostredie (EIA). "Počas pozastavenia stavby investor požiada o potrebné rozhodnutia a povolenia, ktoré sú v súčasnosti predmetom sporov. Následne po vybratí budúceho prevádzkovateľa v spolupráci s ním dokončí výstavbu pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny. V rámci možností pri dostavbe prispôsobí technológie a validácie liniek potrebám budúceho prevádzkovateľa,“ uvádza sa v správe SŠHR.

Budúci prevádzkovateľ dostane pavilón na výrobu pandemickej vakcíny do užívania nájomnou zmluvou. Na jej základe bude pavilón využívať na výrobu pandemickej vakcíny na vlastné komerčné účely na vlastné náklady. V čase pandémie prejde na výrobu pandemickej vakcíny podľa požiadaviek štátu na náklady štátneho rozpočtu.

V súčasnosti je postavená hrubá stavby výrobného pavilónu, špeciálna kanalizácia, vrátane odpadových a čistiacich nádrží, a montuje sa vzduchotechnika. Celkovo sa doteraz preinvestovalo 11,8 mil. eur, z toho podľa kvalifikácie auditu Ministerstva financií SR 166,2 tis. eur nehospodárne. "Tieto skutočnosti aj v súvislosti so zmenou lokality, možným neoprávneným rozhodnutím o povolení stavby vzhľadom k posúdeniu /neposúdeniu vplyvu na životné prostredie sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní,“ konštatuje sa v správe.

Pôvodne totiž prvý kabinet Roberta Fica počítal s výstavbou fabriky v Šarišských Michaľanoch, kde tamojšia spoločnosť Imuna Pharm ponúkla štátu pozemky za jedno euro. Za vlády Ivety Radičovej ale bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou rozhodlo o zmene lokality zo Šarišských Michalian do Malaciek. Pozemky v Malackách stáli 453 tis. eur.

Zdroj: tlačová agentúra SITA

Poznámka: Redakcia LPM.sk s otázkami, na ktoré odpovede prináša aj príspevok z tlačovej agentúry, oslovila SŠHR vo štvrtok 28. júna. Hovorkyňa v telefonickom rozhovore v piatok 29. 6. sľúbila, že zareagujú tento týždeň, keďže sa majú ešte uskutočniť rokovania a ešte nie je jasné stanovisko. Slovenská tlačová agentúra však už odpoveďami disponuje.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.07.2012 18:06:25 | abc

Tá stavba v Malackách vôbec nemusí dostať EIA, možno ju vôbec nedostane, vraj tam chýbajú nevyhnutné sklady na skladovanie sudov s biolog. odpadom aj administratívna budova, neexistuje kafiléria kam to budú odvážať, zbytočné je teraz bez EIA špekulovať a zavádzať verejnosť, že tam vôbec ešte nejaké vakcíny bude nejaká firma vyrábať a robiť výberové konanie bez platného EIA a bez vyjadrenia verejnosti, verejnosť ešte nikto oficiálne neprizval aby sa vyjadrila k stavbe. Predať to na inú výrobu to by bolo najrozumnejšie, nech si ten objekt stráži nový majiteľ, 11 tisíc eur mesačne za stráženie jedného hektára oploteného pozemku s prázdnu budovou to je akési drahé pre štát. Dobre draho vyšiel štát ten pozemok aj milióny eur za stavbu a technológie, aby to potom dostal do rúk nejaký súkromník na vlastné podnikanie na celé roky nájomnou zmluvou za pár šupiek, dobre to tá múdra komisia z dvoch ľudí vymyslela

03.07.2012 13:42:09 | Dusan C

Suhlasim s predoslim nazorom!Zda sa ze s toho este chcu vytrieskat nez sa to zrusi oficialne!
A toto by mal byt podnet ku reformam a novelam nasich zakonou,aby sa podobne zneuzitia na Slovensku uz neopakovali-toto by mala vlada SR hlavne preberat!!!!

03.07.2012 14:39:06 | to snáď nie

dám im zľavu - už za 10 litrov mesačne im to postrážim aj s celou rodinou

04.07.2012 10:12:11 | X

Je fakt smiešne, ako si niektorí obyvatelia Malaciek myslia, že ich mesto je raj pre investorov. Pán alebo pani abc si to predstavuje ako Hurvínek válku. Zastaviť už rozbehnutý projekt a prenechať budovu inému investorovi. Ľudia zobuďte sa! Uvedomte si, že keď mesto zahodí túto príležitosť je dosť možné, že v Malackách v najbližšej dobe žiadna nová investícia nevznikne. Len mesto sa bude musieť vysporiadať s ďalšou opustenou budovou.Pochopte konečne, že Malacky niesu stredom vesmíru. Malacky sú len malé mestečko mikro-regionálneho významu, ktoré keď v budúcnosti chce znamenať niečo viac, nemôže si vyberať koho do mesta vpustí a koho nie. Nie, ja neobhajujem tento projekt a nemyslím si, že to bolo šťastné rozhodnutie postaviť tento závod práve v Malackách, no uvedomujem si, že budúci rozvoj tohoto regiónu bude prinášať aj negatívne stránky. Pokiaľ sa budú občania Záhoria naďalej riadiť heslom "enem pro nás a naše dzeci", Malacky a celé Záhorie bude len perifériou Európy a návštevník Malaciek ktorý omylom zablúdi do týchto končín si tu bude pripadať ako Taliani z českého filmu slunce seno erotika. Celý svet nás bude považovať za skanzen Európy. Ja by som si prial, aby môj syn bol občanom moderného priemyselného mesta a nie aby bol atrakciou pre turistov.

04.07.2012 11:40:39 | realista

to X: Smiešne je skôr to, že ty ani nevieš čo to znamená investor a čo prevádzkovateľ a mudruješ tu do ľudí, ktorí napísali oveľa rozumnejšie príspevky, ako je to tvoje táranie dve na tri...
Žiadny nový investor sa nehľadá, veď investor je samotný štát prostredníctvom SŠHR!!! A SŠHR postavilo tú budovy nepochopiteľne bez toho, aby mali zohnaného prevádzkovateľa, preto ho teraz musia dodatočne zháňať. Takéto fabriky treba stavať tam, kde je na to vybudovaná infraštruktúra - tak ako je to Šarišských Michaľanoch, kde je dokonca aj oveľa vyššia nezamestnanosť a nižšie mzdy ako v Malackách.
Ja osobne teda určite uprednostím, keď sa moje deti budú aj môcť prejsť po lese ako mať celé okolie zastavané fabrikami. V Malackách je nezamestnanosť okolo 5%, teda rozhodne menej ako je to vo väčšine slovenských okresov. Takisto je v malackom okrese aj nadpriemerná mzda v porovnaní s väčšinou slovenských okresoch, okrem toho je to kúsok do Bratislavy, kde je pracovných príležitostí na slovenské pomery jednoznačne najviac. Čiže reči o periférii Európy sú taktiež úplný nezmysel. Jednoducho kto tu chce pracovať, prácu si nájde - bodaj by to tak bolo aj v iných menej rozvinutých okresoch na Slovensku.

04.07.2012 12:13:38 | X

Pre realistu
V Šarišských Michaľanoch je vybudovaná infraštruktúra? Vidím, že tvoje zemepisné znalosti sú na velice slabej úrovni. Vieš vôbec kde momentálne končí diaľnica v smere Bratislava-Košice? A pri terajšom tempe výstavby si neviem ani predstaviť, kedy bude dobudovaná. To, že Malacky sú neďaleko od Bratislavy a že tu ľudia majú oproti východu nadpriemerne mzdy je pravda. Nadpriemerne mzdy však lákajú odborníkov akých táto fabrika bude potrebovať. Dúfam, že by si nechcel, aby vakcínu ktorú budú lekári dávať aj možno tvojim deťom, vyrábala dojička alebo pokrývač, len preto, že na tom štát ušetrí. Je jasné, že ani v Malackách nieje moc kvalifikovanej pracovnej sily, no práve výhodná poloha neďaleko Bratislavy, by mohla napomôcť pri výbere personálu do tejto fabriky. A čo sa týka životného prostredia, o čo bude táto hala s minimálnou produkciou odpadu horšia ako napríklad taký SWEDSPAN, ktorý systematicky likviduje práve tie lesy, v ktorých sa chceš zo svojimi deťmi prechádzať?

04.07.2012 12:22:35 | Lucia Vidanová

Páni, pre mňa je podstatné, či je všetko v súlade so zákonom a stavia sa legálne. Inak štát (SŠHR) úmyselne pokračuje v nezákonnej výstavbe. Na to treba nájsť odpoveď. Krajský úrad životného prostredia porušenie zákona konštatoval. Vyjadrenie Krajského stavebného úradu by malo byť redakcii známe čoskoro, tak to hneď zverejním.

Ak sa aj tu ukáže pochybenie, stavba už mala byť dávno zastavená, keď o tejto alternatíve hovoril premiér ešte začiatkom minulého mesiaca po prvej návšteve predsedu SŠHR.

Pokiaľ ide o miestne dane, tak tie musí platiť každý majiteľ haly, či ide o skladový priestor alebo výrobnú halu, ak sa nemýlim, v rovnakej výške. Tu by mestská pokladnica utrpieť nemala.

04.07.2012 12:48:06 | Milan Ondrovič

Ktorékoľvek mesto si môže vyberať koho do mesta vpustí a koho nie, nie je to nič výnimočné. V tomto prípade bola obídená EIA, štandardný – zákonný proces, v ktorom má možnosť vyjadriť sa mesto, obyvatelia a garantujú sa opatrenia na zabezpečenie bezpečnej výstavby a prevádzky takýchto, ale i iných areálov, a možno už v tomto procese by ich nezávislí experti upozornili, že im tam chýba sklad bez ktorého to fungovať nebude.

A práve preto sme na tento problém upozornili, pretože ak sa niekto nabudúce rozhodne v priemyselnom parku vyrábať napríklad azbestocementové výrobky, jedy, pesticídy, alebo ich bude chcieť spaľovať, či skladovať rovnako budú mať ľudia možnosť vyjadriť sa a budú definované opatrenia na ktoré sa nesmie „zabudnúť“.

04.07.2012 12:48:24 | X

Tu predsa vôbec nejde o miestne dane. To je len kvapka v mori oproti tomu, čo by nový zamestnávateľ mohol regiónu priniesť. Tu predsa ide o zvýšenie zamestnanosti čo súvisí zo zvýšením celkovej životnej úrovne obyvateľstva a to zase súvisí s tím, že bohatší človek je ochotný viac prispievať na zlepšovanie životného prostredia. Zapamätajte si: čím chudobnejší región v ktorom je len jeden alebo pár zamestnávateľov, tím väčšie škody na prírode. Skúste aj nad tím pouvažovať.

04.07.2012 13:30:23 | realista

O moje zemepisné znalosti nemusíš mať obavy. Fabrika na výrobu vakcín, nie je automobilka, že by odtiaľ jazdili denne desiatky kamiónov. Preto je v tomto prípade oveľa dôležitejšia napríklad kafiléria ako diaľnica.
Čo sa týka personálu, tak aj z tohto pohľadu sú vhodnejšie Šarišské Michaľany, keďže tam pôsobí spoločnosť IMUNA už od roku 1953!
Ja som si nikdy nedal naočkovať nejakú vakcínu proti chrípke a ani to do budúcnosti rozhodne neplánujem. Oveľa lepšie je dať deťom(aj sebe) ovocie alebo zeleninu ako nejakú štátom nanútenú vakcínu!
Rozhodne nie som žiadny priaznivec Swedspanu. Mne osobne by to vôbec nevadilo, keby tu neboli.

05.07.2012 08:28:31 | ppengil

Pre to snáď nie: zle si to napísal.To treba dat cenu 15 000!!! 5 mne a 10 človeku co o tom rozhoduje.To je slovenská realita:( Ako sa povie z cudzieho krv netecie

07.07.2012 00:27:17 | Rise

Zda sa mne ze sa to naozaj da!
Prajem prijemnu zabavu!

http://www.putlocker.com/file/43216685FF8662D1#

09.07.2012 10:02:38 | X-ichtovi

X-ichte, nauc sa najprv gramatiku, ked chces by taky velky mudrlant, nepise sa nad tim pouvazovat, ale nad tym pouvazovat

09.07.2012 10:52:03 | X

Ďakujem jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra za upozornenie. Od záhoráka čo nevie jednu jedinú vetu povedať spisovne to ozaj sedí.

20.07.2012 09:56:26 | andrea

Všetky náklady by sa mali zosobniť, mali by ich zaplatiť ľudia z bývalého vedenia Štátnych hmotných rezerv, ktorí tento pre seba výnosný tunel vymysleli. Prečo by mal na ich drzé bezohľadné výmysly a kšefty doplácať štát, čiže my všetci? Neviem, v čom je problém, všetky nitky vedú k jasne identifikovateľným osobám, treba ich zavrieť a nechať škodu zaplatiť,