Ľudia pre Malacky » Kam s deťmi po škole? Na plávanie

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Kam s deťmi po škole? Na plávanie

Kreslenie, tanečná, hudobná, šport – aj vy rozmýšľate na aký krúžok prihlásite deti v novom školskom roku? V Malackách sa otvárajú nové hodiny plávania pre deti a mládež v príjemnom prostredí wellness hotela. Rozprávali sme sa s trénerkou Ivetou Péterovou, ktorá sa už viac ako 20 rokov venuje deťom a vode, niektorí jej zverenci sa stali i majstrami Slovenska. Hovorí, že voda pomáha deťom správne a zdravo sa vyvíjať a deti baví.

 Aké boli Vaše skúsenosti s vodou, keď ste boli dieťa? 

Prvé skúsenosti boli nepríjemné – v siedmich rokoch som sa topila. Vyšmykla sa mi totiž nafukovacia lopta, na ktorej som sa držala. Našťastie som sa hodila okolitému plavcovi na nafukovačku. Keďže môj brat mal silnú scoliózu a doporučené cvičenie, polohovanie a plávanie, naša mamka vymenila behanie po lekároch za plávanie s nami. Dodnes som jej za tú ,,obetu” vďačná. Plávať som preto naučila dosť skoro aj svoje deti. Chodili aj do mojej plaveckej školy a na preteky, a hoci s imunitou nebol problém, plávali najmä kvôli správnemu držaniu tela, športovému kamarátstvu i preto, že som ich nemala kde dať. Opatrovateľky sa vtedy nenosili.

Prečo je plávanie ideálnym športom pre deti?

Plávanie pomáha deťom správne a zdravo sa vyvíjať. Formuje ich postavu, posilňuje svalstvo a podporuje správne držanie tela. Nezaťažuje chrbticu, ani kĺby a kosti. Učí deti správne dýchať a zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc. Zároveň zvyšuje imunitu a zlepšuje spánok. Je vhodné aj pre alergikov a pomáha tiež pri astme. Deti plávanie však nevnímajú len ako šport – je pre nich zábavou. Učia sa vnímať samých seba v kolektíve a tiež prekonávať prekážky pri plnení úloh a disciplín.

Aké sú Vaše osobné skúsenosti z hodín plávania? Ako na plávanie reagujú deti?

Pamätám si na chlapca, ktorý sa prihlásil na plávanie preto, lebo mal problém s nadváhou. Dnes je z neho tréner plávania, tak si to zamiloval. Ďalšie dievčatko bolo anemické a slabučké, no voda ju tak chytila, že sa vypracovala až na majsterku Slovenska. Tiež ma vždy tešilo, keď sa mi rodičia po lete zverili, že ich dieťa bolo na dovolenke hviezdou bazéna a nemuseli sa toľko báť, že si vo vode neporadia. Dnes tieto deti stretávam ako maminy a ocinov ich vlastných detí. V mnohých rodinách sa tak stalo plávanie životným štýlom. A to ma teší.

Ako si vybrať ten správny kurz?

V Plaváčiku vedieme kurzy pre batoľatá, deti v predškolskom veku a novinkou tohto roka sú kurzy pre deti od 6 do 15 rokov. Deti sú v nich rozdelené do skupín podľa veku i skúseností s vodou. Každý kurz trvá dva mesiace, hodiny mávame raz do týždňa v podvečerných hodinách. Jednotlivé skupiny na seba nadväzujú a deti v nich môžu pokračovať aj počas celého roka.

V čom je toto plávanie iné od bežného plaveckého kurzu?

Hodiny prebiehajú v malých skupinkách s individuálnym prístupom. Maximálny počet detí v skupine je šesť - sedem, v závislosti od skupiny, čo nám umožňuje sa deťom venovať individuálnejšie. Navyše, voda vo wellnes bazéne má 30 - 32 stupňov, čo spríjemňuje výučbu. Každá hodina začína malou rozcvičkou na prehriatie a ponaťahovanie tela. Potom sa sústredíme na správnu techniku plávania jednotlivých štýlov, skokov, potápania. Pracujeme s modernými hračkami a pomôckami určenými do vody. Počas hodiny vypomáha ešte jedna inštruktorka, a tak je o deti postarané aj mimo bazénu. Hodinu završuje 15 minútový oddych v infrasaune. Tá prináša ústup únavy, očistu a obnovu organizmu ako aj zvýšenie intelektuálnej a fyzickej výkonnosti. Zatiaľ čo sú deti v bazéne, rodičia si môžu zájsť na kávu priamo v hoteli, alebo počkať v oddychovej zóne bazéna či sa poprechádzať v príjemnom okolí.

Čo budú deti potrebovať na plávanie?

Stačia plavky, plavecká čapica a okuliare, vhodná obuv do prostredia bazénu, osuška a lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti.

Čo ak máme doma veľkého bojka vody, prekoná strach vo vode?

Akékoľvek obavy môžu rodičia zahodiť za hlavu. Kurzy budú určené aj pre ,,bojkárov”, či už deti i dospelých, hoci ja toto slovo neobľubujem. Takýto neplavec bude zaradený do skupiny NEMO, kde sa nič nesilí. Dieťa musí do zlomového bodu dospieť, zbaviť sa kŕčovitosti, a to sa dá dosiahnuť len postupnými cvičeniami.

Vraj nezabúdate ani na rodičov. Hovoríte, že nikdy nie je neskoro sa naučiť niečo nové.

Na hodinách pre dospelých poradíme úplným začiatočníkom, no pomôžeme aj tým viac skúseným doladiť napríklad niektoré plavecké spôsoby. Počas mojej praxe som učila aj 50-ročného neplavca. Do bazénu prichádzal vždy s takou húževnatosťou a odhodlaním. Dávali sme si zo začiatku dlhšie pauzy, pretože nevládal a chytal do nôh kŕče, no nakoniec plávať začal a nevedel si to vynachváliť. Prichádzali za mnou aj ľudia po štyridsiatke – vraj aby si mohli na dovolenke zaplávať konečne v mori. Učila som aj astmatika, ktorý sa plávaním zbavil liekov.

Viac o nových kurzoch plávania pre deti a dospelých nájdete na www.plavacik.sk



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

27.08.2014 08:44:47 | Marion

len keby tie hodiny plavania v tom paradnom hotely neboli tak extremne drahe

29.08.2014 22:42:44 | lentilka

Aký je tvoj názor
...cena=obsah

30.08.2014 16:59:01 | XYZ

Môj hendikep je, že som neplavec. Neviem sa položiť na vodu. Naše deti chodili na plavecký výcvik. Plávajú všetky možné spôsoby. Keď chodili vtedy, to je už veľa rokov, priznávajú že mali veľký strach. Nepovolili sme s manželom a oni sú radi, že vedia plávať. No a ja sa cítim menejcenná. jeden známy mi povedal, že starého koňa novým kúskom nenaučíš... Je to pravda? Mám nádej, alebo nie.

01.09.2014 01:45:57 | Iveta

Vaz. p. XYZ,
podla Vasich slov to vyzera, ze chcete, takze nadej urcite mate. Uz len pozbierat odvahu a prihlasit sa. Prajem vela zdaru (...nehadzte ,,flintu" do zita a trosku si verte, prosim)