Ľudia pre Malacky » Chránená dielňa Vstúpte s prvou sviečkou na torte

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Chránená dielňa Vstúpte s prvou sviečkou na torte

Pred rokom (16. 3. 2012) otvorili v priestoroch Inkubátora v Malackách chránenú dielňu Vstúpte, n. o. Zamestnáva šesť mladých ľudí s postihnutím, ktorým možnosť pracovnej realizácie umožňuje žiť plnohodnotnejšie. Spod ich rúk vychádzajú skutočné vecičky s dušou, ich kúpou získa nový majiteľ nevyčísliteľnú pridanú hodnotu.

O prácu v chránenej dielni je veľký záujem. "Ak by sa dalo, tak už od zajtra by sme mohli zamestnať ďalších šesť ľudí," hovorí riaditeľka Vstúpte, n. o. Martina Ambrušová. V chránenej dielni zatiaľ pracuje stabilná šestica, s ktorou pred rokom svoju činnosť začínala. Venujú sa im tri asistentky.

Na činnosť chránenej dielne síce Vstúpte, n. o. dostáva príspevok z úradu práce sociálnych vecí a rodiny, ale aj tak musí na nájomnom mesačne vykryť sumu 250 eur. Riaditeľka pri otázke, čo prinesú zmeny podmienok pre činnosť chránených dielní a pracovísk vraví: "Na Slovensku pravdepodobne nájdete aj pracoviská, ktoré zneužívajú systém. Potom to spôsobuje problémy aj nám, ktorí toto poslanie pomáhať ľuďom s hendikepom berieme s maximálnou zodpovednosťou. Štátne príspevky by mali byť po novom prideľované pod prísnejšou kontrolou. Na naše pracovisko by však mohla prísť kontrola kedykoľvek."

Vecičky s dušou ako im zvyknú hovoriť nielen tí, ktorí v dielni pracujú a vkladanú do nich kus seba, sú už neodmysliteľnou súčasťou mnohých celomestských podujatí. Predajný stánok Vstúpte, n. o. nájdete nielen počas Prvomájových Malaciek, ale aj UV_festivalov či predajných trhov v Malackom kaštieli.

"Najbližšie sa chystáme na veľkonočné trhy do Bratislavy, v Malackách do kaštieľa a výrobky budeme prezentovať aj na cirkevnom gymnáziu, či jarnom UV_ festivale," vymenúva asistentka chránenej dielne Lenka Naďa Špaldová. Uplynulý rok bol podľa počtu zákaziek úspešný. "Robili sme keramiku napríklad pre Izraelske veľvyslanectvo. Najväčšia zákazka - tisíc keramických srdiečok - bola pre Krištáľové krídlo. Trh s handmade výrobkami je presýtený, ponuka ďaleko presahuje dopyt. No našou autorskou ručnou prácou si získavame stále nových zákazníkov a robíme všetko preto, aby sme ponúkali výrobky, ktoré ľudia chcú a potrebujú. Robíme  vecičky s dušou," dodáva Naďa.

Tieto krásne červené srdiečka zdobili v deň koncertu tých, ktorí sa podieľajú na benefičnom koncerte Pomôže celé Slovensko a sprievodnej Krištáľovej rallye. Išlo o zatiaľ najväčšiu zákazku chránenej dielne.

Zdroj: FB Vstúpte, n. o.

Riaditeľka Martina Ambrušová (vpravo) s Katkou Danihelovou, ktorá pracuje v Rehabilitačnom stredisku Vstúpte, n. o.

Vstúpte, n. o. organizuje aj tvorivé dielne Malacky bez bariér a pravidelným novembrovým sviatkom je benefičný koncert Svitania, ktorý býva beznádejne vypredaný.

Chránená dielňa a chránené pracovisko sú pracoviská zriadené právnickou osobou alebo fyzickou osobou, v ktorých pracuje najmenej 50 % občanov so zdravotným postihnutím, ktorí nie sú schopní nájsť si zamestnanie na otvorenom trhu práce, alebo pracoviská, na ktorých sa občania so zdravotným postihnutým zaškoľujú alebo pripravujú na prácu a v ktorých sú pracovné podmienky vrátane nárokov na pracovný výkon prispôsobené zdravotnému stavu občanov so zdravotným postihnutím.

Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na webovú stránku www.vstupte.org



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku