Ľudia pre Malacky » Marek Zápražný: Malý skatepark sa určite hodí do každého mesta, nikdy nevieš kde a kedy sa objaví nejaký nový talent

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Marek Zápražný: Malý skatepark sa určite hodí do každého mesta, nikdy nevieš kde a kedy sa objaví nejaký nový talent

21- ročný mladík z Malaciek patrí medzi európsku špičku v skateboardingu. Je jediným jazdcom z Európy, ktorý je sponzorovaný značkou Citystars skateboards. Marek Zápražný.

Marek, si viac známy v zahraničí ako na Slovensku. Na úvod by som bol rád, ak by si nám o sebe niečo povedal. Odkedy jazdíš? Od jedenástich? Aj ty si začínal v Malackách pred CVČ? S kým si začínal?

Na skejt som sa prvýkrát postavil keď som mal tak 11, ale vlastný som dostal až keď som mal 12. Začínal som ešte predtým než sme sa prisťahovali do Malaciek, ale to bolo skorej vozenie sa po ulici ako nejaké jazdenie.  Pred CVČ som jazdil, ako asi každý v tej dobe. Jazdil som s kým sa dalo a kto jazdil, ale väčšinu času s Maťom Pavlačičom.

S Maťom Pavlačičom? To je tiež úspešný skatebordista z Malaciek? Ste stále v kontakte?

Hej, Maťo je tiež úspešný. Maťo už dlhšiu dobu býva v Prahe, kde sú lepšie podmienky na jazdenie. Jasne, v kontakte s ním som. Keď som v Prahe, tak jazdím s ním.

Aké sú tvoje najobľúbenejšie triky? Čo sa ti na jazdení najviac páči?

Veľa trikov robím rád, ale asi fakt najradšej mam 360flip.  Na jazdení je najlepšie to, že nemáš žiadneho trénera, ktorý by ti hovoril, čo máš robiť, môžeš si robiť čo chceš. Môžeš si ísť zajazdiť hocikedy, keď si v správnom meste, a učiť sa akékoľvek triky, čo sa ti páčia. Je to určitým spôsobom lifestyle. Môžete tým žiť. Máte určitú voľnosť.

Teraz patríš medzi Európsku špičku, čo považuješ za najväčšie míľniky vo svojej kariére? Ktoré zo získaných ocenení si najviac vážiš?

Za svoje najväčšie míľniky považujem zranenia. Keby nemám toľko zranení za poslednú dobu, tak som sa mohol viac posunúť dopredu. Najviac zo všetkého si cením asi svojich sponzorov. Keby niet ich tak nemôžem jazdiť na takej úrovni.

Povedz nám niečo o Citystars skateboards tíme?

Citystars skateboards je zložená z dvoch profesionálov Kareema Campbella (zakladateľa a spolumajiteľa firmy) a Andrewa Potta. Ďalej majú dvoch amatérov Josha Lovea a Kechauda Johnsona a dvoch international jazdcov, ktorými sú Tulio DeOliveira z Brazilie a ja. Zatiaľ som sa stretol iba s amatérmi, ale vo februári tohto roku letím do Ameriky, kde by som sa mal stretnúť s celým tímom.

Teraz máš veľkých sponzorov, vlastný skateboardový obchod v Bratislave, odkedy ťa skateboard živí?

Skateboard ma ešte tak celkom neživí, musím robiť ešte ďalšie veci, aby som sa uživil. Na to musím ešte  ťažko makať, aby som sa uživil iba skejtom. V dnešnej celosvetovej konkurencii to nie je vôbec ľahké a s podmienkami, ktoré máme na Slovensku to nie je žiadna výhra. Jediná šanca je sa odsťahovať odtiaľto preč, len tak sa dá uživiť sa so skejtom.

Povedz nám niečo viac o profesionálnom jazdení, je to šport ako každý iný, každodenný tréning, súťaže, majstrovstvá a tak, alebo je to iné?

Profesionálne jazdenie je snom každého skejtaka. Proste nemáte nič iné na práci, len stále jazdiť a produkovať čo najviac fotiek a videí. Samozrejme občas musíte investovať všetok svoj čas a peniaze, aby ste sa dostali na nejaké dôležité závody alebo na nejaké dôležité fotenie, ale to k tomu patrí. Každopádne to nie je ako iné športy, nepovedal by som ani, že to je šport, je to lifestyle ako som už povedal, životný štýl.

Na fotke Marek Zápražný - Frontside kickflip - Viedeň

O skateparku v Malackách

Prejdime k skateparku v Malackách. Je v Malackách stále silná komunita skateboardistov? Chodíš ešte niekedy medzi nich? Je možné ťa vidieť jazdiť aj niekde v meste?

V Malackách sa nezdržiavam už dlhšiu dobu, ale viem, že sa tam stále jazdí. Medzi ľudí tam už nechodím a jazdiť už vôbec nie. Nemal by som ani kde.

Myslíš, že by bol skatepark v Malackách životaschopný? Kde by mohol podľa teba stáť?

Malý skatepark sa určite hodí do každého mesta, nikdy nevieš kde a kedy sa objaví nejaký novy talent. Stáť by mohol na viacerých miestach, malý skatepark nezaberá až tak veľa miesta. Dobre to majú vyriešené v Pezinku, skatepark stojí na konci mesta, na poli vedľa policajnej akadémie. Je to síce menší park, ale zajazdiť sa tam dá veľmi dobre.

Jazdil si po skateparkoch v Európskej únii i USA, ako by mal podľa teba skate park vyzerať, aby bol na úrovni a vhodný i na súťaže? Alebo myslíš, že na začiatok by stačil aj menší a ak sa to rozbehne ho rozšíriť?

Podľa mňa sú najlepšie parky betónové. Keď chceš vhodný park na súťaž, tak by mal byt trošku väčší, keď príde 50 až 70 ľudí, tak aby sa nezrážali na každom metri. Na začiatok si myslím, že stačí aj menší park a potom sa uvidí koľko ľudí v ňom bude jazdiť. Nie je problém ho potom rozšíriť.

Poznáš legendárny Burnside Skate Park v Oregone, alebo nejaký iný skatepark, ktorý je postavený pod mostom? Pamätáš, aj v Malackách máme široký most. Myslíš, že by sa dal využiť ako „strecha“ pre skatepark?

Poznám Burnside park aj veľa iných parkov pod mostom. Myslím, že to ale vôbec nevyrieši problém, lebo tam stále môže napršať zo strany. Napríklad v Bratislave majú krytý skatepark, ktorý je z bokov otvorený, a keď prší tak je veľakrát mokro úplne všade.

Myslíš, že sa  naši malackí skateboardisti dokážu zorganizovať a predložiť  vlastný návrh, alebo návrh treba nechať spracovať odborníkom a potom to už len konzultovať?

Neviem či majú malackí skateboardisti takú predstavivosť, ale mali by si to navrhnúť sami. Oni  najlepšie vedia čo sa im jazdí najlepšie. Ale konzultovať to s nejakým odborníkom nie je nikdy zlý nápad.

Na odľahčenie, keď som pripravoval otázky, zistil som, že máte svoj slang, prosím ťa, čo je to ten výfel? Povedz nám niečo v slangu.

To ani nie je náš slang, to si občas len robíme srandu. Výfel je keď oddychuješ.

Naozaj, alebo si robíš srandu? (smiech) 

Fakt, keby si z teba robím srandu, tak to poznáš.

Chcel by si na záver niekoho pozdraviť, resp. niekomu niečo odkázať?

Pozdravujem všetkých Malačanov, dúfam, že im tam ten park konečne po 10 rokoch postavia, nech mladí majú kde tráviť čas. A chcem poďakovať svojim sponzorom Nike SB, Citystars skateboards, LRG, Ace a streetmarket.cz.

Veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a úplne na záver ešte jedno z tvojich podarených videí.

 

 

- Milan Ondrovič -



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku