Ľudia pre Malacky » Z Družstevnej som musela utiecť

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Z Družstevnej som musela utiecť

Prinášam Vám smutný príbeh o osude rómskej ženy, ktorá dobrovoľne opustila miesto, kde žila. Odišla z domu, ktorý jej bol takmer 30 rokov domovom. Nechala tam všetko, čo mala. Dom, zariadenie a pekné spomienky. Vzala svoju neplnoletú dcérku a išla hľadať pomoc u svojej rodiny. Život pani Anežky Rafaelovej sa po prisťahovaní rodiny Galbovcov na spoločný dvor zmenil na „zlý sen“.

Jedným z cieľov nasledujúcich riadkov je ukázať, že aj medzi Rómami žijú slušní, poriadkumilovní a pracovití ľudia. Druhým je snaha presvedčiť, že obyvatelia Družstevnej ulice odmietajú prijať spôsob života rodiny Galbovcov preto, že sú neprispôsobiví a obťažujú spôsobom svojej existencie okolie, nie pre ich pôvod.

Pani Anežka, ako ju doteraz s úctou oslovujú obyvatelia tejto ulice, žila v domčeku so svojou rodinou od roku 1979. Sama hrdo tvrdí, že so susedmi mala len priateľské vzťahy. „Naše vzťahy so susedmi boli vynikajúce, aj sme sa navštevovali. Na záhradkách sme pestovali zeleninu. Pomáhali sme si. Manžel staval u suseda aj bazén.“ Pravdivosť týchto viet potvrdil aj  Oskar Dobrovodský st. a dodal: „Dokonca aj na zabíjačke u Rafaelových sme boli. Dobre sme vychádzali a nikdy sme s nimi nemali žiaden konflikt“.

FOTO
Anežka Rafaelová so svojou rodinou na spoločnom dvore vedľa domu rodiny Dobrovodskej.

FOTO
"Naše vzťahy so susedmi boli vynikajúce," tvrdí Anežka Rafaelová, ktorú prinútili okolnosti opustiť svoj rodinný dom.

FOTO
V rodinom dome vedľa prisťahovanej rómskej rodiny trávila svoje pokojné Vianoce 30 rokov aj pani Rafaelová.

So smutným výrazom v tvári pani Anežka Rafaelová  spomína ďalej: „V decembri 2008 som zbadala, koľko ľudí sa sem prisťahovalo. Už po týždni urobili na dvore veľký neporiadok. Zrazu som sa vo vlastnom dome necítila dobre. Rozhodla som sa odísť. Keď som sa chcela vrátiť pre veci, bránili mi vstúpiť do dvora. O pomoc som musela požiadať políciu.“

A za prvou „ranou“ prišli ďalšie. Neprispôsobiví susedia v spoločnom dvore začali ničiť jej majetok. Odstránili jej šopu. Škode sa nevyhlo ani okno, dvere, horský bicykel. Aj prístrešok „dostal nohy“. Dom je dodnes neustále poškodzovaný splaškami  a odpadom, ktorý sa v jeho blízkosti hromadí. Zo skromného, ale zato útulného domčeka, sa stala zničená chatrč plná plesne, zápachu a výkalov od potkanov. Pani Anežka do domu prichádza iba so sebazaprením vidieť túto skazu. Obávajúc sa možného konfliktu s neprispôsobivou rodinou vojde do dvora len v sprievode svojich bratov. Naposledy to bolo kvôli doručenému listu z mestského úradu, v ktorom ju vyzvali na vykonanie deratizácie. Absurdný stav. Deratizovať musela dom, kde nežije, ale ho vlastní. V dome, z ktorého odišla práve kvôli tým, ktorých životný štýl potkanov do dvora pritiahol.

FOTO
Rodinný dom pani Rafaelovej v tesnej blízkosti domu prisťahovanej rodiny Galbovcov a Danihelovcov.

FOTO
Rómovia si pri dome pani Rafaelovej zhromažďujú odpad, zo strechy začali miznúť škridlice.

FOTO
Domček začal vo vnútri vlhnúť a plesnivieť, príčinou môže byť vypúšťanie odpadových vôd a výkalov od susednej rodiny.

FOTO

FOTO
Pani Rafaelová vzala so sebou najnutnejšie veci a rodinný dom zamkla. Ten navštívili po čase potkany.

FOTO
Skromná kuchynka rodinného domu. Dnes sa v nej nevarí, miesto toho je na zemi nasypaná otrava pre potkany.

S malou dušičkou som sa Anežky Rafaelovej spýtala, kde a ako žije a ako si predstavujete svoj návrat?  „Odsťahovala som sa k mame do Kostolišťa.  Žijeme s dcérou z príjmu 389 Eur. Opatrujem tam aj moju chorú sestru. Neviem, čo bude. Do domu na Družstevnej sa mi nechce ani vstúpiť, nikdy sa tam nevrátim,“ konštatovala smutne. Po rozhovore mi do rúk odovzdala zopár fotografií z miesta, ktoré kedysi bolo šťastným domovom rodiny Rafaelových. Bohužiaľ, dnes je to len pohľad na hŕbu odpadkov, neporiadku, zápachu, kriku, dymu a beznádeje pre všetkých naokolo.

Pani Anežka, ďakujem za rozhovor a prajem skorý koniec tohto utrpenia a navrátenie dôstojného života. Kiež by si z Vás táto problémová rodina vzala niekedy príklad.

Zuzana Baligová

(obyvateľka Družstevnej ulice
a členka občianskej iniciatívy ĽPM)



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

11.07.2011 16:22:29 | riešenie

No je mi jej ľúto ... nakolko neriešim, že či cigán necigán ... ale hentaké "the curvy" jak byvaju vedal oskara dobrovodskeho by velmo rychlo kedysi vyriesilo trocha CYKLONU B-eee ... SPLYNOVAT ICH HAJZLOV ... no a teraz sa do mna pustite pseudopacifisti co by ste radi vedla tych smejdov nahnedlych zili ...

11.07.2011 16:42:25 | batman

Ja len ze, ci by tej rusicke potkanov neslo trosku zvysit vykon... Ved potkany nas na daniach nestoja nic, no pumy uz odkrojili hektar-co mohlo byt napriklad v zdravotnictve-kde by bolo lepsie vybavenie a personal-co by mohlo byt v niektorych pripadoch klucove! SAK TIE PUMY NAS ZABIJAJU!!!

11.07.2011 17:52:33 | petra

Vsetko by ste riesili cyklonom,sa spamatajte vrahovia!... lutujem pani Anezku ktora musela odist :( ..smutne su fotky a hlavne ked dieta stoji pri vianocnom stromceku :( cigani ju vystvali prec a jak je mozne ze si stat nemoze poradit s takou ciganskou rodinou co ublizuje ludom co poskodzuje veci,znecistuje okolie.. kde sme??? jak je mozne ze stat necha vystvat slusnu ciganku z vlastneho domu??? pani Anezke by mohlo dat mesto nahradne byvanie alebo nejak sudit ciganov za skodu sak neni normalne aby sa toto dialo a ona co ma teraz robit? ..na koho sa ma ona obratit? kto pomoze nej?

11.07.2011 21:46:54 | Ivan

Je to hrôza! Je mi z tohto všetkého zle a smutno zároveň. Štát by mal riešiť tieto problémy globálne a nie kamerami. Ako kamery pomohli pani Anežke? Nijako! A to je celá pomoc štátu v boji proti neprispôsobivým občanom...

11.07.2011 22:09:56 | batman

to Petra: Anezky mi je uprimne luto, no byty rozdavaj zo svojho. Mne byt nikto nedal. Riesim to pracou! Bol by som rad aby pre zmenu moje dane urobili sluzbu inym nez pumam a politikom. Nik Ti nebrani prispiet sukromne. NEROZDAVAJ Z VEREJNEHO!

12.07.2011 11:42:29 | riešenie

to petra: nasťahovať ti tých hajzlov vedla za susedov ... potom tu šušli ďalej, že vy vrahovia ...

12.07.2011 16:05:16 | 1

Riesenie je zname uz vyse 60 rokov.

13.07.2011 07:45:03 | iveta

http://www.cas.sk/clanok/202159/romovia-v-malackach-dobrovolnici-ich-chcu-prevychovat.html
Toto už nie je ani do plaču, pre bežné deti škôlka na konci Malaciek a pre "týchto" pod okno vlasného domu....A čo bielei za to môžu, že majú pracovitých rodičov???

13.07.2011 08:34:27 | magdalena

Vazena pani Iveta,
miesate hrusky s jablkami....hadam nechcete porovnavat situaciu, ktora vyriesi problem so skolkou pre deti v Malackach na dlhu dobu s kontajnerom, ktory tu bude pristaveny mesiac. Ako bolo poukazane v clanku v Novom case tu ide o inicativu, naucit romske deti hygiene, aby potom, ked sa stretnu s detmi v statnej skolke nedochadzalo ku konfliktnym situaciam...par ludi sa aspon snazi problem riesit, kym mnohi poukazuju len na financnu stranku veci...nic nie je jednoduchsie z Vasej strany ako prist s napadom ako toto riesit bez emocii a pragmaticky....a nema to nic spolocne s bielymi detmi a ich pracujucimi rodicmi....

13.07.2011 09:58:37 | taka je pravda

Je zbytocne ich ucit comukolvek. historia pozna jedine riesenie ktore bolo ucinne, rychle a ekonomicky nenarocne ...

13.07.2011 11:03:46 | Paulína Kováčová

vážená pani "magdalena" : pragmaticky by sa to malo riešiť tak, že deti by im mal odobrať sociálny úrad, tie menšie ešte snáď majú šancu na prevychovanie v detskom domove, tie väčšie predkpokladám, pretože tým, že či sme biely alebo čierny nerozlišuje sa to, že máme všetci, vychovávať deti v hov.. a v takom prostredí ako neprispôsobivá rómska rodina na Družstevnej ulici. Akákéľkovek euro, či cent je zbytočne plytvanie na takýchto ľudí, pretože výchovu detí majú zvládať rodičia, tí ich majú len to, aby mali z týchto detí určitý príjem...rod. dávky. Vážená pani "magdalena", keby ste vy / ktorkoľvek iný z bielych..alebo prispôsobivých / vychovávali v takom prostredí svoje dieťa, hneď by ste mali na krku úrady, sociálne pracovníčky a nikto by sa nestaral, či ich treba prevychovať, pomáhať...nikto by sa o vás takto srdečne nepostaral...!! Pár ľudí to síce rieši, ale toto nie je správne riešenie.

13.07.2011 11:24:27 | magdalena

Vazena pani Kovacova,

suhlasim s Vami, ze by mal zasiahnut Socialny urad a deti odobrat...lenze...ked im deti odoberie, a umiestni ich do domova, ta situacia sa vyriesi mozno na par rokov. Akonahle dosiahnu deti plnoletost, tak ich domov prepusti..a tie deti nemaju kam ist, a hlavne nie su pripravene na zivot v spolocnosti...nikdy v zivote ich nikto nezamestna a problem s neprisposobivostou sa opakuje...ano, je to riesenie, ale nie dlhodobe...preto si myslim, ze ak sa nasli aktivisti, ktori su ochotni s tymi detmi nieco urobit, tak ich treba podporit...mozno sa Vam to zda ako nie najlepsie riesenie, ale zatial nikto neprisiel s lepsim...skusme tomu dat sancu a uvidime...

13.07.2011 13:23:04 | P. Kovacova

ani jedno dieta /mozno su vynimky, neviem/, ktore opusti detsky domov, ci uz je rom alebo nerom, nema kam ist, a pokial sa stane z neho neprispôsobivy obcan, tak je to uz na jeho vlastnu zodpovednost, stale si myslim, ze je to zbytocne mrhanie energiou aj peniazmi danovych poplatnikov a ked uz chcu dobrovolnici pomahat, tak nech to praktizuju vsade, je vela rodin aj "bielych", ktori ziju v ovela horsich socialnych /nemyslim hygienickych podmienkach / ako tato neprispôsobiva rodina, a touto specialnou starostlivostou, si myslim, ze zas si ti romovia povedia, vsak sa niekto o nas postara... vy odidete a oni sa dostanu do starych kolaji, pretoze v prvom rade su neprispôsobivy dospoli romovia, nie tie deti, tie su tak vychovavane..a ci uz ich niecomu naucite alebo nie, oni sa vratia do svojich rodin a do starych kolaji...vasa iniciativa je sice dobre myslena ale zbytocne...!!!

13.07.2011 21:43:34 | pravda

Patkoló nech sa ide vrazit zo svojimi nazormi tam odkial dosiel a celi statni system je na hlavu k tim co maju bit ferovi nejsu a k takim to ludum ako su ti cigani z drustevnej sa im strkaju do zadku nestastie poslat na takich bod bi do ranna ska...i hajzli !!!!!!!!platy aj pre dnesnich idijockych politikov co * spravia pre tento stat a hrabu ibe pre seba

15.07.2011 12:09:46 | Denisa Bilkovičová

Nemám slov........

23.07.2011 14:34:18 | ľuboš

Hm, sme zvláštna spoločnosť:((, ak sa pácha krivda, či nejaké svinstvo, tak je 100 možností, ako sa " to nedá...lebo...." a 100 výhovoriek.

Lebo sociálne slabší, lebo cigáň, lebo sloboda prejavu, iná kultúra, lebo bieda....

Naši rodičia tiež neboli bohatí, ale ČISTO a PORIADOK musel byť.

Takže: žiadne kamery, ani nejakí zelení tajtrlíci o PZ, či nejakí príživníci - aktivisti nepomôžu...., ale pomože iba to, čo za komančov v našej dedine: 1 opitý chlap, 1 buldozér a bolo.

V dedine panuje tichý úzus, že sa nepredá dom / a je vyše 50% PRAZDNYCH!! žiadnemu cigáňovi, inak zhorí....

Rasistické? Možno. Ale dodnes sa nezamykáme...., ani nám za 40 rokov NIČ NEZMIZLO....

23.07.2011 23:54:45 | ľuboš

11:07:2011: 16:22:29: Bol si v Osvienčine? Máš deti? Máš štipku rozumu a súcitu?!!
Asi nič z toho... Normálne mi je Ta ľúto....škoda na Teba viacej reagovať..:(

26.07.2011 20:37:07 | Amadeus

26.07.2011 20:31:24 | Amadeus
nájdete na www.malacky.sk, posledný článok o Stretnutie s Oskarom Dobrovdským í v nedeľu, na tému Družstevná , viď. diskusia: citujem:

" Pridal: oskar dobrovodsky IP: 95.103.193.54 | Pridané: 25.07.2011 16:39:24
Prvy raz som videl viceprimatorku MA. Občanom odmietla odpovedať na otázky, ba naopak vysmievala sa im do oci... Primátora MA žiadala o prijatie úbohá pani Rafaelová, ktora prišla vďaka nečinnosti a nezákonného konania uradnikov mestskeho uradu v MA o majetok, o dom. Prim´átor ju odmietol prijatť ! Malacania, preboha, čo ste to volili za ľudi?! "
..........................................................................koniec citácie

29.08.2013 22:38:52 | anjel spásy

Malý Dvor A Veľký BIČ!!!!!!!!!!!!!§

24.03.2014 13:01:48 | Dada

Jednoduché riešenie s neprispôsobivými. Namontovať kamery. Prezrieť záznam, vinníkov dobre zrúbať hlava ne hlava. Nepomohlo? Však raz pomôže. A bol by pokoj.