Ľudia pre Malacky » Šiesty obvod skrýva zaujímavý verejný priestor

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Šiesty obvod skrýva zaujímavý verejný priestor

V októbri sme vám predstavili lokalitu šiesteho obvodu - na Rádku, ktorá má potenciál na vytvorenie oddychového a relaxačného centra pre trávenie voľného času. Premenou zanedbaného prostredia súčasného hospodárskeho lesa na lesopark s upravenými chodníkmi, osvetlením, náučnými tabuľami, ihriskami, rybníkom, a ostatným k tomu patriacim imobiliárom sa môže získať hodnotná a atraktívna lokalita. Je potrebná v prvom rade spolupráca s VLM š.p., kedže les patrí do ich majetku.

V 6. obvode, medzi Dielenskou a Pezinskou ulicou, je územie s podobným osudom - mestu nepatriaci areál bývalých kasární. Nachádza sa v našom meste už viac ako polstoročie. Počas existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov slúžil na vojenské účely, ale od janára 2003 prestal túto funkciu plniť. Dnes západná časť (bývalé kasárne civilnej obrany) spravuje Ministerstvo vnútra SR, ktoré v nich umiestnilo Hasičský a záchranný zbor so sídlom v Malackách. Táto časť je udržiavaná a plne využívaná. Východná časť (bývalé kasárne Pohraničnej stráže) patrí podľa označenia Vojenskej telovýchovnej jednote, avšak jej priestory sú prázdne, neudržiavané, zarastené a mnohé z nich v rozklade. Keď sa v nich v roku 2009 organizoval Streetfest, organizátori komunikovali za účelom získania povolenia s Ministerstvom vnútra SR, ktoré eviduje tento majetok ako prebytočný a čaká na ponuku solventného investora. Cez vysoký múr sa nedá vidieť dovnútra, len prerastajúce náletové dreviny svedčia o zanedbanosti objektu. Ponúkam pár snímok na ilustráciu dovnútra chátrajúceho areálu z webového portálu www.vojensko.cz.

Ako ich možno využiť pre armádu nepotrebné plochy, ukázalo v minulom roku mesto Košice. Bývalé kasárne, v porovnaní s našimi hodnotnejší objekt s historickými murovanými budovami, pretvorili na kultúrny park. Získali časť kasární do svojho vlastníctva  prevodom ako prebytočný majetok štátu, požiadali Ministerstvo obrany SR o ďalšie 2 objekty. Ministerstvo ich ponúklo verejne na predaj a kúpil ich solventnejší investor, ktorý ich zbúral a postavil na ich mieste nový obytný dom a jeden prestaval na nadštandartné bývanie.  Časť kasarní  štát naďalej využíva ako colný sklad.

V priestore, ktoré získalo mesto Košice do vlastníctva, realizovalo v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 projekt, ktorý v roku 2014 vyhral všetky významné ceny na poli architektúry. Výsledkom dobrej spolupráce architektov a mesta je zaujímavý areál s elegantnými čierno-bielymi budovami a menšími pavilómni so zrkadlovými stenami, v ktorých sú ateliéry, dielne, štúdiá, učebne, multifunkčné sály, galéria, knižnica, kreatívna fabrika, to všetko doplnené trávnatými aj betónovými plochami, vysokými stromami aj nízkou zeleňou. Pod areálom je veľké podzemné parkovisko. Samozrejme, úroveň projektu, najmä jeho nápaditosť, kvalita a technické dotiahnutie, bolo podmienené veľkorysými financiami z projektu Košice - EHMK 2013.

Nejde len o architektúru, čo je na tomto projekte vysoko hodnotené,  ale najmä o urbanistický zámerv v tvorbe prostredia. Odborníci na prestavbe košických kasární oceňujú najmä to, že vytvorili voľne prístupný verejný priestor. Citujem z vyjadrenia jednej z členiek poroty: „Je to ako obývačka, ktorú môžu všetci používať. Je to obývateľný priestor aj pre ľudí, ktorí nemajú peniaze nato, aby išli dovnútra.“ 

 

V Malackách nám chýba uzavretý priestor, akési srdce mesta, nemáme pešiu zónu, nemáme kultúrny dom. Skúsme využiť potenciál priestoru kasární PS a vytvoriť si ho tam. Brzdiť nás budú najmä vlastnícke vzťahy a finančné zdroje. Je to výzva pre nové vedenie mesta, ak bude mať príležitosť stretnúť sa s predsedom vlády alebo ministrom vnútra, požiadať o spoluprácu pri využití areálu nepoužívanej časti v prospech mesta. Ak sa to podarilo v Košiciach (možno aj inde, len som sa o tom nikde nedočítala), skúsme to aj v našom meste. Nevábny pohľad na ošarpaný múr pri vjazde do Malaciek od Perneka a D2 by sme odstránili a možností, čo zrealizovať vovnútri je neúrekom, hlad po nielen kultúrnom využití sa stále stupňuje.  Aj v Malackách žijú a bývajú kreatívni ľudia, ktorí by po možnostiach, ktoré takýto areál poskytuje, aktívne siahli. 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

08.01.2015 17:14:39 | +++

Pani Gabika, výborný nápad, len sa bojím, aby si niekto nebrúsil na to zuby. Kiež b y sa to podarilo získať.

08.01.2015 21:14:20 | Miloš

Nic v zlom ale mesto potrebuje peniaze aj na ine veci ako teraz nieco taketo. Osobne si myslim ze aj tak by bol vyuzivani velmi malo. Skorej by sme sa maly orientovat na opravy ciest, chodnikov, osvetlenia, byvania, skatepark, dopravnu skolu a ine veci.

08.01.2015 21:54:57 | Daniel

Pre Miloš: nikde v článku som nezachytil, že je to priorita. A rovnako sa mi nezdá rozumné (aj napriek žalostnému stavu ciest a osvetlenia) investovať všetky peniaze len jedným smerom. Každá oblasť si zaslúži pozornosť a toto je tiež jedna z nich. Peniaze treba len správne prerozdeliť, rozumne s nimi pracovať a výsledok sa dostaví. Nehovoriac o tom, že na takéto projekty je možné získať množstvo grantov, čo na cesty a chodníky určite možné nie je.

09.01.2015 15:10:29 | +++

Miloš máš pravdu. Sú potrebnejšie veci, ktoré mesto potrebuje.

10.01.2015 11:25:39 | Miloš

Pre Daniel: Osobne si nemyslim ze teraz nieco take mesto ptrebuje ak na to neziska peniaze z Grantov. Staci sa pozriet na Zamok v akom je stave a potrebuje este vela panazi z mesta a nie davat peniaze niekam inde. Kolko by stalo mesto odkupit toto miesto a kolko rocna udrzba.

13.01.2015 13:59:31 | Milan

Super nápad vybudovať námestie, ktoré tu tak chýba. Na mape to vyzerá na veľký areál v centre mesta. Okolo by mohli byť nejaké domy pripomínajúce meštianske, kde by boli byty, dole napr. reštaurácie. Investori by sa museli podieľať na stavbe námestia, parkovacieho domu v tom istom štýle. Možno by v jednom z tých domov mohol byť kulturák aj nový mestský úrad. Ten súčasný nič moc.

16.01.2015 10:34:28 | Dusan C

Palec hore - ja som za.

16.01.2015 14:19:12 | Marian Novota

Tak ako aj mnohé iné veci, ktoré som mal v predvolebnom programe aj napriek tomu, že som sa nestal primátorom mesta, sa budem snažiť pre dobro mesta presadiť. Pracujem na zámere otvorenia strednej školy v Malackách so zameraním na elektrotechniku, strojárenstvo a robotiku. Jednou z podmienok úspešnosti je uvoľnenie priestorov areálu vybudovanej a však nikdy neotvorenej školy na sídlisku Juh. Dôvod, prečo to tu spomínam je ten, že archív a ubytovne je potrebné niekam presunúť. Bývalé kasárne navyše patria Ministerstvu obrany SR a tak nevidím dôvod prečo by sa to nedalo zrealizovať a tak uvoľniť areál školy na účel, pre ktorý bol určený. Je možné aj iné využitie areálu kasární, a to pre kultúrny a spoločenský život našich občanov ako som to aj naznačil v predvolebnej diskusii kandidátov http://www.youtube.com/watch?v=lTqvsWaBas0 (v časti „Otázky divákov“ v čase 16:20). Je však dôležité myslieť na to, že ak by nám aj takéto zariadenie (platí to aj o akomkoľvek inom) niekto postavil (daroval) aj bez finančnej účasti mesta, že musíme mať jasne dané ako a z akých zdrojov chceme chod takéhoto zariadenia v budúcnosti financovať. Nedá mi nespomenúť, že by som bol nesmierne rád ak by Malacky už konečne mali kultúrny stánok hodný okresného mesta a zimný štadión.

Ďakujem

18.01.2015 18:03:07 | Emy

Neviem, či je vhodný tento priestor ako námestie, je to ďaleko a ľudia by tam nechodili. Viem si tam predstaviť napr. novú športovú halu s ľadovou plochou, ktorá by sa dala využívať i na spoločenské akcie ako je to v Bratislave. A nesúhlasím ani s novobudovanou autobusovou stanicou v priestoroch bývalej píly. Ja by som tam presunula celé trhovisko zo stanice a na jeho mieste by som vybudovala novú autobusovú stanicu s upravenou zeleňou a parčíkom.

21.01.2015 18:40:36 | +++

Pán Novota, asi pred dvomi či tromi dňami na Slov.rozhlase v správach sa celý deň hovorilo, ako nie je dosť učiteľov, lebo odchádzajú na lepšie platené fleky. Jednalo sa o školy základné. No ale si myslím, že ťažko niekto kto je kvalifikovaný a "vie" pôjde do školstva a keď, tak čo to bude za vzdelanie keď to bude "tretia trieda"... tie deti potrebujú odborných a dobrých učiteľov, ktorých si myslím nezaplatíme. Vy osobne, keby ste mal učiteľské minimum, išiel by ste učiť za taký plat? Prepáčte mi, nechcem byť ironik.

15.06.2021 13:55:37 | Brano

V r. 1991 som tam vojenčil u PS.Je smutné ako to schátralo.