Ľudia pre Malacky » Obnova Jursovho rybníka je našou povinnosťou

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Obnova Jursovho rybníka je našou povinnosťou

Kandidáti na poslancov VÚC Lucia Vidanová a Juraj Říha majú konkrétny návrh na obnovu časti Maliny a Jursovho rybníka. Ten si pri Zámockom parku pamätajú ešte mnohí pamätníci. Dôležité je podľa nich presadiť vo VÚC stavebnú úpravu nadjazdu, ktorá umožní otvoriť krásny vstup k čiernej bráne do Zámockého parku.

S Luciou Vidanovou kandidujeme na poslancov Bratislavského samosprávneho kraja (VÚC) s jasnými predstavami a konkrétnymi cieľmi. Obaja vnímame, že Malacky majú na viac, len musíme byť odvážnymi. Na začiatku každej veľkej veci je každý raz idea. Nejednu z nich sme sme už pretavili do konkrétnych výsledkov.

Dlhé roky nosíme v hlave myšlienku obnovenia Jursovho rybníka s Malinou. Nielen pre nás, ale najmä pre mnohých pamätníkov bolo miesto Jursovho rybníka pri Zámockom parku čarovné. Žiaľ, duch minulosti poznačil aj toto miesto. Malina je niekoľko desaťročí umelo vložená do rúry pod zemou a Jursov rybník vyschnutý. Obe ustúpili cestnému nadjazdu, ktorý mal byť symbolom rozvoja dopravnej tepny vedúcej centrom Malaciek.

Vstup do Zámockého parku na dobovej fotografii. Miesto, ktoré si zaslúži obnovu.

Súčasný pohľad na rameno nadjazdu, ktoré pretína vstup do Zámockého parku.

A Čierna brána, ktorá nemôže dostáť svojej krásy za ramenom nadjazdu.

Niet momentu, aby sme pri rozhovoroch so staršími ľuďmi neprišli k spomienkam na Jursov rybník. S Luciou by sme radi prinavrátili pôvodný lesk Čiernej brátny pri vstupe do Zámockého parku. Obnovením malej časti Maliny s rybníkom by podľa nás celá lokalita razom dostala iný výraz. Nehovoríme však len čo, ale pomenúvame aj ako.

Aktuálne už máme spracovaný návrh na stavebnú úpravu nadjazdu v mieste súčasného horného križovania troch ramien nadjazdu. Dopravní urbanisti pripravili kruhový objazd, ktorý má v dvoch smeroch dvojité ramená. Dosiahneme tým nielenže logickú zmenu dopravy v smere na hasičov od Tesca cez jeho spodné - plne funkčné rameno (čím sa nemusia tlačiť vodzidlá čakajúce na odbočenie smerom k Studienke a Rohožníku), ale zároveň zrýchlime prejazd týmto v súčasnosti problémovým miestom. Stykové križovania sa tým pádom zrušia. A spomínané rameno, ktoré pretína vstup do Zámockého parku, sa stane nadbytočným.

V prípade odklonu tranzitu z nadjazdu na diaľnicu, môžeme pristúpiť dokonca k jeho odstráneniu. Otvorí sa tým priestor na revitalizáciu tejto zóny. Odhalíme Čiernu bránu Zámockého parku, prevzdušníme ulicu lemovanú Plzeňskou reštauráciou a obnovíme chodníky s Jursovým rybníkom.

Vieme čo, vieme aj ako. Preto sme už tento konkrétny cieľ komunikovali s viacerými kandidátmi na predsedov VÚC. Vieme však aj to, že na presadenie tohto návrhu potrebujeme vašu dôveru vo voľbe dvoch poslancov kraja. Prosím vás preto o podporu nás oboch.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

19.10.2017 12:13:50 | miloš

ako ze rozmyslate aj co to spravi s dopravou? Asi nie uz teraz kolko krat stoja auta az pred Tescom a ty co idu od Rohoznika a Studienky do mesta musia trcat uz pomaly pri hasicoch. A vy chcete este kruhovy tam stavat. Ste normalny? Vsak ludia Vam zablokuju kruhovy a ked bude chciet prejst bud hasici alebo zachranka uz bude problem. Ak chcete toto riesit tak to rieste vtedy ak bude vyriesena komletne doprava. Obchvat na V. Levare, ktore uz teraz potrebujeme, kvoli ktorim su aj tieto spomenute zapchy a tiez nove pripojenia na D2. Bez tychto veci toto nema teraz zmysel vobec riesit p.Řiha!

21.10.2017 11:47:37 | J.Říha

Dobrý deň, nehovoríme o obyčajnom kruhovom objazde. Kruhový objazd, ktorý navrhli dopravní inžinieri, má po bokoch dve ramená. Tým sa nebudú vzájomne blokovať dva jazdné pruhy smerujúce od Tesca k hasičom a do centra. To isté platí zo strany hasičov spodným ramenom.

Stykové križovanie hore a pri hasičoch by boli nahradené plynulým výjazdom bez križovania. Tým príde naopak oproti súčasnému stavu k zrýchleniu dopravy.

Dovolím si Vás poprosiť, aby ste si náš návrh prečítali ešte raz. Uvádzame doslova: "V prípade odklonu tranzitu z nadjazdu na diaľnicu, môžeme pristúpiť dokonca k jeho odstráneniu."

Naša idea smeruje preto ešte ďalej. Prinavrátiť Malackám krásny vstup do Zámockého parku.

21.10.2017 16:20:32 | emy

To by bolo super, verím, že ako poslanec župy tento problém vyriešite.

22.10.2017 20:59:49 | nobody

No neviem aký veľký bol ten Jursov rybník, ale pri súčasných pomeroch sa na to miesto zmestí akurát tak liaheň na komáre

24.10.2017 13:49:34 | Bub

Kruhový objazd, ktorý navrhli dopravní inžinieri........
Tý istý ktorý navrhli svetelnu križovatku pri lidli? Tam mal byť kruhový objazd. teraz je z toho dobrá "brzda"

24.10.2017 19:54:03 | Lubos

Jursov rybník nepovažujem za najdôležitejší. Vďaka necitlivým riešeniam sme stratili viaceré zákutia mesta. Treba sa sústrediť na vybudovanie obchvatu mesta, budovanie cyklotrás, nie iba piktogramov.

25.10.2017 15:12:33 | Jozef

Pán primátor, bolo by vhodnejšie, keby ste svoje aktivity zamerali na prítomnosť a nie na minulosť, Jursov rybník. Prítomnosť si vyžaduje od Vás aktivity charakteru opravy neschodných chodníkov, výtlkov na cestách, cyklo-trasy, nevhodné parkovanie na ul. Štúrovej, ul. B. Nemcovej, Duklianskych hrdinov, a ďalších, a riešenie zlej dopravnej situácie v centre mesta. Uvedené aktivity, zabezpečiť bezpečnosť občanov, Vám vyplývajú priamo zo zákona a neriešite ich a peniaze rozhadzujete nesprávnym smerom .Ak sa potrebujete realizovať v minulosti je potrebné opraviť kaštieľ a zrevitalizovať jestvujúci zámocký park. Za takéto aktivity, by Vám boli občania Malaciek vďační.

28.10.2017 12:12:42 | miloš

pre bub
brzdy su ty, ktori pozeraju po holuboch a nie na premavku ako im dava zakon! Dalsia vec je aj pre mesto a vodicov a tym aj apelujem na p. Řihu aby sa zmenil casovanie semaforov a plus aby sa k semaforom pridal dalsi displej na odratavanie casu.

01.11.2017 10:29:11 | J.Říha

Dobrý deň, ďakujem za názory aj cenné pripomienky. Snažím sa o to, aby sa mesto rozvíjalo vo všetkých oblastiach. Jednou z nich je nepochybne doprava. Preto kandidujem s Luciou Vidanovou vo voľbách do VÚC na dvoch poslancov kraja za náš volebný obvod. Medzi našimi cieľmi jasne dominuje obchvat Malaciek s priamym napojením na diaľnicu. Na tomto pracujeme už vyše dvoch rokov a máme jasné výsledky. Prvá diaľničná križovatka D2 - Rohožník má platné posúdenie na životné prostredie a pripravuje sa tender na dokumentáciu pre územné a stavebné konanie. Tak ďaleko mesto v doterajšej histórii nebolo, aby sme odklonili tranzit z Podhoria od Rohožníka.

Rovnako sa sústreďujeme na D2 - Studienka pri Moteli M, kde sme iniciovali presun tranzitu od Levár. Chýba nám však dôležitá cestná spojnica od Levárskej cesty, preto potrebujeme Vašu dôveru vo voľbách, dotiahneme to do konca.

Mesto však nie je len o motorovej doprave, súhlasím s Vami, že sú potrebné cyklotrasy. V júni sme schválili historicky prvý Generel cyklistickej dopravy a aktuálne máme podaný projekt na výstavbu nosného cyklochodníka vedúceho cez celé centrum mesta od Kostolišťa až po Nádražnú ulicu. Realizáciou tohto projektu za vyše 900 tisíc eur položíme dobrú chrbticu budúcej siete cyklotrás.

Všetky projekty sú vzájomne prepojené. Tak ako vo veľkom rekonštruujeme škôlky, dali sme novú strechu Pálffyovskému kaštieľu, či pripravili veľkú modernizáciu verejného osvetlenia, mali by sme dať šancu aj projektom ako je obnova Jursovho rybníka. Mnoho Malačanov ma zastavuje a ďakuje za ten návrh. V prvom rade sme s Luciou Vidanovou jednotní v tom, že chceme dosiahnuť rekonštrukciu nadjazdu, aby sme zráchlili prejazd. Ak sa podarí odkloniť tranzit dopravy na diaľnicu, budeme mať všetky tromfy v rukách, aby sme prinavrátili tejto zóne pôvodné čaro s časťou obnovenej Maliny.

Chcem Vás preto poprosiť, našu prácu už poznáte, príďte 4. novembra voliť a podporiť nás s Luciou Vidanovou na dvoch poslancov kraja. Verím, že Vás nesklameme a ukážeme aj tým v Bratislave, ako sa robí regionálna politika.

09.11.2017 16:22:08 | nobody

Vážený pán primátor.

Problém je, že všetky aktivity ohľadom obchvatu mesta sú závislé na rozhodnutí iných. A hlavne na financovaní inými. Mesto a malačania sú len prosebníkmi. My sa tu môžeme pechoriť, že akú to má pre nás prioritu, sľubovať hory a doly, ale reálne to dotiahnuť do finále bude ešte ťažký a hlavne veľmi dlhý boj.

Mesto môže akurát tak vydať stavebné povolenie, ak niekto oň vôbec požiada...

Ak sledujete tzv. veľkú politiku, prioritou pre vládu sú D1 a D3, tam pôjdu peniaze. A potom je druhá liga - Mostom tlačená R2. Smer bude chcieť v 2020 vyhrať a maďari prežiť, takže financie pôjdu tam.

Problém Malaciek je niekde na úrovni okresného preboru, preto sa obávam, že bude ešte dlhé roky trvať, kým z Kažimíra alebo z niektorého z jeho nástupcov vypadne na tieto naše stavby čo i len euro. Každý z kandidátov na županov si na tom takisto ohrial svoju polievočku, ale ani BSK s tým nič neurobí a obávam sa, že na úkor nás vidiečanov (vrátane PK a SC) si budú paštekári riešiť svoje problémy.

Tender na dokumentáciu - v preklade do slovenčiny to je koľko: pol roka, rok?

Potom ďalšie papierové vojny okolo stavebného povolenia (Apropo, ktorý z dvoch variantov je vybraný na realizáciu?)

A tender na stavbu...

Potom možno nejaký rok - dva roky stavby. Ozaj, ak sa bude búrať most na Rohožník, kamióny budú jazdiť kade, cez Kuchyňu a Pernek? Domorodci tešte sa...

Bavíme sa teda o koľkých rokoch, 5, 6, 10?
Treba prioritne spraviť niečo s prejazdnosťou mesta - navrhujem opraviť Kukučínovu ulicu a prinútiť ľudí, aby parkovaním na hulváta na ulici nevytvárali v meste prekážky v jazde a umožnili plynulosť dopravy...

15.11.2017 08:44:33 | nobody

https://www.mysmeles.sk/