Ľudia pre Malacky » V Singapure bez žuvačky

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

V Singapure bez žuvačky

Singapur – ostrovný mestský štát v juhovýchodnej Ázii – bol hlavnou stanicou našej januárovej ázijskej cesty. Medzi štátmi v ázijskom regióne vyniká nielen vyspelou ekonomikou, ale aj tým, že na čele úradných jazykov stojí angličtina. Toto Levie mesto je známe aj ako mesto zákazov.

Názov Singapur pochádza zo sanskritu a je kombináciou slov Singha = lev a Pura = mesto, preto sa označuje aj ako Levie mesto.

Zdroj: internet

Merlion - národný symbol Singapuru mýtické zviera s hlavou leva a telom ryby. Rybie telo stelesňuje pôvodný Singapur ako rybársku osadu Temasek, levia hlava súčasné mesto.

Zdroj: internet



Národná vlajka Singapuru. Tvoria ju dva horizontálne pruhy v malajzijských farbách, červenej a bielej. V červenom pruhu je pri žrdi biely polmesiac a päť malých bielych päťcípych hviezd, umiestnených do vrcholov pomyselného päťuholníka. Polmesiac znázorňuje mladý štát na jeho ceste k piatim ideálom, ktoré predstavujú jednotlivé hviezdy: demokracia, mier, pokrok, spravodlivosť a rovnosť. Červená farba symbolizuje bratstvo a rovnosť človeka, biela čistotu a silu.

Zdroj: internet

Návrat do histórie

Dejiny Singapuru boli pre nás neznámou, preto sme využili možnosť navštíviť múzeum na Sentose, najznámejšom ostrove, kde sa nachádza zábavné centrum Singapuru.

Najstaršia zmienka o Singapure je z 3. storočia, kde sa hovorí o ostrove Pu Luo Chung, pravdepodobne vznikol skomolením malajského výrazu Pulau Ujong - Ostrov na konci. Jedno literárne dielo sa smieňuje o legende o princovi, ktorí pristál na ostrove v 13. storočí, uvidel leva a dal mu meno Singapura (levie mesto). Je to však len málo pravdepodobné, lebo do začiatku 20. storočia sa na ostrove vyskytovali tigre.

Pred vstupom do múzea nás zaujal tento umelec, ktorý vytváral sochu draka z piesku. Na Sentose sa vtedy chystali na festival kvetín.

Začiatok histórie moderného Singapuru sa spája s menom Sir Thomas Stamford Raffles (* 6. júl 1760 – † 5. júl 1826), ktorý bol jeho zakladateľom.  Ako zástupca guvernéra v Benkulene presvedčil sultána, aby mu prepustil tento dovtedy neobývaný ostrov, ktorý bol od roku 1826 britskou kolóniou.

V Singapure nájdete aj krásnu botanickú záhradu s časťou venovanou len orchideám. Fialová orchidea je národnou kvetinou.

Výjavy zo života v minulosti. Prechádzka históriou bola neobyčajne pôsobivá. Naranžované sochy z rôznych etáp dejín Singapúru zobrazené pri práci, oddychu...



Tvorcom singapurského zázraku bol skromný Lee Kuan Yew, ktorý stál na čele vlády v rokoch 1950-90. Jeho Strana ľudovej akcie sa udržala pri moci aj po voľbách roku 1997 a má väčšinu v parlamente. Viac faktov o Singapure nájdete tu.

Singapurský snehuliak :), v pozadí známa atrakcia spájajúca Sentosu s centrom, lanovka - Singapore Cable Car.

Pohľad z lanovky na rušný singapurský prístav.


Lanovka prechádza nákupným centrom, kde je po Sentose prvá zastávka, druhá je konečnou.

Singapur - mesto zákazov

Singapurské nariadenia o verejnom poriadku sú skutočne svetoznáme. Za prechovávanie a predaj drog hrozí trest smrti. Bežného turistu sa však skôr dotýkajú miestne pokuty za neudržiavanie čistoty a naozaj kuriózne telesné tresty ako bičovanie a palicovanie. Okrem úplného zákazu fajčenia na verejnosti, je do mesta zakázané dovážať a žuť žuvačky, predbiehať sa na eskalátoroch a dovolené napríklad nie je ani prevážať cukor vo verejných autobusoch.

Názov singapurského metra našinca skutočne upúta.

Prísne zákazy v metre. Žiadne jedlo, pitie, či prevážania durianu - najsmradľavejšieho ovocia na svete.

Zmysel pre poriadok a enviromentálne cítenie - recykluje sa všade, v nákupnom centre aj na ulici.

Singapur - zelený raj

Ulica mimo centra s mrakodrapmi. Singapur vás ohúri množstvom zelene, o ktorú sa tu patrične starajú.

Prechádzka v stromoch.

Z množstva parkov je najznámejšiou botanická záhrada s rozlohou 67,3 ha zahŕňa Národnú orchideovú záhradu, ktorá má zbierku viac ako 3000 druhov orchideí.

Botanická záhrada je vyhľadávaným miestom pre mamičky s deťmi. V horúcom počasí je ideálnym miesto na oddych.

Počas prechádzky môžete stretnúť aj tohto sympatického jaštera.

Nočný Singapur

Svetový unikát - Marina Bay Sands hotel s bazénom na "streche".

Foto: Štefan Vidan

Singapurské zaujímavosti

"Singapurské vlajky" - prádlo sa suší takto na tyčiach.

Aj takto sa hľadajú svedkovia dopravnej nehody.

Gastronómia

Stravovanie v nákupnom centre.

Domáci však najčastejšie "hodujú" vo vonkajšom "hawker centre".

Indický čaj so sladeným mliekom bol skutočne vynikajúci.

V lepších reštauráciách ponúkajú miestne špeciality z morských plodov.

Miestna špecialita - chilli crab



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

24.02.2012 14:30:54 | Zuzana

Naozaj je Sigapur krásne a čisté mesto a ostrov Sentoza je nádherný aj v noci.Atrakcie a hrajúca fontána spolu s ohňostrojom je úžasná.Strávila som tam týždeň ale ešte by to potrebovalo aspoň mesiac.