Ľudia pre Malacky » Projekt lesoparku nespí

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Projekt lesoparku nespí

Projekt lesoparku v lokalite Šťuvík, Prčúle, Stožár nespí. Po mojom nástupe na MsU sa uskutočnil prvý workshop. V prípade, že máte podnetné nápady k príprave projektu napíšte nám sem, alebo ma kontaktujte priamo. Svoje nápady bude môcť predostrieť aj na ďalšom pripravovanom workshope spojenom s čistením tejto lokality. Worshop sa uskutoční pri príležitosti dňa zeme.

Minulý týždeň sa pod gesciou primátora J.Říhu, ktorý už inicioval rokovania s riaditeľom VLM SR š.p. o.z. Malacky týkajúce sa správy a vlastníctva, uskutočnil prvý workshop k projektu lesopark. Projektový tím sa stretol v nasledovnom zložení architekt B.Škopek, krajinný architekt J.Pulman, lesný inžinier R.Hájek, environmentalista M.Mráz, referentka správy zelene M.Gajdárová a zástupca primátora M.Ondrovič, ktorý bol poverený manažmentom projektu.


Po krátkom úvode v zasadačke mestského úradu, kde sa všetkým členom tímu predstavil zámer, ktorý bol verejnosti predstavený v rámci volebnej kampane. Následne sme zadefinovali globálny cieľ projektu, ktorým je: Vytvoriť Lesopark, ktorý sa stane prírodným, kultúrno, športovo, rekreačným areálom regionálneho významu. Následne sa projektový tím vybral na obhliadku predmetného územia, aby sa všetci dôkladne oboznámili s riešenou lokalitou.




Následne sme sa pokúsili sme sa identifikovať vnútorné silné a slabé stránky riešeného územia a vonkajšie potenciály a ohrozenia.

Silné stránky - vnútorné
S1 Ucelené územie vymedzené zo všetkých strán (Hlboká, Písniky, D2)
S2 Členitý reliéf (Sánkovanie, mokraď, neregulovaný potok, rovné plochy)
S3 Územie historicky využívané na kultúrne a športové aktivity (Futbal, alternatívny open air hudobný festival)
S4 Biodiverzita (fauna/flóra)
S5 Prítomnosť majestátnych stromov

Slabé stránky - vnútorné
W1 Nefunkčné športoviská
W2 Časti územia poničené víchricou 2009
W3 Lokálne znečistené čiernymi skládkami odpadu
W4 Územie zaťažené hlukom z diaľnice
W5 Mimo hlavného prístupu je územie silno zarastené a nepriechodné
W7 Územie klasifikované ako hospodársky les – hroziaca ťažba

Potenciály - vonkajšie
O1 Územie dostupné z celého mesta pešo, bicyklom, MHD, autom
O2 Projektu sú naklonení Vlastníci VLM š.p., Primátor mesta
O3 Umiestnenie aktivít, ktoré v meste chýbajú a je problematické ich rozmiestniť ( MTB dráha, lukostreľba, lanové centrum, futbal, volejbal, prírodné detské ihrisko, lesná škôlka, sezónne sánkovanie a korčuľovanie, náučné chodníky.... )
O4 Združenia venujúce sa environmentálnej téme (prírodovedecký krúžok pri I. ZŠ, Malacký okrášľovací spolok, UV o.z., LPM o.z.)
O5 Grantové schémy zamerané na revitalizáciu parkov a lesoparkov

Ohrozenia - vonkajšie
T1 Blízkosť smetného dvora
T2 Blízkosť ubytovania pre sociálne slabých obyvateľov s kúrením na tuhé palivo
T3 Hluk z diaľnice D2

Pomôžte nám definovať ďalšie silné, slabé stránky potenciály a ohrozenia projektu a skúste odpovedať na nasledovné otázky.

SO - Ako využiť silné stránky na získanie výhody?
ST - Ako využiť silné stránky proti ohrozeniam?
WO - Ako prekonať slabé stránky využitím príležitostí?
WT - Ako minimalizovať náklady a čeliť ohrozeniam?

Bol by som rád, ak by sa dalšieho pracovného stretnutia zúčastnili aj zástupcovia združení zaoberajúcich sa environmentálnou tématikou.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

27.02.2015 18:32:45 | Ludo

Pan Ondrovic, ja osobne vitam tento project. Pravidelne uz niekolko rokov venujem svoj cas na pravidelne cistenie lesa od vsetkeho mozneho, co tam generacie ludi z okolia nanosili. Zial dnes (piatok) poobede (pekne zvoleny cas...) bolo na moje velke prekvapenie a sklamanie vytazenych asi 10-15 peknych borovic na zaciatku lesa pri ulici Hlboka. Tym sa odkryla znacna plocha. Napriek tomu, ze je to majektok VLM, nerozumiem takemuto konaniu. Les sluzil dlhe roky ako prirodzena protihlukova stena, Teraz sa priestor postupne odkryva. Predpokladam, ze tazba na tomto useku ma velmi malo spolocne s racionalnym rozhodnutim. Skor sa domnievam, ze je za tym zamer takto odkrytu plochu podnikatelsky vyuzit.
Vyzyvam vas p.Ondrovic, ako aj vedenie mesta Malacky, aby ste okamzite konali. Teraz nie je cas na SWOT analyzy. Ak sa taketo safarenie nezastavi, tak hrozi, ze projekt Lesopark bude vsetkym, len nie realizovatelnym.

28.02.2015 18:36:08 | Martin Mráz

Dobrý deň,
Vami spomínaný výrub sa týka 15 borovíc na okraji, bol riadne nahlásený na Mestskom úrade na referáte zelene a povolený. Nemá dopad na vytvorenie lesoparku v tejto lokalite, nie je za tým žiaden podnikateľský zámer. Preto prosím Vás nevzbudzujte zbytočnú paniku..
S pozdravom
Martin Mráz

01.03.2015 10:43:07 | jada

Aký je tvoj názor
Projekt vybudovania lesoparku v Malackách, ale v lokalite Vampil nieje žiadne "nóvum". Už v roku 1996 pri obnove hospodárskeho plánu, boli lesy hospodárske prevedené na účelové a bol spracovaný projekt lesoparku /cca. 200 ha/ v tejto lokalite, kde boli navrhnuté všetky zariadenia /lavičky, altánky, parkoviska a pod./. Lesopark malí využívať občania Malaciek a hlavne občania sídliska juh. Celý vypracovaný projekt skončil na nedostatku finančných prostriedkov a požiadavky mesta na vydaní lesov. Uvedené neštátne lesy boli vrátené do vlastníctva mesta a celý projekt skončil zapadnutý prachom niekde v stole. Časť lesov /cca. 17 ha/ bolo odpredaných a dnes sa tam už budujú bungalovy. Tak skončil vypracovaný projekt lesoparku Vampil. Je to na škodu, možno by stačilo projekt pohľadať a lesopark v danej lokalite zrealizovať.

04.03.2015 19:58:01 | J.Říha

Mojím cieľom je odovzdať Malačanom prvý realizovateľný projekt lesoparku. Vytvorili sme k tomu všetky predpoklady a ideme do realizácie.

Čo sa týka samotnej Hlbokej ulice, ako spomínate Ludo, pozemok nie je vo vlastníctve Vojenských lesov a majetkov a ani Malaciek. Pozemok bol odpredaný v roku 2014 ešte pred začatím rokovaní o lesoparku. Do rokovania s generálnym riaditeľom VLM som vstúpil úvodom tohto roka a bola deklarovaná obojstranná podpora.

V danom prípade išlo o výrub 15 ks borovíc na základe žiadosti vlastníka pozemku za účelom vybudovania oplotenia a vyčistenia pozemku od divokých skládok.

V zmysle stanoviska mesta bola vlastníkovi určená náhradná výstavba, ktorú bude realizovať v areáli lesoparku podľa pripravovaného projektu.

05.03.2015 23:36:51 | Iveta63

Dobry vecer!
Preco muselo teda LEN 10 - 15 borovic padnut so SUHLASOM?! a ustupit, ked nejde o ziaden a vobec nie o podnikatelsky zamer? Myslim si, ze vyrub mal byt posudeny tak ci tak rozumnejsie, vzhladom na okolnost, ze zdrave velke stromy plnili nielen zvukovu barieru od dialnice. Hranica sukromneho (od r.2014) pozemku sa mohla o cca 2 m upravit a stromy by oploteniu nevadili. Kompenzaciou budu v lesoparku lavicky a hojdacky zo zotatych stromov??
Budeme si drzat palce alebo sa bat?...
Podotykam, nepanikarim.

08.03.2015 15:42:08 | Juraj

Pekná myšlienka -tento lesopark a v tejto lokalite -kompetentní viete, že : 1.kopec "Stožiar " už neexistuje - zrovnali ho pri zalesňovaní spolu s ďaľšími dvomi kopečkami. 2. " Prčule " sú celé zasypané odpami aj s kanálom až po Hlbokú ulicu...tridsať rokov tam vyvážajú odpady...3. "Šťuvík " zasypaný odpadovou zeminou...4.Ostatná plocha je zatopená, zdevastovaná , sype sa tam odpad, keď je zatvorený zberný dvor...borovice vyrezané...sú tam kríčky, ktoré treba odstrániť...5.Trúfne si niekto reálne vyčísliť náklady na tento lesopark ??? Dajte to na verejnú diskusiu.

08.03.2015 15:46:44 | Juraj

Ešte jeden vážny moment , viete, že cez novozabratý pozemok, včera oplotený, išla prístupová cesta do celého priestoru lesoparku ???

09.03.2015 10:14:04 | Dušan

Kedy presne a kde sa uskutoční ďalšie stretnutie k lesoparku? Rad by som sa zapojil :-)

10.03.2015 09:39:10 | XYZ

Mňa by len zaujímalo, načo bude ten "súkromný" pozemok? Nie som z tej časti Malaciek a preto si to neviem predstaviť. No bude to ešte zaujímave... prajem veľa šťastia.

18.03.2015 15:31:04 | Maťašovský

Myslim si a hodnoverne viem, ze planovany lesopark je hlavne investicnym zamerom vopred znamych ludi zakryty pod ruskom zvany "LESOPARK". Preto i tie vyrubane borovice su pre diskuterov nevysvetlitelne. Ak to nie je pravda, prosim o vyvratenie mojich tvrdeni.