Ľudia pre Malacky » Namiesto pandemického pavilónu bežný sklad liečiv

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Namiesto pandemického pavilónu bežný sklad liečiv

SITA dnes zverejnila príspevok O pavilón na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách nie je záujem. Vychádza z aktuálneho materiálu SŠHR. Vláde v ňom navrhujú zrušiť investičný zámer v lokalite Malacky a z rozostavenej výrobnej haly odporúčajú urobiť sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu.

Rokovania Správy štátnych hmotných rezerv, ministerstva zdravotníctva ako i ďalších organizácií s oslovenými farmaceutickými spoločnosťami, ktoré sú etablované na slovenskom trhu, boli neúspešné. Žiadna z firiem zaoberajúcich sa výrobou vakcín nemá záujem o spoluprácu pri výrobe pandemickej vakcíny v Malackách. Zverejnili v príspevku na aktuálne.atlas.sk.

Vyplýva to z materiálu Správy štátnych hmotných rezerv a ministerstva zdravotníctva "Návrh ďalšieho postupu pri realizácii investičného zámeru“, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Predkladatelia materiálu vzhľadom na skutočnosť, že sa nenašiel budúci prevádzkovateľ pavilónu, navrhujú vláde zrušiť tento investičný zámer v lokalite Malacky. Z rozostavenej výrobnej haly odporúčajú urobiť sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu. Z dokumentu vyplýva, že ak by stavba bola dokončená na tento účel, náklady by dosiahli približne 1,3 milióna eur.

O tom, že správa uvažuje o možnom variantnom využití objektu potvrdila hovorkyňa Marcela Rybanská pre náš portál už začiatkom septembra. "V súčasnosti sa pripravuje návrh takéhoto riešenia s cieľom maximálnej sanácie negatívneho dopadu na verejné financie," uviedla.

"Neuskutočnením montáží už vyrobených a zastavením výroby ešte neobjednaných technologických strojov a zariadení dôjde k zníženiu ceny diela oproti zmluve o približne 5,2 milióna eur, čiže pri dostavaní rozostavanej výrobnej haly v Malackách ako skladu bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu sa znížia náklady o približne 3,9 milióna eur,“ konštatuje sa v materiáli. Tento sklad by mal byť v budúcnosti využívaný Správou štátnych hmotných rezerv alebo prenajatý za tým istým účelom.

Sebestačnosť Slovenska pri výrobe vakcín na pandemickú chrípku by však nemusela byť stratená. Z materiálu vyplýva, že v projekte by sa mohlo pokračovať v inej bližšie nešpecifikovanej lokalite a za iných podmienok. Odporúčajú preto, aby bol vypracovaný návrh nového projektu na zabezpečenie Slovenskej republiky na pandémiu chrípky výrobou pandemickej vakcíny na jej území. Využiť by sa pritom mali technologické stroje a zariadenia, ktoré budú uložené v skladovacích priestoroch Správy štátnych hmotných rezerv.

Občianske združenie Ľudia pre Malacky ešte stále čaká na uzatvorenie podnetu zo strany okresnej prokuratúry na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí a postupu Stavebného úradu Malacky a Obvodného úradu životného prostredia v Malackách vo veci výstavby pandemického pavilónu. OZ ĽPM podnet podalo 29. 5. 2012. Podstatnú úlohu v ňom zohrá výsledok kontroly Krajského stavebného úradu v Bratislave, ktorej výsledok ešte nepoznáme.

Zdroj: www.aktualne.atlas.sk

Poznámka redakcie: Kompletné znenie materiálu SŠHR nájdete tu.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

26.09.2012 17:26:44 | Lucia Vidanová

Aký je váš názor na posun v prípade pandemického pavilónu? Vítate, ak tu bude len sklad liečiv?

26.09.2012 18:45:05 | Nobody

Áno, je to podstatne lepšie ako "podvodom" podstrčená fabrika

27.09.2012 12:10:20 | X

Načo Vám je už teraz názor ľudí, keď ste už za nich rozhodla pani Vidanová. Mohla tu stáť fabrika z vyššou pridanou hodnotou v ktorej by pracovali odborníci na medicínu a nakoniec tu bude len sklad v ktorom budú pracovať ľudia bez vzdelania. Snáď Vám to ľudia vo voľbách nezabudnú, čo pre nich robíte.

27.09.2012 13:40:51 | Lucia Vidanová

Zdravím pána neznámeho, už som si myslela, že ste na nás zanevreli :). Asi by som bola šokovaná, ak by ste nezareagovali :)

Nechcem Vás podceňovať, ale čítali ste pozorne, každý jeden materiál týkajúci sa uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 635 z 9. septembra 2009, hlavne od doby, čo sa \"prevalilo\", že sa utajená fabrika sa stavia v Malackách?

Počúvali ste odborníkov, ktorí sa k téme vyjadrovali? Sám premiér na brífingu po stretnutí s Kajetánom Kičurom povedal, že išlo o provízie a navrhoval pozastavenie stavby, ktorá je podľa mňa dodnes nelegálna (keďže neboli dodržané zákonné podmienky a verím, že kontrola mi dá za pravdu. Lebo viacero odborníkov - napr. osoby z KÚŽP, prokuratúry, s ktorými som celú záležitosť konzultovala, sa vyjadrili, že to tak je.)

Ste si niekedy uvedomili, že štát sa v prospech budovanie priemyselného parku vzdal svojich pozemkov a teraz za jeho maličký kúsok pekne zaplatil? Že kúpil, to čo daroval? Že tých 454 000 € je z našich daní a vyhodených zbytočne a to nespomínam ďalšie iné náklady spojené s touto zámerne utajenou investíciou, aby na to nikto neprišiel?

SŠHR nemala prevádzkovateľa objektu (alfa a omega), bez prevádzkovateľa je to len priemyselná hala, podľa pôvodného povolenia (pred zmenou účelu využitia stavby, ktoré tuším ani papierovo nedotiahli) skladovacia hala. Za posledné mesiace oslovili Sanofi Pasteur, ImunaPharm, a.s.,GlaxoSmithKline a NovoNordisk. Z nich reagoval len prvý, že nemá záujem. Imuna poukázala na nedostatky a prevádzkovať to tu tiež nechce. Zvyšní ani neodpovedali.

Tak o čo Vám ide? Chcete to snáď prevádzkovať Vy? Lebo už aj také som počula, že istí poslanci kúpili akcie vo farmaceutickom priemysle, tak možno ste jedným z nich :)

Prevádzkovateľ mal na stavbu dohliadať už predtým ako sa urobil prvý zákop. Podobný názor odznel aj na tlačovke, ktorej sa zúčastnil odborný garant projektu, predseda SAV, Jaromír Pastorek. Citujem z aktuálne predkladaného materiálu: \"môžeme konštatovať, že vzhľadom k neúspešným rokovaniam so zástupcami spoločností združených v Slovenskej asociácii farmaceutických spoločností ako aj vzhľadom k predmetnému rozhodnutiu Krajského stavebného úradu v Bratislave môžeme prehlásiť, že projekt výroby pandemickej vakcíny v Malackách je neúspešný.\"

Ja som rada, že celú vec tím ODBORNÍKOV na to určených, zhodnotili triezvo a pripravili materiál, ktorý ešte musí vláda odsúhlasiť. Pre mňa je to aj víťazstvo občianskeho sektora, lebo ak by sa nevytvoril verejný tlak na to, čo s projektom bude s výkričníkom, prečo sa to robí za chrbtom občana, tak si mnohí s rozhodovacou právomocou cielene prilepšujú ďalej. Hoci po páde bývalej vlády sa pre nich situácia zmenila, provízie z už rozbehnutých akcií boli rozdané.

Podotýkam, že vymenované argumenty sú len jedni z mnohých, ktoré sa mi derú na jazyk. Nemyslím si, že by ste ma, pri všetkej úcte k vašim vedomostiam, skúsenostiam, možno (politickej) praxi, prebili.

Vďaka, že mi stále pripomínate voľby :). Pod tlakom vašich verejných osobných útokov, ma normálne nútite zamýšľať sa nad tým.

A tento svoj monológ, určený Vám, milý X, zakončím myšlienkou expremiérky Ivety Radičovej, ktorú som včera počula v jednom rozhovore http://www.tyzden.sk/vecery-tyzdna/ako-sa-vladlo-krajine-pod-tatrami.html s ňou: \"Jediný nástroj, ktorý v politike považujem za štandardný, je slobodný, demokratický a pravdivý dialóg, vedenie diskusie a hľadanie dohody, kde vzniká spor.\" Súhlasím.

27.09.2012 14:02:32 | tribyte

my, normalni malacania, sme radi, ze lpm sa v zejto veci angazovala a berieme to ako vyhru zdraveho rozumu, snad to nie je len docasne tahanie medu popod fuzy...
ludia typu X - co uz, aj skodna patri k zivotu

27.09.2012 14:18:36 | X

Čo si mám predstaviť pod pojmom "normálni Malačania". Skúste mi prosím popísať normálneho Malačana.

27.09.2012 15:20:11 | realista

Mňa by len zaujímalo, že či by bol internetový tárajko "X" schopný tie svoje zakomplexované uplakané intrigy voči p.Vidanovej povedať aj jej priamo do očí...
Predpokladám, že na to je priveľmi zbabelý :-)

28.09.2012 08:21:38 | Lucia Vidanová

Kontrola zo strany Krajského stavebného úradu v Bratislave je ukončená s výsledkom, že treba zrušiť rozhodnutie Stavebného úradu v Malackách, keďže stavebné povolenie (bez posudzovania vplyvov na životné prostredie) bolo v rozpore so zákonom. Potvrdil nám to nielen JUDr. Štefan Kollár, vedúci odboru stavebného poriadku a štátneho stavebného dohľadu, ale aj vedúci oddelenia územného rozvoja a životného prostredia MsÚ Ing. Dušan Prokop na včerajšom zasadnutí MsZ. O podrobnostiach budeme informovať. OZ LPM čaká aj na doručenie vyhodnotenia podnetu, ktoré v súvislosti s výstavbou pandemického pavilónu podalo na okresnej prokuratúre.

01.10.2012 12:00:21 | Lucia Vidanová

V médiách sa už objavujú informácie o tom, že by sa výroba vakcín proti pandemickej chrípke mala vrátiť do Šarišských Michalian, kde sa s ňou uvažovalo pôvodne.

http://aktualne.atlas.sk/smer-zrejme-zveri-vyrobu-vakcin-spolocnosti-imuna-pharm-na-vychode-slovenska/slovensko/zdravotnictvo/

01.10.2012 15:08:37 | no super

ja som happy. Ale kto komu vráti peniaze vyhodené za pozemok na objekt, ktorý nikto nepotreboval, ani možno nepotrebuje. To je O.K.? Ktosi si prišiel na svoje a a záhoráci sú teraz "happy", že im nestavajú pandemický pavilón, ale len niečo iné čo im bude menej vadiť.Nuž "zdravas demokracia"!!!! Hlavne , že žijeme.!!!

01.10.2012 17:18:30 | Lucia Vidanová

Pre "no super". Súhlasím, jeden pohľad je ten, že tu pandemický pavilón s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou :) nebudeme mať, no na druhej strane, kto vyvodí zodpovednosť voči tým, čo celé to "kocúrkovo" za státisíce eur zo štátnej pokladnice spôsobili? Pýtam sa aj ja.

V poslednom liste, ktorý OZ Ľudia pre Malacky adresovalo premiérovi, ho žiadame o osobné zasadenie sa za dôsledné preskúmanie hospodárnosti nakladania s verejnými financiami a vyvodenie zodpovednosti voči osobám s rozhodovacou právomocou v čase realizovania predmetných zmlúv.

Pri naplnení tohto bodu som však už viac skeptická ako pri dokazovaní toho, že celá stavba bola realizovaná protizákonne (bez EIA a tým pádom aj platného stavebného povolenia, ktoré teraz musí Stavebný úrad v Malackách zrušiť a vydať nové rozhodnutie).

01.10.2012 17:31:59 | mival

To že sa vráti výroba vakcín tam, kde patrí, teda tam kde sú sústredené výrobné aj ľudské zdroje je v poriadku. To že sa má hala v Malackách zmeniť na sklad namiesto fabriky je tiež čiastočne pozitívne – ale len čiastočne. Strach z ohrozenia obyvateľstva, tradičné prešľapy na ObÚŽP, absencia EIA....pozornosť sa upriamila viacej týmto smerom a vši pod chrastou si mohli medliť ruky. Veď sa im, rozumej chlapcom z Eurovalley, podarilo streliť pozemok, ktorý získali v minulosti od štátu zadarmo opäť Slovenskej republike za takmer pol milióna eur! A o to išlo v prvom rade. Čo tam po výrobe, skladovaní a pod. Treba premeniť pozemky v „Zlatom trojuholníku“ za zlaté dukáty a užiť si ich na jachte v Karibiku, alebo aspoň na vlastnom golfovom rezorte.
Len na osvieženie pamäti:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/za-pozemky-zaplatili-takmer-454-000-%E2%82%AC-mohli-ich-mat-za-symbolicke-euro
„Zmluvu začiatkom augusta 2011 podpísali za LUGO jej konateľ Erik Križan (aktuálne aj člen dozornej rady Eurovalley, a. s., predtým pôsobil v predstavenstve akciovky) a za SŠHR jej predsedníčka Mgr. Eva Hrinková. LUGO patrí k HB Reavis, spoločnosti, ktorá je majoritným akcionárom v Eurovalley, a. s. V pozadí sa však vynára iné známe meno – Ing. Juraj Lettrich. Juraj Lettrich pôsobil v hmotných rezervách ako vedúci služobného úradu do 10. 5. 2012. Juraj Lettrich nebol v štátnej správe nováčikom. Počas druhej Dzurindovej vlády (2002 – 2006) pracoval pre ministerstvo obrany, keď si ho exminister Juraj Liška vybral za poradcu. V čase, keď bol Lettrich vedúcim služobného úradu SŠHR, sa prevalila kauza platinových sitiek, ktoré lacno získal podnikateľ blízky SDKÚ Michal Hudoba. Po škandále rezignovala z postu predsedníčky SŠHR Eva Hrinková ako predsedníčka SŠHR (túto stoličku už potom až do vymenovania nominanta Ficovej vlády nikto neobsadil). Lettrich zostal v hmotných rezervách pôsobiť ďalej. Podľa výpisu z obchodného registra bol Juraj Lettrich v rokoch 2005 – 2006 členom predstavenstva v Eurovalley, a. s. a niekoľko rokov (zrejme 2006-2010) dokonca pôsobil ako výkonný riaditeľ Eurovalley, a. s. V 2005 – 2006 zastával vedúcu funkciu na ministerstve obrany. Práve v tom čase - 28. 11. 2006 nadobudlo aj právoplatnosť trvalé vyňatie územia v Eurovalley (dnes golfové ihrisko) s rozsahom 788 325 metrov štvorcových z kategórie lesné pozemky na druh pozemku – ostatná plocha, na základe ktorého VLM realizovali ťažbu dreva.“
Aký je tvoj názor