Ľudia pre Malacky » Primátor Říha: Cyklodoprava zažije značný rozvoj

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Primátor Říha: Cyklodoprava zažije značný rozvoj

Na včerajšom ustanovujúcom zasadnutí zložil sľub primátor mesta a poslanci mestského zastupiteľstva. Primátor Říha deklaroval mimo iného aj osobnú angažovanosť v spustení výstavby nosnej siete cyklistických ciest. So stavbami sa má začať na jar budúceho roka a každoročne by sa mal otvárať jeden ucelený úsek. Na tento účel bude mesto investovať vlastné a cudzie zdroje.

Vo štvrtok 29. novembra sa konalo ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom zložil sľub primátor mesta Juraj Říha a 18 poslanci mestského zastupiteľstva. Zasadnutia sa zúčastnili mnohí významní hostia z miestnej politiky, vedúci predstavitelia štátnych úradov a samosprávy. Medzi vzácnych hostí patrila tiež ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Vo svojom príhovore primátor spomenul, že medzi jeho najväčšie priority patrí dokončenie prípravy obchvatu mesta, výstavba nového kultúrneho domu a tiež vybudovanie prvých peších námestí.

Nasledujúce štyri roky povedie Malacky Juraj Říha. Viceprimátorom mesta sa stal Milan Ondrovič.

Pred prítomnými predstavil primátor Malaciek aj plán na rekonštrukciu Pálffyovského kaštieľa, s ktorým sa chce uchádzať o podporu Ministerstva kultúry SR. Rovnako dôležitou témou má byť spustenie výstavby nosnej siete cyklistických ciest. Viac nám k tejto téme vysvetlil v krátkom rozhovore:

ĽPM.sk: Pán primátor, predstavili ste zámer spustenia výstavby nosnej siete cyklotrás. Čo si môžu pod tým predstaviť obyvatelia či priamo cyklisti?

J. Říha: "Malacky ako aj iné mestá naprieč Slovenskom nemajú vybudovanú základnú infraštruktúru, ktorá by spĺňala požadované parametre na bezpečnosť. Pričom našou spoločnou zodpovednosťou je myslieť na najzraniteľnejších účastníkov dopravy, tými sú chodci a cyklisti. V uplynulom volebnom období sme nechali spracovať historicky prvý Generel cyklistickej dopravy a ten zadefinoval sieť cyklotrás v našom meste. Od nevyhnutných až po doplnkové a rekreačné. Dôležité je, že tento dokument neskončil ako v iných mestách v zásuvke, ale u nás sa s ním pracuje aj naďalej. Spracovali sme projektové dokumentácie a na projekt výstavby prvého, stavebne najnáročnejšieho, úseku hlavnej mestskej diagonály vedúcej centrom mesta sme získali vyše 860 tisíc eur z eurofondov. Do volieb som však vstupoval ako kandidát na primátora s ambicióznejším plánom rozvoja cyklotrás. Preto sa osobne angažujem v téme výstavby nosnej siete cyklistických ciest, ktoré budú samostatne vedené mimo komunikácií. Hovoríme o takej sieti, ktorá spojí cyklistom základné body v centre mesta. Bude to veľká vec a veľmi sa na ňu teším."

ĽPM.sk: Aký rozsah zahŕňa táto nosná sieť?

J. Říha: "Hovoríme o štyroch liniách. Prvá by mala prepojiť časť od Kozej ulice cez celú Záhorácku, autobusovú stanicu až po priemyselný park. Druhá ju bude križovať v mieste centrálnej svetelnej križovatky a spájať bude body od 1. mája cez Sasinkovu, ďalej cez Mierové námestie až po Veľkomoravskú. Tretia línia prepojí Veľkomoravskú ulicu s Cestou mládeže a naspäť ku križovatke Cesta mládeže - Záhorácka. Štvrtá línia bude prepájať Veľkomoravskú ulicu cez Námestie SNP a Partizánsku ulicu. Samostatným stavebným dielom bude úprava centrálnej svetelnej križovatky, ktorá bude prepájať dve línie cyklotrás. Stavebný ruch sa začne v budúcom roku. Bude sa posúvať celé jedno rameno križovatky a tiež upravovať deliace ostrovčeky, aby cyklisti a peší prešli križovatkou cez svoj koridor."

Budovanie cyklotrás si vyžiada aj budúcoročnú stavebnú úpravu centrálnej križovatky.

ĽPM.sk: Na prvé počutie ide o veľký skok v budovaní infraštruktúry. Z čoho by mala byť financovaná výstavba?

J. Říha: "S projektom výstavby prvého úseku hlavnej diagonály vedúcej od Kozej až po autobusovú stanicu sme boli úspešní a získali sme peniaze z eurofondov. Na druhý úsek tejto línie od Pezinskej ulice po priemyselný park budeme podávať rovnako projekt na eurofondy ešte teraz v decembri. Ostatné línie budú financované z mestského rozpočtu v súvislosti s rekonštrukciami týchto ulíc."

ĽPM.sk: V ktorom roku sa začne so stavbou?

J. Říha: "Keďže ide o rozsiahly zámer, musíme stavbu rozdeliť na niekoľko etáp. Na jar budúceho roka by sme chceli spustiť výstavbu úseku od Kozej po autobusovú stanicu. Súbežne by sa na jeseň mala spustiť výstavba cyklotrasy na Mierovom námestí a Veľkomoravskej. V roku 2020 by mala pokračovať stavba cyklotrasy na Sasinkovej ulici, ktorá prepojí svetelnú križovatku a ulicu 1. mája. V roku 2021 počítame s výstavbou cyklotrasy na Námestí SNP a Ľuda Zúbka, ktorá prepojí cyklotrasu vedúcu po Radlinského ulici s Mierovým námestím a Veľkomoravskou. V tomto roku by sa mala uviesť do výstavby aj cyklotrasa Pezinská - priemyselný park, ak budeme úspešní s projektom jej výstavby a získame peniaze z eurofondov. Ako posledné by mali ísť do výstavby v roku 2022 úseky cyklotrás na Partizánskej ulici a Ceste mládeže. Čiže po skončení tohto volebného obdobia by mala cyklodoprava v Malackách dostať veľký impulz."

ĽPM.sk: Počíta sa aj s doplnkovým mobiliárom pre cyklistov?

J. Říha: "V rámci každej stavby cyklotrasy sa po celej dĺžke budú rozmiestňovať cyklostojany a v niektorých prípadoch aj cyklopočítadlá s pumpami. V dôležitých bodoch, ako sú základné školy či stanica, počítame s osadením veľkých uzamykateľných cykloúschovní. Zároveň sme železniciam predstavili projekt revitalizácie zanedbanej zóny na Nádražnej ulici, kde by sme po modernizácii železničnej trate radi umiestnili parčík s veľkokapacitným monitorovaným cykloprístreškom."

Ilustrácia uzamykateľnej cykloúschovne, ktorú mesto plánuje osadiť pri základných školách.

ĽPM.sk: Celý zámer vyznieva ako veľmi náročný projekt. Počuli ste už o podobných plánoch v iných mestách?

J. Říha: "Malačania mi dali v nedávnych voľbách veľkú dôveru a myslím si, že to bolo aj kvôli výsledkom doterajšej práce. Podľa tej ma už poznáte, že sa nebojím veľkých výziev. Neskrývam, že ide na pomery Slovenska o ambiciózny plán. Rád by som o štyri roky končil svoj mandát s pocitom, že som zachoval rovnako stabilné a sebavedomé mesto, ktoré požíva rešpekt u partnerov a je v mnohých oblastiach dávané za vzor. Budem rád, ak budeme aj v oblasti budovania cyklistickej infraštruktúry vzorom pre iných. Určite budeme v popredí aj v tom, že celá naša základná sieť cyklotrás bude stavaná v miešanom červenom asfalte, čo nebýva v našich končinách bežné, ak nebudeme vôbec prvými."

Vedenie Malaciek požiadalo o schválenie farebného odlíšenia základných cyklotrás, ako poznáme z radu miest v Holandsku.

Celý projekt výstavby nosnej siete cyklistických ciest sa má spustiť v budúcom roku. Ako prvý bude vo výstavbe eurofondový úsek Družstevná - Záhorácka - Radlinského ulica. Bližšie informácie prinesieme neskôr.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku