Ľudia pre Malacky » Vstúpte je tu už desať rokov

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Vstúpte je tu už desať rokov

Nezisková organizácia Vstúpte je tu už desať rokov. 19. 12. ju zapísali do registra a začala tak oficiálne ako nový právny subjekt poskytovať sociálne služby ľuďom s mentálnym znevýhodnením. Hoci "vstupáci" oslavovali už začiatkom novembra, narodeniny si pripomínali aj v decembri počas vianočnej mikulášskej akcie.

Vstúpte, n.o. založilo pred desiatimi rokmi občianske združenie Svitanie, ktoré v Malackách funguje od roku 1992. Rodičia – členovia Svitania, cítili, že pre svoje deti potrebujú nejaké vhodné miesto, či priestor, v ktorom by ich deti mohli napredovať, rozvíjať sa a kde by sa mohli spoločne stretávať.

Počas podujatia históriu založenia Vstúpte priblížila Eliška Klenová, ktorá bola v čase zakladania neziskovky predsedničkou Svitania. V roku 2004 v čase výstavby novej Základnej školy na Štúrovej ulici získalo Svitanie do dlhodobého nájmu budovu na Ul. 1. mája. OZ Svitanie ZPMP Malacky tak malo svoje sídlo a založilo najskôr Centrum podporných sociálnych aktivít Svitania. To otvorili 22. 10. 2005 s vtedajšou riaditeľkou Janou Petrovou. Na jeseň 2006, v čase, keď Svitaniu predsedala Iveta Hlavenková, boli na mimoriadnom valnom zhromaždení odsúhlasené zmeny v stanovách Svitania. Pripravili sa dve zakladajúce listiny a štatúty dvoch neziskových organizácií - Domu Svitania v Jakubove a Vstúpte v Malackách. Zapísané do registra boli 19. 12. 2006. Od augusta 2007 sa novou riaditeľkou Vstúpte stala Martina Ambrušová, ktorá ho vedie dodnes. 

Vstúpte prevádzkuje rehabilitačné stredisko pre 25 klientov s mentálnym znevýhodnením. Poskytuje službu podporovaného bývania v dvoch prenajatých bytov aktuálne pre štyroch klientov. V roku 2012 otvorila nezisková organizácia chránenú dielňu, v ktorej dnes pracujú štyria ľudia so zdravotným postihnutím, prevažne stredným stupňom mentálneho znevýhodnenia, pod vedením dvoch asistentov.  Mnohým je známa na slovenské pomery unikátna predajňa Vecičky s Dušou na Radlinského ulici, ktorá funguje od mája 2013.

Už deväť rokov organizujú "vstupáci" Malacky bez bariér. Hepeningové podujatie, ktoré je určené pre deti z MŠ a I. stupňa ZŠ. Jeho cieľom je poukázať na to, že aj ľudia s hendikepom sú veľmi komunikatívni a talentovaní, zároveň podujatie podporuje myšlienku dobrovoľníctva. Malacky bez bariér sa môžu uskutočňovať vďaka pomoci študentov oboch malackých gymnázií a ostatné roky sa zapájajú aj žiaci zo ZŠ Dr. J. Dérera. Vstúpte stálo aj pri založení malackých remeselných trhov Malackej šošovice.

Organizácia je ako neverejný poskytovateľ sociálnych služieb financovaná z rozpočtu vyššieho územného celku, nedokázala by však "prežiť" bez sponzorskej podpory a príjmoch z dvoch percent z daní. Chránená dielňa prináša na trh nové originálne výrobky, kupujúci oceňujú najmä poctivú ručnú prácu a vklad ľudí s mentálnym znevýhodnením do každej jednej Vecičky s Dušou. Aktuálne si ich môžete kúpiť aj na vianočných trhoch Adventných Malaciek.

Od tohto roku je Vstúpte v dobrej spoločnosti organizácií z Dobrej krajiny. Projekt Strecha pre Vecičky s Dušou budete môcť podporiť aj v roku 2017.

Inge Dohmwirth je priateľka a podporovateľka Vstúpte od jeho založenia. No jej vzťah je ešte hlbší. Podporuje Svitanie i Dom Svitania už krásnych 22 rokov. Z takéhoto - najskôr iba pracovného vzťahu, sa vytvorili pevné priateľstvá. Spolupráca s nemeckým združením Lebenshilfe zo Siegenu, ktorého bola Inge predsedníčkou, veľa všetky naše organizácie naučila. Aj teraz, hoci je už na dôchodku, Inge s manželom navštevujú Slovensko každý rok. 

 Riaditeľka Vstúpte Martina Ambrušová s primátorom Jurajom Říhom.

Stefi Nováková riaditeľka Domu Svitania, n. o. v Jakubove okrem srdečných slov priniesla so sebou aj balík plný lásky, kreativity, chuti do práce ...

Vstúpte je organizáciou, v ktorej najdôležitejšia je pohoda a usmiati a ochotní zamestnanci. Nenadarmo kráča v duchu svojho "smajlíkového" loga. Plaketu za dlhoročnú činnosť si prevzala aj Mária Vallová, ktorá v organizácii pracuje od jej vzniku.

Od tohto roka vo Vstúpte funguje Duo Pali a Pali :) Asistent Pavel Sýkora spolu s Paľom Hallonom vedú hodiny muzikoterapie, ktoré sú u klientov mimoriadne obľúbené. Vyhrávalo a spievalo sa aj na oslave.

Bez nároku na honorár na slávnosti vystúpili Mirka Partlová a Stano Kráľ. Podujatie moderovala Katarína Brychtová.

Foto: Stanislav Osuský, malacky.sk

Počas slávnostného podujatia 6. novembra boli odovzdávané plakety za podporu. Laureátmi ocenenia k 10. výročiu sa stali Eliška Klenová - 1. predsedníčka OZ Svitania ZPMP Malacky, Stefi Nováková - riaditeľka Domu Svitania v Jakubove, Inge Dohmwirth - dlhoročná podporovateľka Svitania z Nemecka, za samosprávu primátor Juraj Říha a exprimátor Jozef Ondrejka, za Úrad práce sociálnych vecí a rodiny jeho riaditeľka Jana Petrakovičová, za VUC, ktorý dotuje činnosť Vstúpte, riaditeľka odboru sociálnych služieb Michaela Šopová. Ocenenie si odniesli aj Jozef Húšek, predseda Správnej rady Vstúpte, n. o., Mária Vaškovičová z Nadácie Krištáľové krídlo, keramičky Libuška Čtveráková a Mária Zemeneová - autorka návrhu plakety. 

 

 

Oslavy sa vo Vstúpte preniesli aj do decembra. Na tradičnej vianočnej kapustnici nechýbala narodeninová torta s ohňostrojom.

Na Mikuláša nás navštívila aj naša anjelsky krásna a našim srdciam blízka Lucka Hablovičová.

Foto: archív Vstúpte

Za zamestnancov a klientov Vstúpte prajeme krásne prežitie vianočných sviatkov a ďakujeme za podporu v roku 2016 aj počas celého prvého desaťročia :)



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku