Ľudia pre Malacky » Otvárame tému škôlky

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Otvárame tému škôlky

Na portáli LPM.sk môžu občania popri komentároch k článkom zverejňovať svoje názory v nemoderovanej diskusii v časti Vaše názory. Okrem toho ponúka portál LPM.sk možnosť diskutovať k danej celomestskej téme v časti webu Témy. K súčasnej téme Projekt T.T.T. pridávame ďalšiu celomestskú tému Škôlky.

Otvorením novej TÉMY dávame priestor na diskusiu všetkým záujemcom túto tému, vyjadrenie rôznych pracovníkom z oblasti, poslancom... Našou snahou je spojiť názory na aktuálny problém s kapacitou materskej školy a tiež vývoj v materskej škole. Téma umožňuje spájať dostupné materiály, články k danej téme a vaše názory v jednej časti webu. Ak máte tip na článok alebo zaujímavý dokument, pošlite nám ich na náš spoločný e-mail. Posledné pridané diskusné príspevky do témy sa zobrazujú aj na titulnej stránke LPM.sk vľavo dole.

Riešenie kapacity materskej školy

Riešenie nedostatku miest v materskej škole sa objavilo v priebehu volebného obdobia 2006 až 2010. Podľa zverejnených informácií bolo potrebné reagovať na zníženie počtu miest v materskej škole, ktoré priniesla zmena právnej úpravy (týkajúca sa hygienických predpisov). Do škôlok nemohlo byť prijatých podľa dostupných informácií 85 detí. Mesto reagovalo prijatím dočasného opatrenia, a to umiestnenie časti neúspešných uchádzačov v priestoroch základných škôl. Opatrenie je prijaté do začiatku školského roku 2011/2012.

Rozhodnutie k riešeniu situácie neprijalo mestské zastupiteľstvo ešte pred voľbami. Medzi navrhovanými variantmi bola nadstavba materskej školy na Kollárovej ulici, odkúpenie nehnuteľností Detského domova Macejko na Rakárenskej ulici či výstavba samostatne stojacej škôlky z montovaného domu pri Včelnici.

Problém kapacity materskej školy sa objavoval vo volebných programoch viacerých kandidátov na poslancov či samotných kandidátov na primátora mesta. Vo volebnom programe Jozefa Ondrejku bola problematika kapacity škôlky uvedená ako: „Predovšetkým prísnejšie normy, ktoré povoľujú nižší počet detí v triedach materskej školy, spôsobili celkový nedostatok miest. Malacky v strednodobom horizonte budú potrebovať pre deti okolo 100 miest. Máme pripravené dva varianty, z ktorých každý vyrieši nedostatok miest v materskej škole už k začiatku školského roka 2011.“  Vo volebnom programe nezávislej poslankyne Daniely Hamarovej bol téma škôlky upravená ako: „Jednoznačne v najkratšom možnom čase zvýšiť kapacitu predškolských zariadení.“ Vo volebnom programe nezávislých poslancov za občiansku skupinu ĽPM bola téma škôlky upravená ako: „V čo najkratšom čase zvýšime kapacitu materskej školy a budeme žiadať jej skvalitnenie. Prispôsobíme čas prevádzky škôlky potrebám rodín.“

Predchádzajúce mestské zastupiteľstvo vzalo na vedomie  k problematike riešenia kapacity a kvality škôlok niekoľko materiálov, ktoré postupne zverejníme v novootvorenej téme. Konečné rozhodnutie by malo urobiť nové mestské zastupiteľstvo.

Na ustanovujúcom zasadnutí 20. decembra schválilo mestské zastupiteľstvo uznesenie k škôlkam, ktorým uložilo mestskému úradu vypracovať správu o riešení nedostatku miest v materskej škole. Mala zahŕňať opis a vyhodnotenie doteraz vykonaných úkonov v tejto veci, stav podaného návrhu na vydanie územného rozhodnutia na nadstavbu budovy na Kollárovej ulici, výsledok rokovania o odkúpení pozemku pre rozšírenie areálu Materskej školy na Kollárovej ulici, opis a výsledok rokovania o odkúpení a zámene budov Detského domova Macejko, analýzu vývoja potrebných miest v materskej škole do roku 2015, analýzu súčasných vnútorných priestorových rezerv mesta Malacky, finančný odhad prístavby k budove materskej školy na Bernolákovej ulici, výstavby samostatne stojacej budovy materskej školy na pozemku mesta, prenájmu vhodných priestorov na účely materskej školy a odkúpenia vhodného rodinného domu a rekonštrukcie domu na účely materskej školy, a takto vypracovanú správu odovzdať poslancom na vedomie a komisii pre vzdelávanie, mládež a šport na prerokovanie do 31.1.2011.

Uznesenie nie je vykonateľné pre pozastavený výkon uznesení k zriadeniu komisií mestského zastupiteľstva, o čom správu priniesla mestská internetová stránka. Poslanci by mali napriek tomu dostať správu o riešení na svojom plánovom januárovom zasadnutí, čo avizoval primátor mesta na ustanovujúcom zasadnutí v decembri.


Téma je priestor pre výmenu názorov a nápadov

Občania, aký máte názor či skúsenosť s fungovaním malackej škôlky? Mali ste problém s umiestnením dieťaťa do škôlky? Alebo máte nejaký nápad na zlepšenie?

Otvorením tejto celomestskej témy na LPM.sk sa vytvára priestor pre vecnú a slušnú diskusiu. Využite možnosť ovplyvniť rozhodnutie poslancov či vyjadrovať priebežne spolu s vývojom témy svoj názor na pripravované riešenia priamo v časti webovej stránky - Témy.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

12.01.2011 12:05:38 | Monika Selcanska

Svoje skusenosti som napisala v teme ale neviem ci vam to pomoze.

13.01.2011 10:55:43 | Jana Pukancikova

Aj ja sa chcem podelit so svojimi skusenostami. Pred siedmimi rokmi nastupil syn do jasiel v Malackach, cast prevadzky hradilo mesto, cast doplacali rodicia. S novym skolskym rokom sa doplacanie zvysilo, co uz predstavovalo vacsiu sumu a boli sme upozorneni, ze to bude asi posledny rok fungovania jasiel v Malackach. Tiez sa rodicia zmobilizovali a vystupili na zastupitelstve, ale nic si nepomohli, jasle sa zrusili. My sme mali stastie, ze syn po ukonceni jasiel mal uz tri roky, tak plynuje presiel do skolky.
Po narodeni druheho syna pred tromi rokmi, sa ale situacia v skolkach zmenila. Jasle zrusene, stari rodicia daleko a po informaciach v skolke, ze mi ho ako dvaapolrocneho nezoberu, ze je vela deti a malo miesta, som sa zacala informovat po okolitych dedinach. Aj tam je situacia podobna, aj ked nie az taka viditelna ako v Malackach.
Rodicia sa zmobilizovali a prisli na zastupitelstvo, aj ked poslanci sa "do prace" nedostavili a zastupitelstvo sa odlozilo. Tym sa odlozil aj nas problem. Cez letne prazdniny boli mamicky v ocakavani, ze sa nieco udeje a zase nic. Az po velkej iniciative pani riaditelky a primatora sa od novembra otvorili dve triedy v zakladnych skolach. A po tych vsetkych utrapach, kde a ako, je toto riesenie najlepsie, aj ked docasne. Deti nie su ovplyvnovane starsimi detmi, prostredie je rodinne. A mohla by som povedat, ze je to ako "sukromna skolka". Aj touto cestou sa chcem podakovat pani riaditelke, ze sa situacia ako tak vyriesila.

13.01.2011 15:43:57 | Natasa Spelicova

Janka, ja vidim snazenie pani riaditelky skor kriticky ako pozitivne.
Terajsi nedostatok miest v materskych skolach v Malackach je vysledkom nielen objektivnych skutocnosti (znizenie poctu deti v treiedach) ale aj vysledkom nespravnych a nekoncepcnych rozhodnuti v minulosti, ci uz pani riaditelky alebo mestskeho uradu. To, ze vedia "dobre predat" ake usilie ich to docasne riesenie stalo, je ich velke plus, ale na faktoch sa nic nemeni. Riesenie nedostatku miest sa za cely minuly rok nepodarilo najst aj preto, ze pani riaditelka niekolkokrat zmenila svoje informacie o moznosti ziskat priestory Detskeho domova Macejko a ich vyuzitie pre skolku. A tiez preto, ze vsetko konanie mestskeho uradu aj vedenia skolky smerovalo a smeruje k najhorsiemu moznemu rieseniu - nadstavbe MS na Kollarovej ulici, comu sa byvale mestske zastupitelstvo chcelo celkom spravne vyhnut a vypracovat lepsie riesenie. K tomu ale potrebovalo spravne informacie a analyzy - ziadne poriadne vsak za cely minuly rok nedostalo. A takto sa to stale toci dokola. Najblizsie zastupitelstvo ma v programe "Návrh riešenia nedostatku miest pre umiestnenie detí v MŠ". Pokial viem, opat s poslancami nikto nic nekonzultoval, ani zatial nemaju v rukach ziadne analyzy. Takze podklady dostanu par dni pred zastupitelstvom a bude sa na nich tlacit, aby odsuhlasili navrhovane riesenie pre nedostatok casu. Ked si vsak uvedomime, ze budu takto rozhodovat o rieseni, na ktore si mesto bude musiet zobrat uver a ten aj splacat, tak nemozu od poslancov chciet, aby sa rozhodli za dva dni. Najma ak to, co odsuhlasia, nech uz to bude cokolvek, bude musiet byt riesenim, ktore dostatok miest vyriesi na velmi dlho. Pre nedostatok penazi sa totiz ziadna nova skolka nepostavi namenej dalsich desat rokov.
Neustalymi zmenami informacii a rieseni sa stratilo privela casu - neznamena to ale, ze sa maju teraz poslanci nechat dotlacit do nekvalifikovaneho a nekoncepcneho riesenia.

13.01.2011 17:24:16 | môj názor

rieši sa tu nadstavba na Kollárovej ulici - mnohými ľuďmi kritizovaná,
rieši sa Detský domov Macejko - možno fajn priestory, ale veľká rekonštrukcia
rieši sa montovaná budova na Včelnici - nezmyseľ, príliš ďaleko a nemyslím si, že tej prašnosti je tam nejako málo, a okrem toho, koniec koncov si myslím, že by rodičia aj tak chceli v konečnom dôsledku umiestniť dieťa v centre mesta
podľa mňa je najrýchlejšie riešenie montovaná budova, ktorá by bola umiestnená na nefunkčnom a pre deti dosť nebezpečnom ihrisku pri MŠ Bernolákova. Myslím si, že ten priestor patrí mestu, neni treba ho teda od nikoho odkupovať. Je to v centre mesta, príjazdová cesta, parkovanie je tiež možné, aj s inžinierskymi sieťami by tiež nemal byť problém. Z mojho pohľadu je to asi najlogickejšie a možno aj najlacnejšie riešenie.

13.01.2011 18:45:43 | Jana Pukancikova

Odkaz pre Natasu.
Co sa tyka pani riaditelky a detskeho domova Macejko, musim sa zastat pani riaditelky. Spolu s kolegom sme boli prizvani na obhliadku detskeho domova Macejko a nasledne bol vypracovany staticky posudok oprav objektu. Pani riaditelka bola nadsena z priestorov a uz mala v vsetko vymyslene, kde co da atd. To, ze menila "informacie" nie je jej vina, podrobnosti si treba pytat na vyssich miestach.
Co sa tyka o rozhodovi poslancov, mozem len s Vami suhlasit.

13.01.2011 22:02:03 | zuzana

lpm.sk kde sa maju vyjadrovat nazory tu v diskusii v clanku alebo v teme o skolkach? ak v tom je rozdiel? ze ci mam skopirovat text aj sem

13.01.2011 23:50:41 | Natasa Spelicova

Zuzka, radsej pridajte prispevok do temy, mali by sme tam presunut celu diskusiu.
Janka - dakujem za nazor. Mozno pani riaditelku posudzujem az prilis prisne. Mam ale nejake skusenosti z minulosti, ked do skolky chodila moja starsia dcera. Som rada, ze sa veci menia.