Ľudia pre Malacky » Mesto pokračuje v obnove škôlok

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mesto pokračuje v obnove škôlok

Stav škôlok zodpovedá skutočnosti, že sa do nich niekoľko desaťročí neinvestovalo. Staré okná, kúrenie, toalety. Keby len to. Po voľbách našlo vedenie mesta aj plesne a opadávajúce omietky. Vrátiť sa do minulosti, kto za čo v škôlkach mohol, je zbytočné. Vítame snahu mesta zvládnuť ich komplexnú rekonštrukciu.

Aktuálne mesto prevádzkuje v rámci materskej školy 6 elokovaných pracovísk - Záhorácku, Rakárenskú, Kollárovu, Štúrovu, Bernolákovu a Hviezdoslavovu. Ide o rozsiahle komplexy, ktoré si vyžadujú kompletnú rekonštrukciu. Záhorácku a Rakárenskú môžeme zaradiť medzi novšie prevádzky, v ktorých sa do interiéru nemusí toľko už investovať. Čakajú však na zateplenie a opravy striech.

Ostatné pracoviská vyžadovali rozsiahle rekonštrukcie. "Rekonštrukcia škôlok je moja osobná priorita. Rád by som ich urobil všetky naraz, ale vzhľadom na počet budov sa to finančne ani technicky nedá. Predsa len dobehnúť azda ich 35-ročné chátranie vyžaduje dlhší čas. Postupujeme však systematicky škôlku po škôlke," prezradil primátor mesta Juraj Říha. Spolu s Radou materskej školy našli konsenzus na postupnej rekonštrukcii. Hneď po voľbách sa odstránili na podnet Rady akútne nedostatky vo vybraných učebniach a kuchyniach.

Minulý rok prešla záasadnou rekonštrukciou škôlka na Štúrovej ulici. K dokončeniu zostali ešte výdajne jedál s výťahmi a učiteľské zázemie. V rámci eurofondového projektu prišlo aj k nadstavbe jedného z pavilónov.

Tento rok bola dokončená rekonštrukcia škôlky na Bernolákovej ulici, kde prišlo ku kompletnej výmene okien a dverí, dvoch kúpelní, štyroch šatní a budova dostala aj nový vonkajší šat so zateplením a chodníkom.

Mesto plánuje rekonštrukciu dokončiť. V budúcom roku zrekonštruuje posledné dve kúpelne so štyrmi výdajňami jedla a učiteľským zázemím.

Práce prebiehali tento rok aj v škôlke na Rakárenskej ulici. Mesto tu vymenilo posledné staré okná s dverami v hlavnej spojovacej chodbe pavilónov, čím sa škôlka pripravila na chýbajúce zateplenie. Urobilo sa tiež nové kúrenie.

V súčasnosti sa už znova pracuje v areáli škôlky na Bernolákovej ulici. Mesto tu stavia nový pavilón škôlky pre 25 detí, čím sa stabilizuje do budúcnosti počet miest. Práce by mali byť hotové do januára 2017.

Pri týchto stavebných prácach sa kompletne zrekonštruuje aj pavilón bývalých detských jaslí, ktorý bol dlhodobo v katastrofálnom stave.

Za dva roky mesto investovalo do škôlok už takmer milión eur a podpora bude pokračovať naďalej. V rekonštrukcii škôlok sa má podľa našich informácií pokračovať aj v budúcom roku. Pripravuje sa totiž projektová dokumentácia na kompletnú rekonštrukciu všetkých objektov škôlky na Hviezdoslavovej ulici.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.11.2016 07:47:24 | Zuzana Pavlikova

Praca na obnove byvalich jasli na bernolakovej uz minimalne 2 tyzdne stoji a nikto z robotnikov sa tam ani neukaze. Pan primator,slubovali ste ukoncenie do decembra. Do skolky mam prijate dve deti, vdaka tejto situacii chodi kazde do inej elokovanej budovy. Niektore ucitelky z elokovaneho pracoviska Hviezdoslavova maju velky problem prijat moje dieta, ktore nema este ani 3 roky, a pri kazdej prilezitosti citime z ich strany odstrkovanie s argumentom \\\"ale vy ste z bernolacky\\\" a dokonca \\\"budte radi,ze vam dieta do skolky vzali\\\". Vsetci vidime, ze bernolakovu dokoncit nestihnu ani do tlv clanku spominaneho januara, ale vsade sa docitam len ospevne clanky. Realita je vsak trochu inde, pan primator,chodte sa tam pozriet,z inkubatora to mate na skok. Riesenie je nudzove,triedy vo vsetkych elokovanych pracoviskach su preplnene a deti nestastne. Pan primator, drzme sa povodneho slubovaneho terminu - december: dorazne a verejne Vas ziadam o vyjadrenie, ako budete situaciu od decembra riesit. Nie je mozne, aby deti boli porozhadzovane kade-tade cely skolsky rok, a dokonca v triede,ktora absolutne nezodpoveda ich veku (ako v nasom pripade). Zuzana Pavlikova

02.11.2016 16:34:48 | J.Říha

Dobrý deň, pani Pavlíková, nemusíte ma ani verejne a tobôž ani dôrazne žiadať, keďže z mojej snahy sa tento projekt v prospech rodičov vôbec realizuje. Inak by Malacky nemali možnosť pravdepodobne nielen Vaše, ale ani ďalšie spomínané deti prijať v tak nízkom veku.

To, čo Vy vidíte laickým pohľadom, má skrytú príčinu pochádzajúcu z minulosti. Pri stavebných prácach sa po odkrytí zázemia objavilo, že pôvodná budova stavaná azda ešte v rámci akcie Z nemá základy a úzka betónová podlaha je podsypaná pieskom.

Nemajte mi to za zlé, pani Pavlíková, ale azda sa obaja zhodneme, že by nám mala byť prednejšia bezpečnosť detí ako pocit "odstrkovania".

Veľmi si vážim, že situáciu sledujete. Akékoľvek zmeny stavby sa musia riešiť v zmysle zákonov dodatkami a proces verejného obstarávania na Slovensku často viac zväzuje ruky ako napomáha. Je síce ľahšie písať od počítača ako v realite riadiť a riešiť problémy, ktoré dennodenný život prináša, ale napriek tomu zajtra ráno stavebné práce pokračujú, takže prosím o pochopenie.

02.11.2016 22:15:52 | Zuzana Pavlikova

Vazeny pan primator, dakujem za relativne rychlu reakciu - nedockala som sa vsak odovede, ako budete situaciu od decembra, deklarovany termin bol, myslim, 15teho, riesit. Ze ste prijali deti mladsie ako 3 roky je uzasne, ale ze ich realne fyzicky nemate kam dat sa mi zda ako dost velky problem. Kolko deti si rodicia do decembra este ponechalo doma? Tie date kam? Prijimat deti v situacii, kedy pre ne nemate vytvoreny priestor, je nezodpovedne a nechat sa tym chvalit v clankoch je populisticke. Prestavba mala zacat v septembri, meskala viac ako mesiac, teda o jej zakladoch ste mohli vediet uz relativne davno. Akcie Z a podtony k nim nechajme bokom, urazili by sme tym bezodplatnu pracu mnohych ludi, bezpochyby aj vlastnych rodicov. Velka cast domov stavana v minulosti v Malackach sa podsypala strkom alebo pre Zahorie typickym pieskom, to nie je nic vynimocne, denne chodime okolo takychto domov, ktore maju 80 - 90 rokov a stoja. Laickym pohladom vsak vidim to, ze ked bolo pred volbami, dokazali ste prerobit dve krasne triedy, spalnu a umyvaren zo zufalych priestorov na Zahorackej v priebehu snad necelych dvoch mesiacov... Vratme sa, prosim, k mojej povodnej otazke: nezodpovednym ci lahkovaznym pristupom nastala situacia a treba ju riesit - ako budete riesit docasne umiestnenie deti od decembra, alebo povedzme teda januara, ak sa prestavba pavilonu nedokonci? A co je potrebne urobit, aby tento pripad nenastal? Dakujem, Zuzana Pavlikova

03.11.2016 18:33:21 | rodic dietata

Nechcela som sa zapojit do komentarov ale zasnem slovami Zuzany. Aj ja som matka dcerky ktora dostala sancu byt v skolke aj ked je mladsia ako tri roky. Nasou ludskou vlastnostou je nevdacnost. Inde by sme taku sancu nemali. Ale su aj taky ako Zuzana co vsetko vedia a vsetko by urobili. Ak sa objavili vady byvaleho pavilonu je spravne ze mesto reaguje aj keby mala stavba meskat mesiac. Bezpecie deti nadovsetko. Ale nikdy by som neopluvala primatora ktory nam rodicom dal sancu dostat dieta do skolky.

03.11.2016 18:54:11 | XYZ

Milá pani Pavlíková, som v dôchodkovom veku, a myslím si, že by som mohla byť vašou matkou. Vašej matky sa spýtajte čo ona robila, keď jej nebolo umožnené dať dieťa do škôlky. Ja som také niečo voľakedy zažila . Musela som sa zariadiť.Manžel cestoval do Bratislavy a odchádzal skoro ráno. Vtedy nebolo auto v každej rodine a ja som rozvážala deti (dve) po Malackách a bola som vďačná že mám škôlku (podotýkam že na bicykli).Chcem Vám tým len naznačiť, že trochu trpezlivosti a skromnosti by nezaškodilo.

04.11.2016 11:45:12 | Pavla

Ja si naopak myslím, že otázka pani Zuzany je v poriadku. Že by trafila klinec po hlavičke? Tie príspevky od občanov o nevďačnosti? To je teraz v Malackách nové náboženstvo?

04.11.2016 15:17:26 | Lucia

Urcite sa treba pozriet na problem z obidvoch stran. Urcite chapem aj pani Zuzanu a rodicov ostatnych takto porozhadzovanych deti. Tym, ze sa terminy neustale posuvaju, vystavuju vsetkych tlaku..nehovorim o samotnych ani nie 3-rocnych detoch, ktore nemaju sancu na riadnu adaptaciu.
Len sa akosi stava v poslednej dobe pravidlom, ze sa vsetko rekonstruuje az so zaciatkom skolskeho roku a objavuju sa "necakane"problemy.
To, ze sa problem rekonstrukcie skolok uz konecne po 30 rokoch riesi je super ale za plnej prevadzky to asi prinasa viac skody ako uzitku.

06.11.2016 14:51:16 | Miro

citat: " Prestavba mala zacat v septembri, meskala viac ako mesiac, teda o jej zakladoch ste mohli vediet uz relativne davno. Akcie Z a podtony k nim nechajme bokom, urazili by sme tym bezodplatnu pracu mnohych ludi, bezpochyby aj vlastnych rodicov. Velka cast domov stavana v minulosti v Malackach sa podsypala strkom alebo pre Zahorie typickym pieskom, to nie je nic vynimocne, denne chodime okolo takychto domov, ktore maju 80 - 90 rokov a stoja."

Ked sa mozem zapojit, nesuhlasim so Zuzanou P. Keby bola stavbarka nemoze vypustit do eteru taketo somariny. Chyby v zakladoch /alebo neexistujuce/ sa daju odhalit po ich odkryti. O tom by vedela iba vestica :) Neni pravda ani za piesky pod barakmi. Domy mozu mat zakladove dosky alebo zakladove pasy. O com pise primator /ak chapem spravne/ su neexistujuce zakladove pasy co moze byt problem. Neni to urazka akcii Z ale fakt. Rozdiel dom a skolka /aj domy maju zaklady/ Keby sa stalo nestastie pani Pavlikova bude prva kricat aby nekoho zavreli. Mozem tipovat ake meno by kricala :)

09.11.2016 16:25:08 | ???

Financie na riešenie situácie a zvýšenie kapacity na Bernolákovej boli schválené ešte za riaditeľky Mgr. Hudecovej, t.j. cca december 2014, január 2015......čo robilo mesto doteraz? Iné MŠ, obce, kde v tomto istom období získali financie na zvýšenie kapacity z MŠ SR majú už nové priestor fungujúce vyše roka,,,,,
pre pani Pavlíkovú,,,,,vždy máte možnosť sa sťažovať aj na iných miestach, nie len na MsÚ, ked to pociťujete ako krivdu voči vášmu dieťaťu, prečo tak neurobíte?

10.11.2016 22:23:21 | Mirka

Za Hudecovej???? :D :D :D Ziadost pripravovalo a podavalo mesto a nie Hudecova ktora sa zo skolky porucala rychlym krokom :D Citajte media co sa deje v skolkach od nastupu noveho primatora!

08.12.2016 14:43:51 | Jana Čelková

Myslím, že každý sa snaží chrániť si tú svoju stranu a chápem to aj ja. Pani Pavlíková má však nárok, aby sa s jej dieťaťom zaobhádzalo ako so všetkými ostatnými deťmi, hoci je mladšie. raz bolo prijaté, platí rovnaké poplatky. A aj z druhej strany to je nepríjemné, verte mi. Triedy v inych budovách sú teraz natrieskané mixom detí. Ani deťom z povodnej triedy neprospieva ak ich je v triede 25 ... čo si pamätám, bolo ešte pani Hudecovej vyčítané ak mala v triede 22-23 detí... teraz je v tých istých triedach ako sa zdá 25 v poriadku.... na 2 učiteľky podľa mňa nezvládnuteľné. 4 mesiace takehoto systemu je žiaľ už dlhodobá záležitosť. Môžeme tu len dúfať, že mesto si na stavbu dá pozor, bude dôsledné pri kontrole stavebných prác a dodržiavania termínov.

Tiež by ma však zaujímalo, kedy bude rekonštrukcia Kollarovej, ktorá nám bola prisľúbená, nakoľko my tiež posúvame kvôli nej kopu iných vecí, ktoré by sme chceli zrealizovať. O tej tu v článku nie je ani písmenko.